Jump to content
Goran
rstefan88

Chip Tuning (čipovanje)

Recommended Posts

Na atmo motoru je to glupost raditi.

Drugar je radio na opelovom 1,8 16V od 92 kw i dobio je ....skoro pa nista tj auto je imao kao nesto tipa mozda je bolje povlacio u nizim obrtajima  ali to je bilo zanemarljivo.

Vozis ga u cetvrtoj 60 i kad  das gas  u tim nizim obrtajima je  kao litl bolje za neku neznatnu nijansu povlacio ali kasnije  je sve bilo isto kao fabrika.

Samo turbo.

Nema tu sta da se uradi ni sa 10% nazalost. Samo mozes da dovedes do losijeg sagorevanja kola. Ajd' da je neki motor koji je "zavrnut" pa i da probas, ovako mrka kapa

Trenutno imam dpf+egr+katalizator+chip. Da li je potrebno ponovo odraditi chip ili na bilo koji nacin modifikovati postojecu mapu kad izbacim dpf i egr?

Ako ti iz postojece mape ukloni dpf i egr onda je sve ok. Ako ti kojim slucajem upuca drugu gotovu mapu gde su oni vec uklonjeni.... samim tim uklonice ti i remap.

Koliko znam, uvek bi trebalo da skine tvoju mapu kakva god da je i koriguje je. 

On 3/6/2025 at 9:49 AM, Bingodalton said:

Navodno moze na +10ks i +13nm.

Osetno ili ne, to je 10%.

Sent from my SM-S901B using Tapatalk

Znas ti sta je 10 konja na atmo motoru... 

Nema sanse da ista dobije remapom sem mozda placebo efekat da ne kazem trip.

Nije svaki atmo isti. 1.6 16v iz Mk1 Brava redovno dobijaju 10-13ks na svojih 103ks iz fabrike. Video sam par razlicitih dyno merenja. Jos je upecatljivije jer postoji ista verzija motora koja je fabricki samo softverski smanjena na 90ks. Tako da se kod nje tehnicki dobija 20+ks. Kod Zastavinih EFIja jeste mizerna brojka u smislu snage ali posto su osakaceni dosta gde je postavljena blokada, opet moze da se dobije oko 0.5s bolje ubrzanje do 100km/h. Sad kome sta odgovara i da li je razumno ulaganje je nesto drugo.

9 hours ago, MiloshBg said:

Ako ti iz postojece mape ukloni dpf i egr onda je sve ok. Ako ti kojim slucajem upuca drugu gotovu mapu gde su oni vec uklonjeni.... samim tim uklonice ti i remap.

Koliko znam, uvek bi trebalo da skine tvoju mapu kakva god da je i koriguje je. 

prepustio bih ukidanje ekoloskih budalastina mom mehanicaru, jer citajuci ovde svasta strah me da oteram kod nekog ćunera. ali me zanima da li se to ceprkanje po mapi moze odraditi sa obicnom dijagnostikom(nesto u fazonu launcha ili tako nesto, zaboravio sam sta koristi) ili bih ipak morao ici kod nekog eminentnog strucnjaka?

Koko para toko muzike.

Ko zna stvarno dobro da radi, košta koliko ljudi nisu spremni da plate, pa završe često sa problemom.

22 minutes ago, boole said:

prepustio bih ukidanje ekoloskih budalastina mom mehanicaru, jer citajuci ovde svasta strah me da oteram kod nekog ćunera. ali me zanima da li se to ceprkanje po mapi moze odraditi sa obicnom dijagnostikom(nesto u fazonu launcha ili tako nesto, zaboravio sam sta koristi) ili bih ipak morao ici kod nekog eminentnog strucnjaka?

Ne moze to obicna dijagnostika. Posebna aparatura se koristi za upis tj izmenu takvih stvari. Retko koji mehanicar barata time, mehanicari su cesto obicni odvrni/zavrni mesari, razlikuju se samo po nekoj pismenosti u smislu kako i koliko koriste i tumace dijagnostiku. 

Znaci mogu da se slikam :ninja:

Koliko sam primetio u poslednje vreme je izrazito povecan broj novopecenih servisa za cuning, pa bi bilo lepo ako bi neki moj sugradjanin preporucio gde da odem i da se najmanje za'ebem :help:

U narednih par dana planiram da se upustim u problematiku sa izbacivanjem dpf-a, a posto mi je vec ceprkana mapa, receno mi je da se prvo mora vratiti na fabricko stanje da bi se to odradilo kako treba. Tu je meni sinula fantasticna ideja da se ubaci stock mapa od 96kw umesto dosadasnjih 88kw pa cu da vidim kako to ide i ima li potrebe za daljim remapom. Elem, da li neko konkretno zna da li su motori i komponente(dizne,turbo...) od 88 i 96kw isti,odnosno da li se razlikuju samo po mapi?

Ne ide to bas tako, ubacim mapu od X konja verzije. Iako je 99% izvodljivo, moze biti da to nije ista mapa.
Nek ti ubaci stock, a posle pojaca na 100kw.

Sent from my SM-S901B using Tapatalk

Izbacivanje ekoloskih budalastina je uspesno odradjeno, ubacena je stock mapa tako da je sad malo zivlji u niskim obrtajima i linearnije vuce u visokim....u sustini sasvim korektno i mislim da ce tako i da ostane za sada.

E sada da se vratimo na staru mapu koju je prethodni vlasnik odradio negde u Zrenjaninu, cheksum te mape je pokazao da je neki eminentni ćuner nagruvao pritisak goriva i pogasio dpf regeneraciju i jos neke stvari da ne moze da izbaci gresku i da upadne u safe mode.

Pritisak goriva pri davanju kontakta varira izmedju 8 i 10, trazena vrednost 3bara.

Pritisak goriva pri 2000 obrtaja varira izmedju 370-420, maximalni pritisak treba da bude 270bara.

U voznji pri potapanju gasa izbacivao je oko 1300bara.

U sustini auto nije ni bio chipovan i isao je kako je isao samo zbog nagruvanog pritiska goriva i nemogucnosti ulaska u safe mod. Dobra stvar cele ove price je sto dpf nije napravio kurslus u motoru, turbina se ne cuje, izduvna grana nije napukla a ja sam psihicki miran :thumbup:

Ko zna, mozda i neki novi clan koji bude ovo citao izbegne ZR ćunere i neke dalje potencijalne probleme.

Dobar dan svima ,  manje vise svi  pricamo isto , ali...  E taj, ali ,mi ne daje da dam auto da mi ceprkaju  hobisti po mapi. Pre  10 g. mapu   mi je radio Pitatore , na svim kolima u porodici. Bez greske i bez naknadnih popravki i prepravki. Ali nazalost ,covek je nestao sa scene ili vise ne zeli da radi. Znam kome je sve radio i svi su  bili prezadovoljni. Nekoliko meseci se raspitujem za pouzdanog i kvalitetnog majstora, ali nekako uvek  dodjem do onih koji su ne zadovoljni i sa dosta problema posle mapiranja.  U potrazi dodjem do  firme ATM ,holandske , i coveka koji saradjuje sa njima. Nalazi se u Veteniku ,N,S  .  I slucajno do coveka koji vozi njihovu mapu i nikakvih problema nema.

Da li neko nesto zna ili ima iskustvo sa njima?

Da , nisam napisao koji auto je u pitanju. Alfa gulijeta, 1,6 .  105 ks. Auto je u fabrickom stanju. Cilj je 120 ks nista dalje.

Nije Safet ,  za njega smo svi culi.....

Momak sr zove Dejan

Edited by Transporter131

Bukvalno, istina je tamo negde...

Pritome ako nije Safet i ako nije Alfirevic, ne znam ko je treci i jos da je za preporuku i pritome nismo ni culo za istog... :mellow:

Radio sam Mecku kod njih, malo onako sirov pristup, kapiram da im dolaze svakakvi likovi, ali opet, ocekivao sam mozda malo vise informacija, pristupacnosti itd. Na stranu to, remap je bio solidno uradjen, mozda malko vise "odvrnut" nego sto sam ocekivao ali tako je slozena mapa pa je izbacio malo vise od ocekivanog. Doduse, bio je i zdrav motor sa oko 100k na satu. Da li bih otisao opet tamo - da, najverovatnije bih oterao i drugi auto.