Jump to content
FAS Goran
Guest 4236

Vazduhoplovstvo

Recommended Posts

Nebeska legenda odlazi u istoriju - poslednji Boeing 747 napustio fabriku

 

747_02.jpg

 

Posle više od pola veka proizvodnje, poslednji Boeing tipa 747, čuveni ''kit'', izašao je iz fabrike u državi Vašington. Kada je prvi put proizveden 1969. godine, bio je najveći komercijalni avion na svetu i prvi sa dva prolaza između sedišta. I dalje je veći od većine drugih aviona. Dizajn aviona je takav da uključuje drugi nivo koji se proteže od kokpita preko prednje trećine aviona. Zbog toga letelica ima grbu koja je avion odmah učinila prepoznatljivim i inspirisala nadimak - kit.

 

747_01.jpg

 

Više od 50.000 zaposlenih u Boeing-u radilo je 16 meseci da bi prvi 747 bio proizveden. Kompanija je od tada napravila još 1.573 komada. Međutim, tokom protekle dve decenije, Boeing  i njegov evropski rival Airbus postepeno su se okretali efikasnijim i profitabilnijim avionima - širokotrupnim avionima sa dva motora umesto četiri koliko ih je na modelu 747. ''Delta'' je bila poslednja američka avio-kompanija koja je koristila 747 za komercijalne putničke letove, što se završilo 2017. godine. Neki međunarodni prevoznici ipak nastavljaju da koriste Boeing 747, a među njima je nemačka avio-kompanija ''Lufthanza''.

 

747_03.jpg

 

Boeing je u maju najavio da će svoje sedište iz Čikaga preseliti u Arlington u Virdžiniji. Selidba u Vašington, to jest Okrug Kolumbiju pruža mogućnost rukovodiocima kompanije da budu bliže ključnim zvaničnicima vlade SAD i Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo (FAA), koja izdaje sertifikate za putničke i teretne avione. Odnos Boeing-a sa FAA bio je zategnut nakon nesreća sa smrtnim ishodom 2018. i 2019. godine Boeing-ovog najprodavanijeg modela aviona, 737 Max. Upravi je trebalo skoro dve godine da odobri promene dizajna i dozvoli da se taj model aviona vrati u saobraćaj.

 

preuzeto sa - rts.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odličan dokumentarac koji se najmanje bavi samim nesrećama, a najviše prikazom koliko je zlo korporativni kapitalizam.

E sad, Kim Džong Un je streljao arhitekte/inženjere kad se urušila zgrada i pobila ljude, a CEO Boinga Denis Mulenberg je dao ostavku posle skandala i saslušanja (za ogroman rizik i opasnost se znalo još u začetku razvoja), pa je nagrađen sa 50+ miliona $ što akcija, što otpremnine...
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre neki dan na BEG...

 

Boeing KC-135R Stratotanker (717-148)
Age: 60.2 (at the time of recording)
Engines: 4x CFMI F108-CF-100
Construction Number (MSN): 18514
Built in February 1963
Delivered to USAF in February 1963.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@bane1321 da prenesemo kolegama da je za građanstvo dozvoljena poseta sajmu naoružanja i vojne opreme samo u četvrtak 28.09. uz prethodnu prijavu na sajt :down:

 

https://akreditacija.partner.mod.gov.rs/sr/akreditacija-zahtev/posetilac

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...