moron 6183 Posted March 28 I ja sam na mom 500L 1,6MJ 105 iz 2015. znao povremeno "otkačiti" kleme, a posle "vraćanja" nije bilo indikacije neke greške. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Djuk85 3167 Posted March 28 (edited) Pa pošto nisam ni pogledao pod haubu a otišao sam sa posla direktno u kupovinu, i bio sam siguran da je u autu AGM pa sam njega i uzeo... Bila je ponuda i nekog carteg EFB za 140e ali on ima manje A pa sam se odlučio za energizer... Jbg kada mu i ne otvaram haubu Video sam da ima i jeftinijih ali online, čekao bih 3, 4 dana a to mi nije opcija...pošto nisam u Srbiji...Posle 4 paljenja auta i malo vožnje ugasio je grešku... Ali nema veze, sve jedno ću ga ujutru zakačiti na dijagnostiku, prošli servis kada sam uradio nisam resetovao to pa me sada upozorava da mi treba servis,a nisam našao da to mogu resetovati iz kola... I ja sam na mom 500L 1,6MJ 105 iz 2015. znao povremeno "otkačiti" kleme, a posle "vraćanja" nije bilo indikacije neke greške. Možda je kod mene provalio neispravan aku pa dok se resetovalo...mada sam samo jednom zaverglao jutros, video da od toga nema ništa i batalio... Edited March 28 by Ivan Sredjena slika, skinut TT potpis Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 26772 Posted March 28 5 minutes ago, Djuk85 said: pošto nisam u Srbiji... A onda je druga prica sa cenama, mislio sam da si ovde uzimao. Tehnicki svakako nisi pogresio, naprotiv, AGM bi po default trebalo da su bolji ali i skuplji. Mada sa ovim novim serijama baterija vecine proizvodjaca, Bog nek nam je u pomoci sa trajnoscu , neretko pozive koliko i garancija. 6 minutes ago, Djuk85 said: Posle 4 paljenja auta i malo vožnje ugasio je grešku... Ali nema veze, sve jedno ću ga ujutru zakačiti na dijagnostiku To sam i mislio da ti kazem, sta se desava posle par startovanja. Fiati tih godista ne traze nikakvo kodiranje nove baterije, pa sam prilicno siguran da ti je ostala neka greska prilikom pokusaja startovanja sa starim, ispraznjenim akumulatorom. Svakako ces moci da vidis sta je prijavio u "Stored" greskama na motornom ECU. 1 Djuk85 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Djuk85 3167 Posted March 28 Pa ako traje koliko i garancija to znači da će sledeći vlasnik da se bavi time, ako ga ne doteram u Srbiju, pošto je auto super...još bolje ako potraje kao original Nego zanimljivo mi da se ovde plaća "kaucija" na akumulator, vratiće mi 7.5 e kada odnesem stari... Послато са 2412DPC0AG помоћу Тапатока Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 26772 Posted March 28 (edited) I ovde kod nas imas nesto slicno, otkup starih baterija. Kada sam zadnji put menjao, a to je bilo davno, na pretproslom autu - bilo je obicno 10 din po Ah. Znaci za Ah cumurasa, oko tih 7 EUR po bateriji. Verujem da je sada to nesto visa cifra. Uvek skoro i duplo vise moze da se dobije na kilazu na nekom otpadu, ali ko jos da se cima sa tim , sem ako ti nije bas negde usput. 7 minutes ago, Djuk85 said: Pa ako traje koliko i garancija to znači da će sledeći vlasnik da se bavi time, ako ga ne doteram u Srbiju, pošto je auto super...još bolje ako potraje kao original Max garancija ovde je obicno 36 ili 40 meseci. Edited March 28 by Ivan Quote Share this post Link to post Share on other sites
Djuk85 3167 Posted March 28 Ma znam stanje tu, nisam dugo preko grane... Da samo je razlika u tome što ovde svakako naplate tih 7.5 evra kada se kupi nova baterija, pa ti samo vrate posle...a kod nas samo prodaš ako hoćeš i gde hoćeš... garancija 36 meseci, isto... Послато са 2412DPC0AG помоћу Тапатока Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milos1 620 Posted March 28 Skoro mi je ostala multimedija preko noci, i bilo je isto struje taman za pokusaj verglanja. Takodje je upalio check engine nakon dopune akumulatora, prva dva paljenja je svetleo i mislio sam da ga zakacim na dijagnostiku ali onda stanem ispred prodavnice, i nakon treceg paljenja se ugasila i to je to. Pobrljavio je samo privremeno zbog slabog napona, sve je tu okej. 1 Djuk85 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Djuk85 3167 Posted March 28 Tako i kod mene, čim je video da sam uzeo pivo shvatio je da nema zezanja i pogasio lampice Послато са 2412DPC0AG помоћу Тапатока 3 Axic, moron and Milos1 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milos1 620 Posted March 29 Pa i ja sam bas zbog piva i stao ispred prodze, znaci tako se kod fiata skida check engine, tajna komanda 1 1 moron and Djuk85 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 536 Posted March 29 10 hours ago, Djuk85 said: Ma znam stanje tu, nisam dugo preko grane... Da samo je razlika u tome što ovde svakako naplate tih 7.5 evra kada se kupi nova baterija, pa ti samo vrate posle...a kod nas samo prodaš ako hoćeš i gde hoćeš... garancija 36 meseci, isto... Послато са 2412DPC0AG помоћу Тапатока Ovo mi zvuci kao kauciranje stakla u nemackoj. - apsolutno uvek i sve se kaucira, pa ti onda donesi ili ne odnesi flase na onu pfandmachine. - sto je neko vrlo carski smislio (neko ko se kida od para na reciklazi - naravno) - jer stvarnost (ljudska) i nije toliko stvar mernih instrumenata - koliko stvar percepcije. - dakle, sustina je kako ces ljudima nesto da predstavis, a ne sta je to stvarno -ovde si predstavio tom nekom da je prakticno (a ipak smesno) nesto preplatio - i da ces za malo truda biti prakticno nagradjen i plus jak gas na pricu o grune/eko i tako dalje - i eto ih ljudi lepo donesu stari akku i svima lepo. **taj deo u siroj slici me kod ovih nasih potomaka partizana glupih koji vladaju ovim prostorom izludjuje - jer nikako ne mogu da shvate da se ne vlada iskljucivo topuzom, nego ako se upotrebi malo i mozak - ovi kojima vladas i na kojima parazitiras jos budu i srecni. I da kada upalis taj mozak - u sto sitnica - to je zapravo ozbiljno vise nego jedna krupnica. 3 Djuk85, moron and Grafit reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 2958 Posted March 30 Ako bi im ikako upalio mozak, pitanje je momenta kad bi shvatili ko njima vlada... A to ovima na vlasti ne treba tako da topuz savrseno radi sto se evo i juce videlo po na lokalnim izborima. Dok narod ne uzme topuz ovu posast sa vlasti nece oterati. 2 alfini0507 and clockwork_orange reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 26772 Posted July 15 (edited) U 4. godini samo u mom vlasnistvu (plus jos kod prethodnog vlasnika) - sada blazenopocivsi FIAMM Titanium Pro je iznenada ispustio svoju akumulatorsku dusu. Pre nekoliko dana se vratili sa mora, znaci punio se satima u voznji, u lokalu nakon toga presao samo cca 200 km... Otisao ujutru na posao najnormalnije, da krenem nazad kuci, stisnem Start dugme - "tak, tak, tak", tabla flesuje, itd. Sve mi je odmah bilo jasno 99%. Za svaki slucaj nakacim "Vgate" - ocitam napon od samo 10.9 V, naravno greske za ECU, CAN,...: 'Aj reko da ne cimam nikoga, momci u servisu moje firme imaju Smart punjac. Raskupusam ja to sve (je*em ti Francuze, pola akumulatora je pod instrument tablom, ploca sa elektronikom preko njega, mora da se skida kuciste filtera za vazduh,...). Odnesem nazad do firme na punjac, odmah krenu da ga puni sa preko 5A, a pokazuje 20%. Brzo skoci na 60% i polako poce da smanjuje struju do oko 1A. Sto bi znacilo da je vec maltene pun (a i pokazivao je da je izmedju 80 i 100%): Vracaj nazad, bio sam ubedjen da cu se dovuci bar do kuce... Ali avaj , opet Start, opet "tak, tak, tak"... Nista, iscimam drugara, na kablove upali bukvalno na cvrgu, a za sutra ostavih potragu za novom baterijom. Parkiram u dvoriste, puni sa oko 14.4 V, ugasim, pade na 12.7 V, pa na 12 V i odmah tropa na 10.5 V . Motor je poslednja serija klasicnog 2.0 HDi, jurio sam namerno bas tu koja nema ni Stop&Start ni AdBlue (tj. da nije ni e-HDi ni BlueHDi). Iako ima BMS sistem na minus klemi, na tu verziju moze (i fabricki je isao) klasicni akumulator, a i prethodni zamenski je bio takav. EFB/AGM jesu na papiru kvalitetniji, ali me par "prodavaca" ubedjivalo da moze samo (najskuplji) AGM . Inicijalno i jesam mislio da uzmem EFB ili AGM Toplu (zutu ili zelenu) jer sam cuo lepa iskustva ljudi. Ali kada sam krenuo da vrtim telefone, iznenadila me je ponuda u "Andreja d.o.o", za Exide Premium od 77 Ah. Do kraja jula su u toj amperazi na akciji, bukvalno smesnih 9490 din (za 77Ah od 760 A). Sa povratom od 600 kinti za stari akumulator, to je na kraju cca 8900 din. Tako da ako nekome treba, eto lepe prilike i cene. Garancija je 40 meseci. Ranije sam kupovao samo Exide koji su trajali po 7-8 godina opusteno, ali u zadnje vreme vidim da nisu na nekom glasu. Resio sam da mu ipak dam sansu, ponuda je odlicna, ranije su bili po 13.000-14.000 din u toj amperazi. Pa cemo videti kako ce se pokazati (mada, pitanje je da li ca auto uopste i biti kod mene za neki iole ozbiljniji zakljucak). I jos po neki tip... Pitam prodavca treba li da se dopunjuje - ne, ne, samo povezite i kraca voznja. Naravno, pre montaze zakacim kuci taj nov Exide na Smart punjac - on na 20% . Punio se "samo" 3.5 h : PS: Izem ti ove "nove" tehnologije. Ranije si bar imao neku indikaciju da baterija crkava, slabije vergla - i vidis da treba da pokusas da dopunis ili kupis novu. Ovo sad samo bukvalno "krepa" i mozes da se slikas. Sreca pa mi se desilo u BG. Jeza me uhvati kada pomislim da smo pre samo par dana pravili pauzu u Jablanici u nedelju uvece. Tacno bi mi presela ona najjaca jagnjetina u regionu . Edited July 15 by Ivan 5 1 shuxx, horvat, alfini0507 and 3 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
stex_pb 2044 Posted July 15 Taj FIAM nije loš izgleda? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 26772 Posted July 15 (edited) Solidna su iskustva ljudi sa FIAMM, bar ovo sto dodje do mene. Meni je svakako stigao sa autom, pa nisam mogao da biram . A covek od koga sam uzeo DS5 je takodje entuzijasta (porucivao ATE kocnice od preko, sipao iskljucivo Motul ulje, itd.), ne verujem da bi stavljao bas bilo sta. Sto se mene tice, sasvim korektno je izgurao (s obzirom da je klasicna baterija u pitanju, tj. nije ni EFB ni AGM). Pogotovo kada uporedis sa ovim novijim, gde cak i izvikani brendovi (ukljucujuci i gore pomenuti Exide koji sam ipak kupio) neretko crkavaju maltene cim istekne garancija. PS: Sigurno je FIAMM svakako bio pri kraju svog veka, ali mozda mu je dodatno doslo glave stajanje dok smo bili na moru. Em je danima bila bas zestoka vrucincina, em deo dana nosem na suncu, em ga maltene nisam ni palio jer nam je sve bilo pod rukom. Edited July 15 by Ivan Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nikola031 1110 Posted July 15 (edited) Kumu je tako crkao akumulator na Superbu bukvalno 5 minuta posle gasenja auta. Mi zakacili dijagnostiku da pogledamo nesto, kada smo zavrsili htedosmo da upalimo auto, medjutim samo smo culi "čvak" i to je to . Srecom, bili su mi kablovi u gepeku pa upalismo na kablove. Edited July 15 by Nikola031 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Djuk85 3167 Posted July 15 Zato sam ja uzeo jedan starter da mi stoji pri ruci... Nije skupa igračka ali jako pomaže u ovim situacijama...Послато са 2412DPC0AG помоћу Тапатока 1 Axic reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milos1 620 Posted July 15 (edited) 3 hours ago, Ivan said: PS: Izem ti ove "nove" tehnologije. Ranije si bar imao neku indikaciju da baterija crkava, slabije vergla - i vidis da treba da pokusas da dopunis ili kupis novu. Ovo sad samo bukvalno "krepa" i mozes da se slikas. Bukvalno tako, sa vartom sam do duse imao indikaciju koju sam zanemario, poslednjih dana su malo umele da utihnu lampice pri verglanju ali je palio normalno. Poslednje vece kad sam kretao s posla su bas utihnule ali je upalio i ujutru mrtav. Posle punjenja on pak pali i radi, ali padne na 10,5v posle par sati, znaci probila jedna celija(verovatno prva) i taman je napon manji za tu jednu celiju. Ali je isterala od 2018. tako da joj je sve oprosteno. Zato nekadasnni akumulatori, verglaju ko ludi i nikakve indikacije ne daju, ujutru samo mrtvi. Par njih na par razlicitih automobila. Nekad, stara skola akumulatora, to se dopunjavalo i teralo po godinu dana dok konacno ne ispusti dusu Edited July 15 by Milos1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1849 Posted July 15 Da li postoji neka fora sa paljenjem na kablove posto meni ne uspeva Pre par godina sam kupio kablove, kvalitetne kablove presek je preko 16mm2 kljesta jaka sa bakarnim krajevima, bukvalno sam kupio najskuplje i po prodavcu najkvalitetnije kablove Pre 4 godine sam ih prvi put koristio i to neuspesno, tastu crkao akumulator i ja kao spasilac nista ne uradim. Zakacio ja kablove moj auto radi moj aku odlican ali nista njegov auto ni da bekne a ne da upali Pre par nedelja sve isto, opet tastu crkao aku, isti njegov auto, isti moj auto, isti kablovi i opet sve isto ni da bekne Otisao kupio nov aku montirao i auto radi najnormalnije Da li je do kablove ili do mene ili nesto trece Moj auto je passat B8 2,0 dizel njegov Peugeot 1,6 dizel oba 2015. godiste Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 6183 Posted July 15 Ja sam imao to isto iskustvo zimus sa Jarisom, gde je davalac struje bio CRV. A kablovi novi, čak sa nekom diodom. Svetli dioda. Jaris dobio struju na instrument tabli, a gore mu i farovi, Ali, neće da zavergla, tada se "ugasi sve". A kablovi sa CRV-om spojeni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milos1 620 Posted July 15 Losi kablovi, ako su neki kineski bude prst debela izolacija a unutra tri licne. Ja sam svoje sam pravio sa 25 kvadrata i sve pali kao da je akumulator u vozilu Cak sam i brava upalio motorom sad kad mi je crkla varta, nema suvisnih gubitka u kablovima pa se isporuci maximalna snaga koju taj aku moze da da. Takodje i duzina, ja sam ih napravio oko 2,5m a kupovni budu po 4m a unutra tri licne, na 12V se mnogo gubi sa duzinom(mnogo vise nego sa naizmenicnom strujom), pa kad se sve skupi eto rezultata... a neki moderni automobili i verglanje imaju preko motornog racunara, sve to upravlja elektronika a kljuc je tu kao dugme a ne direktna veza, pa ako dodje do prevelilog pada napona nece uopste ni da zavergla. Znsci dobri kablovi, da se stipaljkom malo zagrebe tamo gde se spoji da skine ona sama oksidaciju, i mora da pali kao da je aku unutra 3 shuxx, TheWickerMan and moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1849 Posted July 15 Gledao sam kabl detaljno bar onaj deo gde je krimpovan za kljesta meni deluje kao da je 16mm2 sto bi trebalo da bude vise nego dovoljno, kljesta sam grebao trazio cistu i cvrstu vezu sto bolji kontakt vise puta premestao ali dzabe Kablove sam kupio u prodavnici i servisu akumulatora koju drzi jedan moj poznanik Mislim da je 25mm2 preterano taj kabl podnosi 400A na aparatu za varenje bez problema gde je isto jednosmerna struja. Bas sam juce kupio taj kabl za aparat za varenje i cena je negde oko 700 dinra po metru Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 5233 Posted July 15 Kablove za paljenje sam maltene nasledio od oca dok sam imao punta, on ih pravio. Jake kleme i neki kabl ko pola palca debeli. Svaki povezan auto palio bez greske. Auto-car kablove sam uzimao po radnjama za firmu sa skoro pa najjacom provodnom moci (najvise zbog micubisija sa 2.2 dizelom), pokazali se kao dobri i vrse posao. Mislim da je to kablova ali moze biti i da je aku 'mnogo mrtav' ili konekcija sa klemom/aku nije bas dobra (oksidacija, povrsina kontakta). Kad je aku mnogo mrtav, ponekad mora izvor da mizerno dopuni aku pa onda da pali auto u problemu. Bar je moje iskustvo tako. 1 Bouz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1849 Posted July 15 Evo gledam sada cene kablova, kablovi od 3,5 metra i preseka od 25mm2 3300 dinara Ako bi ih sam pravio samo 7 metara kabla kosta 4900 dinara plus kljesta 1120 dinara sto je malo preko 6000 ili skoro duplo skuplje od kupovnih 1 MS PK reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 26772 Posted July 16 (edited) @clockwork_orange Da li si minus pol sa tvog akumulatora vezivao na sasiju ili minus pol akumulatora drugog auta? Pitam, posto sam neretko vidjao da se ljudi u prvom slucaju (koji je ispravan) zaje*u sa masom. Licno uvek pojurim fabricko mesto za masu. PS: Obruka se dva puta pred tastom, sta ce tašta tek da pomisli a sto nije do sada . Salu na stranu, u akciji pomenutoj iznad, na kablove smo upalili takodje moj PSA, slicnog godista, samo 2.0 . Modernija vozila (sa EFB/AGM akumulatorima, akumulatorima u gepeku, hibridna) mogu da imaju posebne prikljucke za takvo startovanje (sto verujem da ovde nije slucaj). Edited July 16 by Ivan Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 1494 Posted July 16 4 hours ago, Ivan said: sta ce tašta tek da pomisli a sto nije do sada Ne brini, odavno već sve zna 1 Ivan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites