Jump to content
FAS Goran
Guest 11599

Katalizator

Recommended Posts

Znam video sam ali niko mi ne daje garanciju jer kazu da posto je na metan moze da se desi da u roku od mesec dana da ga izgori sto mi nije jasno sto bi jer valjda metan ima manju oktansku vrednost od goriva. 

 

Edited by Ivan
Ne citiraj prethodni post ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da to jeste logicno ali ce se oni na svaki nacin ograditi da ne bi dali garanciju i nacice bilo kakvu sitnicu da ne uvaze garanciju

 

Edited by Ivan
Ne citiraj prethodni post ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Srdjan r

Pitanje je spojeno sa postojecom temom o katalizatorima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lopovi skidaju katalizatore na kolima - rade u timovima, a zarađuju hiljade evra

 

218280-katalizator.jpg

 

U poslednje vreme na meti lopova su katalizatori na automobilima. Godišnje se ukrade od 10.000 do 15.000 katalizatora i najčešće završavaju u susednim zemljama. Za dva dana, samo na Miljakovcu, lopovi su ukrali dvadeset katalizatora. Kako piše RTS, za katalizator se dobija od 20 do 50 evra, a za neke skuplje modele i do 200 evra. Lopovi su se izveštili i rade u timovima. Prilazi se hidrauličnim dizalicama i onda se seče baterijskim brusilicama. Operacije traju od 30 sekundi do dva minuta. Stručnjaci kažu da se ovako može mesečno zaraditi i po nekoliko hiljada evra.

 

''Krađa katalizatora, nažalost, nije prioritet policije i tužilaštva, jer se to tretira kao sitno delo. Radi se, međutim, o znatnoj šteti za vlasnike vozila. Sa druge strane, radi se o delu koje proizvodi negativne posledice ne samo za vlasnike vozila, već i na životnu okolinu, odnosno zdravlje društva'', kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. Osim materijalne štete, postoji i takozvana nematerijalna šteta u zagađenju vazduha, jer mnogi ne vraćaju katalizatore u automobile i umesto njih stave cevi. Okanović kaže da je nedavno odložena primena kontrole izduvnih gasova na dve godine, upravo zato što je ukraden veliki broj katalizatora.

 

''Ukoliko dozvolimo da se nastavljaju krađe i ako to ne bude prioritet rada tužilaštva i policije, opet ćemo morati da odložimo primenu kontrole izduvnih gasova, a to loše utiče na životnu sredinu'', smatra Okanović. Jedina moguća zaštita od lopova je parkiranje na svetlu, ispod kamera ili ugradnja alarma koji reaguju na ljuljanje vozila. Tada se lopovi povlače i traže novu žrtvu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Malo pre čitam na Dacia forumu posto jednog vlasnika: "Danas je još jedan katalizator pao za slobodu u po bela dana na parkingu iza Sava Centra."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sa kojih automobila se najčešće kradu katalizatori?

 

154009-polovni 01.jpg

 

Pomoć na putu Nemačkog autokluba (ADAC) je prošle godine pozvana 1.038 puta zbog ukradenih katalizatora - znatno češće nego prethodnih godina. U udruženju kažu da su pogođena starija vozila s benzinskim motorima kod kojih je katalizator lako dostupan.

Lopovi ciljaju na skupe plemenite metale kao što su platina, paladijum i rodijum u katalizatorima. Plemeniti metali se nalaze u svakom katalizatoru. Doduše, samo u vrlo malim količinama - ali i oni donose mnogo novca: kilogram rodijuma, na primer, košta više od 400.000 evra i znatno je vredniji od zlata. U 2018. ADAC-ove patrolu na putu su zabeležile 77 ukradenih katalizatora, sledeće godine 169, u 2020. godini 420 ukradenih katalizatora, u 2021. godine 959. Navodno su uslovi za kradljivce u starijim Astrama, Priusima i Poloima pokazali idealnim, kažu u ADAC-u. U novijim vozilima katalizator je montiran blizu motora kako bi brže postigao radnu temperaturu nakon paljenja, i mnogo ga je teže ukloniti.

 

Ovi modeli su posebno pogođeni krađom:

  • VW Polo III (godine proizvodnje od 1994. do 2001.)
  • Opel Astra G (od 1998. do 2005.)
  • Toyota Prius III (od 2009. do 2016.)
  • Mitsubishi Carisma (od 1995. do 2004.)
  • Mitsubishi Space Wagon (od 1998. do 2002.)
  • Seat Arosa
  • VW Lupo
  • Honda Jazz

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dacia je trenutno na prvom mestu u Beogradu. Imamo ih nedeljno po par komada koji dolaze kod nas u servis sa ukradenim katalizatorom. Nije to neko iznenađenje obzirom da ih ima dosta a i da je pristup katalizatoru baš na izvolite. Većina novih automobila ima katalizator na grani motora gde je na parkingu nemoguće ga skinuti a na ovim starijima već su svi poskidani.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...