Jump to content
FAS Goran
boki

Funny video / zanimljiv video

Recommended Posts

Kako izgleda kad autobus pukne napola?

 

Brojni autobusi širom Srbije (naročito ako uzmemo u obzir poslednju deceniju prošlog veka) teško da bi mogli da prođu neki detaljniji tehnički pregled, tu i tamo ima većih i manjih rupa i truleži, ali retko kad bi im se dešavalo nešto ovakvo. U pitanju je autobus iz brazilskog grada Paloke, sudeći po rukohvatima i sedištima deluje kao da je novije proizvodnje, ali kvalitet očigledno nije baš na nivou. Čovek koji je snimio rekao je da je ''naslutio da postoji problem sa autobusom''. pa je rešio da snimi ceo svoj put do trenutka kada se nešto ne desi. Srećom, niko nije stajao na sredini zglobnog autobusa.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pogledajte uletanje policijske patrole

 

Policajci su u žurbi da stignu što pre do mesta nemilog događaja malo preterali sa brzinom i u proklizavanju izveli opasan manevar koji je na sreću prošao bez neželjenih posledica. Kako piše ''Kentlive'', policijska patrola se oko 3.30 sati ujutro uputila na mesto incidenta, ispred kluba Moo Moos u Gilinghamu, a nakon što su policajci zatražili pojačanje. U žurbi su prevideli da je kolovoz mokar, pa im je auto proklizao pri zaustavljanju. Prema snimku, u nekontrolisanom zanošenju policijski auto je po boku prošao blizu okupljene gomile i zaustavio se na parking mestu, gde je udario u ivičnjak. Da stvar bude bolja, policajac koji je vozio auto, kao i njegov kolega, iz automobila su izašli kao da se ništa nije dogodilo.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Previsoki šleper ušao u tunel, samleo 47 reflektora

 

168931-sleper.jpg

 

Kamera iz tunela u Mineapolisu snimila je pre nekoliko dana potpuno nemarnog kamiondžiju JNJ Expressa iz Memfisa kako svojim šleperom ulazi u, za njegovo vozilo, preniski tunel Lowry Hill. Upozorenja o dozvoljenoj maksimalnoj visini nisu sprečila ovog vozača da pomete 47 reflektora i ostale učesnike u saobraćaju ostavi u mraku. Trošak popravke za sada nije poznat budući da demolirana rasvetna tela više nisu u proizvodnji, pa ih neće biti tako lako zameniti.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako Tesla i U-2 sarađuju na pisti

 

tesla%20u2.jpg

 

Šta je to što povezuje čuveni špijunski avion iz sredine 20. veka i savremenu električnu sportsku limuzinu iz 21. veka? Mada je prvi put poleteo davne 1955, Lokidov špijunski mlaznjak U-2 i dalje se koristi u misijama izviđanja i prikupljanja informacija sa velikih visina. Prepoznatljiv po velikom rasponu krila, iako moćan u vazduhu, U-2 je prilično limitiran kada je u pitanju manevrisanje po pisti. Konstruktivna ograničenja uslovila su da avion nema klasičan stajni trap, već praktično sleće uz pomoć jednog točka na prednjem delu trupa, i jednog manjeg pozadi.  Kada se letilica zaustavi na pisti, osoblje dodaje dva pomoćna točka ispod krila, kako bi se U-2 odvezao do hangara. Slično je i prilikom poletanja – dva pomoćna točka podupiru krila tokom rulanja, da bi neposredno pre odvajanja aviona od tla, točkovi otpali na pistu. I poletanje i sletanje su naročito zahtevni za pilota, jer zbog velikog raspona krila letilica mora da bude precizno poravnata, kako avion ne bi zakačio vrhom krila pistu. U tim trenucima, preko potrebnu pomoć dobija od osobe koja prati U-2 po pisti u veoma brzom automobilu i koja radio vezom obaveštava pilota da li su krila u bezbednom položaju u odnosu na površinu piste.

 

Interesantno je da na jednom od aerodroma sa kojih poleće U-2, osoba koja asistira pilotu koristi Teslin Model S dok prati avion po pisti, što se može videti na sledećem snimku:

 

 

Da je brz automobil potreban i prilikom sletanja, pokazuje video sa druge piste, na kome je snimljen Pontiac GTO iz 2006. kako pomaže pilotu aviona

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Peugeot u londonskoj telefonskoj govornici otvorio najmanje mesto za prodaju automobila

 

peugeot%20box.jpg

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hteo da driftuje oklopnim transporterom pa udario u Škodu!

 

Foto: Youtube screenshot

 

Vozač jednog oklopnog transporera izgleda da je “drifter u duši”, jer je iskoristio prvu priliku da se malo zabavi, ali je nažalost sve pošlo po zlu!  Sa prostora bivšeg SSSR-a uvek nam stižu neke od najbizarnijih saobraćajnih situacija, uglavnom nezgoda, a ovaj put, prikazujemo sudar koji se dogodio između Škode Yeti i, verovali ili ne, oklopnog transportera BMD-2, namenjenog vazdušnim desantima! Naime, udes se dogodio kada je vozač oklopnog transportera hteo malo da se „zabavi“, driftujući sa vozilom prilikom izlaska na glavni put. Međutim, zadnji deo „oklopnjaka“ se zaneo i udario u bok Škode, koja se u tom trenutku nalazila u blizini. Ko će „pokriti“ štetu, i dalje nije poznato, budući da vojska na pomenutim prostorima i dalje uživa popriličan „imunitet“ kada su ovakve stvari u pitanju…

 

 

preuzeto sa - Top Speed

Share this post


Link to post
Share on other sites

Triciklom stigao do stotke za pola sekunde!

 

1506008692_1.jpg

 

Francuz François Gissy triciklom sa pogonom na mlaz vode uspeo je da do 100 km/h stigne za svega 0,55 sekundi. Pri ovom ubrzanju Gissy je trpeo silu od čak 5,13 G! Tricikl se pokreće vodom, tako što se snažan mlaz tečnosti ispušta pod velikim pritiskom.  Gissy je na svom triciklu uspeo da ostvari maksimalnu brzinu od 261 km/h i sve to na čuvenoj stazi "Paul Ricard".  Kako je to izgledalo, pogledajte na snimku:

 

 

preuzeto sa - Vrele Gume

Edited by Irena HGT

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je najgori klijent BMW-a, zbog nezadovoljstva uslugom uništio i zapalio 3 različita BMW modela

 

bmw%20fire.jpg

 

Sve je krenulo 2013. godine kada je vlasnik odlučio da javno uništi svoj BMW M6 zbog problema sa menjačem i lupkanjem u kabini koje u servisu, bar prema njegovim rečima, nisu uspeli da reše...

 

Ovaj vlasnik nekolicine BMW modela je verovatno najgori klijent bavarskog proizvođača. Naime, on već godinama javno demonstrira protiv BMW-a zbog prilično bizarnog razloga, a pritom svejedno vozi njihove modele (barem one koje nije razbio). O čemu je reč? Pourmohseni Hadi iz Italije je dugogodišnji nezadovoljni klijent BMW-a koji je ovih dana zapalio svoj BMW Serije 7 ispred muzeja marke u Minhenu. Sve je naravno snimio, a ovo mu nije prvi takav incident. Naime, 2013. godine je izrazio nezadovoljstvo izradom i pouzdanošću svog BMW-a M6 E63. Tada je izjavio da je imao problema sa različitim zvukovima u kabini, kao i sa lupanjem i nemirnim radom automatskog menjača. U BMW servis je odlazio čak 10 puta, u BMW-u tvrde da je problem otklonjen međutim on tvrdi suprotno. Niko nije želeo da prizna krivicu, a Hadi je zatim odlučio da javno uništi automobil sekirom ispred sajma automobila u Frankfurtu. Sledeće godine je zapalio BMW Z3, a poslednje javno pokazivanje besa dogodilo se nedavno. Kao što smo već napisali, ovaj put je nastradala Serija 7 koju je Hadi zapalio, pa su intervenisati vatrogasci i policija koja je Hadija odvela u stanicu.

Zanimljivo da je već dao intervju za nemački ''Focus Online'' u kome je rekao da će ponoviti ovako nešto...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Volkswagen Caddy R sa 500KS

 

Ima 2.0 litarski turbo motor iz Golfa 7 R (pojačan na 500KS) i pogon na sva četiri točka. :lol:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je najbolji auto za svadbe na svetu

 

mercedes%20stm%2063.jpg

 

Zaboravite najam oldtajmera ili limuzine, pozajmljivanje Audija A6 od rođaka iz Nemačke, pravi izbor za svadbeni automobil je Mercedes AMG C63 DTM.

Naime, Maro Engel se takmiči u DTM šampionatu pa je logična želja bila da se s jednim takvim bolidom odveze i na ceremoniju venčanja. Njegova izabranica nije imala ništa protiv, a fabrički tim Mercedesa mu je izašao u susret pozajmivši automobil. Odnosno bolje rečeno trkački bolid. Svi na venčanju su bili oduševljeni.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Turski Hulk'' premestio Corsu koja je blokirala put njegovoj tetki

 

hulk.jpg

 

Zanimljiv video dolazi nam iz engleskog grada Lutona. Stanovnici ove ''mirne'' ulice već 9 meseci se svađaju oko parking mesta (i prava na iste), a cela stvar je kulminirala kada je vlasnik Corse odlučio da svoj automobil parkira tako da blokira izlaz ''komšike''. Kada je došlo vreme da sa svojim automobilom izađe napolje, vlasnica blokiranog automobila odlučila je da u pomoć pozove svog nećaka, 23-godišnjeg bodibildera Hakana Acara. Mišićavi snagator kojeg prijatelji zovu ''The Tulk'' (''Turski Hulk'') odlučio je da preuzme stvar u svoje ruke. Kao što možete videti u videu, on je podigao prednji kraj Corse i odvukao ju na mesto gde ne blokira ulaz. Njegova tetka je pritom celi poduhvat gledala sa divljenjem. Nakon što je slučaj postao viralan, za birtanski ''The Sun'' je izjavio da se na taj potez odlučio zato što je vozač Corse namerno blokirao ulaz, a usput je objasnio da mu premeštanje automobila nije bio prevelik problem budući da je u svojoj karijeri gurao i kamione teže od 8 tona... Ipak, ovaj slučaj neće završiti na ovom. Naime, policija je krenula sa istragom budući da vlasnik Corse tvrdi da mu je nakon ovog poduhvata oštećen motor...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pušiti nije pametno, posebno na benzinskoj pumpi

 

bugar%20pus.jpg

 

Video iz Bugarske govori puno o Darvinovoj teoriji evolucije, ali i štetnosti pušenja. Putnik iz Opel Astre je sudeći po snimku smatrao da je sasvim u redu da nastavi da puši i nakon što se automobil zaustavio na benzinskoj pumpi. Nije uspeo da ga razuveri ni radnik na pumpi, pa je na kraju odlučio da napravi jedino moguće. Uzeo je protivpožarni aparat i aktivirao ga u smeru neodgovornog pušača.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stablo ga umalo prepolovilo, ali Volkswagen Kombi vozi dalje

 

volkswagen%20kombi.jpg

 

Oluje koje su poharale sever Brazila uništile su i mnoga vozila, ali jedno se ne predaje. Upoznajte neuništivi Volkswagen Kombi iz Rio Negrinha. Na ovaj nesrećni automobil palo je nekoliko tona teško stablo i skoro ga prepolovilo. Možda bi prema tužnoj slici zgužvane karoserije zaključili da će do servisa ili reciklažnog centra morati da ga odveze šlep služba, ali to neće biti neophodno.

Vidite, arhitektura u kojoj je sav pogonski sklop smešten na zadnjoj osovini, baš kao kod Porschea 911, ima više prednosti. Jedna od njih je i da vam majka priroda ne može tako lako uništiti mobilnost. Nekako smo skeptični da ovaj automobilski origami može da obavlja većinu dužnosti kao i pre, posebno na siguran način, ali za zalaganje i upornost zaslužuje čistu peticu.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...