rage_man 170 Posted June 27 Ja bih takodje preporucio Toplu ili Vesna.Cini mi se da sam ovde na forumu procitao da hvale one ruske akumulatore Akom, pa mozes i njih uzeti u razmatranje.Sent from my SM-G990B2 using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
blingaro 10 Posted June 27 11 hours ago, stex_pb said: Meni sinoć na onoj vrućinčini krepao Exide na opelu. Ne sećam se kad je kupljen, trebalo bi na samom kraju 2020.godine. Mnogo sve vozi po gradu, nikad dopunjavan i to je to. Pokušano punjenje, slaba vajda. Opet jedva vergla. Koji kupiti, pojma nemam, ništa više nije garancija kvaliteta. Jedino što znam je da akumulator skuplji gotovo za 100% u odnosu na prošle kupovine. 2021. sam kupio FIAM za manje od 7000 dinara, sad ih nema ispod 12000 tih karakteristika.. BAREN akumulator 54Ah 520A, na GP 1,4 benzinac. Evo tera petu godinu. Pu, pu da ne ureknem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axic 23251 Posted June 28 18 hours ago, rage_man said: Ja bih takodje preporucio Toplu ili Vesna. Cini mi se da sam ovde na forumu procitao da hvale one ruske akumulatore Akom, pa mozes i njih uzeti u razmatranje. Sent from my SM-G990B2 using Tapatalk Kod sestre je Topla izgurala preko 7 godina i to popustila zbog lošeg alternatora a njoj je 90% godišnje gradska vožnja po Bg relacije od 10-15km. 2 werp690 and stex_pb reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
stex_pb 1764 Posted June 30 Exide pokušao da dopunim više puta, riknula ćelija. Obišao u subotu 5 radnji, izbor akumulatora nula. Mahom neke "nonejm marke", u šestoj naleteh da ima ponovo Exide, pa sam njega uzeo opet. Malo jači nego prošli put za 9200 dinara. 65Aha/640A 1 nemanja84bg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 5218 Posted July 2 On 6/26/2025 at 6:07 PM, moron said: Jutros odem u radnju, zamene akumulator za novi, donesem ga u garažu, izmerim mu napon i on ima 12,50 V ( ), a što je po uslovima garancije donja granica napona u stanju skladištenja i tada treba da se dopuni. Pustio sam im mail, rekoh im da ( još ) ne raklamiram i ovaj, već samo pitam ( šta je savet ) i odgovor je glasio ovako: "Akumulator slobodno možete namontirati na vozilo I neometano koristiti. U garantnom listu koji ste dobili uz akumulator stoji da se dopuna uskladištnih baterija vrši u koliko je početni napon U<12,5V. A pošto vaš uređaj nije tačan I pokazuje niži napon od stvarnog napona, punjenje od strane punjača nije potrebno. Bitna napomena za punjenje olovnih akumulatora: stuja punjenja kod olovo kiselinskih baterija ide 10% od kapaciteta baterije (npr. baterija od 60Ah se moze puniti maksimalno strujom od 6A), jer u protivnom moze doci do povećanog zagrevanja elektrolita i njegovog izbacivanja iz akumulatora u vidi pare na sigurnosnim ventilima. A pošto se radi o hermetički zatvorenom akumulatoru elektrolit koji ispari nije moguće vratiti u akumulator." Naravno, čak i pre nego sam im pustio mail. ja sam ipak odmah stavio akumulator "na punjač". Da se puni 4 x 1 sat vremena, sa pauzom od po sat vremena izmedju, da se suviše ne zagreje Videćemo šta će vreme da donese ... Razmišljam, pošto mi je njihova radnja na 300 metara od garaže, a imam kao zamenski i onaj fabrički akumulator koji i dalje dobro šljaka, meni nije problem da im ovaj novi akumulator reklamiram još jedno 50 puta ( ako ne bude oK ). Ali, imam utisak da je "Varta" postala teško djubre ... Evo zašto je Kit Commerce meni promenio akumulator On 6/25/2025 at 7:16 PM, moron said: Elem, posle četiri reklamacije istog problema ( pad napona akumulatora u stanju mirovanja ), tri prijave Tržišnoj inspekciji, kao i jedne prijave Disciplinskom tužiocu Suda časti pri Privrednoj komori Srbije, juče me zvao "Rukovodilac servisnog centra" da mi kaže kako oni eto "žele da ja kao kupac budem zadovoljan i da su odlučili da mi akumulator ipak zamene drugim". Rekoh: "Da budem zadovoljan? Ozbiljni ste? Posle svih odbijenih reklamacija? Pri čemu akumulator ne može ni par dana da zadrži neki normalan napon? I mnogo je gori od fabričkog akumulatora koji je svoje odradio. Pa, ja sam vas već X puta sve oterao u 3PM ... Ne morate da mi menjate akumulator ako ste stava da je akumulator ispravan, ali, verujte, reklamiraću vam ovaj akumulator još barem 20 puta do isteka garancije ..." "Nemojte tako, bio je propust radnika koji je radio testiranje ... Ako ne želite zamenu akumulatora ili ste već kupili drugi, vratićemo vam novac ..." Mislim se, nisam se ja skoro četiri meseca dopisivao o (navodnoj) "neosnovanosti" moje reklamacije sa radnikom koji je testirao akumulator, već baš sa tobom, kao rukovodiocem servisnog centra. Sve u svemu, da ne dužim, zameniću ipak akumulator, teško da taj drugi ( novi) može biti gori od sadašnjeg ( "novog" ), pa neka ide sve u tri mačine. Posle demontaže tog akumualtora izmerim napon na njemu, kao i na starom ( fabričkom) akumulatoru koga sam izbacio iz upotrebe. I naravno, veći je napon na tom starom, nego na ovom novom ( reklamiranom ) i to samo posle par dana ležanja kola u garaži. Evo zašto je meni Kit Commerce promenio akumulator i posle četiri odbijene moje reklamacije ( pri čemu u odgovorima na sve te reklamacije nisu hteli ni jednom rečju da se osvrnu na onu deklarisanu osobinu koju sam ja reklamirao ). Jer ih je po mojoj prijavi "opalila" Tržišna inspekcija. 15 sokratbg, Woodoo, Zvezdo and 12 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 2184 Posted July 2 Bravo i svaka cast na istrajnosti! Nakon intervencije inspekcije sve moze. 4 Axic, stex_pb, Bouz and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
skile86 614 Posted July 2 Brukaju se za 100e, a jos plus i ne idu iz njihovog dzepa. 2 moron and Axic reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 2184 Posted July 2 To je dokaz o tome kakav su trgovac. Radio sam u kiti komercu i mogu reci da su dno dna. 1 moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
stex_pb 1764 Posted July 2 5 hours ago, moron said: U garantnom listu koji ste dobili uz akumulator stoji da se dopuna uskladištnih baterija vrši u koliko je početni napon U<12,5V. A pošto vaš uređaj nije tačan I pokazuje niži napon od stvarnog napona, punjenje od strane punjača nije potrebno. Hahah oni znaju da tvoj uređaj nije tačan. OfftopicSkoro je kolega reklamirao bojler koji je izbacivao FID jer je bio nespravan, probila izolacija, odmah utvrdili unimerom. Sa reklamacije ga vratili kao neosnovanu. On ih pitao da mu objasne metodu ispitivanja uređaja koriste i serijske brojeve sa etalonizacije njihovih mernih instrumenata na ovlašćenom institutu. Odmah prihvaliti garanciju. 1 MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
stex_pb 1764 Posted September 25 Vraća se Black Horse. Šta se uopšte svih ovih godina pravilo u toj fabrici, sajt im je aktivan kao da rade normalno??? https://www.blic.rs/biznis/vesti/somborski-black-horse-do-kraja-godine-zaposljava-jos-60-radnika/dqftyjk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zvezdo 1485 Posted September 25 Verovatno akumulatore za podmornice i MiGove. 2 nemanja84bg and moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nemanja84bg 2459 Posted November 5 Evo i mene, kupih neki accu 66ah 620 udarne snage , i merim 12.4V a moj na kolima 55ah star jedno par godina dakle auto nije vozen jedno nedelju dve, i kaze 12.65V dakle sve vezano ... isprobacu ovaj nov sto manje pokazuje a veceg kapaciteta pa da vidimo da li ce alternator to dopuniti ... sta ostali misle? elem kleme na novom se vide da su malo tamnije odnosno ima oksid u nekom mizernom obliku ... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milos1 249 Posted November 5 (edited) Montiraj i teraj, to je na nekih 70-80% napunjenosti, samo je stajala malo duze, nista strasno. Posle prve malo duze voznje ce biti sigurno 12,6-7. Edited November 5 by Milos1 1 nemanja84bg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nemanja84bg 2459 Posted November 5 (edited) To i ja kontam, ionako ce neko vreme par dana stajati blanko van kola jer trenutni i dalje sljaka neki top start 55ah i jos je u garanciji ispostavio se ok , pa za par dana ako izgubi ovaj nov znacu nego ajd kao hteo sam tih 10tak ah vise zbog klime i sl. potrosaca malo falilo da uzmem onih 72 - 75 ah cisto za ne daj boze ono sto je kul dok stoji auto ne izvlaci nista naravno u garazi. Prosli je trosio nesto sitno ali imao aftermarket pionirca i zanimljivo ozvucenje Edited November 5 by nemanja84bg Quote Share this post Link to post Share on other sites
kakoonobese 55 Posted November 6 Dok ga ne staviš u auto, prilika ti je da ga napuniš na punjaču. 3 nemanja84bg, Djuk85 and Axic reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nemanja84bg 2459 Posted November 6 (edited) Nemam punjac jbg, nema veze resice to chicha na o ruk ako zakaslje istestirati cemo nov remontovan alternator ma i da ne zavergla na gurku cemo resiti problem golfara je to najomiljenija nasem kolegi @MiloshBg ram pam pam masina je to trenutni topstart prvi put cujem za isti nije cak ni oksidirao po terminalima a druga ipo godina Edited November 6 by nemanja84bg 1 MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 2184 Posted November 6 Poceo sam ti pisati komentar juce ali onda odustah jer znam da nisi normalan Kad me vec vuces za jezik, trebao si uzeti jedan od 150Ah taman bi ti trajao koliko i voznja te rkele da ne bacas pare na alternatore i to 2 3 Axic, nemanja84bg, Zvezdo and 2 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nemanja84bg 2459 Posted November 6 (edited) Ne priznajem nista dok ova impozantna crna masina ne obidje vasu precenjenu barku sto ide na muljarak pomfrit masu gorivance Kod mene na mom delu ste uvek dobrodosli na zurku iako niste stali na crtu da vidimo sta radi fordinjo makar u par piva Nema moracemo na neki rejsing Edited November 6 by nemanja84bg 1 MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 5218 Posted 9 hours ago Izgleda da mi je na privatnom Jarisu večeras "riknuo" akumulator. Klinac dovezao kola i sat vremena posla akumulator nije hteo ni da se "javi". Upalio je odmah "na gurku", jer je lagan kao perce. Tri godine je napunio 12.10.25, tako da nije više pod garancijom ... Kola prešla nešto manje od 55.000 km. Redovno se voze ( blago rečeno ). Japanski kvalitet Inače, u poslednjih pola godine sam u BG bio par puta do servisa Toyote "na Adi" ( kupovao rezervni točak, dva puta po jedan brezon, pa zbog zamene brezona, zbog redovnih servisa ... ), i par puta sam bio prisutan dok je radnik na servisnom prijemu "tešio" razne vlasnike Toyota zbog toga što ( tako rano ) treba da menjaju akumulatore, uz obrazloženje da više "nema kvalitetnih akumulatora kao nekada" ... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 23665 Posted 8 hours ago Sta guraju fabricki? A to za akumulatore je tacno. Pre 10-15 godina sam u po' dana, u po' noci kad me neko pita mogao da dam preporuku za Exide. I da ce to trajati opusteno 6-7 godina. Dok sada i njihove vodece serije (Premium Carbon Boost) ili AGM uglavnom potraju upravo do izlaska iz garancije. A cena je i dalje ziska, ranije si bar znao za sta placas. Slicno je i sa ostalim brendovima, a prica me neodoljivo podseca na izbor i "kvalitet" kada na red dodju kocnice i masa drugih stvari. Cudno neko vreme doslo. Probaj bar da dopunis za pocetak, mozda je samo ubiVen kratkim relacijama i je*enim Stop&Start. Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 5218 Posted 8 hours ago Aktuelni Jaris je "sirotinjski automobil", nema on uopšte Start&Stop sistem Kad klinac sutra vrati kola ( ako ih vrati ) staviću ga na punjač, ali ne verujem da će pomoći. Juče i danas je Jaris prešao oko 200 km ( po gradu oko 1/3 ) i ne bi smelo da se desi da je akumulator prazan zbog eventualnih otežanih uslova. Mislim da je prosto samo odjednom "riknuo". Videću koji je brend akumulatora u njemu i kog kapaciteta i udarne struje. Verovatno neka beda od minimalističkim japanskih deklaracija Quote Share this post Link to post Share on other sites
werp690 878 Posted 7 hours ago (edited) Topla je odlican akumulator. Nasao sam i bio neki test koji su Rusi radili na cini mi se 30 ili 50 akumulatora i Topla je bila 2 mesto ( a poznate su nam bar iz prica zime u Rusiji ) prvi je normalno bio neki Ruski aku. Ja bar 2x godisnje skinem aku i na punjac. Pred zimu i pred leto i dopunim ga. Evo bas sam ga pre neki dan merio i posle 24h stajanja parkiranog auta 12.84V sto bi e reklo ne moze bolje. I usput proverim i punjenje unimerom i teraj. Inace Topla je na kolima. Svakako pre kupovine akumulatora izmeri unimerom punjenje i da ti nesto slucajno ne vuce struju. Da se ne ispostavi da kupis akumulator, a da nije do njega Nmgu sada da nadjem taj test gde su radili bas na velikom broju akumulatora ali evo sa drugog sajta, mada ovde spominju neki top10 za 2025, a nema ih ni toliko Edited 7 hours ago by werp690 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mijailović P. 3768 Posted 3 hours ago Kod mene Fireceel (65A) nakon 4.5 godina počeo pokazivati znake slabosti. Zamenio ga nekim turskim, jbg. Neka i ovaj izdrži toliko, neću se buniti. Jedino što finansiram neprijatelja. Quote Share this post Link to post Share on other sites