Jump to content
FAS Goran
boki

Funny video / zanimljiv video

Recommended Posts

 
Najbolji komentari imam jednog pa mi smešno.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 10/6/2020 at 12:50 PM, neshaoct said:

Italijanski vozač kartinga Luka Korberi pokušao je da pogodi branikom svog bolida jednog od vozača na stazi tokom trke FIA Svetskog šampionata u kartingu.

Luka Korberi je bio prisiljen da se povuče iz trke nakon kontakta sa jednim od vozača, ali nakon toga je ostao pored staze. U rukama je držao odlomljen deo branika svog kartinga i čekao je da ''krivac'' za njegovu eliminaciju naiđe u sledećem krugu. A onda je pokušao da ga pogodi! I nonšalantno je prešao preko staze. Srećom, niko nije povređen. Ni to mu nije bilo dovoljno. Nakon trke je izazvao svađu i pokušao da se obračuna sa jednim od vozača, ali su ga ostali u tome sprečili. Kasnije se izvinio i rekao da shvata da je ono što je uradio neprihvatljivo. Da li će izvinjenje biti dovoljno da ne bude ozbiljno kažnjen za svoje ponašanje ostaje da vidimo.

Gađao rivala branikom od kartinga, FIA ga suspendovala na 15 godina

 

213609-branik.jpg

 

Italijanski vozač kartinga Luka Korberi suspendovan je iz svih takmičenja na 15 godina, saopštila je FIA. Korberi je u oktobru 2020. godine pokušao da pogodi Paola Ipolita branikom svog bolida tokom takmičenja u Lonatu. Kasnije je došlo i do fizičkog okršaja dvojice vozača.

 

Posle incidenta mnogo su zahtevali da Italijan bude doživotno suspendovan, a 23-godišnjak je preko društvenih mreža saopštio da je samostalno odlučio da ''ne učestvuje u drugim auto-moto takmičenjima do kraja života''. Svetska automobilska federacija je ove sedmice donela konačnu odluku da suspenduje Korberija na 15 godina. ''Ova kazna jedna je od najozbiljnijih i morala je biti izrečena. Suspenzija na 15 godina izriče se zbog težine prestupa i nasilničkog ponašanja'', navodi se u saopštenju i dodaje da će Italijanu biti zabranjeno da učestvuje ''u bilo kojim auto-moto događajima koje organizuju FIA i ANS, a neće mu biti dozvoljeno ni da vrši bilo kakvu ulogu u FIA''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Plastični klipovi su luda ideja koja zapravo funkcioniše...

 

plasticni klipovi.jpg

 

Barem neko vreme funkcioniše.

Plastike, tačnije sintetičkih polimera, ima svuda. Otkako je Leo Baekeland prvi napravio plastiku od sintetičkih komponenata i nafte, široko rasprostranjena upotreba plastike postala je istovremeno i čudo za čovečanstvo i prokletstvo za životnu sredinu. Automobilska industrija jedan je od najvećih korisnika plastike jer je jeftina za proizvodnju, lagana i relativno izdržljiva. Ali, njena niska tačka topljenja ne čini je privlačnom komponentom unutar bloka motora. Zbog toga su klipovi uvek bili napravljeni od metala, sa modernim primerima od livene legure aluminijuma za izvrsnu toplotnu provodljivost bez žrtvovanja dragocene težine.

 

Ali, šta ako bi se klipovi napravili od plastike? Garage 54, omiljeni ruski YouTuberi koji su do sada isprobali mnogo ''gluposti'' na automobilima, pokušali su da saznaju i odgovor na ovo pitanje. Uostalom, to su isti momci koji su pokušali da naprave drveno kvačilo za Ladu, tako da nismo u potpunosti iznenađeni. Srećom, na jednom od automobila u njihovoj kolekciji progoreo je dihtung glave, pa su to iskoristili kao priliku da odgovore na pitanje koje niko nije postavio: hoće li raditi plastični klipovi? Rusi su napravili četiri plastična klipa i ubacili ih u motor.

U početku plastični klipovi mogu da pokreću motor neko vreme. Ali, kao što se i očekivalo čitav eksperiment je završio u dimu - bukvalno.

 

 

rsz_flcs_logo.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šta se dogodi sa standarnom gumom kada se zavrti na 620 km/h?

 

214450-guma.jpg

 

Automobilski Youtube kanal Garage 54 dobro nam je poznat po neobičnim projektima koji uključuju različite modele Lada automobila u čudim eksperimentima, dok poslednji projekat ove ekipe ne predstavlja izuzetak. U novom snimku, inžinjeri ove radionice pokušali su da okrenu gumu brzinama koje su daleko iznad maksimalnog procenjenog industrijskog rejtinga kako bi videli šta će se dogoditi. Kako bi ostvarili svoje ciljeve oni su razdvojili dva Lada modela, koje su prethodno zavarili zajedno u nedavno predstavljenoj emisiji, povezujući ih potom zajedno na svakom kraju izlaznih vratila pojedinačnih osovina. Mehaničari su dodali točak diferencijalnom pojačalu, povezavši ulazno vratilo sa dva Lada modela.

 

U normalnim slučajevima, kada ulazno vratilo pokreće dva izlazna, prenosni rejting omogućuje mehaničku prednost u korist motora, što znači da jedinica neće morati da radi naporno ili više od propisanog, ali će određene maksimalne brzine i izlazna snaga biti specifikovani u ovom procesu. Međutim, kada obrnemo ovaj segment pokretačkog sklopa naopako, baš kao što je to urađeno u ovom videu, susrećemo se sa potpuno drugačijim efektom. Motor u obrnutom slučaju radi nešto napornije kako bi izneo sve, ali on usput omogućuje povezanom točku na izlaznom vratilu okretanje daleko većim brzinama koje bi on mogao da dostigne pod normalnim uslovima vožnje.

 

Guma koju su ovi jutjuberi koristili specifikovana je na maksimalnu brzinu od 190 km/h, ali upotrebom bezkontaktnog takometra i matematike, oni su izračunali da je njihov točak dostigao maksimalnu brzinu od suludih 620 km/h. Kako su dostizali ovu brzinu guma je počela da se naduvava kao balon, do tačke kada je sama spala sa felne. Neizbalansiran točak takođe je izazvao i velike vibracije koje su učinile da se zakopa zajedno sa osovinskim sklopom nekoliko centimetara u zemlju. Nakon daljeg proučavanja u radionici, ruski majstori otrkili su da je strukturni integritet gume potpuno uništen, otpisujući je kao nepodobnu za vožnju.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastava yugo america

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...