Jump to content
FAS Goran
zaki

Fiat Punto mk.2 - cena, prednosti, mane, šta gledati / iskustva i mišljenja

Recommended Posts

Deset godina patnje ... i još sam sasvim prosečne visine ... na kraju ću prežalim i tih sto evra za par prednjih sedišta iz alfe stočetresedam :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prednja pašu na šraf,ako sam dobro shvatio...a znači poprilično
A i ona ELX mislim da imaju podešavanje lumbalnog dela.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sada sam gledao kod mene na alfi,lumbalna podešavanja su na dugme,mora struja da se dovuče...bolje je sa ELX izgleda,ona somotska imaju lumbalna podešavanja i ova siva kao moja na SX...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja to imam ali mi je oprema HLX koja je kao "najbogatija" ali nemam airbag na mestu suvozaca,imam i fioku isto. Sve u svemu mnogo dobra stvar,deluje smesno ali je daleko udobnije od obicnih sedista

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znam,moj drug ima 2010. Dinamic,skinuo sedište da stavi neku preskupu presvlaku i video onaj lim dole da je skroz zarđao,pa otišao kod Peđe u Inđiju ovaj baš rasturio nekog takvog ELX i za 80€ uzeo sva sedišta.Dubinski oprao i sada ih to ima u autu. Puno udobnija sedušta!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 09/02/2019 at 9:28 PM, Rasta said:

Deset godina patnje ... i još sam sasvim prosečne visine ... na kraju ću prežalim i tih sto evra za par prednjih sedišta iz alfe stočetresedam :D

Ima i za duplo manje. Samo potraži malo. Ja sam 4god imao HLX sedišta pa onda ubacio od 147ice. Drugi auto. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiat Punto 1.2 - italijanski krš ili najisplativiji auto za grad?

 

pun011.jpg

 

Jedni tvrde da je kupovina Punta bacanje para bez obzira koliko jeftin bio. Kao prvo, to je Fiat, kao drugo, to je Punto. Ovo je uobičajen stav mnogih vozača u Srbiji: ''Sve je to urađeno nekvalitetno, jeftino,  kvarljivo, 'znamo' da Italijani rđaju...'' Drugi se kunu da za 1.500-2.000 evra ne može da se kupi isplativiji auto za svakodnevno arčenje po urbanoj džungli. To pokazuju i nebrojeni službeni, koji su preživeli sito i rešeto u rukama komercijalista, dostavljača, ''merčandajzera'' i sličnih univerzalnih vojnika, dok su besomučno jurili od jutra do mraka, pa im je briga o autu poslednje o čemu su želeli ili imali vremena da brinu.

 

I svi ti Puntići su preživeli. Dobro, ne svi... Ima ih dosta i po auto-otpadima. A upravo ovde se i krije glavna opasnost kada kupujete Fiat Punto. Mnogo je ''veterana'' koji su bili službeni, kod nas ili preko, bez obzira da li su bili vanovi ili ne. Međutim, taj što je bio službeni (van ili ne), može da bude u boljem stanju od onog kojeg kupujete od prvog ili drugog vlasnika. Nema pravila. Koncentrišite se na to u kakvom je stanju auto kada su u pitanju važne stvari - zaboravite pređenu kilometražu, ogrebotine, ružne felne, siromašnu opremu, izgreban gepek, iščukane branike, škripanje vrata...

Fiat Punto smo nedavno proglasili pobednikom u izboru za najbolji auto za početnike u kategoriji do 2.000 evra. Glavni aduti koji su mu doneli pobedu bili su:

  • niska cena
  • jeftino održavanje
  • jeftini delovi
  • dostupnost zamenskih i polovnih delova
  • dostupnost servisa i majstora koji se razumeju u ovaj auto
  • prostor u kabini u odnosu na skromne spoljašnje dimenzije

Naravno da Punto nije bez mana. Ali kada se podvuče crta, Punto za mnoge vozače u Srbiji, ne samo za početnike, predstavlja optimalan izbor.

 

pun010.JPG

 

Generalno je otporan na skupe kvarove, mada ima jednu bolnu tačku o kojoj ćemo mnogo detaljnije u nastavku teksta.

 

Primerak na testu
Naš Punto je proizveden 2004. godine, ima benzinski motor od 1.2 litra sa 80 KS, što znači da ima 16 ventila. Postoji i kod nas mnogo zastupljenija verzija sa 8 ventila i 60 KS. Što se tiče potrošnje, u gradu se kreće oko 8.5 l/100 km, a na otvorenom sa laganom nogom na gasu može da se spusti i ispod 6 l/100 km. Recimo da je prosek 7.5 l/100 km. Potrošnja je slična i kod slabije verzije.

 

Šta se kvari, koliko se kvari, koliko košta...
Krenimo prvo od onoga što većinu vozača najviše interesuje. Stručni sagovornik nam je @Goran Zemun (Goran Filipović) iz poznatog Auto servisa Goran iz Zemuna (Altina), specijalizovanog za marke Fiat, Alfa Romeo i Lancia.

 

Kvar upravljača - najskuplji kvar?
Najozbiljniji kvar kojeg se mnogi plaše, jeste kvar senzora elektro-servo volana. Mnogi misle da ovaj kvar ne može da se sredi bez najmanje 500 evra. Međutim, popravka je mnogo jeftinija. Simptomi ovog kvara mogu da budu raznoliki. Uglavnom, ukoliko se zaprlja senzor koji određuje poziciju i brzinu okretanja, on počne da šalje pogrešne signale, što se manifestuje sve težim okretanjem volana ili povremenim potpunim otkazivanjem servo asistencije. Takođe se pali lampica upozorenja u obliku volana na instrument tabli. Dakle, servo i dalje radi, ali volan postaje sve teži, povremeno ili stalno, a ponekad servo u potpunosti otkaže. Na forumima možete da nađete razna uputstva kako da sami sredite ovaj problem, od prelemljivanja kontakata na određenim delovima do skidanja elektromotora i prskanja WD-40 sprejom koji bi trebalo da ''sredi'' kontakte ili podmaže nešto.

 

pun009.JPG

 

Takođe, mnogi voze godinama sa neispravnim upravljačem. Kada servo otkaže, oni ugase i ponovo upale motor (nekad i po više puta), čime resetuju sistem, pa servo proradi. I tako do sledećeg otkazivanja...

Goran Filipović po ovom pitanju kaže sledeće: ''Postoje dva modela servo upravljača na Puntu. Na primercima koji su proizvedeni od 1999. pa do polovine 2001. ugrađivan je motor sa relejima koji prave probleme. Na ovom modelu moguće je zameniti releje ili samo prelemiti ploču na koju su postavljeni. Prskanje WD-40 sprejom ne daje neke rezultate. Na ovom starom modelu problem pravi i senzor položaja upravljača. On za ovaj model ne može da se kupi posebno. Popravku radimo tako što montiramo senzor od novijeg modela i zbog različite dimenzije osovine u kućištu menjamo i osovinu. Ovaj originalni stari tip senzora ima plavi kabal, a novi model ima žuti kabal - zato ga u žargonu i zovu plavi i žuti senzor. Centrala koja upravlja celim sistemom retko crkava. Njena popravka je neisplativa, pošto polovna na otpadu može da se nađe za oko 20 evra. Popravka senzora je toliko opasna da može dovesti do motanja volana u vožnji i velikih problema. Treba reagovati na prvo paljenje lampice i odvesti auto u servis. Naime, sistem se sam gasi kada uoči neku grešku kako u vožnji ne bi došlo do neke havarije. Naši vozači to zanemaruju i gašenjem motora i ponovnim pokretanjem resetuju sistem i trenutno maskiraju problem.

 

pun008.JPG

 

Na novom modelu volana ne postoje releji u motoru, tako da problem obično pravi senzor. Zamena senzora sa dve godine garancije u našem servisu košta 17.500 dinara. Zamena releja u motoru na starom tipu je 9.000 dinara sa dve godine garancije. Fiat ne prodaje ni jedan deo posebno, pa odatle i cena od 500 evra koliko košta ceo sistem zajedno. Senzore proizvodi samo jedna fabrika u svetu, tako da su originalni, a releje proizvodi fabrika TICO. Uzroci kvarova su isključivo eksploatacija i starost delova. Polovan senzor se može montirati, ali rizik oko kalibracije i mogućih problema je veliki, pa to nikada ne radimo iz bezbednosnih razloga''.

 

Servo može da otkaže, a da nije u pitanju kvar
Ako preterate sa okretanjem volana, npr. prilikom parkiranja, servo može da se isključi ili redukuje asistenciju kako bi se sprečilo pregrevanje. Ovo nije urbana legenda - postoji obaveštenje o tome u uputstvu za upotrebu ovog auta. Upravljač se vraća u normalno stanje čim se ohladi ili kada ponovo upalite motor. Većina vozača verovatno nikada neće doći u takvu situaciju, ali korisno je da se zna.

 

Verzija sa 80 KS krivi ventile, a sa 60 KS ne krivi
Staro pravilo kaže - kada kupite auto, uradite mali i veliki servis. Međutim, kada neko potroši i poslednjih 100 evra na kupovinu auta, onda mu se nipošto ne daje još 200-300 evra da menja ulje, filtere, kaiševe ili ''nedaobog'' pumpu vode ili neki španer. Ovaj problem je naročito izražen u slučajevima kada se prodavac kune da je upravo uradio mali servis, a veliki pre samo nekoliko hiljada kilometara. Uglavnom, ukoliko dođe do pucanja zupčastog kaiša, benzinac od 60 KS neće iskriviti ventile, dok snažniji sa 16 ventila hoće.

 

Mišljenje majstora - 1.2 sa 60 KS ili 80 KS - koji je bolji?
Goran Filipović iz servisa ''Goran'' kaže:

''Oba motora su fantastična - za vlasnika se razlika svodi na to da li želi manje ili više snage. Održavanje i kvarovi su slični. Na verziji sa 60 KS obično probije dihtung glave ili izgori neki ventil ako auto ima naknadno ugrađen plin, što može da se predupredi redovnim štelovanjem ventila. Motorni računar crkava na verziji sa 60 KS, ali se i lako popravlja. Na verziji sa 80 KS to se ne dešava. Snažnija verzija ima problem sa kablovima za svećice - prolaze kroz glavu motora i jako se greju. Generalno - 1.2 benzinac je pouzdan, lak i jeftin za održavanje, bez obzira da li je 8v ili 16v, odnosno 60 KS ili 80 KS. Kod obe verzije znaju da stradaju ležajevi u menjaču''.

 

pun007.JPG

 

Što se tiče servisa, cene su sledeće:

- 1.2 8v sa 60 KS: mali servis 5.700 din, veliki servis (bez ulja i filtera) 15.700 din
- 1.2 16v sa 80 KS: mali servis 5.700 din, veliki servis (bez ulja i filtera) 16.700 din
- 1.3 MJT sa 69 KS: mali servis 7.100 din, veliki servis (bez ulja i filtera) 32.100 din
- 1.9 JTD sa 86 KS: mali servis 8.900 din, veliki servis (bez ulja i filtera) 27.800 din

 

Razlike u performansama između benzinca od 60 i 80 konja
Na papiru razlika u ubrzanju do 100 km/h ne izgleda značajno, ali se u svakodnevnoj vožnji svakako oseća, naročito kada se u autu nalazi više putnika ili kada se koristi klima uređaj. Po pitanju potrošnje praktično nema razlike - ona prvenstveno zavisi od uslova i načina vožnje. Stoga preporučujemo snažniju verziju, naročito ako auto češće koristite na otvorenom putu, pošto ste sa 20 KS više bezbedniji prilikom preticanja kamiona ili nekih poljoprivrednih mašina.

 

Verzija sa 1.3 dizel motorom (70 KS)
Ovaj motor je dobro poznat iz raznih modela i to ne samo marke Fiat, pošto se ugrađivao i u vozila drugih proizvođača. Pouzdan je, mali je potrošač i više puta je nagrađivan zbog svojih kvaliteta. Fiat Punto 1.3 MJT nije neki sprinter - do 100 km/h ubrzava za 13.4 sekunde. Ne impresionira snagom, ali zato ima solidna međuubrzanja, naročito u drugom i trećem stepenu prenosa, pa gradska vožnja s njim može da bude vrlo dinamična. Takođe zbog boljeg obrtnog momenta u odnosu na benzince bolje podnosi više putnika, uzbrdice i korišćenje klime. U servisu ''Goran'' kažu da su kod njega karakteristični kvarovi na EGR ventilu i lancu razvoda, kao i da je nešto skuplji za održavanje od 1.9 dizelaša.

 

Ostali dizelaši
Kada su dizelaši u pitanju, @Goran Zemun kaže: ''Dizeli su dobri, osim 1.9 D (bez turbo punjača) koji je sklon potrošnji ulja i problemima sa pumpom goriva, za koju je servis jako skup. Kada je u pitanju 1.9 JTD, njegova pouzdanost se ne može meriti ni sa jednim drugim motorom. On je u Puntu bukvalno nedovoljno iskorišćen, pa mu je i vek trajanja jako dug. Održavanje mu je jeftinije od 1.3 MJT, pošto ima kaiš. Problem znaju da prave EGR ventil, dizne, remenica alternatora i remenica radilice''.

 

Kragujevački Punto sa fabričkim plinom
U Kragujevcu se jedno vreme proizvodio Punto sa fabrički ugrađenim plinom. Reč je o verziji sa 1.2-litarskim motorom od 60 KS. Ovde je reč o ''pravoj'' fabričkoj ugradnji - plin nije ugrađen naknadno, već su sve izmene na karoseriji i motoru obavljane u toku same proizvodnje. I sam motor je pretrpeo izmene, tako da je deklarisana snaga pri vožnji na plin 60 KS - isto kao kod benzinca. Ventili su izrađeni od drugačije legure, otpornije na visoke temperature, imaju drugačiji oblik i postavljeni su pod drugim uglom. U skladu sa tim drugačije su i vođice ventila i glava motora. Otvor za punjenje plina nalazi se pored otvora za punjenje benzina. Zapremina rezervoara za plin je 31 litar, a za benzin 47 litara. Ubrzanje do 100 km/h mu je 14.3 sekunde, dok je maksimalna brzina 155 km/h. Što se tiče potrošnje, plina u proseku troši 7.5 litara - po gradu oko 9.5 i na otvorenom oko 6 litara na 10 km. Počeo je da se proizvodi krajem 2009. godine. Bio je za oko 1.000 evra skuplji od ekvivalentnog benzinca - oko 9.000 evra. Čuli smo žalbe da su kvalitet materijala u kabini i završna obrada na lošijem nivou kod kragujevačkog Punta nego kod primeraka proizvedenih u drugim fabrikama. Bilo je i žalbi na kvalitet laka. Međutim, po tom pitanju ne možemo ništa da kažemo, pošto je moguće da se kvalitet menjao kroz godine.

 

pun006.JPG

 

Korozija
Ima skoro potpuno pocinkovanu karoseriju, pa je solidno zaštićena od korozije, što potvrđuje i Goran Filipović: ''Limarija nema neke karakteristične nedostatke. Vremenom popuštaju patos, sajtne i rubovi, ali to počinje obično tek posle desetak godina vožnje. Naravno, do propadanja mnogo brže dolazi posle popravljanja karoserije zbog npr. udesa''.

 

Cene novih delova za Fiat Punto
Navodimo primere cena za nove delove:

  • Amortizer gepeka: 900 din
  • Prednje krilo: 3.100 - 3.500 din
  • Donja greda/šina prednjeg branika: 1.800 din
  • Far običan: 5.500 din
  • Far sa električnim podešavanjem: 17.000 din
  • Hauba: 8.500 - 10.000 din
  • Hladnjak benzinac 1.2: 4.200 din
  • El. podizač prednjeg stakla: 5.200 din
  • Poklopac retrovizora crni: 650 din
  • Retrovizor mehaničko podešavanje: 1.770 din
  • Retrovizor električno podešavanje: 2.650 din
  • Ogledalo retrovizora bez grejača: 500 din
  • Ogledalo retrovizora bez grejača: 650 din
  • Prednji branik: širok raspon cena u zavisnosti od verzije - od 2.500 preko 4.500 din, pa naviše
  • Prednji vezni lim: 3.000 din
  • Stop svetlo (zadnja svetlosna grupa): 4.900 din

Polovni delovi za Fiat Punto
Ponuda polovnih delova je zaista velika.

 

Kakav je Punto u svakodnevoj vožnji?
Po gradu je sjajan. Vrlo lako se parkira, prvenstveno zahvaljujući dužini od samo 3.865 mm i širini od 1.660 mm. Tu je i ''City'' mod - pritisnete crveno dugme i volan postane lak kao pero, pa je manevrisanje autom znatno lakše. Neki vozači koriste ''City'' mod i u svakodnevnoj vožnji, što ipak ne preporučujemo iz bezbednosnih razloga. Jednostavno, tada nemate dovoljno dobar osećaj na volanu. Fabrički je podešen da se automatski isključi kada se pređe određena brzina. Preglednost je odlična. Utisak kvare retrovizori - definitivno su mogli da budu malo veći.

 

pun005.JPG

 

Krug okretanja od 10.5 metara nije uopšte loš rezultat, ali s obzirom na njegovu dužinu vozači se u početku obično razočaraju kada shvate da im za polukružno treba više prostora nego što su očekivali. Istina, ima i konkurenata sličnih dimenzija sa većim krugom okretanja. Možete da naletite i na kragujevački Punto - ne Zastavu 10, nego baš Punto koji ne samo da nema ovaj ''City'' mod, nego nema ni klasičan servo. Stoga okretanje volana u njemu može da bude prilično neprijatno i naporno nekome ko nije navikao. Udobnost nije baš sjajna, što je naročito izraženo na zadnjoj klupi, gde se veće neravnine mnogo direktnije prenose na putnike. Naravno, nije sportski tvrd, pa nema potrebe da zazirete od svake rupe ili izbočine, pri čemu treba imati u vidu i malo međuosovinsko rastojanje.

 

Prostor za putnike
S obzirom na skromne dimenzije, prostora za vozača i suvozača ima sasvim dovoljno. Napred bez problema mogu da sede i visoki, mada se i sedi prilično visoko.

 

pun004.JPG

 

Prednja sedišta su udobna, ali zbog pozicije sedenja pri dužim putovanjima dolazi do zamora. Bočna podrška bi mogla da bude bolja. Pozadi situacija nije tako sjajna. Viši od oko 180 cm dodirivaće glavom krov. Krivac je opadajuća linija krova koja Puntu daje određenu dozu sportskog duha, ali može prilično da zagorča život visokim putnicima na zadnjoj klupi.

 

pun003.JPG

 

Plastika u enterijeru - tvrda, ne deluje baš sjajno, ali kupcima ove klase to i nije naročito važno. Važno da ništa ne krcka i ne ''cvrči''. Ima više nego dovoljno prostora za ostavljanje sitnica, tj. bolje reći pregrada i otvora kakvih nema ni u jednom drugom automobilu.

 

Prtljažnik
Sa zapreminom od 297 litara nalazi se u proseku automobila sličnih dimenzija, verovatno i iznad proseka. Ne može više ni da se očekuje, a da se pritom ne ugrozi prostor za putnike na zadnjim sedištima.

 

pun002.JPG

 

Kada se obore nasloni zadnje klupe, ostaje stepenik, što može da smeta kod ubacivanja dužih i težih predmeta.

 

pun001.JPG

 

U prtljažniku je vidljivo da se štedelo na materijalima za zaštitu i estetiku.

 

Koliko košta registracija?
Cena registracije za Punto sa našeg testa - 2004. godište i sa vlasnikom koji je na prvom premijskom stepenu kada je obavezno osiguranje u pitanju, iznosi 15.000 dinara.

 

Koliko koštaju gume za Punta?
Naš Punto nosi gume dimenzija 165/70 R14. To znači da za 3.600 dinara možete da uzmete Tigar Siguru kao letnju gumu ili Winteru za 3.950 din kao zimsku. Istina, nije neka velika razlika u odnosu na veće dimenzije...

 

Malo (korisne) istorije
Druga generacija Punta počela je da se proizvodi 1999. godine, da bi 2003. bila redizajnirana. Najuočljivija promena su drugačiji, tj. veći farovi. Prilikom redizajna rešene su i razne dečije bolesti, odnosno kvarovi i problemi koji su se učestalo dešavali. Zato je redizajnirana verzija bolji izbor. Ubačeni su i novi motori, a među njima i 1.9 i 1.3 MultiJet, kao i snažniji benzinac od 1.4 litra. Pod imenom Zastava 10 proizvodio se od 2006. do 2008, da bi početkom 2009. bila nastavljena proizvodnja u Kragujevcu, ali pod novim/starim imenom Fiat Punto Classic.

 

Autor: Dragan Romčević

 

preuzeto sa - polovniautomobili.com

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepo sročeno i sve na jednom mestu.

Goran objasnio sve kako jeste.

Extra text,potpuno tačan

Edited by neshtry
Pravopis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moram nekome da se izjadam veceras a ujedno i da pitam za savet.

Imam opel corsu c 2005 1.3 cdti. Presla na satu 180.000 mada majstor kaze da je to mnogo vise. Auto je star i polako su pocele da otkazuju stvari: plivajuci zamajac, alternator, propao prednji trap, zadnje dobos kocnice, (juce mi je blokirao auto ziv sam se pojeo).. Elem, nista mi se na autu ne svidja osim motora koji je fiatov ali i on kao stariji dizel pocinje da bude skup za odrzavanje. 

Moj prvi auto, kupio sam ga sa ocem pre 2.5 godine, odradio veliki servis, promenio neke amortizere i svasta nesto sitno... Nazalost tad nisam znao nista o automobilima jer sigurno ne bih kupio polovnog dizela sa plivajucim zamajcem bez provere... Bilo kako bilo, da bi se auto skroz sredio treba da se ulozi 1000+ evra a ja to nemam a i ne zelim da dajem.

Poucen ovim losim iskustvom, odlucan sam da ne napravim istu gresku opet, zato i pisem ovde. 

Automobil mi treba 99% za grad, treba da bude jeftin za odrzavanje (zato gledam benzince) i pozeljno je da trosi malo (isto tako bih gledao i plin), imam dosta hladnih startova i vozim u proseku 2.5km vise puta u toku dana (do teretane i nazad). Auto mora da ima ABS a bilo bi lepo da ima i klimu. Isto tako posto razumem da kad prodje 10+ godina stajanja napolju automobil krene da propada bilo bi lepo i da je 2010. i mladje

Sto me dovodi do razloga i kojeg pisem, procitao sam temu vise puta medjutim uglavnom se prica o punticima starijim od 2010. Mene zanima da li ti puntici koji su proizvedeni posle 2010. (valjda u srbiji) imaju neki defekt u odnosu na ove pre? Jer ima ih 2013. godiste za oko 2000evra. 
Da li valja uzeti fabricki plin? Jer mi zvuci lepo to sto imaju bolje ventile i sve ali kazu da imaju injektore ladi renzo koji kostaju mnogo (verovatno ako kupim benzinca ne bih sam ugradjivao plin jer prelazim 15.000)
Goranovi saveti se uglavnom odnose na starije verzije, ja bih gledao sto mladje, sa fabrickim plinom (ili je to greska?) 1.2 60ks Da li je bolje traziti neki sa naknadno ugradjenim plinom?
Izbegao bih dizel jer iako sam zadovoljan voznom dinamikom 1.3mj ipak mi benzinac vise lezi zbog dosta hladnih startova a obrtni moment mi nije toliko bitan

Pomozite mi da ne napravim istu gresku kao za Opela, kupio sam auto za 2.5 hiljade, ulozio jos 500 a sad daj Boze da mogu da ga prodam za 2000. 

Dakle punto 1.2 2010.+ sa fabrickim plinom ili bolje stariji model mozda sa naknadno ugradjenim plinom ili da batalim plin i da kupim 1.2 16v i vozam na benzin? Ima na oglasima i primamljivih 1.3 ali verovatno ne bih

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stariji Puntaći su skoro identični sa novim. Neke stvari su samo poboljšane, tipa mk2b iliti ristajl iliti posle 2010 ima bolje farove, ima 1.3 mjet motor umesto 1.9jtd,vešanje ima bolja rešenja itd.

Ovo sve je vezano za Punta, Grande Punto i Punto Evo su potpuno drugačiji automobili.

Punta mk2b imaš sa 1.2 8v motorom na benzin ili sa fabričkim lpg ili cng uređajem i 1.3 multijet dizelom. Ima ga u 4 verzije opreme:Actual, Active, Dynamic i Emotion

Šta te tačno bude zanimalo, pitaj.

 

Poslato sa POT-LX1 uz pomoć Tapatoka

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I mk2b je dolazio sa 1.9 motorom, u verzijama od 86 i 101ks

 

A benzinski agregati su imali i 1.4 16v verziju sa 95ks

Edited by Milutinac

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na odgovoru, ne treba mi veliki dizel cak bih i 1.3 mjet motor izbegao iako me je on i naveo da dalje gledam fiat (odlican mali motor)

Zanima me konkretno da li da gledam taj sa fabrickim plinom ili neki na kome je naknadno ugradjen plin? Pre svega zbog cene odrzavanja i trajnosti

Nisam pre vozio na benzin pa ne znam ni razliku izmedju cng i lpg, izguglao sam i video da je lpg valjda bolji

Da li da gledam te pravljene u Srbiji? Oni su svi sa slabijom opremom?

Edited by Stevcho

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne fabrički ugrađenom plinu je motor prilagođen za tng, ima drugačije klipove i još po nešto ali taj motor i inače dobro podnosi tng.
Samo izbegni takav polovan, ima taj mnogo km.
Bolja varijanta je da kupiš suv benzin sa malko km pa da sam ugradiš

Poslato sa POT-LX1 uz pomoć Tapatoka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako bih kupio benzinca onda bih ga i ostavio tako. Tesko da bi mi se ikada otplatila ta investicija, tako da prva opcija je da gledam sa ugradjenim plinom, samo me brine servirisanje tog istog, ti ladi renzo injektori.

Sa jedne strane je motor izdrzljivji kod fabrickog plina a kad naknadno ugradis jeftinije je ako se pokvari? Moze li na fabricki plin da se ugrade jeftinije brizgaljke?

Ima dosta kupljen nov u srbiji tako da mislim da je verovatnoca da zabodem nekog sa 300.000 manja

Edited by Stevcho

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Stevcho said:

Nisam pre vozio na benzin pa ne znam ni razliku izmedju cng i lpg, izguglao sam i video da je lpg valjda bolji

LPG (Liquefied Petroleum Gas) je isto što i TNG (tečni naftni gas) iliti po naški, plin

CNG je komprimovani prirodni gas iliti po naški metan. Iako na papiru izgleda slično ipak nije. LPG je jeftiniji za ugradnju, cena je od oko 330 evra pa naviše a ugradnja CNG-a je od 600 evra pa naviše. LPG boce obično idu na mestu rezervnog točka i praktično se ništa ne gubi od prostora u gepeku, osim kod modela koji imaju ravan gepek ili rezervni točak ispod gepeka gde se ugrađuju u samom gepeku ili kao kod Lade NIve ispod gepeka.

CNG boce ako se ugrađuju naknadno su velikog cilindričnog prečnika, preko 30 cm i zauzimaju dosta mesta u gepeku, dok fabrički cng ima i manjih boca koje se lepo uklapaju u zavisnosti od modela , primer je Opel zafira, Fiat Multipla i Fiat Panda, dok baš kod Punta zauzima dosta mesta u gepeku

Punto CNG

2w1zhxf.jpg

Panda CNG

5kg8ea.jpg

A sad najbolje

Punto/Panda itd (bilo koji Fiat sa 1.2 8v motorom)  na TNG troši oko 8-9 litara plina što je oko 640-720 din na 100 km

Punto/Panda 1.2 8v na CNG troši oko 3.5 kg metana što je oko 350 din na 100 km

Mana cng (metana) je što nema mnogo pumpi koje ga toče, ako si u blizini neke od ovih to je prednost:

http://cngeurope.com/countries/serbia/

 

I plinski i metanski uređaji zahtevaju održavanje, a to je nešto kao mali servis na benzincu i zamena filtera, košta oko 2000 din. Naravno, biraš gde ugrađuješ i održavaš istem, ima mnogo neznalica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U prvoj godini bi ti se isplatio!

Poslato sa POT-LX1 uz pomoć Tapatoka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Računica za ugradnju TNG

330 evra+100 atest =440 evra*118=52000 din

Cena na današnji datum

benzin 154 din plin 80 din

potrošnja benzin 7 litara plin 9 litara

7*154=1078 din

9*80=720

razlika 358 din na 100 km

isplati se posle 52000/358=145*100=14500 km

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na opseznom odgovoru, ipak je cng malo "too much" za mene, ja sam kezual korisnik koji bi da prodje jeftinije po gradu, ja prelazim oko 15.000 a da kupim sa vec ugradjenim cng to je vec macka u dzaku. Ni plin ne bih puno razmatrao da nema ovih domacih sa fabrickim plinom pa ljudi ga nisu mnogo vozili (presli ~100.000)

Konkretno pitanje, svi fabricki plin su iz kragujevca i dolaze sa najmanjom opremom (bez klime i obicno bez abs)?

edit: Da, dakle za otprilike godinu dana bi mi se isplatilo. Samo se malo brinem sto motor nije prilagodjen, mada kazu da taj 1.2 8v dobro podnosi. Opravdana briga?

Edited by Stevcho

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo otprilike na sta ja ciljam, vec imaju ugradjen plin

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/14438879/fiat-punto-classic

ili 

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/14176574/fiat-punto

na prvom se vidi motor i cini mi se da je fabricka ugradnja, na drugom ne znam. jeste izgleda malo penzionerski ali auto mi je iskljucivo stvar za prevoz od tacke a do tacke b tako da me bas briga

Share this post


Link to post
Share on other sites

I da dodam, moj komša ima 2010., ugradio plin na jednoj projekciji km, a prešao skoro duplo više km od te projekcije!

Lepo podnosi plin fajer 1.2 motor

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...