Jump to content
Goran
zaki

Fiat Punto mk.2 - cena, prednosti, mane, šta gledati / iskustva i mišljenja

Recommended Posts

6 minutes ago, neshtry said:

Taj je dobar,ali nema klimu.Tebi od opreme samo klima i ABS trebaju u Puntu,sve ostalo može da fali

Pa kad upece zvezda, ima da cvrci kao cevapi na tiganju...

Edited by MiloshBg

Nisam uopste ubacio u pretragu, racunajuci da imaju svi. Nazad u klupu sto bi rekli. Da ne spamujem thread kako vidim koji primerak, pisem sledeci primerak koji idem da gledam. Hvala svima. :)

Ma slobodno ti okači šta te zanima, više očiju bolje vidi. Ja bih pre svega gledao da je lepo očuvan i motor da bude korektan. Ostale stvari se kod njega sredjuju za male pare. Npr set kvačila je od 8000 do 10000 , ja retko kad menjam samo pločice nego promenim odmah i diskove , jer su jeftini

Sent from my RMX2170 using Tapatalk

Kod classic modela standardna "boljka" lak koji se ljušti sa krova i haube. Kome ne bode oči može tako da vozi ili recimo krov presvuče folijom, a haubu zameni drugom u istoj boji za 50€.

Druga zamerka kod classica neudobna  sedišta koja se opet rešavaju za 50€ zamenom onih iz Alfe 147,prednja na šraf pasuju, zadnja sa malom preradom ali se udobnost za male pare reši. Ja sam kod mojih imao sreće sa HLX opremom jer su sedišta i tapaciri od kvalitetnijeg i debljeg štofa i sunđera pa ih nisam menjao. 

I eto da napišem da taj čuveni CITY servo nikad nije ugašen za 13 godina, radi i dalje bez greške , klima se na 4-5 godina dopuni i hladi dovoljno dobro koliko manuelna klima to može. 

Edited by Axic

Svi Puntaći ,(osim belih i sivih) imaju problema sa lakom,moj je italijanski i sav je šaren

11 hours ago, Axic said:

hladi dovoljno dobro koliko manuelna klima to može. 

A automatska radi bolje? 

Jednom sam imao neki Punto koji je tako hladio sa manuelnim klimom da kad govoris izlazila je magla iz usta. I to na probi sa musterijom i ja kazem da nema nalog auta kom bolje radi klima. Secam se kao danas te scene. 

@Dule 021 možda automatska brže ohladi ali takvih sa automatskom je baš malo. Svakako posle nekog vremena okrenem klapnu za recirkulaciju, brzina ventilatora na 2 i fino održava temperaturu u kabini. 

Edited by Axic

Skoro svi Puntaći MK2 sa 1.4 95 KS imaju digitalnu klimu, jedino što je to već dosta star auto i stara plastika,pa se klapne lome kao da su od ...(da ne lajem sad od čega)

Iz mog iskustva te klime rade isto samo sto je lepse za videti automatsku klimu jer vise sljasti. 

Zato je bolja manuelna klima jer nema tih klapni ubog kojih se mora skidati tabla da bi se zamenile klapne ili motorići. 

Taj punto je baš dobar auto! Mi smo kupili nov 2011 godine, ako se dobro sećam, bilo je tri paketa opreme, mi smo uzeli srednji, sa klima uređajem, točkovi 14" i čini mi se preklapajuća klupa. 

Sada na satu ima 100 000 km i radi kao sat, mirno, ne čuje se.

Radi u užasnim uslovima, jako kratke relacije svaki dan, do 10 km, možda i manje, sa 4 - 5 pokretanja motora. 

Potrošnja u tim uslovima je oko 8 litara zimi, leti manje, a na otvorenom / magistrali dosta manje troši.

Klima nikada nije dopunjena za punih 14 godina i hladi kao blesava.

Lak se oljuštio na sto mesta ali nigde nije počeo da truli.

Za 14 godina od servisa

Dva velika servisa sa svećicama

Svake godine ulje i filteri

Auspuh je otpadao na nekom spoju, dva puta je krpljen tj spajan i još uvek stoji

Prednje pločice i jednom prednje pločice i diskovi

Zadnji amortizeri

Akumulator 3 - 4 komada (vozi se na kratke relacije i prilično je mali, specifičan).

Alternator je zamenjen jer kako su mi objasnili, ima neki problem, ne može da se popravlja.

Za svaki dan, po gradu, vrhunski auto.

Mnogo se lepo vozi, lepo ubzava, dobro je uparen menjač i motor 1.2 - 8v, dobro leži na putu.

Mislim da je generalno dobro projektovan auto, sa dosta kvalitetnim materijalima je napravljen (ne truli školjka, pocinkovan, motor je bukvalno neuništiv) i odnos cene i kvaliteta kada je bio nov, po mom mišljenju, veoma je zadovoljavajuć.

Nemam nameru da ga prodajem sve dok može da se popravi za vožnju :) jer nešto tako, peri-deri a novo, nema šanse da se kupi.

@Dzimbo

Kasno vIdeh temu ali da se ubacim.

Punto mk2 je imao ABS, maglenke, klimu itd.samo u visim paketima opreme, recimo srednji paket SX nista od toga nema, ali zavisi iz od trzista.

Sto se laka tice, moj je bio 2001.god, tamnosivi metalik, nikakvog ljustenja nije bilo.

Glavna boljka tog modela je ECU, kada povremeno trokira i radi na 3 cilindra. To sam zamenio maltene u prvoj godini kupovine, posle nije bilo problema.

Sigurno najjeftiniji za odrzavanje, posle Yuga.

Bobiina, Miljenkooo! :D

Kad mi je riknula bobina jednom u NI, imao sam utisak da vozim spačeka. Znači, kad ide na dva cilindra, on i vuče kao što vuče auto sa 600ccm i dva cilindra. :lol:

Srećom, samoopravila se, pa je do banje radio na četiri, ali čim sam stigao kući krepala je skroz, tako da je punto odma' napipao majstora.

Edited by Reacher Gilt

Meni je prosle godine naletela klotara 2011 sa 21k km. Od prvog vlasnika i stvarno auto kao nov ali ipak je na par mesta lak bio poceo da se ljusti.

Okacio ga na 2600 i usijao se telefon jer sam imao i servisnu ispunjenu kod Stojanova ali nekima koji su me nazvali i pitali da li sam prvi vlasnik, na moj odgovor da nisam,  je zrebalo 3s da prekinu vezu.  Papci za medalju jer misle da su pametni a radilo se o preprodaji maltene savrsenog vozila a oni nisu hteli ni da dodju jer verovatno su mislili da se tu nesto cackalo i budzilo a jer su svi prodavci olosi i prevaranti.  Komedija. 

Ne misle da su pametni nego su ih ti "ne prvi" vlasnici zaj.... kad god su mogli, ne zameram im ništa. Znam dovoljno takvih slučajeva da ne kupujem kola od preprodavaca pa ma koliko "pošteni" bili. 

Greska u koracima samo takva. 

Ima kola koja su bas extra i ne otici da se vide je teski promasaj ma ko ih prodavao. 

Punto kad sam prodao poslednji put su kupili ljudi koji frze autoplac i tekli su da oni takav i sa toliko km ne mogu da nadju a kupili su ga ujaku kom je trebao tako jeftin i dobar auto. Dosli su na preporuku jednog mog kupca. 

Nekad sam prodavao vise od pola automobila na preporuku pa je to neko vreme  utanjilo ali u poslednje vreme opet krece tako sto je dokaz da ljudi opet nemaju poverenja. I tako i treba da bude jer stvarno ima mnogo prevaranata ali kad nekog bije dobar glas zasto ne otici i pogledati auto bez ikakvih obaveza? 

Polovan auto je mačka u džaku kako god okreneš, nekoliko puta sam bio i kupac i prodavac pa govorim iz nekog svog iskustva. Jednom sam bio i taj prvi vlasnik, ali je auto već imao skoro trinaest godina i jedini benefit za kupca je bio taj što se znamo skoro ceo život pa je mogao da bude siguran da mu nisam prećutao eventualne nedostatke. Ali i pored toga je bio svestan da kupuje polovan auto kome već sutradan može svašta da otkaže ili da se pokvari. 

Isto kao što sam i ja bio svestan kad kupujem od vlasnika da ne kupujem novo, da ga nije on napravio već kupio nekad od nekoga, poznatog ili nepoznatog,, vlasnika ili sa placa.

Jedino što me je iznerviralo sad dok sam tražio MiTo  za ćeru je što su auti na slikama listom odlični a kad odeš uživo da pogledaš, katastrofa. ia ne mogu da razumem prikrivanje realng stanja, kao da ću auto kupiti pouzećem a ne otići da ga pogledam i opipam.

On 9/14/2025 at 11:59 AM, Dzimbo said:

Koliko je realno da primerak ima stvarnu ovu kilometrazu posle skoro dve decenije? Gledam samo primerke sa ABSom, tako da problem manje.

Veoma. Imam dvojicu u okruže ju. Kupljeni novi. 13 god. Jedan 21000 km drugi 80000,km

Ali nisu na prodaju ;-(

Ja sam lično uvezao mog Punto MK2 iz nemačke i ostavio ga u Subotici na carinu i ostalo....U Nemačkoj je i kada sa ga dovezao imao 168k km,a posle carine i AMSS je imao 147k km....kako, zašto i kada nikada nisam saznao..