Jump to content
Goran
the_reaper

O akumulatorima...

Recommended Posts

Ništa nije sigurno.
Osim smrti 
Smrt i porez , to su ti dve sigurne stvari :D

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

Komsija elektricar mi pravio kablove i prvom prilikom...ćorak,onda naiđe komsija i rukom stegne jace klešta dok ja verglam i upali,i eto ti mora dvojica da budu:rolleyes:.
Imam ovaj auto vec 5 godina i aku izgleda konacno "ge šlosen".I ko zna kolko je bio kod prethodnog vlasnika,znaci vreme mu je.Bilo je samo tak tak i kazaljke samo skakuću.Napunim ga i pali normalno i sutradan odem do placa 100km u oba pravca,palio normalno,nisam ga vozio nedelju dana i danas ista situacija,tak tak i kazaljke igraju,znači verovatno adios mućaćos.Sve kupujem u Beo car jer mi je na 200m i naa 6 rata,tako da pada odluka na EXIDE Start-Stop 12V 60Ah 640A EFB: Cena je 12.550 RSD (oko 2.091 RSD mesečno na 6 rata).

IMG_20260726_211053_edit_383655930153853.jpg

IMG_20260726_211041.jpg

Mislim da je bogatunima (a i poreznicima) jako simpaticno ovo kada mi sirotinja raja napisemo/kazemo "ne moze se izbeci samo smrt i porez". -narocito taj deo sa porezom, mislim da se ljudi slatko nasmeju svaki put. 
(pa cak i za deo nas, sirotije regularne raje - odnosno za svakoga ko platu prakticno dobija iz budzeta, a ne iz realnog prihoda - postavlja se pitanje - koliko je taj neko ikada u zivotu dinara poreza platio? :) ). Zgodno, a? 

MItros - moguce i da su kleme/pinovi na akumulatoru malo oxidirali pa i tu imas gubitak. skini/ocisti/macni necim malo. 

Posted (edited)

Sve je to probano,ociscene i kleme i pinovi na aku,ali ne vredi,juce sam kupio nov na 6 rata u beo car i dali mi za moj stari 470 din,nije vozen nedelju dana i potpuno prazan

Edited by mitros

Da onda je kaput. - mislim  uvek napisem i te neke banalne stvari koje se vecini podrazumevaju, al' opet ima ljudi kojima bas i ne. pa onda ko zna samo preskoci a ko ne zna - neretko kaze - hvala. (*na niva forumu pre vise godina - kaze jedan drugar - ljudi blokrala mi se kontakt brava... i sad saveti ovo/ono, kome je sta bilo u tom smislu i kako je resio - i jedan drugar onako "izokola" - kao buraz, nemoj me pogresno shvatiti, ali da li si probao da okrenes/pokrenes volan malo vecom silom u neku od strana - moguce da si jednim tockom malo zablokirao bravu/kljuc - sutradan - ovaj citira i samo onaj smajli-upucajli odgovor :) )

@Ivan

Gde kupuješ akumulatore, spomenu da si zamenio, a uhvatio neku akciju.

Gledam cene ( on line )  i ne vidim neke bitne razlike između Vesna, Topla, Exide itd. Male razlike.

Mada, isti mi k... Kad me izda, kupi šta imaš u krugu dvojke :D

@shuxx

U zadnjim iteracijama, pazarim u Andreja d.o.o Temerin:

https://andreja.co.rs/

Jos od 2002. su zvanicni uvoznik za Exide kod nas.

U BG su bili odmah iza bivse "lakat krivine" na novosadskom putu, sada su se mrdnuli malo dalje sa leve strane u visini Galenike. I od skorije imaju prodavnicu u Vojvode Stepe, to je ono sto znam 100% za ovde. 

Imaju naravno i online shop:

https://www.akumulator-shop.rs/

Iz gomile pozitivnih iskustava, prvo sam se nameracio na zutu ili zelenu Toplu (EFB ili AGM). Ali mi je kod Andreje na akciji iskocio Exide Premium od 77 Ah, sa 760 A startne struje. Napisah vec, sa povratom za staru bateriju, smesnih 75 EUR, 40 meseci garancije.

Ja skoro za jedan auto pazarim yuassa 54Ah bila na akciji ako se ne varam regularna cena bila 8500din ja je platio ispod 6000 (dal bese 5800 ne secam se) i plus nekih 600-700din otkupili moj stari, to je bas dobra kupovina bila jeste auto za prodaju i za njih obicno kupujem najjeftinije ne gledam marku ali ovo ne bih propustio svakako...inace i meni alfa dosla sa yuasom iz CH

A skoro umalo da bacim jedan bas dobar EFB akumulator od 62Ah misleci da je u njemu problem i spremam se da bacim 100e, vidim dva puta mi se prazni, ja ga punim reko mulo, kad ajde reko da proverim dal ne vuce struju i vidim da je u tome problem a ne u akumulatoru.

Edited by OMP

Gledam cene po mojim prodavnicama i on line, zna da bude i 2000 din razlika.

Mada, najbolja kupovina je mlad do 6 mes starosti, brend nevažan, šta ti bog da.

Moj zadnji na Z10 , a hitna kupovina, bio godinu dana star pri kupovini.... Jbg. I terao 4 god. Fala mu 

11 minutes ago, OMP said:

Ja skoro za jedan auto pazarim yuassa 54Ah bila na akciji ako se ne varam

inace i meni alfa dosla sa yuasom iz CH

Secam se da su Yuasa baterije svojevremeno bas bile na glasu.

Edited by Ivan

Uvek su bili dobri, kod nas na trzistu nisu mnogo zastupljeni u prodaji retko koja radnja ih ima

Nesto ronim po shupici i skontam da imam tamo par akumulatora, ono za bacanje/recycle. Cak imam dva ona s kiselinom kol'ko videh. 
 Pak bi pitanje bilo - je l' neko odneo bajate akumulatore negde, ono stari akumulatori, staro gvozdje (mada to mi uvek frka od kad mi je osedela bradica da i mene greskom ne bace na onu gomilu armature :) ) negde potez zemun/nbgd? 
 A drugo pitanje je - da li se neko zezao na teme olovni akumulator, crk'o, ono sulfatizovale se ploce, i sad kao umesto kiseline stavis epsum so rastvor i to kao radi...?

Cim udjes u Vinogradsku sa leve strane ima otpad i tamo otkupljuju staro gvozdje pa i akumulatore tj ima vise otpada u istoj ulici pa izaberi koji hoces. Ne mozes da promasis

Edited by clockwork_orange

Ne znam kakva je sad situacija, ali u radnji pre neku godinu je mogao da se proda samo jedan akumulator, uz licnu kartu i upisivanja podataka, samo ukoliko se kod njih kupuje novi. Pitao u vise prodavnica u SDu i svuda je bilo isto. 2-3 kao nekad nisu hteli da otkupe. Sad ne znam kakva je situacija, nisam prodao stari nego samo kupio novi pre 2 meseca.

Kao sto Milos kaze :thumbup:

Po radnjama, uz jedan kupljen akumulator, otkupljuju samo jedan polovni, a i to uz potpisanu izjavu. Evo bas sam i slikao kada sam kupovao:

IMG_20260903_194758.thumb.jpg.9d63aa65b1557d695261f4c1a55de7e2.jpg

Vodite racuna, po nekim radnjama cak nece da prihvate stari akumulator posle izdavanja fiskalnog racuna. Tipa, kupite novi i kasnije donesete stari uz fiskalni racun. 

Sto se cena otkupa tice, meni su racunali 35 din/kg, vidi se iznad. 

Po otpadima je takodje tu negde 35-40 din, a kod Auto Mike je bilo 45 din/kg.