Jump to content
Goran
kole

Stilo 1.9 JTD - skakutavi PK kaiš / remenica klime

Recommended Posts

Alternator izvlacis odozdo, skida se auspuh, barem je kod stila jtd tako

Maknut dio auspuha od kat do one gibljive cijevi, ali jok.

Šta još??

ne znam kako je kod tebe, moj je jtd 16v 140ks, brate propisao sam mleko dok sam ga izvadio, ja sam ga cupao na gore i sve sto je smetalo pocupao, sva creva, sipku za merenje ulja odsrafio sa kartera i komplet skinuo, cini mi se i egr ventil, ma bukvalno sve i opet jedva izasao. Dole mi delovalo dosta teze, mislim da smeta poluosovina mozda cak i letva...

Sent from my HTC Desire 601 using Tapatalk 2

jesam ga. :unworthy:

moraju se odspojiti oba ona vodoravna gumena nosača koji vežu motor i šasiju, tako da se motor može cimati naprijed nazad ...sasvim dovoljno da alt prođe...

jes....

Edited by lan_fan

Zavisi koji je kompresor, a to se vidi na licu mesta. Nekad, retko kad, moze da se samo svuce lezaj i zameni drugim. Najcesce se vadi freon, cupa kompresor, menja lezaj ma stolu, zamenis odmah i ulje u kompresoru, vratis nazad kompresor, pa kad je vec sistem prazan uradis proveru zaptivenosti + dopunu po potrebi.

Evo jedno pitanje u vezi kompresora da ne bih otvarao novu temu:

imam problem sa kompresorom klime na fiat stilu 1,9 jtd - 115ks. Zamenio sam lezaj pre 9000km, ali mi se opet javio problem sa njim. Da li je problem u kompresoru ili je stavljen nekvalitetan lezaj. Majstor koji mi je to radio kaze da je kompresor skroz ispravan, ali je problem sto je lezaj uzak (12mm) i da bi trebao da stavim kompresor sa lezajem od 20mm inace ce mi se problem javljati isto svaki put. Jel imao ko slican problem?

Zavisi koliko si kvalitetan lezaj uzeo,ja kad sam radio to meni je majstor rekao da se cene lezaja krecu od 800 do 5000, e sad jedino ti od otprilike 4500 do 5000 dinara valjaju, ovi ostali tesko mogu i sezonu da izguraju.

Ljudi uradio sam veliki servis pre mesec i nesto, svi delovi su promeneti so Dayco (uzeo u AP Sportu).

Kad krenem u prvoj pri veci napor cuje se zvuk ko neko tropanje. Majstor kaze da ja popustio gumeni deo sta je u remenica alternatora ili od nekvalitetni PK kais.

Sta mislite sta moze da bude?

Pored ovo sto sam naveo, sad kad upalim auto dok je motor ladan cuje se zvuk ko tropanje na neki lager.... Ocigledno treba da promenim remenice klime i alternator i novi PK kais :/ 

imam problem sa kompresorom klime na fiat stilu 1,9 jtd - 115ks. Zamenio sam lezaj pre 9000km, ali mi se opet javio problem sa njim. Da li je problem u kompresoru ili je stavljen nekvalitetan lezaj. Majstor koji mi je to radio kaze da je kompresor skroz ispravan, ali je problem sto je lezaj uzak (12mm) i da bi trebao da stavim kompresor sa lezajem od 20mm inace ce mi se problem javljati isto svaki put. Jel imao ko slican problem?

Zanima me gde si radio , posto je i meni slicna prica ispricana (kao postoje tanji i deblji lezajevi a kod mene ide tanji, ne kazem da nije tacno, jel ne znam). Meni je lager kompresora izdrzao oko 12 hiljada, majstor je o svom trosku zamenio lager ponovo uz doticnu pricu o debljini lagera. Licno mislim da nije stavio kvalitetan lager. Mene kao musteriju to ne treba da zanima, videcemo ovaj drugi koliko ce da traje.

Zavisi koliko si kvalitetan lezaj uzeo,ja kad sam radio to meni je majstor rekao da se cene lezaja krecu od 800 do 5000, e sad jedino ti od otprilike 4500 do 5000 dinara valjaju, ovi ostali tesko mogu i sezonu da izguraju.

A gde si ti popravljao , cisto da znam ako mi (ne daj boze) zatreba.

Zanima me gde si radio , posto je i meni slicna prica ispricana (kao postoje tanji i deblji lezajevi a kod mene ide tanji, ne kazem da nije tacno, jel ne znam). Meni je lager kompresora izdrzao oko 12 hiljada, majstor je o svom trosku zamenio lager ponovo uz doticnu pricu o debljini lagera. Licno mislim da nije stavio kvalitetan lager. Mene kao musteriju to ne treba da zanima, videcemo ovaj drugi koliko ce da traje.

Radio sam u nišu u jednom servisu, al ne bih sad da imenujem. i ja sam po drugi put zamenio lager o trosku majstora, ali sad mi on vise ne moze garantovati za taj lager pod gore navedenom pricom, tako da sledeci put moram da platim. Moje neko licno misljenje je da je lezaj koji je ugradjen los, ali mozda i nisam u pravu, jedino mi nije jasno kako je auto sa tim kompresorom mogo da predje 150000 bez problema, a onda posle zamene ni 10000,a po njegovim recima nema nikakvih problema sa kompresorom.

Treba mi pomoc

Kod skidanja alternatora od stila 1.9JTD da li se  prilikom skidanja otkace oba zadnja nosaca motora i aspuh se otkaci. I da li je potrebno da se stavi dizalica ispod motora ili sta vec da ne padne kad se otkaci ili ne treba nista. Odnosno da li motor drze ostali nosaci da ne padnu.

Zamolio bih kolege da napisu postupak koje su ovo radile.

Meni je ortak elektrucar "drugarski" menjao cetkice i lezajeve alternatora... Skidaju se zadnji nosaci motora i samo se malo nategne motor pajserom i kroz lavirint se izvuce alt.. Vrlo zeznuto ko radi prvi put. Sledeci je pesma.. Ne treba auspuh da se raskaci

Edited by underground

Narode krenem da skidam alternator i vidim da mi remenica klime ima lufta (radi levo desno, nije mnogo al se oseti pod rukom) .

Da li to tako mora ili ne ?

prilikom okretanja iste remenice na prazno cuje se lezaj . Kako da skinem lezaj  klime. Ima na sredini matica 7mm kad krenem da odvrcem na bilo koju stranu ono se okrece i onaj deo gde se vrti kad se klima upali.

Pitanje glasi da li sme da ima lufta remenica klime i kako je skinuti da zamenim lezaj?

Ne treba da ima lufta i ne sme da se cuje lezaj i ne mozes sam da skines remenicu :)

Kada je budes skinuo tek tada ces videti da li ima lufta lager ili i nosac.

Sto nemogu  sam da je skinem ?  Nemoj da budes skrt na recima. A jel mogu sam da skinem lezaj sa remenice od klime?

Jel mora ceo kompresor da se skida i da se ispusta freon ili sta vec? 

Nisam skrt nego nisam strucan bas po tom pitanju toliko :)

Freon naravno mora da se izvuce, pa da se skine kompresor pa onda mora radapcigerom da se iscupa remenica pa ces tek tada videti u cemu je problem. Kod mene je to radjeno pre tri dana

Vidiš da ga bole usta od isisavanja. Freona.

Vidiš da ga bole usta od isisavanja. Freona.

:lol::lol:

Nije me kostalo nista jer mi je lager dobar ali imam malo lufta u nosacu a kaze mi majstor da ce to jos puno da traje i da ne diramo sad. Odradili recikliranje freona, zamenili ulje u oompresoru i toliko.

Obisao par servisa i za klime i majstori utvrdili da je remenica i lezaj na kompresoru ok , i lepo se vratim kuci i krenem da budem sam svoj majstor.

Skinem alternator i kao sto je gore vec par kolega opisalo. Mora da se otkace zadnja oba nosaca motora i desni da se otkaci od bloka motora da se ne bi skidao auspuh(Jer ko posle da ga zasravi,srafovi od soli korodirali).

Nategne se malo pajserom motor napred i zlazi hladno.

Odnesem alternator i  promenim remenicu kod Zlaje  usput proveri cetkice i lezajeve. Namontiram i teraj za sve pare.

Poenta cele price je da NE MOZE da se proveri remenica na ruku( u fazonu okrece se i te fore)

Remenica je bila zapekla samo tako.

Ceopoduhvar me je izasao 4050 dinara sa vlastitom ugradnjom.

Remenica Inna made in Germany 3550 + 500 dindzi sam castio Zlaju za zamenu.

Mogu vam reci da sam super prosao

:scooter::scooter::scooter::smoke::cheers: