Jump to content
Goran
the_reaper

O akumulatorima...

Recommended Posts

Umro je pred sam kraj zivota, u cvetu mladosti :lol:

Salu na stranu, moj aku u Puntu (koji je dosao sa autom iz uvoza) gura jos uvek a nisam gledao godinu proizvodnje, sto ce reci da je barem 5 godina star :)

20 hours ago, Nikola031 said:

Umro je pred sam kraj zivota, u cvetu mladosti :lol:

Salu na stranu, moj aku u Puntu (koji je dosao sa autom iz uvoza) gura jos uvek a nisam gledao godinu proizvodnje, sto ce reci da je barem 5 godina star :)

Jutros oživeo. Malo da ga dopunim ima da dočeka 2030 :D

Moze, ja takav jedan vozim u Fordu, sljaka bez problema. 

Imao sam neki obican koji je crkao i drugar mi dade nov EFB. Nemam start stop i te zajebancije, mada imam "smart" alternator. 

3 hours ago, zarekg said:

da li umesto običnog (Ca-Ca) akumulatora može bez ikakvih posledica da se stavi AGM ili EFB?

Zamena u tom smeru da, a u obrnutom ne (tj. nije preporucljivo).

EFB akumulatori su unapredjena verzija obicnih (olovnih sa kiselinom/gelom) i namenjeni su prvenstveno za mikro-hibrid 1 vozila. Tj. za vozila sa Stop&Start sistemima (uglavnom od Euro 5), tako da omogucavaju veci broj ciklusa praznjenja i punjenja, brzu dopunu (zbog konstatnog paljenja i gasenja motora), itd.

Dok su AGM uglavnom namenjeni za naprednija mikro-hibrid 2 vozila, sa regenerativnim kocenjem. Koriste tehnologiju staklenih vlakana, Glass Mat (u imenu). I uz dodatno poboljsane prednosti navedene iznad (a u odnosu na EFB), cesto nude i vecu startnu struju, duzi rok trajanja... Ali im je i cena primetno visa.

Tako da se obicni akumulatori mogu menjati sa EFB ili AGM (upitno zbog cene novih, pogotovo vazi za AGM).

EFB se menja sa EFB ili AGM.

Dok se AGM po pravilu menja iskljucivo sa AGM (pogotovo kod naprednijih vozila).

Sto se tice obrnutog - nas narod svasta smisli :) (menja AGM ili EFB sa obicnim, vidjao sam i to), sto nije preporucljivo zbog trajnosti i opterecenja baterije.

Edited by Ivan

On 1/14/2026 at 12:01 PM, stex_pb said:

Ova zima uopšte nije prijala mom autu.
Jutros 11 godina star AGM koji sam dobio od prošlog vlasnika izdahnuo, :D

AGM su u principu kvalitetniji, dugotrajniji, omogucavaju daleko veci broj ciklusa punjenja i praznjenja... 

U kombinaciji sa nekadasnjim kvalitetom i eto ti tog rezultata, pa nekadasnji obicni Exide su "gurali" opusteno po 6-7 godina. 

Nazalost, od tog nekadasnjeg kvaliteta, kod vecine (cak i premium proizvodjaca) ostao je samo jedan veliki K :)

Aj pa nek mu je sa srecom punjenje, nadam se da necemo da mu dajemo parastos. Mada, generalno kad tako krene, polako se spremaj za novi bar za iducu jesen. 

Ja kupio novu AGM Vartu i nekako mi deluje da će možda nadživeti garanciju.

Sve se zadnjih 10 god pravi da preživi garanciju i posle baci.

Ovo kod mene je AGM Varta sa logom VW Audi :D

Inače danas sam je punio 8 sati na laboratorijski ispravljač. kada sam počeo punjenje struja je bila 0.5A što je mizerno da bi posle par sati naglo porasla na 1..4A što mi nema smisla. Napon 12.6V.

Sad opet normalno pali a do kad će videćemo

1 hour ago, Zvezdo said:

Ja kupio novu AGM Vartu i nekako mi deluje da će možda nadživeti garanciju.

Sve se zadnjih 10 god pravi da preživi garanciju i posle baci.

Ponesto se projektuje da se samougasi brzo po isteku garantnog roka. A sve se projektuje tako da malo prebaci garantni rok. I svima su puna usta recyclinga, renewable energy, green energy i tako dalje - al' na kraju dodjemo do opcije - jedite hamburger od insekata da biste spas'li planetu. Zesce me nerviraju... Narocito mi je super - ides u skolu, ucis, obrazujes se - da nesto skontas i konstruises nesto valjano i tako dalje - i onda odes sa tim dobrim, realnim, tacnim obrazovanjem u fabriku, tipa radis u razvoju/projektnom odelenju, i onda ti menadzer kaze, sad zaboravi delom to za sta si se obrazovao da budes strucnjak - i napravi "da ne valja" :)

Ode i moj Enegizer Premium 63Ah 610A u cvetu starosti. Kupljen 25.8.22.  (prethodni vlasnik) imao 41 mesec garancije, što je do danas :D

Pošto vozim vrlo kratke relacije do 5km i palim auto više puta dnevno  do sada me je spašavalo što jednom mesečno supruga i ja zapalimo negde za vikend pa uspem da napunim akumulator vožnjom, ali u decembru nismo išli nigde i oko 20. decembra su zablistale lampice na tabli. Napunim ga tad, posle 24h pokazao da napon nije pao,  i vozio malo do Božića. Nije paljen za vreme debelog minusa (supruga ima drugi auto), krenuo da vozim opet Punta prošle nedelje i do juče (subota) radio OK, kad juče nešto nije hteo da kresne iz prve, ja verglao 3-4 puta i opet ispraznim akumulator. Stavio sam ga na punjenje ali pošto je garancija danas istekla, nemam više osnove ni da reklamiram.

Kao i svi dokoni "stručnjaci" pitah ja veštačku inteligenciju (Gemini) šta da kupim i za Grande Punta 1.9 multijet i ona mi izbaci da su idelani akumulatori 72-77 Ah? Microsoftov Copilot mi izbacuje 60-65 Ah, Vartin konfigurator isto 60-63 Ah

Šta uzeti danas? Na svim pethodnim kolima gde sam menjao akumulatore ( a to je bilo na svakom :D  ) sam stavljao Toplu različitih kapaciteta i modela, pa bih da nastavim sa lepom tradicijom. 

E sad, najbitnije, 90% vožnje su vrlo kratke relacije do 5 km, a imam ih svaki dan nekoliko gde akumulator nema vremena da se napuni, zato razmišljam o EFB koji su se kao bolje pokzali, ali oni imaju kraću garanciju od običnih, wtf?

Prenosim uslove prodavca za razne serije i dužine garancije

TOPLA AGM Stop &Go, Starterski akumulatori, Ca/Ca i AGM tehnologija | PUTNICKI porgram, 25 meseci garancije 

TOPLA EFB Stop &Go, Starterski akumulator, Ca/Ca tehnologija | PUTNICKI program, 25 meseci garancije 

TOPLA TOP, Starterski akumulator, Ca/Ca tehnologija | PUTNICKI program, 40 meseci garancije 

TOPLA ENERGY,  Starterski akumulator, Ca/Ca tehnologija | PUTNIČKI program, 36 meseci garancije 

TOPLA TOP JIS, Starterski akumulator, Ca/Ca tehnologija | PUTNICKI program | japanski standard - azijska vozila, 40 meseci garancije 

šta uzeti i koji pakacitet? Premericu danas postolje da vidim max dužinu koja može da stane čisto da znam koji je max

Šta kažete?

Kupis najjeftiniji sa najduzom garancijom i vozi. U gabrickoj knjizici koju imas u autu pise i koliki akumulator ti treba pa takav i stavi, pusti gluposti tipa chat gpt i ostalo :D. Na stilu jtd je bese fabricki isao 62a a fizicki je mogao da stane 72a max

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

Uzmi AGM, najvise traju, imao sam isto grande punta 1.9mjet, fabricki mi je vrisnuo 2012 ili 13, nakon toga su ovi obicni exide premium trajali po 2-3 godine, tamo negde 2019, tu pred koronu sam kupio exide agm i vozila ga je moja majka sve do prosle godine bez problema.

3 hours ago, MS PK said:

Na stilu jtd je bese fabricki isao 62a a fizicki je mogao da stane 72a max

60 Ah i 380 A startne struje :) (pogotovo startna struja za danasnje pojmove deluje smesno). Ko ne veruje :) , imam sacuvano:

Untitled.thumb.png.8a3bf972218837c40b93a4c2db224458.png

Samo sto smo i pre 15-ak godina svi sa foruma na 1.9 gurali veci kapacitet. Stajali su i veci od 72 Ah, zavisno od dimenzija baterije.

Po kupovini Stila sam ubacio Exide "X-tra +" od 75 Ah. Koji je izgurao 6-7 godina (mogao je jos, ali znamo da je Stildza bio osetljiviji sa naponom zimi pa sam preventivno menjao). A iza njega opet Exide "Premium" od 77 Ah i 760 A startne struje. Njihove "Premium Carbon Boost" serije su krenule nesto kasnije i poprilicno su se lose pokazale, bar sto se trajnosti tice. Osnovne "Excell" serije Exide su i pre toga bile poznate kao tropa sa trajnoscu.

Apsolutno se slazem sa Micom, tesko da ima vise nekih pravila i opravdanja za visoke cene pojedinih "premium" brendova. Rekoh da sam pojedine prvi hvalio na sva usta, ali ovo sto slusam iz svog okruzenja zadnjih godina je da najcesce jedva prebacuju garanciju.

Opet, sa Toplom (za koju se kolega interesuje), vidim da ljudi imaju OK iskustva, cak i sa ovim standardnim serijama koje traju godinama.

Ako se gleda recimo oko 70 Ah i da preskocimo one ulazne (crvene) serije Tople...

Topla Top (plava, klasicna tehnologija) je oko 9500 din, EFB 70 Ah (zuta) je oko 11.500, a AGM (zelena) oko 15.500 din. Svakako su EFB (za mikro-hibrid 1, tj. prevashodno za vozila sa Stop&Start) i AGM (za mikro-hibrid 2, regenerativno kocenje, itd...) naprednije tehnologije, omogucavaju veci broj punjenja i praznjenja, brze punjenje... Tako da je tu vec licni izbor sta kome odgovara i da li za njegove uslove opravdava 20 ili 50% vecu cenu. S obzirom da i osnovne Tople imaju lepu trajnost.

Sad sam izmerio, u Grande može max dužina 25 cm...

Od Topla Top max može TT66H 66Ah 640A D+ (DxŠxV)242x175x190

od Topla Energy Е66Н 66Ah 620A D+ (DxŠxV)242x175x190

Pasuju još i Topla AGM TAC60 60Ah 680A D+ (DxŠxV)242x175x190 

i Topla EFB TSG60 60Ah 640A D+ (DxŠxV)242x175x190

Šta izabrati :D

Edited by The Punisher

Razlika u ceni izmedju navedenih EFB i AGM je oko 2000 dinara, tako da koja god od ova dva da uzmeš neces pogresiti.
Ja sam zbog start-stop sistema kupio EFB ruski aku.
Svakako EFB i AGM su predvidjeni za daleko veci broj startova od obicnih plus je drugaciji nacin punjenja i preznjenja

EFB
Longer lifespan (5–7 years).
Can handle twice the cycles of standard SLI batteries.
Improved vibration resistance.
Faster charge acceptance — ideal for frequent engine restarts.
Tolerates occasional deep discharges.
Compatible with start–stop systems.

AGM
Long service life (6–8 years or more).
Can endure up to three times the cycles of SLI.
Exceptional vibration resistance.
High electrical load support for luxury and high-tech vehicles.
Fast charging, supporting regenerative braking.
Maintenance-free.
Leak-proof design; can be mounted in multiple orientations.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

@The Punisher

Iskreno se nadam da neces imati potrebe da pises iskustva bar nekoliko godina ;). Nadam se da ce lepo da te posluzi.

Kol'ko love, pricaj bre - svoji smo :) :)