banjo1990 265 Posted July 22, 2010 Pa znas kako druze, ako on moze da ga remontuje za visestruko jeftinije pare nego da menjam uredjaj zasto to ne bih uradio. Da ja planiram da vozim ovaj auto jos 2 godine pa aj...ovako nikako mi se ne isplati. Quote Share this post Link to post Share on other sites
banetv 3 Posted July 22, 2010 Ako ti dijagnostika kaže "rele motora" to je najmanji problem. Ta dva relea se nalaze na pločici motora serva u samom motoru. Kroz ta relea i njihove kontakte ide velika struja pa vremenim kontakti (kalaj) popuste ili izgore. Kod mene nema relea (novija verzija 2005) ali tvoj očigledno ima. Negde je na ovom forumu sve slikano. Uradi ovako: skini kleme akumulatora, skini oplatu-plastike ispod volana i onaj lim, isključi konektor motora (motor je uz same osigurače u kabini), skini motor (tri šrafa), videćeš štampanu pločicu motora - pažljivo prelemi sve kontakte koje vidiš naročito od relea, vrati sve i radiće. Jednostavno je samo budi pažljiv. I bez nervoze. Ako ne znaš lepo da lemiš zamoli nekog da ti to uradi. Probaj pa javi šta si uradio. Čak i da si spor za sat-dva si gotov. Quote Share this post Link to post Share on other sites
edinko 5 Posted July 22, 2010 ^^^ Potpisujem ovo. Ne moras skidati klemu samo izvadi kljuc iz brave za paljenje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
banjo1990 265 Posted July 23, 2010 Dijagnostika tako kaze...i da znate da cu se sutra pozabaviti time. Videcu malo bolje kako to sve izgleda pa da vidim sta mogu da uradim. Stvarno bi mi mnogo znacilo da mi radi to cudo!!! Bane, hvala na savetu! Quote Share this post Link to post Share on other sites
banjo1990 265 Posted July 24, 2010 E ovako. Skinuo sam motor. Sa zadnje strane, kao sto rekoste, se nalazi stampana ploca sa dva relea. Ali preko toga svega ide guma koja je zalepljena na kuciste motora i ne znam kako da pocnem bilo kakve radnje dok je ta guma tu. A da je odlepljujem, nisam siguran da mogu, a da je ne pokidam. Ovde mi svi kontakti na oko deluju OK. Da li je to merodavno ili nije ne znam... Evo nekih slika... Quote Share this post Link to post Share on other sites
edinko 5 Posted July 24, 2010 Lontakti su ti sa druge strane, ako je hladan lem onda to izgleda ovako:i potrebno je samo ponovo zalemiti a vodi racuna da ne predjes na drugi kontakt tako sto ces staviti previse kalaja. Quote Share this post Link to post Share on other sites
banjo1990 265 Posted July 24, 2010 Cek, sad mi nije jasno...jel ja treba otvorim ovo cudo nekako da bi dosao do toga? Quote Share this post Link to post Share on other sites
edinko 5 Posted July 24, 2010 Cek, sad mi nije jasno...jel ja treba otvorim ovo cudo nekako da bi dosao do toga? Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshaoct 9723 Posted July 24, 2010 Naravno banjo1990, skidaj... Quote Share this post Link to post Share on other sites
banjo1990 265 Posted July 24, 2010 Xaxaxa, slusajte me sad mudraci . Nemam nikakvo iskustvo sa ovim. Kako da dodjem do te druge strane? Jel se ova osovina i lezaj vade ili... Nemam ideju! :question: Quote Share this post Link to post Share on other sites
edinko 5 Posted July 24, 2010 Xaxaxa, slusajte me sad mudraci . Nemam nikakvo iskustvo sa ovim. Kako da dodjem do te druge strane? Jel se ova osovina i lezaj vade ili... Nemam ideju! :question: hehe ko nas je opravka nekih 70 eura mislim da to nije skupo (citaj jeftinije nego da nesto pokvaris) cak i kod vas mozda jeftinije.servo popravak Quote Share this post Link to post Share on other sites
banetv 3 Posted July 24, 2010 Skini gumu, izvadi pločicu, okreni je, prelemi kontakte dobro i pažljivo i sve lepo vrati. Nema tu šta da pokvari, toliko je jako i robusno. Najteže je skinuti a to si uradio. Ako je baš to bio kvar - sigurno ćeš otkloniti. Kada budeš vraćao kenektore obavezno ih naprskaj kontakt-sprejom (samo on nikako WD ili slično). Quote Share this post Link to post Share on other sites
banjo1990 265 Posted July 24, 2010 Ma sve je to meni jasno, ali mi nije jasno kako da izvadim plocicu. Imaju neki srafici mali(zvezde), ali i ako njih odsrafim necu moci da izvadim plocicu jer su na releima zalemljena dva snopa zica. I ako bih pokusao da izvadim plocicu vucem te kablove koji su po nekoj mojoj logici verovatno od napajanja. Jedino da odlemim te zice...Evo slike na sta mislim:Dakle mislim na te zice sto idu iz relea... Quote Share this post Link to post Share on other sites
ubeli 0 Posted July 25, 2010 Stvarmo,ni meni nije jasno.A ona slika sa lemovima mi se nigde ne uklapa!? Quote Share this post Link to post Share on other sites
edinko 5 Posted July 25, 2010 To sto gledas su komponente, a sa druge strane su lemovi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ubeli 0 Posted July 25, 2010 Mislim na ovu sliku,gde se nalazi ova plocica? jer je ona u motoru okrugla, i sta spajaju ti lemovi? Quote Share this post Link to post Share on other sites
edinko 5 Posted July 25, 2010 Vidi jednostavno je to. slika je samo indikativna i pokazuje te lemove sto su osteceni vidis taj mali rascjep na zaokruzenim detaljima gdje pise "cracked", a spajaju komponente Preko njih prolazi struja sa ploce u komponentu to ti dodju kao zice samo su radi cvrstoce otprintane na stampanu plocu. nadam se da sam pomogao. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ubeli 0 Posted July 25, 2010 Znaci slika je samo primer naprslog lema.kapiram...samo me je to zanimalo.hvalaBanjo ako mozes okaci slike te druge strane ploce kad otvoris,ja sam juce skidao motor da vidim kako to izgleda pa sam ga vratio.Hvala Quote Share this post Link to post Share on other sites
banjo1990 265 Posted July 25, 2010 Nisam ni ja jos otvorio, sutra bi trebalo da ga odnesem jednom kolegi koji malo vise vlada ovim od mene... Naravno sve sto se novo sazna slikacu!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
banetv 3 Posted July 26, 2010 Evo slika pločice servo motora: Da li je sada jasnije? Quote Share this post Link to post Share on other sites
ubeli 0 Posted July 26, 2010 Jasno ko dan svaka cast! Quote Share this post Link to post Share on other sites
banetv 3 Posted July 26, 2010 Ništa od slika ako nemaju svrhu - biće mi tek drago kada uspešno odradiš. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ubeli 0 Posted July 26, 2010 imaju svrhu,to je sigurno.jer sam skinuo motor i gledao ga bledo a onda ga vratio, tako da ovo mnogo znaci svakome ko ce to da radi Quote Share this post Link to post Share on other sites
klaywert 0 Posted July 26, 2010 jos samo da naucim italijanski i bice mi 100% jasno Quote Share this post Link to post Share on other sites
freedole 0 Posted August 6, 2010 extra ljudi.hvala puno. napokon sam rijesio problem sa volanom.najvise sam se namucio odlemljujuci 6 debelih zica.sad samo vozim pod "City".hvala jos jednom Quote Share this post Link to post Share on other sites