Jump to content
FAS Goran
Guest 4236

Vazduhoplovstvo

Recommended Posts

Turska/NATO/USA su mnogo veće igre nego što ćemo mi ikada igrati. :) 

Mislim da priča oko USA ili uopšte zapadnih sankcija za nabavku vojne opreme koje eto samo što nisu, iza ćoška su...mogu samo da služe kao izgovor, ne i kao realna pretnja. Uostalom, čak i da ih uvedu Ameri, nije da smo planirali nešto mnogo da kupujemo od njih, a da smo se čak i javili za npr. polovne F-16 još u doba Šutanovca, šanse nema da bi nam njihov Kongres dao dozvolu. Ok, utiču oni i na ostale u NATO, ali ni od njih ne kupujemo ništa važno osim klasičnih transportnih helikoptera...

 

Od njih možemo kupovati značajne stvari samo kad postanemo deo njih, tj. deo NATO. Nisu to nikakve sankcije, nego prosto nema logike da nam oni prodaju bilo šta iole važnije (modernije) jer nismo sa njima u savezu.

Ne mogu nam udariti nekakve sankcije (zabranu prodaje) na ono što nam ionako ne bi ni prodali dok ne postanemo deo NATO.

A, tada bi nam prvo ustvari odlučili koja je uloga VS u tom kolektivnom sistemu bezbednosti, pa bi nam dozvolili nabavke u skladu sa tom dodeljenom ulogom.

 

Ni ovi sa istoka (RUS) nam isto ne prodaju ništa njihovo najmodernije/važnije. Ono što bi oni bacili na livadu uskoro, ili ono što su u međuvremenu zamenili sa naprednijom verzijom.

Pa, mi i danas danas ''drvimo'' o nekakvom S-300 (pa kao mnogo nam je to, preveliko, uzećemo ''light'' verziju toga od Kine...bojimo se sankcija šta li), a svet se bavi sa karakteristikama S-500, bavi se supersoničnim raketama, elektromagnetskim topovima, avionima pete generacije koje počinju i ostali da uvode (F-35), a oni najveći (USA/Kina) već idu u projekte borbenih aviona šeste generacije.

U toj priči MiG-29 koji bi završio na livadi, ali eto ga u SRB da leti još 10 godina im je bitan k'o danas nama vesti da Albanija prodaje svoje MiG-ove...ili ista takva priča za T-72 pokupljen sa neke od livada u RUS :D

 

 

Edited by neshaoct
dopuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne radi se o tome, već o sankcijama kojima su zapretili svakome ko kupuje vojnu tehniku od Rusije, prete Indiji, Turskoj...

Šta bi im bilo da nama uvedu ekonomske sankcije, ono za primer, ništa, a mi bi smo pocrkali ovde.

Okruženje je potpuno drugačije od 90tih.

Tako da od Belorusije može, kine može s one tenkove izgleda zbog toga ne dobijamo, zaprećeno...

Svi se biju u svojim kategorijama osim ponekada.

Ovo je za temu kuda ide ovaj...

Ne znam da li ste svesni u koliko smo gadnim okolnostima jedina tačkica je da će nas braniti u slučaju kolapsa, što baš i nije utešno za prvu liniju. Zapad nas neće, sem nagužene, pardoniram, a istok daleeeeekoooo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zna se pod cijom smo cizmom i nema tu nekog prostora za vrdanje. Nismo mi nikakva pretnja za mocni zapad kao sto ni te eventualne nabavke ne predstavljaju nikakvu opasnost ali mora da se zna ko je gazda na ovom prostoru. Bilo i bice..

Kao sto rekoh bilo kojoj politickoj eliti u Srbiji to vise odgovara nego sto smeta sto se tice VS..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laloški... 

 

wqwqse630.jpg

 

 

Edited by neshaoct
sredio sliku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prve fotografije srpskog H145M na Buržeu, izložen sa domaćim naoružanjem

 

Kompanija ''Erbas Helikopters'' izložila je na ovogodišnjem Buržeu helikopter H145M u bojama srpskog RV i PVO. Kako je takođe ranije najavljeno, Erbas je na najvećem svetkom vazduhoplovnom sajmu na helikopter stavio i srpsko oružje. Izložen helikopter nosi Erbasovu registraciju D-HMBB. Radi se o letelici koji će, jednom kada bude zvanično uvedena u RV i PVO, najverovatnije nositi vojni evidencijski broj 14504. Pored RV i PVO rondele koja je jasno vidljiva evidencijski broj je prekriven budući da do primopredaje on formalno pripada Erbasu. Kao što smo najavili, primopredaja za medije dogodiće će se na sajmu naoružanja Partner u Beogradu poslednje nedelje ovog meseca.

 

wqwqse642.jpg

 

Postavljen između Helikoptera H175 i H125 (koji je prvi put izložen u jurišnoj varijanti kao HForce demonstrator za manje Erbasove platforme sa vertikalnim poletanjem i sletanjem) srpski H145M biće ''opkoljen'' standardnom i izuzetno raznovrsnom gamom naoružanja inostrane proizvodnje koju smo već imali priliku da vidimo. Međutim, jedino oružje koje je zapravo nakačeno na helikopter srpske je proizvodnje.

 

wqwqse641.jpg

Kontejner raketa S-8 oznake L80-07 / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

 

wqwqse640.jpg

Poslednje pripreme za srpski helikopter pored koga će u narednih sedam dana proći najviše ljudi u njegovoj karijeri / Foto: Petar Vojinović, Tango Six 

 

U pitanju je sedmocevni lanser nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 milimetara oznake L80-07 i kontejner sa jednocevnim mitraljezom kalibra 12,7 milimetara. Oba oružja razvijena su u Vojnotehničkom institutu Ministarstva odbrane Srbije i ukoliko integracija u sistem upravljanja naoružanjem HForce (čiji je Srbija prvi kupac) prođe kako treba, Erbas Helikopters planira da ga uvrsti u svoj prodajni portfolio.

 

preuzeto sa - tangosix.rs

 

A evo i ovo ;) 

128202-62420979-62559934-415761732601957

Edited by Boris90
dodao sadržaj sa linka

Share this post


Link to post
Share on other sites

@silenci
Kada uzmes necije fotografije i sherujes negde, napisi i cije su, da nebi forum dolazio u neprijatnu situaciju.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aerodrom Batajnica ubuduće će se zvati Vojni aerodrom ''Pukovnik - pilot Milenko Pavlović''

 

rsz_mig-29_serbian_air_force.jpg

 

Pilot Milenko Pavlović, komandant 204. lovačkog avijacijskog puka, herojski je stradao braneći našu zemlju tokom NATO agresije 1999. godine. Poginuo je 4. maja 1999. godine u avionu MiG-29 nedaleko od rodnog grada Valjeva dok se borio sa mnogo nadmoćnijim protivnikom. Kako otkriva portal ''TangoSix'', odluku o promeni imena doneo je Generalštab Vojske Srbije 6. juna i ona je već stupila na snagu. Država Srbija ga je odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

 

Njegove kolege koje su bile s njim pre nego što je poleteo ispričale su da je Pavlović od svog zamenika, u trenutku naređenja o poletanju na avione NATO-a, tražio da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu da bi sam poleteo. Tada je, rekli su, prišao avionu i rekao: ''Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!''. Potom je izvukao iz kokpita mladog pilota i poleteo sam. Po njemu je nazvana ulica koja vodi do batajničkog aerodroma, dok je 101. lovačka eskadrila nazvala jedan lovac MiG-29 po njemu. Aerodrom Batajnica je najveći namenski vojni aerodrom na prostoru bivše Jugoslavije.

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...