Jump to content
FAS Goran
Dire

Za proveru pre kupovine Fiat/Lancia/Alfa automobila

Recommended Posts

Ček, ček, sad mi nije jasno - hoćeš da kažeš da ipak ima DPF iako je Euro 4, 75ks, 1.3 mjet koji navodno to nema pre Euro 5? Inače, ništa mi ne znače te slike, jer ne znam kako to treba da izgleda niti koje se šifre / oznake koriste za DPF...

Ako može k'o debelu da mi kažeš ima ili nema, bio bih ti zahvalan. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

@pilgrim011 kako se meni čini, ima dpf samo što ga oni krste drugačije, ono što ti je majstor rekao neka simbioza dpf-a i katalizatora, tj po funkciji je dpf

To je taj nastavak što sam označio gore, i iscrtano je da se auspuh spaja sa tim i onda ide dalje gde već. 
Nekad stave samo broj dela ili šta već

 

 

https://www.automobile-catalog.com/car/2008/1229555/fiat_grande_punto_1_3_multijet_16v_75_active_dpf.html
image.thumb.png.b3863493eeba3f04c0433ae01f66a4cd.png

 

 

E sad, nisam baš ispratio od početka, koji je problem sa dpf-om? Gledaš da auto nema dpf ili da li radi/izvađen u tom autu što gledaš?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala ti. Gledam da nema DPF, zato i jurim Euro 4 gde sam dosad dobijao info svuda, pa i na ovom forumu, da taj motor sa Euro 4 ne može da ima DPF... Može npr. onaj od 90ks, 95ks, 84ks itd., ali sam za ovaj dosad bio siguran da nema... Izgleda da je to 2009. godište granično, jedino mi to pada na pamet. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@pilgrim011 i ja sam ovo iskopao sa neta :) 

Opet, Italijani znaju da trpaju ono sto imaju u magacinu trenutno i tako ih je tesko pohvatati sta koji model koje serije ima :)

 

A nemoj da te plasi DPF, ima nas koji ga i dalje vozimo i drzimo, u najgorem slucaju 100 eur uklanjanje ili 100njak eur ciscenje. Te price zamajci, turbine, dizne, dpf i sl su stvarno prevazidjene. Da je g*vno, jeste, da ti treba, ne treba ti i mozes bez njega. 

 

I najbitnije je, i tehnicki prolazis bez njega

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ipak ću ja na kraju da se vratim na potragu za benzincem - sad sam pažljivo pogledao sajt koji je @andreja.micovic linkovao i shvatio da su forumske priče u stvari bajke - čak i modeli iz 2007 imaju DPF, tj. konstantno imaju verziju sa i bez DPF, pa ispada čista sreća koji će ti upasti. Da li će i svaki majstor znati da prepozna ima li DPF ili ne, i to je pitanje, a prodavci će uglavnom reći da nema, jer ili ne znaju ni sami, ili ne žele da kažu. Uglavnom, ja ne volim dizelaše, ali sam kao rešio da uzmem ovaj 1.3 75ks samo iz razloga jer nema DPF niti plivajući zamajac, a kako sad shvatam da ipak može da ima DPF, koja god da je godina proizvodnje i Euro standard, ipak ću reći "ne, hvala". Inače, drugar ima probleme sa DPF-om (istina, Opel) koji su za sada nerešivi - očisti to njemu majstor, ali ubrzo se vrati problem, obično na putu do kuće od majstora. :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, pilgrim011 said:

modeli iz 2007 imaju DPF, tj. konstantno imaju verziju sa i bez DPF, pa ispada čista sreća koji će ti upasti.

Ovo je istina i to ne samo sa Grande puntom, vec i sa Bravom. Bajke nisu, nego realna cinjenica, ipak si o obe verzije ovde cuo/procitao. 

U temi za Bravo je negde u temi postavljen spisak oznaka motora za 1.9 koji imaju DPF, dok druge verzije nemaju (mrzi me da trazim). 

 

Sa druge strane VIN broj, ePer koji je dz i ti imas sve o autu, a ne da nagadjas sta prodavac tvrdi a majstor ne zna. 

 

Istina benzinci su jednostavniji ali bar gledaj 1.4. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
56 minutes ago, ISV_01 said:

U temi za Bravo je negde u temi postavljen spisak oznaka motora za 1.9 koji imaju DPF, dok druge verzije nemaju (mrzi me da trazim).

Kacio sam davno na vise mesta... Ali je kod 1.9 motora DPF odvojena komponenta, sa donje strane (Filtro Antiparticolato na slici):

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima. Kupio bih fiat tipo 1.4 hb 2018. godište. Auto je kupila firma preko lizinga, koji je istekao te je sad pušten u prodaju. Na ugovoru je dat sledeći broj šasije: ZFA35600006J31031

međutim na nekim sajtovima mi stoji ili da nije ispravan, ili da je to broj fiata marea...

može li neko da to proveri?

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minutes ago, chuckboris said:

...međutim na nekim sajtovima mi stoji ili da nije ispravan, ili da je to broj fiata marea...

Nije Marea. ZFA356 znači da je Fiat Nuova Tipo.

Svaki Fiatov model ima svoj kod, pa je tako broj šasije npr. svakog Stila počinjao sa 192, Punta sa 188, Marea sa 185... i tako Nuova Tipo počinje sa 356. Izlazilo ti je ko zna šta jer je mlađi auto u pitanju, tj. nema pouzdanih free online kataloga dostupnih za Fiate tog godišta.

 

Firma ga je vratila dileru, ili ga sama firma prodaje?

Pitam jer kod ovlašćenog možeš da proveriš po broju šasije šta imaju u sistemu o njemu. Lakše ide ako sama firma to dozvoli, najlakše ako je auto već kod dilera (vraćen im posle lizinga), teže ako se samo pojaviš kod ovlašćenog i kažeš da bi hteo da vidiš podatke za broj šasije taj i taj. Ali, lepa reč i gvozdena vrata otvara... :thumbup: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I opet hvala Nešo, sad mi je lakše. Prodaje ga diler (auto kuća), ali ne znam da li je firma baš od tog dilera kupila...verovatno jeste, deluje da je to logičan sled. Tražio sam od prodavca servisnu knjižicu, ali je rekao da je za neke firma dostavila, za neke nije, pošto su dobili 6-7 takvih fiata. Ispostavilo se da za ovaj nije. Uopšteno mi je rekao šta je menjano sem servisa, izvučeno na papiru. Nema veze, verovatno je poslednjih 2 godine ostavilo traga što se tiče paranoje :crazy:

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

OVAJ je bio za vozila proizvedena do 20.05.2014. godine... a vidim da im je malo moderniji interface (možda su radili update verzije). Ipak, godište 2021. ili mlađeg nemaju, sad sam proverio... Proverio Stelvia ako je pre 2021. mooožda bude sreće...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nazalost nema :( bas su utanjili Italijani sa pracenjem kola.

 

Kad sam Stila i Deltu uzimao bas je moglo svasta da se nadje.

9F8E9DD4-D14C-45A6-8CAA-38997285857D.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

@igor0511

Sibni mi VIN na PM. Nemam pristup aktuelnom ePer, ali znam ko ima :D .

Pa da zamolim coveka ako bude voljan da pripomogne, ako ti ne treba nesto dalje od specifikacije opreme, datuma proizvodnje, itd...

Tj. od one osnovne strane sa podacima?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ćale se zaleteo za neki grande punto 1.3 mjet 2014, ja ga odgovaram jer mi je sumnjiv i ne volim polovne dizele ali je to mozda jedini nacin da u zameni uvali svoju raspalu lagunu kojih su puni oglasi za 500-600 eur. 

 

Ni jedan od ovih linkova mi ne nalazi taj VIN sa oglasa mozda nisu tacno uneli, ako neko uspe da pronadje, zanima me sta ima od skupih delova tipa DPF, zamajac i slicno

 

ZFA1990000P100291

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...