Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Lancia Delta i Saab 600

 

saab 600 04.jpg

 

Pokušaj da se Lancia Delta pod markom Saab probije na tržište Skandinavije, a Saab jeftino dođe do gotovog proizvoda završio je neslavno, jer je ovom zanimljivom automobilu presudila obična korozija. Skoro sve što je moglo poći po zlu, pošlo je po zlu. Možda GM i nije najgore što se Saabu moglo dogoditi.

 

U automobilskoj industriji saradnje između različitih marki, pogotovo unutar iste grupacije, su svakodnevica i traju već decenijama, odnosno istorijske činjenice ove Saab Lancie 600 ni u kojem slučaju nisu izuzetak od toga. Nekad slavni, a sada nepostojeći švedski proizvođač automobila ima tako burnu istoriju da je se ne bi posramila ni popularnija rok zvezda. I pre nego što ga je američki koncern General Motors potpuno dotukao i bacio na konopce, Saabu se dogodilo poglavlje koje bi obe strane u ugovoru najradije zaboravile - sa jedne strane sam Saab, a sa druge Lancia.

 

Saab je bio u bezizlazno teškoj situaciji 70-ih godina prošlog veka, jer mu je bila potrebna zamena za arhaični i 20 godina prisutni na tržištu model 96. Novi model, koji je trebalo da bude pozicioniran stepenicu ispod Saaba 900, kao moderno oblikovano vozilo, takođe i praktično, ekonomično i jednostavno za proizvodnju. Pogotovo ovo drugo, jer Saab nije imao dovoljno sredstava da bi mogao da pokrene razvojni projekat novog modela. Sa druge strane, iako je slavni model Saab 99 Turbo uživao neospornu popularnost kao najbrži familijarni automobil na svetu, zahvaljujući čuvenoj tvrdoglavosti švedske automobilske kuće, u njega se upiralo prstom kao glavnog rasipnika Saabove kase koja se praznila kao i njegov rezervoar na svako jače stiskanje pedale gasa. Oni stariji među vama sigurno će se setiti čuvene četiri limuzine Alfa Romeo 164, Fiat Croma, Lancia Thema i Saab 9000, odnosno čuvenog kvarteta više srednje klase koji su se proizvodili otprilike od sredine osamdesetih. Da, i ovaj kvartet automobila je nastao kao produkt saradnje Fiat grupacije i Saab-Scanie, ali prvi proizvod saradnje Italijana i Šveđana bilo je nešto posebnije - švedska Lancia Delta!

 

saab 600 03.jpg

 

Na prvi pogled, Saab-Lancia 600 i Lancia Delta apsolutno se nisu razlikovale jedna od druge. I teški naivci su stekli prvi utisak da se jednostavno radilo o rebrendingu italijanskog hatchbacka nisu bili u krivu, ali stvarnost je ipak bila malo drugačija.

Ugovor između Šveđana i Italijana je sklopljen 1975. godine, dakle četiri godine pre predstavljanja serijske verzije, zahvaljujući pozitivnim odnosima tadašnje elite oba brenda - Giannija Agnellija i porodice Wallenberg. Dobre vibracije između Šveđana i Italijana su se nastavile 1976. a pozitivne reference su nastale navodno nakon dobro vođenog marketinga za model Autobianchi A112 koji su Šveđani mudro vodili u Švedskoj i susednim zemljama. Takođe, maleni A112 se prodavao u Saabovim zastupništvima u Švedskoj, Finskoj, Norveškoj i Danskoj. Bila su to tržišta na kojima italijanska kompanija nikada nije bila prisutna, a na drugoj strani u Saabu do tada nisu nisu bili svesni važnosti tog segmenta vozila. Sve je jednostavno mirisalo na nekakav neobičan uspeh.

 

saab 600 02.jpg

 

Delta je bila uspešna mnogo pre nego što je osvojila srca mnogih ljubitelja relija. Već sledeće godine nakon predstavljanja počašćena je titulom automobila godine 1980. i to ne samo zbog dobrih voznih karakteristika ili izgleda koje je nastalo iz pera čuvenog Giorgetto Giugiara. Italijani su dobro znali da jednostavno briljiraju u segmentu motora i šasije, ali da gube poene, na primer, u opremi za tržišta sa hladnim klimatskim uslovima. Ali, tada se smatralo da su Italijani našli konačno partnera koji će rešiti nedostatke da bi Delta postala kompletniji proizvod.

 

Tako su Saabovi inženjeri dobili veoma važno zaduženje - brigu za grejanje i ventilaciju kabine, iako je njihova glavna specijalnost bila antikorozivna zaštita, segment koji Italijanima nije nikada dobro išao. Inženjeri Saaba su takođe unapredili par sitnica, kao što je deljiva zadnja klupa, proširili utovarnu ivicu, montirali specifične brisače i modifikovani prednji branik koji je kod opremljenije serije mogao da nosi glomazne skandinavske maglenke. U isto vreme, neki delovi karoserije su bili ojačani da bi se izbegla korozija, a bilo je potrebno unaprediti starter, napajanje i sistem grejanja. Saab-Lancia 600 je bila u ponudi samo na tri tržišta - u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj. Ove zemlje su imale izbor dve verzije - GLS i luksuzniju GLE. I dok se bogatiji nivo opreme nije dobro prodavao zbog visoke cene, na ulaznom GLS-u je skoro sve moralo da se doplati. Unapređena antikorozivna zaštita u odnosu na italijansku Deltu nije opravdavala visoku cenu od tadašnjih 15.000 nemačkih maraka.

 

Pod haubom se nudio benzinac, najsnažniji koji je Delta tada imala. Bio je to 1.5 četvorocilindraš, koji je razvijao 85 KS i 123 Nm obrtnog momenta. Uveden je i ručni menjač sa pet brzina koji je omogućavao brzinu od 165 km/h. Brojke su obećavale. Ali to sve nije bilo dovoljno, pa su Šveđani tiho uveli i prodavali 600-icu i na finskom tržištu, bez ikakvog marketinga. Šveđani su navodno poslužili tom metodom da Delta ne bi imala preveliku konkurenciju u hatchbacku Saab-Valmet Horizon koji se tada dobro prodavao u komšiluku, modelu koji je takođe nastao kao plod saradnje, samo u ovom slučaju između Saaba i francuskog koncerna PSA.

 

saab 600 01.jpg

 

Ipak, italijanski automobili su brzo došli na loš glas u smislu pouzdanosti - poput britanskih, iako je Saab 600 imao određenu komercijalnu privlačnost na početku prodaje. Auto je od prvog trenutka imao problema koji su se samo gomilali. Na primer, grejanje je bilo jedan od glavnih izvora kvarova, koje je na kraju uticalo na hlađenje motora, koji je ipak nudio dobre performanse. Šveđanima se nije posebno sviđao ni maleni prtljažnik. Ali, jedan od najvećih problema je bila so koja se zimi nakupljala sa puta. Delta je u teoriji bila prilagođena zimskim uslovima pre nego što je puštena u saobraćaj kao Saab Lancia 600, ali to je bilo nedovoljno, jer je karoserija imala ozbiljne probleme s korozijom. Posebno važan detalj u delovima zemlje gde je sneg konstantan tokom većeg dela godine.

 

Međutim, nakon debakla sa lošim grejanjem i korozijom, italijansko-švedski hatchback je ''pročitan'' i Skandinavci su ga jednostavno odbacili 1982. Dakle, samo dve godine od početka saradnje. Veliki problem je bio što su trgovci morali da prodaju sve zalihe do 1983. jer je Delta već dobila prvi redizajn. Tako su preostali modeli rasprodati u bescenje. Od svih 6.419 proizvedenih jedinica Saab-Lancia 600, do danas ih je ostalo manje od 200 u ne baš sjajnom stanju. Onih nekoliko fabrički očuvanih primeraka smatraju se za najmanje poželjne jangtajmere za posedovanje.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interesantna prica.

Iako sam "proizvodnjom" :) iz tog doba, iskreno nisam znao za ovo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...