dudule1 0 Posted October 12, 2023 On 3/28/2014 at 6:05 PM, simkeico said: Meni se upalila lampica volana! Posto je akumulator bio prazan upalio sam ga na kablove i posle 2 dana mi se upalila pomenuta lampica, naravno tvrd volan ... To je trajalo nedelju dana pa sam poceo malko da guglam i nasao sledece. Otvori se kutija sa osiguracima kod motora izvadi se osigurac od serva (60 A) upali se motor i vrati pomenuti osigurac na mesto. I gla cuda servo i naravno city rade. E sad pitanje da li sam time samo resetovao elektroniku ili ...? Moze li to da izazove neke nezeljene posledice ili ne. Da li mogu slobodno da ga vozim kao da nije bilo nista ili moram kod majstora? Pitanje za vece strucnjake nego sto sam ja!!! Hvala na odgovorima unapred! Ako nije privremena mera nego je nesto trajnije poslacu i link do snimka na kome pise da je to samo privremeno resenje dok se ne ode kod majstora!! Kako se skida taj osigurac, cupam ga prstima ali nece napolje, mozda sam slab u rukama Upalila mi se lampica volana na puntu2 i ostala da gori, ali volan se samo malo slabije okrece neko kada lampica nije gorela...napominjem da mi se pre par puta lampica palila i volan je bio kao kamen ali se posle gasenja i paljenja suta lampica gasila i dve na normalu, ali sada nije slucaj lampica gori stalno ....u voznji je ok jedino malo kad stoji je otezano ali ni to nije strasno....vidim ljudi su skidali i vracali maxi odigurac 60A iz kutije motornog prostora (nek neko javi kako se skida posto mi ne ide), pa onda neko pominje slab akumulator ...kontam da je crko servo volan bi volan bio kao kamen tvrd a ne ovako samo malo slabiji nego inace ...dajte neku pomoc On 3/28/2014 at 6:05 PM, simkeico said: Meni se upalila lampica volana! Posto je akumulator bio prazan upalio sam ga na kablove i posle 2 dana mi se upalila pomenuta lampica, naravno tvrd volan ... To je trajalo nedelju dana pa sam poceo malko da guglam i nasao sledece. Otvori se kutija sa osiguracima kod motora izvadi se osigurac od serva (60 A) upali se motor i vrati pomenuti osigurac na mesto. I gla cuda servo i naravno city rade. E sad pitanje da li sam time samo resetovao elektroniku ili ...? Moze li to da izazove neke nezeljene posledice ili ne. Da li mogu slobodno da ga vozim kao da nije bilo nista ili moram kod majstora? Pitanje za vece strucnjake nego sto sam ja!!! Hvala na odgovorima unapred! Ako nije privremena mera nego je nesto trajnije poslacu i link do snimka na kome pise da je to samo privremeno resenje dok se ne ode kod majstora!! Jel imate neki link za ovu foru sa osiguracem On 4/1/2014 at 10:45 PM, simkeico said: E da, dodjem ja sutradan kuci s posla a klinci slusaju radio u kolima otvorili prtljaznik da se bolje cuje a plafonsko svetlo radi i naravno probam da upalim kad ono ponovo radi lampica za servo. Ugasim ga izmerim napon na akumulatoru 12,1 V. Sutradan zet donese pun akumulator namontiram ga i probam i naravno servo opet radi. Znaci da komp iskljuci najveceg potrosaca da bi zastitio akumulator od praznjenja!!! A ja sa mojom voznjom svaki drugi dan malo po gradu ne mogu nikako da dopunim akumulator, a kockica se za cas isprazni. Bitno da servo radi bar zasad. Pozz Izgleda je i meni takav slucaj jer mi je akumulator vec preko 6 god star....javite kako ste vi resili Quote Share this post Link to post Share on other sites
rocco 6 Posted November 1, 2023 Da iskoristim ovu aktuelnu temu da priupitam nesto. Na Puntu mk1 mi je "majtsor" menjao obicnu letvu volana, nakon toga mi je svetleo airbag koji je posle resio (ne znam kako) i ne radi sirena. Sta je mogao da pokvari? Spominjao je neku spulnu, ali negira da je skidao volan. Hvala. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mijailović P. 3699 Posted November 2, 2023 @rocco Stoji li upravljač dobro centriran kada su točkovi ispravljeni. Ako ne stoji onda je definitivno pokidana špulna/trakasti konektor. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 20664 Posted November 2, 2023 (edited) 15 hours ago, rocco said: Spominjao je neku spulnu, ali negira da je skidao volan. Spulna ima ogranicen broj namotaja, iz krajnjeg u krajnji polozaj. Dovoljno je da prilikom skidanja ostavis volan/spulnu namotane npr. udesno (umesto centrirane). Ako ostane tako prilikom vracanja, na prvo sledece motanje punog udesno, kidaju se namotaji spulne (tj. flat kabl). Citaj Airbag Failure, ne radi sirena, ne rade komande na volanu. Edited November 2, 2023 by Ivan Quote Share this post Link to post Share on other sites
rocco 6 Posted November 2, 2023 6 hours ago, Mijailović P. said: @rocco Stoji li upravljač dobro centriran kada su točkovi ispravljeni. Ako ne stoji onda je definitivno pokidana špulna/trakasti konektor. Kada mi je zamenio letvu volana, viljuske i spone, volan na ravnom je stajao dosta udesno, rekao mi je da odmah idem da centriram trap pa da se vratim kod njega kako bi "vratio spulnu" da ne pokazuje airbag gresku. To sam i uradio, sada je volan ravan na ravnom, ali ne znam kako je ugasio airbag gresku jer sam ostavio auto. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mijailović P. 3699 Posted November 2, 2023 @rocco Što nas dovodi do prethodnog odgovora našeg kolege @Ivan Definitivo je tako. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rocco 6 Posted November 2, 2023 1 minute ago, Mijailović P. said: @rocco Što nas dovodi do prethodnog odgovora našeg kolege @Ivan Definitivo je tako. Znaci prevaren sam. Da li je u pitanju neznanje, nepaznja ili teze montiranje letve ako se pazi na spulnu? Hvala puno na pomoci! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 20664 Posted November 2, 2023 Pa ostaje ti da proveris. Daleko bilo da nekoga okrivljujem, samo kazem sta moze da se desi. Nevezano sad za tvoj slucaj letve, montirali su ljudima npr. MF komande, menjali spulnu, sta god vec u vezi toga... Zaborave da centriraju spulnu pre vracanja (u brzini, neznanje), i prvo motanje na "zakinutu" stranu i flat kabl puca. Recimo, ako je spulna skidana i vraca se - prvo se u ruci namota skroz na jednu i skroz na drugu stranu. Prebroji se broj namotaja, pozicionira na sredinu i blokira do montaze na osovinu volana. 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
rocco 6 Posted November 5, 2023 Kako se reseva pomenuti problem, kupovinom druge spulne ili reparacijom postojece? Koliko to otprilike kosta? Hvala. Quote Share this post Link to post Share on other sites
salevs 12 Posted November 21, 2023 Volan je čudno počeo kao da krcka i blago se sam pomera kad stoji u mestu i pri brzinama do 40km,preko toga radi normalno. Šaljem i snimak kako bi videli. Pre 2-3 god je stavljen polovan senzor pozicije volana i od tada je 3-4 puta zakucao volan. Palio je i crvenu lampicu nekad svaki dan, a sada već pola godine nije upalio. Bio sam do električara koji je rekao da je bezbedno da se vozi dok volan ne zakuca. Koje je vaše mišljenje? https://youtu.be/1Ahy3TaGzEY?si=f8E2gEopjHDUoIlU 1 neshtry reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 4653 Posted November 21, 2023 8 hours ago, salevs said: električara koji je rekao da je bezbedno da se vozi dok volan ne zakuca Po mogucstvu u nekoj krivini u brzini, kako to biva...ne igraj se glavom. To je verovatno opet senzor pozicije, dijagnostika ce sigurno bolje reci. Da je motor serva, verovatno bi samo volan otezao (kao kad crkne servo volana) a ne bi se sam cimkao. Mislim da je vreme da se proveri dijagnostikom sam kvar, proba se kalibracija i na kraju ako nista ne pomogne 》 nov senzor. 1 Reacher Gilt reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Safet69 0 Posted March 28, 2024 Problem na punta ukljucio mi servo al pre ukljucenja osetio sam jaku vibraciju u volanu na levoj strani ugasim upalim nediram volan krenem par metara nista sv ok cim uvatim volan ista stvar se desi dali mozda neko zna da mi kaze sta je u pitanju el motorce nije jer sam zamenio sa ispravnog i ista desavanja jedan mi rece da nije spona ili nosac spone pa prenosi vibraciju i dtako ukljuci servo Quote Share this post Link to post Share on other sites
salevs 12 Posted July 3, 2024 Promenjen senzor ugla volana, stavljen nov i neću više da lupam glavu. 2500 ruke i deo 11000. Naravoucenije nikad ne stavljajte polovan senzor jer će te se za 2-3 god morati staviti nov Quote Share this post Link to post Share on other sites
mitros 152 Posted August 22, 2024 On 11/4/2022 at 12:48 PM, kakoonobese said: Popravljeno kod Milosa Viline vode. Cena je 16000 dinara. Milos je super lik ! Preporucujem ga.... sad sam ga kontaktirao i dalje je cena 16000, ...punto 2 1 kakoonobese reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 18767 Posted August 22, 2024 A koji je problem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
mitros 152 Posted August 22, 2024 Pa u zadnje vreme cesto pali lampicu i onda se otezano upravlja,posle gasenja motora bude ok,ali ubrzo posle kraceg vremena opet se ponavlja. danas na kratkoj relacija,2,3 puta se desilo,jedva motam volan. U beo car kosta skoro 10.000,ali moze na rate,i ugradnja je 6000.tako da cu verovatno tako i uraditi Quote Share this post Link to post Share on other sites
mitros 152 Posted August 31, 2024 U stvari blokira volan samo kad se okrene do kraja desno Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axic 22154 Posted September 1, 2024 @mitros što ne bi odradio reglažu trapa za početak. Možda je nešto za malo pobeglo u stranu obzirom da imamo prilično loše puteve i rupe koje teško možeš zaobići. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mitros 152 Posted September 5, 2024 Dijagnostika kaze ,senzor,kupio u beo car na 6 rata,zuti kabl Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sinisa011 12 Posted January 20 U ponudi za Punta 2 ima Era Italija i Hofman. Koji uzeti senzor? On 7/3/2024 at 10:09 PM, salevs said: Promenjen senzor ugla volana, stavljen nov i neću više da lupam glavu. 2500 ruke i deo 11000. Naravoucenije nikad ne stavljajte polovan senzor jer će te se za 2-3 god morati staviti nov Kod koga ste menjali senzor? 1 neshtry reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bojank 0 Posted March 5 Pozdrav ljudi imam problem servo ne radi nije senzor ugla volana (menjan pre nesto) sve u svemu ceprko sam nesto oko radia sa upaljenim autom zavarnicio je spalio osigurac za radio i samo je upalio crvenu sijalicu za volan gledam osigurace svi su dobri probam da ga spojim na dijagnostiku greske motora ocita al servo ne moze da pronadje kao da ne postoji (pre 3 dana sam ocitavo i tad je bez problema ocitavo) zna li neko mozda problem probo sam sve cake ne radi ni jedna ja sumnjam na onaj ecu ispod volana al kako da ga proverim da ne kupujem dzabe drugi ako nije Quote Share this post Link to post Share on other sites
MS PK 8168 Posted March 5 Probaj da skines klemu prvo Sent from my SM-A346B using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
mitros 152 Posted March 5 5 hours ago, Bojank said: Pozdrav ljudi imam problem servo ne radi nije senzor ugla volana (menjan pre nesto) sve u svemu ceprko sam nesto oko radia sa upaljenim autom zavarnicio je spalio osigurac za radio i samo je upalio crvenu sijalicu za volan gledam osigurace svi su dobri probam da ga spojim na dijagnostiku greske motora ocita al servo ne moze da pronadje kao da ne postoji (pre 3 dana sam ocitavo i tad je bez problema ocitavo) zna li neko mozda problem probo sam sve cake ne radi ni jedna ja sumnjam na onaj ecu ispod volana al kako da ga proverim da ne kupujem dzabe drugi ako nije Mislim da taj ECU rade u servisu iza bivseg buvljaka na OTC n,bgd,odma iza onog vulkanizera sto radi 24h. Mislim da se zovu PROFESIONALCI ili tako nesto sl. (u superlativu) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bojank 0 Posted March 5 2 hours ago, MS PK said: Probaj da skines klemu prvo Sent from my SM-A346B using Tapatalk Ma jesam vozim vec 3 dana bez serva volan ko u fapu ruka mi ko da u sumariji radim hahaha 1 hour ago, mitros said: Mislim da taj ECU rade u servisu iza bivseg buvljaka na OTC n,bgd,odma iza onog vulkanizera sto radi 24h. Mislim da se zovu PROFESIONALCI ili tako nesto sl. (u superlativu) Malo sam ja dalje od bg al ako je do njega lako cu srediti problem je sto ne mogu provaliti sta je Quote Share this post Link to post Share on other sites