Ticma 689 Posted May 6, 2012 Moj motor je hvala Bogu u odlicnom stanju, nove su karike i opet menjam na 5000km Quote Share this post Link to post Share on other sites
The Mile 0 Posted May 6, 2012 (edited) u ulju postoje "time realising" aditivi što znači da im je potrebno vreme za puni efekat,tako da suprotno uvreženom mišljenju novo ulje prvih par hiljada km ne pruža najbolju zaštitu,ako menjaš na 5000 km bacaš ulje koje je u punoj snazi,da se slikovito izrazim tek "sazrelo" i spremno da radi posao barem sledećih 5000 km zavisno o vrsti..no više o tome na fantastičnom blogu Stevana D.-Stalkerahttp://motornaulja.b...ja-konacna.html Edited May 6, 2012 by The Mile Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ticma 689 Posted May 6, 2012 Slazem se ja sa tim ali posle nekih 5-6000km auto pocne lagano da trosi to isto ulje i na dobrom je putu da do nekih 10-15000km popije dosta ulja sto automatski znaci da konstantno dolivam ulje koje je novo i koje opet nema onu svrhu koju ce imati za nekih 5000km, sto znac na kraju i da ulje ne treba ni menjati posto stalno dolivamo novo . . . Quote Share this post Link to post Share on other sites
The Mile 0 Posted May 7, 2012 (edited) to govori da je ulje loseg kvaliteta ili divča,mineralno ne bi trebalo pokazivati znakove popuštanja pre 10k km,polusintetika 15 k km,sintetika 20 k kmuz povremeno dolivanje ulja u granicama za uobičajenu potrošnju(ne fabrička granica koja je previsoko postavljena)ovisi i o režimu vožnje,što više racing tip ulje ranije slabi itd ,no da ne razvlačimo ....ovo gore važi za normani oštri režim vožnje.. Edited May 7, 2012 by The Mile Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ticma 689 Posted May 7, 2012 Stalno sipam seleniu 20k uredno zapakovanu u limenku i uvek se desava ista stvar, ok nije to neka potrosnja ulja, nekih 150gr na 1000km ali posto dosta prelazim ispadne mnogo posle nekog vremena . . . Quote Share this post Link to post Share on other sites
The Mile 0 Posted May 7, 2012 to je ok,na svake 5000 km dospeš oko pola litre,i furaš svih 15 k km,ili jednom godišnje ako ne odvozaš tu kilometražu...može se slobodno reći idealna potrošnja,ili motor za koji se kaže "ne troši ulje"(a svaki troši) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ticma 689 Posted May 7, 2012 Sve je to ok ali tih 15000 meni dodje na 3-4 meseca maksimalno pa sam zato poceo cesce da menjam ulje ne bi li sto vise produzio vek motoru Quote Share this post Link to post Share on other sites
BaneJ 326 Posted May 8, 2012 Već godinu dana sipam Motul Xcess 8100 5W40 u Punto 1.2 8V i Libru 1.9 JTD i samo mogu da primetim neuporedivo tiši i mekši (na uvo) rad motora u svim režimima. Bilo kakvu potrošnju nisam primetio a zamena je između 10000 i 12000 km. Naravno obavezno menjam i filter isključivo Knecht - Mahle. Cena jeste mali problem ali pouzdanost mašine nema cenu. U klasi 5W40 ni Selenia nije više tako jeftina pa Motul dolazi u obzir u svakom slučaju.Slobodno sipajte u 1.2 8V kvalitetnu sintetiku 5W40. Nije mnogo ređa od 10W40 a ima prednosti zimi na niskim temperaturama i naročito u gradskoj vožnji. U letnjim mesecima nisam primetio nikakve anomalije. Moguća je minimalno povećana potrošnja kod pohabanih motora ali ništa zabrinjavajuće.Za entuzijaste na gasu (pedali) lako tečljivo ulje omogućuje motoru lakše i brže dostizanje visokih obrtaja.Za one kojima je štednja na pameti moguća je i neka minimalna ušteda goriva. Quote Share this post Link to post Share on other sites
gazija 0 Posted May 8, 2012 Juče konačno nasuo selenia 20K, cijena po litri 18.50Km odnosno ured 10eura Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dača01 1 Posted May 8, 2012 Danas sam kupio Seleniu 20K u radnji Impex Auto, u Nišu.... Cena 750,00 din/lit...Doduše toliko je svuda, sem u AP sportu, kod njih košta 790, pa rekoh sebi, e baš da vam ne dam...Znam da je sitnica, ali me iritira kad neko tako pravi razliku... Kod njih sam uzeo samo Paraflu Up, crveni - 550,00 din/lit...Inače mi je dečko u Impex Autu dao limenku 20 K od 2 litra i plastično pakovanje od litar, pa sam ga vratio i tražio isključivo u limenci, koju mi je dao uz poluosmeh "samo jedno pitanje, objasnite mi zašto?", a morao je da je izvadi iz izloga jer mu je bila zadnja... Posle mi je objašnjavao da je sad plastika novo pakovanje i da je praktičnija zbog dolivanja... Ali ja sam ostao pri svome, ne znam ni sam zašto...Inače, sam sve filtere uzeo Filtron, Poljske. Je l' zna neko nešto o njima... Vidim da ih imaju po svim radnjam i kao hvale ih... Quote Share this post Link to post Share on other sites
The Mile 0 Posted May 9, 2012 FILTRON - WIX filteri su kvalitetan poljski proizvod,vidi se odmah neuobičajeno kvalitetna ambalaža,i precizno izrađen sam proizvod-filter.......uopšte originalni delovi poznatih poljskih proizvođača su vrlo,vrlo kvalitetni(moj su prvi izbor za 126 BIS)... Quote Share this post Link to post Share on other sites
fiatcroma 1 Posted May 24, 2012 (edited) Odlicno!!Ja uskoro kupujem isto u euroautu a ulje ti je najbolje kako preporucuje fiat fabrika koje ulje da se sipa da ne bi kasnije.... Edited June 5, 2012 by neshaoct prebačeno Quote Share this post Link to post Share on other sites
ivan73 528 Posted May 24, 2012 ^^^Podržavam! Ako je Selenia preporučena od FIAT-a, što bih ja lupo mozak nekim drugim uljem koje isto tako može biti "falš".NPR, moj Bravo ima DPF filter, i preporučena Selenia WR pure energy sa smanjenim sadržajem pepela baš zbog DPF.Menjaš malo češće i nema da boli glava!SELENIA RULES!!!!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
makedo2332 0 Posted May 24, 2012 (edited) Podrzavam i ja ako je original, a na nasem trzistu svasta ima. Osim toga takodje podrzavam i misljenja iskusnih ljudi, koji su u poslu i znaju da je viskozitet ulja bitna, kao i njen kvalitet, a sto Fiat preporucuje Seleniu, pa valjda zato sto saradjuju. Sigurno nece Mobil ili Castrol. Da se ne ponavljam, verujem ljudima iz struke, pogotovo jos ako su zastupnici Mobil ulja, a da pomenem i da mi je drug. Tako da se ne plasim da ce Mobil da steti mom Stilu. Cak smatram da ce i lepse da se podmazuje nego sa Seleniom.Ta logika sa preporukom je ista, kao kad bi Zastava dok je postojala, preporucivala da se u stojadine sipa Optima Modrica, a mi da se ne zajebemo sipamo Mobil ili neko kvalitetno ulje. Sta mislite sa kojim uljem bi stojadinka duze terala . Edited May 24, 2012 by makedo2332 Quote Share this post Link to post Share on other sites
MS PK 8424 Posted May 24, 2012 Za Fiat vazi staro pravilo, samo si ti nov u "ekipi". Fiat i kompletna fiat grupa koristi iskljucivo selenia ulja. Ne moze nijedno drugo da mu bude bolje, pa cak i najbolji castrol. Takvi su im motori i to traze. Videces i sam vremenom... Quote Share this post Link to post Share on other sites
ivan73 528 Posted May 25, 2012 (edited) ^^Ako si mu reko!P.S. Kad smo kod stojadina, potvrđujem da je za istog najbolje MODRIČA ulje! Vozio sam 128cu 14god na gas i sipao samo Modriča gas (crno pakovanje, žuta etiketa, 5l) i menjao na 7000 km. Prijatelju, motor prešao preko 100000 od generalne i dalje ide, ulje maltene do menjanja kao novo (pod prstom klizi, nije sagorelo!).Jednom sam po preporuci prijatelja "eksperta" sipao neki CASTROl od prevaranta "uvoznika, prva ruka, nije kršteno, nije filtrirano staro itd" kod Autokomande...i nikad više! Od Bg do Zrenjanina mi procureo simering na radilici do zamajca. A to traži skidanje menjača. U to vreme 50 DM samo ruke!!!I to toliko da je izduvna grana bila mokra i sagorevala ulje od toplote...Smrdelo ubi Bože! Iscurelo o,5l ulja.Tako da...najveći ekspert za mog FIAT-a je fabrika FIAT!pozzz Edited May 25, 2012 by Ivan73 Quote Share this post Link to post Share on other sites
nidza 639 Posted May 25, 2012 Meni je ELF produžio život jugiću svojevremeno. Dok je bio živ i zdrav, sipana je crna Optima, zatim je sipano neko kratko vreme LongLife od Optime, a onda smo prešli na ELF i ostali na njemu do prodaje.Takođe koristan savet za sve vlasnike starih automobila, kada sam počeo da sipam bezolovni, Jugić je počeo da ide ko zmaj. U jednom periodu sam mislio da je završio karijeru dok slučajno jednog dana na ELP-u nije bilo običnog benzina, a bila je frka, pa sam sipao bezolovni. Onda sam skapirao da motoru ništa ne fali (to što duvka je normalno za 45icu), tj išao je posle toga još 2-3 godine ko zmaj. Pričam negde o 2004-2005 godini recimo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MS PK 8424 Posted May 25, 2012 Nema tu razgovora, to je toliko puta pokazano i dokazano...Svaki iole ozbiljan servis ili majstor koji poznaje italijane ce to i potvrditi. Probano je i sa castrolom i elf-om, texaco, ali ne moze da pridju selenia uljima, obrise ih kao sa gumicom. Svrati do servisa "Dr. Fiat" kod B.broda po mojoj preporuci pa se i raspitaj sam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
makedo2332 0 Posted May 25, 2012 (edited) da Edited May 25, 2012 by makedo2332 Quote Share this post Link to post Share on other sites
milan-jtd 424 Posted August 12, 2012 Juce zamenjeno ulje, ponovo sipana selenia wr. Pre zamene sam sipao wynns za ispiranje motora, jtd sada prede Ovaj put sam igrom slucaja produzio interval zamene, izgurao je skoro 20k km sa starim uljem, isto selenia wr, nisam dolio nista a potrosio je otprilike 0,4l na 20 000km! Motor je pravo biser!A i ne vozim ga penzionerski, gazi se propisno!Sledeca zamena je za 15k km. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ivan.ik 625 Posted August 12, 2012 Ne preteruj, čuvaj motor. Naše gorivo nije biser kvaliteta pa iz tog razloga i uvoznici prepolovljuju servisne intervale na novim vozilima. Za 3500 dinara + filter veliko igranje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MS PK 8424 Posted August 12, 2012 Zasto cekas toliko? Ja to nebih nikada radio. sto kaze Ivan za 3500din nebih da razmisljam uopste. Dovoljno je 7,8-10 000km, za prosecnog vozaca to je ionako godinu dana, a ulje i nesme ni da stoji u karteru duze a tek da se vozi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
cybercom 0 Posted August 12, 2012 Ne bih se složio sa tobom. Voleo bih da mi neko objasni, gde i kada u motoru dolazi do kontakta, odnosno veze izmedju ulja i goriva u motoru ?Koliko sam upoznat sa mehanikom, kada dodje do takvog kontakta, vreme je uveliko za otvaranje motora.Fora oko menjanja ulja pre vremena koje je odredio proizvođač vozila ne dobija se ništa. To o čemu pričate je samo preporuka tkz. majstora da bi ostvarili više servisa i naplatili.Prošle godine je puno pisano o tome, čak je i NEMAČKI auto-build (ne domaće izdanje) odradilo opsežno istraživanje oko ove priče (da i u Nemačkoj mehaničari idu sa pričom da se interval zamene ulja skraćuje, a oni nemaju problema sa gorivom) i došlo do zaključka :- Proizvođač automobila zna NAJBOLJE šta ne auto potrebno i kada.- Preporuka je samo preporuka i ništa više (mehaničara, servisa) Moj primer je : - kupio sam Fiat STILA 1.9 JTD (115kw) NOVOG, i menjam ulje po servisnoj knjižici na 20.000 5w40 Selenia. I evo već 9 godina je auto besprekoran, a vozi se isključivo na domaće gorivo (zanemarujem par sipanja u EU i nama bliski. republikama).E ako posedujete GROB od auta, onda ni menjanje na 5.000 km neće pomoći. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MS PK 8424 Posted August 12, 2012 Koliko ti je presao stilo? Jeli znas sta se stvara u karteru i po kanalima od loseg ulja, jesi li video nekad uzivo? Nesto kao katran, crno, gusto. Ja sam generalnu radio iz razloga sto su mi zaribale karike i klipu, ne zbog istrosenosti motora. A sipao sam samo seleniu td 10/40 i pre generalne, a i posle. Sto se cesce i ranije menja to je bolje, nestigne ulje da se "razbije", zadrzava bolji viskozitet, aditive, samim tim bolje podmazivanje i duzi vek motora. Nemozes menjati ulje striktno na kilometrazu, ima i vremenski rok a i zavisi od voznje. Npr. ako vozis normalno bez opterecenja auta, bez cestih gradskih voznji mozes da postujes propisanu granicu. Ali dovoljno je i sa novim uljem da izadjes na a.put i da ga zgazis 200 par km i to ulje vise nije za propisanu km nego za mnoogo raniju zamenu, ili ako si non stop po gradu, pa imas vise radnih sati nego predjenih km. Quote Share this post Link to post Share on other sites
milan-jtd 424 Posted August 12, 2012 WR je sintetika, i cisto je bacanje para menjati ga na 10 000. To je moje misljenje, obicno menjam kad prebacim 15 000, sada se zadesilo malo vise, ali ljudi pa nije od sapuna da se tako kako istrosi...Svestan sam ja posledica, ali on sluzi mene a ne ja njemu. Takva je situacija!Uzdravlje Quote Share this post Link to post Share on other sites