Jump to content
FAS Goran
oktopod

Punto - Očistite prekidače i kontakte u centralnoj konzoli

Recommended Posts

Evo uspeo sam da rešim problem nefunkcionisanja levog podizača stakla, problem je bio u prekidaču. Kad sam rasturio konzolu i došao do prekidača, primetio sam da su to mikroprekidači u kućištu i da su kontakti jako crni kao i sama kutijica sa unutrašnje strane. Očistio sam sve malo šmirglom, malo contact cleanerom i ne samo da je proradio, već se i prozor diže brže!!! Usput sam zamenio i 4 male sijalice što osvetle iza kružnog birača za ventilator i ostalo.

Ponet manijom prskanja cleanerom, opravio sam i dugme za pojačavanje/smanjivanje na navigaciji koje je divljalo kad ga koristiš, svi majstori rekli mora se menja ja štrcno i sad ko novo, teo sam i da malo zavrnem gume na ručicama za brisače i migavce i tu da kanem al sam presušio :) moram kupiti još jedan :D

Jako bitno - očistio sam i ona buksne za servu kod osigurača, jedan kontakt je bio zelen!

Da bi skinuli konzolu treba da koristite 2 imbusa i krstasti šrafciger.

Prvo skinite zadnju pikslu, isčupajte vadeći deo, i onda imbusom odšrafite (zelen krug) i skinite onaj ispod. Ovaj drugi šraf (crven) ne morate da skidate sem ako nećete da skroz skinete ovo oko ručne, nama treba samo da podignemo prednji deo. 

 

Zatim odvite 4 komada, 2 sa svake strane plastike kod ručne, na pola i kod menjača. Za ovaj na pola oborite sedište pa od iza priđi.

 

zza2220.jpgzza2221.jpg

 

Zatim skineš kožu koja ide oko menjača, na dnu ima plastični okvir koji na svakoj stranici ima 2 žabice, samo isčupati. Zatim odviješ 2 šrafa koja se vide kod menjača (na slici je već pomereno sve pa se vide 4 rupe)

 

zza2222.jpg

 

Moraš i onaj iz piksle...

 

zza2223.jpg

 

Ostaju još 2 kod nogu, jedan levo jedan desno, tamo gde je rešetka

 

zza2224.jpg

 

E onda lepo pridigneš malko ovu plastiku ispred menjača i vučeš samo dno konzole ka sebi, slobodno brate će da iskoči, ja nisam smeo odma pa zabijo šrafciger, more samo vuci, ne treba snaga :)

ali OPREZ - sama konzola je spojena iza menjača, ka tebi, tako da pazi da ne vučeš mnogo ka sebi da ne izlomiš, baci oko iza menjača...

Kad izvučeš taj deo, kružni birači ostaju na konzoli, a onda vidiš da su prekidači u posebnoj kutiji koja se drži na 2 šrafa a pozadi ima 2 džeka, jedan sa onim klik držačem, jedan sa žabicom

 

zza2225.jpg

 

To sve lepo rasturiš

 

zza2226.jpg

 

Onda skineš plastična kućišta i očistiš kontakte na samom prekidaču

 

zza2227.jpg zza2228.jpg zza2229.jpg

 

Eto to je to, ja samo da kupim još jednu konzervu kontakt spreja za ove ručice kod volana i još jednom tablu prekidača da isprskam i milina :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodao bih samo da kad sam vratio sve, saznao sam da mi dugme za zadnju maglenku ima neki čudan momenat, kad kreneš da ga stisneš kao da malo zaglavi iliti ko da je zalepilo neki tako osećaj...skino ja sve, ovaj put za 2 minuta i ladno jedini način da lepo radi dugmić je da malo popustiš šraf iza njega na samom zadnjem poklopcu, kad ga stegneš do kraja valjda se pokrivi malo pa pomeri rupu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gde si kupio taj Contact Spray, i koliko košta? Taj sprej je odlična stvar, ja sam ga imao ranije ali sam potrošio...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolicina jednako samo udri, to sve ispari odmah :D

Cena je 200 i nesto dindzi, kupio sam u elektro radnji preko puta Nikea u Kluzu, oni sto imaju valjda i grejace za bojlere, stekere i sl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad već rasturate, isprskajte contact cleanerom i te 2 buksne što idu na kutiju sa prekidačima za prozore i city, kao i celu štampanu ploču i kontakte na njoj. Očistite kružne birače za ventilator, na njima bude dosta masti od sredstva za prskanje table. Napskajte i kontakte na ručicama za migavce i brisače, makneš malo gumu oko njih i zavučeš slamčicu.

Otvori kutiju osigurača kod leve noge, videćeš 3 buksne sa polugicom iza, prvo nju otkačiš tako što stisneš prstom brdašce od plastike i povučeš je, otvoriš ga do kraja pa izvučeš buksnu, naprskaš sprejom pa vratiš sa otvorenim skroz tim klikom i onda i njega klikneš.

Četvrta buksna, dvopolna, služi za napajanje konzole, pa obrati pažnju resetovaće ti se trip i kas će da ti traži kod, kao da bi skinuo akumulator...

Kad pomislim možda se i pojavi alarm upisan u komp za airbag i slično, al onaj glupi tipa "ostao sam bez struje" pa se sve vratilo, nebitno znači očisti i to :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo ostao sam dužan slike...

Znači odviješ kovanicom novca ili minus šrafcigerom ova 2 šrafa (jači mogu i prstima) :)

Poskidaš ove buksne sa kablovima, 3 komada (ili i četvrta crna) plus jedna četvrtasta naponska (bord će ostati bez struje kao i radio pa će tražiti kod)

 

zza2230.jpg

 

Dovatiš cleaner i naprskaš ko blesav, ispari sve i ne ostavlja masno kao wd40 pa si džaba odmašćivo :D

Znači isprskaš ležište buksne, one metalne pinove, a zatim isprskaš i samu buksnu, da joj uđe tečnost u rupice

 

zza2231.jpgzza2232.jpg

 

E sad, kad si već sve ovo čistio mogao bi usput i masa ("uzemljenje") farova, to znam gde je i trebalo je da uradim pa evo fotki...Nalazi se ispred kutije sa akumulatorom, dole na limu. Odviješ šraf, skineš tonu rđe nekom šmirglom, očistiš sam kontakt na kraju žice, onaj kruži, kao i sam i krug rupe na šasiji, to je najbitnije po meni. Naprskaš i tu cleaner, mada ovde može i wd40 nije neka šteta što će zamastiti, možda i bolje pojede rđu

 

zza2233.jpgzza2234.jpgzza2235.jpgzza2236.jpg

 

Vičite gde još ima mase da očistim i to :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

kod zadnje leve stopke na veznom limu cvoriste masa

Share this post


Link to post
Share on other sites

E da, kontakt sprej se izgleda ne nalazi baš lako, tj nema na svakom ćošku, probajte po farbarama

Miki, kako se dolazi do tog čvorišta, jel se skine štopaljka...ne kapiram tačno gde je

Share this post


Link to post
Share on other sites

u gepeku sa unutrasnje strane ispod etisona ili plastike(zavisi od verzije auta)ne diras stopaljku.otprilike gde se spaja zadlji vezni lim i krilo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala Oktopodu na slikama, sad sam zamenio sijalice u konzoli, one ubodne 3 od 4 bile riknule. Kako se vadi plastika od ventilacije na konzoli? Imaju ona 4 šrafa gora gde ide CD (kas) i kapiram jos negde da ima. Jbg, prvo sam vratio sve nazad kad sam sijalice zamenio, pa se setio toga. Jel ima negde na formu slikano kako se skida onaj tapacir gde je polen filter?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu magiju sam vec odradio :thumbup: , ali mi je "1) Ukloniti tapacirung kod nogu suvozača (ispod kasete) koji se drži na 2 zakačke" problem. Zato sam i pitao u post-u kako se skida tapacir - ako ime neko objasnjenje? Video sam da na sredini ima žabicu, ali mi nije najjasniji fazon kako se skida...

Share this post


Link to post
Share on other sites

E, onda super...sada si verifikovan mađioničar... :)

...pa, vidi...cimni to malo gore-dole, levo-desno... :thumbup:

Ne sećam se tačno kako ide na Stilu, ali se skine za 10 sekundi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Već pomenuto čvorište mase pozadi, nalazi se u gepeku levo dole ćoše. Meni je izgleda iza zvučnika pa moram da ga skinem, mrzelo me taj dan 3 šrafa.

Zatim evo slika kompjutera koji kontroliše rad električnih podizača, i kako sam čuo nisam siguran ABS i neke još stvari. I tu ima jedan šrafčić za masu tog kompjutera. Kompjuter je prekriven prašinom, tu završava tunel za ventilaciju, pa ko ima polen filter jer ima klimu je malo srećniji po tom pitanju. Ja sam kontakte čistio da eliminišem i to u pokušaju da vidim zašto mi do desnog podizača stakla ne dolazi struja.

Znači kod nogu suvozača, jedan imbus šraf, ne mora konzola da se skida

Share this post


Link to post
Share on other sites

To su iste one koju imaš verovatno jednu u rezervi, tj onom pakovanju rezervnih, one što se nabodu, čak mi se čini da su iste kao pozicija, nisam siguran možda je snaga drugačija, neka kaže ko zna sigurno...mislim da su 5W

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izvinjavam se sto izvlacim temu iz mrtvih, ali me zanima jedna stvar. Naime, nedavno sam kupio Punta II i zanima me da li bi trebalo da svetle prekidaci za podizanje prozora, CITY moda, i zadnje maglenke, posto mi nista od toga ne svetli. Da li to treba da svetli i ako svetli da li je moguce da su sve sijalice pregorele? A sto se tice osvetljenja ventilacije, ono radi. Hvala.

Edited by Mikki_KV

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav, treba da svetli, ako ne svetle, verovatno je otisao samo osigurac.

Barem je kod mene bila slicna situacija (ceo taj deo ventilacijom nije svetleo), i nakon zamene osiguraca sve proradilo.

Evo ovde imas sliku sa osiguracima pa probaj:

 

zza2237.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Treba da svetle, ako nije osigurač onda su sve pocrkale što sumnjam...i nije ih lako zameniti, mora sa štampane ploče da se odlemi i zalemi druga, možeš da ih vidiš sa slika koje sam okačio...

Mislim da je to ovih 6:

 

zza2238.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kada sm kupio punta ništa mi nije svetlelo i , zamisli, crkle su SVE sijalice. Verovatno ne odjednom nego prethodni nije brinuo. Kod mene su silajice sve na ubadanje - ne videh te lemnjene, konzola se zaista skida , zamenio 5-6 sijalica ne znam tačno ali i nije neki posao.

Zbunjuju me ove lemnjene sijalice na ploči, ali sam siguran da ih kod mene nema jer bih video. Mislim da je moja pločica za nijansu drukčija. Šta kažu drugi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...