Jump to content
FAS Goran
oktopod

Fiat Punto mk.2 - city servo ; senzor pozicije volana

Recommended Posts

Zašto samo "city"? Šta nije u redu sa običnim servom?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam da li je mesto da ovo pisem ovde ali ne znam gde bih mogla, imam PUNTO 3 1,2 16v 2004 god. i predpostavljam da je isto ili barem slicno kao kod PUNTA 2 :question:

Nista novo necu reci sto vec nije ispisano ovde na ovih 9 stranica...mozda razliciti simptomi ali sve se svodi na isto...

Ja sam imala ovaj problem kada sam kupila auto ali je u servisu, ne znam kako, sredjen tj. mislim da su tada samo ocisceni neki kontakti i evo godinu ipo dana nemam taj problem, naravno do juce.. :wallbash:

Nema nikakav simtom tipa, lupkanje, kuckanje i td. jednostavno se samo iskljuci SERVO i to usred voznje a nekada i na parkingu pa nemogu ni da isparkiram auto i nemozes da motas volan, dalje, kada startujem auto naravno lampica za servo na tabli se iskljuci i volan jednim prstom motam u desno ali u levo ide teze-da li ovo u opste ima veze sa servom jel to taj senzor pozicije volana ili je nesto drugo..kad se upali lampica za servo ja ugasim auto pa ponovo upalim i naravno sve je ok ali kako se to desava cesto u toku dana a narocito u poslednja 2 dana ne znam koliko je pametno ovoliko puta gasiti i paliti auto...ne vozim auto sa aktiviranim city servo, jedino ga koristim kada parkiram auto i to ne uvek i nazalost to radim bas u poslednje vreme i naravno kao i svako zensko kad parkiram namotam pun za svaki slucaj da ne krene niz ulicu-sto moze biti a verovatno i jeste -uzrok svemu ovome, pobrljavi mu nesto:whistle:

Radila sam balansiranje guma a spremam se i na centriranje trapa-pred put...

Dijagnostika je radjena u Martu pred registraciju nije prijavila nista sto znaci da postoji mogucnost da su kontakti opet zaprljani kao i prvi put ili...iskreno receno nemam pojma :huh:

Jedino sto ne mogu da nadjem ovde to je te servise o kojima pricate, pa bih molila neku preporuku i naravno da nije mnogo love :rolleyes:

Edited by jovana1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrodošla :welcome:

Ovo ti je tema o iskustvima sa servisima, idi u neki nek pogledaju jer jedino što sigurno ustanovismo je da ne može da se zna šta je bez da se rasturi i očisti đunta :D

Iskustva sa servisima

U principu, najbolje otiđi kod Mikija (TIM) ili Gorana, drugde te možda oderu...

http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?showforum=43

Edited by Oktopod

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bio sam na moru 15-ak dana,naravno ne djuntom jer mu je u kvaru sve sem motora :D:wallbash: . Juce kada sam se vracao svratih do Sapca do jednog FIAT placa. Zaboravio sam sve cene koje su mi recene, ali znam otprilike. Polovan ispravan motor serva kosta 80e. Druga varijanta je da se reparira postojeci neispravan motor, i to kosta 60e sa godinu dana garancije. E sad koliko je senzor pozicije para...mislim da je rekao 100 evra, ali ne drzite me za rec. Treca moguca stavka je centrala i to sam definitivno zaboravio koliko mi je rekao da je para. Ostavio mi je broj telefona, koji cu da ispisem kasnije kada ga donesem iz kola :) . Uglavnom koliko sam video tamo ima sve zivo i rekao bih da se isplati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...citam ovu temu, i krecem do drugara palim auto sve normalno kad odjednom pogodite sta se desi, da da, upali se crvena lampica volana i ispise mi gresku Steering failed :D stignem ja do drugara (kolko sam primetio nije mnogo porasla tezina okretanja volana a tek na city-u ni malo cini mi se) ugasim auto i postupim po vasem postupku, ugasim auto upalim, sve se lampice pogase, krenem da motam tu po garazi sve radi savrseno, posedim ja tu jedno 2,3 sata, vratim se u kola upalim najnormalnije kad ono opet crvena lampica volana i ista greska, upravljanje ostalo isto ko prethodni put, nista teze nista lakse. Sta ciniti?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ova tema dugo traje i ako pročitaš sve videćeš šta smo sve radili. Ipak da odeš prvo na dijagnostiku jer je greška memorisana, očitaš, ako znaš - protumačiš ako ne napiši kod gređke pa da vidimo. Od vrste greške vidiš šta ti je činiti. Uvek možeš da urediš ona osnovna čišćenja konektora koja pomognu u mnogo slučajeva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dosao sam do novog zakljucka! gasi mi se servo kad mi se upali ventilator na hladnjaku!

Sta mislite o tome?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pitam u ime komsije.

Domacem Puntu, starom par godina sa 40ak hiljada sa satu se desilo sledece: pri paljenju je ostala da svetli crvena lampica volana, komsa je presao max 100m i kad je video, stao, okretao volan bez problema u mestu [nije imao osecaj "tezine"], ugasio. Upalio ponovo i od tada do sada, nekih nedelju dana nije se palila.

Zasto se upalila:

- onako iz cista mira, tzv. "brljavljenje bez razloga" :)

- signalizira da postoji problem sa servom iako se to pod rukom ne oseti

- zbog ulja/pritiska u celom mehanizmu ?

Da li je komp upamtio gresku, i ako jeste - koliko je hitno da se ona izbrise?

[da zna da ide do servisa]

Komsa dodaje da je akumulator star 10-11 meseci.

U njegovo ime - unapred hvala!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muka nas je naterala pa smo postali "stručnjaci" za servo. Skoro sve imaš u ranijim postovima pa pročitaj. Inače servo na Puntu nema pumpu i uljni sistem već elektromotor ispod volana - sve imaš sa slikama i lepo objašnjeno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citao sam, ali nikom se nije upalila lampica crvenog volana a da nije osetio razliku u teskoci okretanja volana.

Da je bilo toga znao bi da je jasan problem serva - lemova/releja/motora...

Napisao sam "iz cista mira", posto je drugu cesto na Oktaviji svetlela lampica air baga iako nikad nije bio aktiviran. Tako mu "brljavi" od prvog dana kupovine, 1x u 3-4 meseca. Gresku mu samo izbrisu u servisu sa recima "teraj dalje i vidimo se!" :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juce kada sam se vracao svratih do Sapca do jednog FIAT placa. Zaboravio sam sve cene koje su mi recene, ali znam otprilike. Ostavio mi je broj telefona, koji cu da ispisem kasnije kada ga donesem iz kola :) . Uglavnom koliko sam video tamo ima sve zivo i rekao bih da se isplati.

E brate a jel znaš kakvi su putevi u Šapcu, treba ipak doći do tamo :thumbdown:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sad sam se vratio sa dijagnostike i pokazuje da je otisao tork senzor, tako mi rekose, pokusali su da izbrisu gresku par puta ali bi se ona vracala svaki put cim krenes da motas volan, rekli su mi da vozim tako dok ne krene da blokira volan a onda na menjanje tog dela jel nije ni malo jeftin, a i posao je komplikovan pa su i ruke skupe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

(steva_anya)- Dešavalo se nekima a i meni da upali "servo" lampicu a ne isključi servo - ne oteža volan. Imam dijagnostiku ali ne ELM tako da još ne mogu da očitam te greške u servu. Ne žurim pošto više namam problema a kada očitam napisaću. Ako nije često ne sekiraj se.

(pilauda)- baš ti ne zavidim, skupo je. Vidim da te zanimaju računari i automobili pa ti tehnika nije strana - ja bih pokušao sam da rasturim servo i sredim senzore oko volana. Uputstvo je odlično, ima posla, a nema šta da izgubiš ionako na rade. Ako uspe dobro je ( a ubeđen sam da može da uspe!!) ako ne menjaj.

Edited by Banetv

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo sam pitao u ime komsije koji nema pristup internetu.

Hvala u svakom slucaju.

Zavisno od odnosa prema kolima, kao i postojanja garancije, "namece se" preventivno delovanje - bolji lemovi i ciscenje. Naravno, ovo nije igrarija, i zahteva znanje.

A opet, ima i ono - ako sve radi nemoj cackati! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni juce majstor sredio servo....nije hteo da mi otkrije sta i kako, ali meni servo radi k'o sat. :thumbsup: Jedan problem manje!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo i ja da se javim sa problemom serva. Kod mene je sledeci problem, servo radi pa ne radi, zavisi kako mu se cefne. Bio sam kod mikija on kaze da je senzor pozicije volana. Evo jednog primera. Isao sam na put za vikend do Vrnjacke Banje iz Beograda, i servo je radio bez problema u bilo kojoj poziciji do tamo, znaci auto paljen i gasen nekoliko puta, sutrada ceo dan, ali u nedelju kad sam smotao pun desno, kraj, pali se lampica i volan oteza, i tako jedno 50-ak km, ugasim auto, upalim posle nekog vremena ponovo radi, stanem da sipam corbaluk, kresnem kad opet lampica i tezak volan. Jel je moguce da se taj senzor zaprlja ili tako nesto, jel mu ima ikakve pomoci ili definitivno mora da se menja? Posto je senzor 100 evrica + rucice Mikijeve :rofl: Ja bih da prodjem bez tih 100 evrica ako je ikako moguce :realmad:

Pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni se desilo juče ili prekjuče beše da sam upalio auto, prvo paljenje taj dan i kako sam pustio kvačilo oteža volan i upali se lampica...

I očekivao sam da se problem vrati sa prvim hladnim danom :thumbsup: Ako nastavi očekivanim tempom, vrisnuću 3 do 5 puta za celu zimu i na proleć problema nema :D

Meni izgleda isto taj senzor malo zeza ili sam kardančić, osetim u volanu kad idem preko neravnog i kad ga skrenem samo malo nešto kao luft a nije luft, nešto udara grebe šta li u samom volanu..

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^^ i kod mene je isto sa lupkanjem, ima li neko vodic kako to da napravim, neko bilo ko?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni je počelo da se čuje tako da sam istripovao da je letva, onda sam provalio da zvoni iz volana, npr lupaš volan malo pesnicom odozgo i čuje se zvonjava...

Taj kardan čujem da se olabavi na krajevima, moguće je da rešenje bude samo dotezanje krajeva, ali ne znam koliko je to komplikovano tj koliko se rastura oko volana...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nece biti ni jedan problem. samo prvih 50 km vozi umjereno od 3000 obrtaja da se adaptira elektronika :) i onda to je to.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...