Jump to content
Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

Posted (edited)

Eto sta se sve vozi po ulicama, i onda @Ivan pita zasto neko uzme eco contact umesto premium contact :D Ovo o cemu mi raspredamo po forumu ne zna ni 5% stanovnistva :D Obicnoj raji se gume dele na letnje i zimske, eventualno je po neko cuo za miselin i pireli, onu vec spadaju u kafanske profesionalce :D Modele u okviru jedne marke je suludo uopste spominjati...

Edited by Milos1

Vjerujem da je prodaja Eco guma jako niska... Valjda je.

Ali eto tak Eco Contact ide kao lud za prvu ugradnju. Ono baš jako puno automobila. Mislim da Renault grupacija gura. Pa moj auto je došao sa njima iz tvornice. Capturi dolaze sa njim. Čak je predstavljanje Sandera facelifta bilo sa novim Eco Contact 7 S.

Posted (edited)
19 hours ago, shuxx said:

IMG_20260518_145955.jpg

Uzas sta se vozi, ne da mi nije jasno kako OVO uopste moze da prodje tehnicki, nego bih momentalno iskljucivao iz saobracaja.

@moron Vidis da logo uopste nema Bibendum, tj. cuvenog Michelinovog "čikicu" :) . Matori je u onoj nesreci '90-ih vozio njihove MXV ili tako nesto - tadasnja kisna ili AllSeason varijanta sare. Secam se da su na nekoj brzini po mokrom pistale (kao moje bivse Primacy 4 na 115 km/h :D) ali i lepo drzale u tim uslovima.

Zasto pominjem - do negde sredine '90-ih, Michelin je imao strogo kockasti, uspravni font, bez Bibenduma (kao npr. pomenute MXV).

Pa od kraja '90-ih krece ovakav Italic :) tj. nagnuti font, takodje bez Bibenduma. Tako da je OVO staro verovatno jedno 2-3 decenije. Vidi se kako je sva gumena oplata ispucala od starosti, maltene truli, da zagrebes sa necim verovatno bi krenula da se kruni. Ko zna u kakvom je tek stanju karkasa ispod. O sari (pretektiranoj ili ne) da ne pricamo, akvaplaning kao dobar dan, to glisira samo tako. Opet kazem, po meni za momentalno iskljucivanje iz saobracaja, zamisli jos ako je sa ovim vozeno zimi.

Kako ljudi vole da se igraju, sto je najgore sa tudjim zivotima :thumbdown: .

Jos 15'' guma, na moj voljeni ali i "nesrecni" Stilo (s obzirom na to u sta su ga vremenom pretvorili) - u 15'' varijanti ide verovatno i najjeftinija 195/65.

Za 40 EUR po komadu imas NOV makar PingPong ili nesto slicno.

Pa kreni bar od jedne osovine, koliko je sve devalviralo, to je danas u prevodu 2 kila pecenja.

Edited by Ivan

Uzas sta se vozi, ne da mi nije jasno kako OVO uopste moze da prodje tehnicki, nego bih momentalno iskljucivao iz saobracaja.

Ne ides na pravi tehnicki. Znas sta sve moze da prodje ihaj...Samo da rade svetla, da koci i da otvara prozore. Ostalo je nebitno.  I nemoj da si na kraj srca moze to jos sezonu ladno....

Posted (edited)

Heshteg, moze to jos :D a dobro sad malo mi kontrast deluje pojacan ... moze to jos :D 

Edited by nemanja84bg

U prvu ugradnju guraju eco gume da bi zadovoljili fabricki deklarisanu potrosnju ili bili sto blizi istoj
Takodje da bi ispostovali i eko norme
Apsolutno ih ne interesuje da li ce dobro da koce ili drze u krivini jedino ih interesuje da sto manje trosi i da bude sto jeftinija

Verujem da tako rade sa svim ostali komponentama pa se posle čudimo što toliko otkazuju u garanciji.

elem, neko je pominjao skoro neke tačke na  gumama. Kod mene hankok AS ima narandžaste tačke, to sam primetio tek posle 3 godine vožnje. Inače Hankok mi se raspadaju, toliko su ispucale ko ovaj Mišelin iz prethodnog posta. A 2023.godište. Bukvalno ne znam da li to smem da vozim više

E mozda ima nesto u tome, ja ih spricam 3 do 5 puta godisnje sa silikonskim sprejem, to mi se pokazalo kao najbolje sredstvo da gume imaju neki prirodan crni izgled (sem prvih dan dva kad su sjajne) i da traje vise pranja / voznje po kisi, a lako se i nanosi.

2 hours ago, stex_pb said:

Verujem da tako rade sa svim ostali komponentama pa se posle čudimo što toliko otkazuju u garanciji.

elem, neko je pominjao skoro neke tačke na  gumama. Kod mene hankok AS ima narandžaste tačke, to sam primetio tek posle 3 godine vožnje. Inače Hankok mi se raspadaju, toliko su ispucale ko ovaj Mišelin iz prethodnog posta. A 2023.godište. Bukvalno ne znam da li to smem da vozim više

Nije mi jasno. Već par ljudi je na forumu reklo da im gume izgledaju loše iako su par god stare.

Ne bi smele tako da izgledaju a 3 god stare.

2 hours ago, YUgisa said:

Mora da ih ne ganjas dovoljno, moje nemaju nikakvih znakova starenja :D

Ništa, danas ću da ih spalim na rampampam. 75 ks ima da ih iskida

Na puntu, fabričke gume su bile Kontinental Eko kontakt ili tako neki naziv. I ništa im nije falilo, radile normalno gume, lepo drže, nisu bile ni mnogo bučne ... Ja ne znam šta vi vozite i kako vozite, ali danas, ja mislim da bukvalno nema loših guma. Ima boljih i lošijih ali ni jedne nisu toliko loše da ne mogu da se voze. Možda, na nekim automobilima 2+ tone pa da se primeti nekakva razlika, za obične autombile i za vožnju koja podrazumeva propisno rastojanje, poštovanje brzine kretanja ... nema tu ništa loše... 

Ima velikih razlika, ponašanja u različitim uslovima. Nego, oni koji voze umereno, to ne mogu da primete.

Za neke je i naj jeftinija guma, ok guma. Sve je do stila vožnje i vozača.

Ujak vozio na GP. Auto kupljen nov 2014. do pre ~3 godine ih ( Conti Eco contact ) imao i par puta mi se pozalio da mu se cuju lezajevi.. Ja seo, provozao i reko ovo nisu lezajevi. Upitah ga kakve su ti gume, a on ce, odlicne, imaju sare.. Slabo vozi auto, mislim da je tad imao oko 40k na satu. Naravno fabricki eco contact i na oko odlican. Nakon toga je kupio Nexen letnje i preporodio se. Auto duplo tisi.

Posted (edited)
7 hours ago, ortakov said:

Na puntu, fabričke gume su bile Kontinental Eko kontakt ili tako neki naziv. I ništa im nije falilo, radile normalno gume, lepo drže, nisu bile ni mnogo bučne ... Ja ne znam šta vi vozite i kako vozite, ali danas, ja mislim da bukvalno nema loših guma. Ima boljih i lošijih ali ni jedne nisu toliko loše da ne mogu da se voze. Možda, na nekim automobilima 2+ tone pa da se primeti nekakva razlika, za obične autombile i za vožnju koja podrazumeva propisno rastojanje, poštovanje brzine kretanja ... nema tu ništa loše... 

Daleko od toga, upravo je to i problem sto za iste pare ima ogromnih razlika, kamoli kad se uzmu u obzir i drugi faktori. I da vecina nema problema dok nesto ne iskrsne i onda su u fazonu niko i nista nije moglo to da promeni, eto sudbina. Da je sve to isto, ne bi ljudi toliko panicili i smanjivali brzinu cim padne kisa ili sneg... Ja jedino za sta usporavam svojom voljom je zimi kad su uslovi ispod 0 stepeni i pri tome je vlazan/nije ociscen asfalt, nadvoznjaci u zimskim uslovima (mada i tada forsiram brzinu kretanja u zakonskim ogranicenjima za letnje uslove jer nema sanse da cu da vozim 40 na otvorenom kao sto je na mnogim saobracajnicama u Vojvodini predvidjeno) i magla ako mi remeti vidljivost (jedini uslovi gde sam ja vozio bitnije ispod ogranjicenja). Ni za sta drugo ja ne pravim razliku da li je suvo, mokro, kisa, sneg, nesto sto dosta gume koje sam probao nisu mogle. Ljudi su toliko kritikovali putare za ovu zimu sto nam je prosla, iskreno ja nisam ni primetio da imamo snega na kolovozu... Menjao bih te uslove na putu uvek umesto za ove rupe i krpacine sto su radili posle zime gde kvalitet gume isto dolazi do izrazaja jer jos kako znaju losije gume da se lakse pocepaju, naravno ne kazem da je 100% pravilo za sve uslove ali iz licnog iskustva cesto ima veze.

Ali nije problem da li neko vozi ovo ili ono, problem je kada veruje da je sve to isto i ne prilagodi svoju voznju mogucnostima svog auta. Nazalost mnogi pogresno veruju da voznja u granicama zakonskih normativa je bezbedna za bilo koje stanje vozila.

Edited by YUgisa

11 hours ago, ortakov said:

Ima ogromnih razlika, i zavisi i od profila gume ocigledno, isti proizvodjac za razlicite profile moze koristiti razlicite smese, ili mozda i ne ali davati totalno drugaciji utisak u voznji.

Pa su tako meni riken gume na puntu(14ice) bile sasvim okej, nisam se nikad osecao nesigurno i vozio sam ih 4 godine, ali na bravu 17ice katastrofa ziva. Mislio sam da sam lud, ali posle vidim i druga iskustva... sa tim gumama je bravo po kisi celu trecu izvlacio pod lampicom asr-a a abs se palio pri svakom malo ostrijem kocenju.

Na semaforu na uzbrdici, kad krecem on proklizava i pali lampicu, pa ne moras biti zahtevan vozac da bi primetio kolika je to katastrofa, i u sred leta posle tri kapi kise planiras kocenje kao da je poledica.

Sad sam za letnji set uzeo dve conti premium contact 7 a te riken prebacio pozadi, i vise ne znam ni da li mi asr radi, po pljusku lepi u svakoj za sediste.

Koci, izlece se kroz soferku po pljusku :D Razlika nije mala nego nebo i zemlja, ne mogu prosto da opisem, kao da vozim drugi auto.

Ja sam prvi bio takvog misljenja dok nisam stavio te riken 225/45/17 jer sam jednu pocepao sa strane na udarnoj rupi i trebale su mi hitno dve nove da skinem copavca, nisam bio pri parama i uzeo najjeftinije. Od starta nisu drzale nikako, ali znam da sa novim gumama mora tako dok ne nalegnu, tesio se, tesio, i na kraju nikad nisu nalegle :D

Sad na nekom rostiljanju, decko automehanicar gleda brava i video pozadi riken, kaze pazi s tim gumama, nemoj mnogo da zaleces, ja sam imao 18ice i skinuo ih odmah skoro nove :D Reko drzi on sad, napred su conti :D

Ja za sledecu sezonu definitivno nabavljam jos dve conti, pa cu napred opet nove a ove pozadi i tako da kompletiram set i osvezim malo, pogonske se svakako trose brze od zadnjih.

Ja bi pre obrnutu rotaciju pravio
Losije gume stavis napred a nove pozadi pa kad se prednje potrose, zadnje stavis napred a nove opet pozadi
Tako uvek menjas po dve gume sto je lakse za budzet a jednako je bezbedno

Ili
Kupis dve nove AS i stavis ih pozadi zauvek
A prednje menjas po sezonama

Pre 10ak godina sam se smejao majstoru/vulkanizeru kad mi je rekao da bolje gume stavim pozadi... Ali nakon situacije gde sam nove gume montirao napred a pozadi stari/losije i gde mi se "dupe otkacilo" na AR 156 i gde sam se jedva sacuvao da ne izletim u jendek... A i po snegu sam imao situaciju gde mi je dupe samo skliznulo pri bukvalno 15 na sat u krivini sa kontra nagibom. Tako da ono, ili podjednako dobre gume na obe osovine ili... Mislim jasno je sta je dobro a sta ne, ali mogucnosti su nazalost svima ogranicene. :/

Više puta sam čitao razne tekstove koji kažu da ako se stavljaju samo dve nove gume, da ih treba staviti na zadnju osovinu.

A i na YT mogu da se nadju razni testovi koje su na tu temu sprovodile neke auto redakcije ( Fifth Gear i sl. ) i ono što je i meni sa tih testova takodje jasno sledilo, jeste da je veoma nebezbedno staviti nove gume napred (a pozadi ostati na starima), već da treba uraditi kontra, pošto samo teko može da se spreči da u krivini dupe automobila  (u kriznim situacijama) pobegne napolje.

Ak mi obojica recite, šta mislite.

Zamislite te iste gume, ali nove nazad, stare naored. Isti uslovi, ista brzina, ista podloga, sve isto. U prvom slučaju sa novim napred. Proklizao vam je zadnji kraj.

Ali šta bi se desilo da su vam nove nazad, stare napred. 

Mislite da prednji kraj ne bi proklizao, izašao  van krivine...

Posted (edited)

Prednje tockove mozes da usmeris i korigujes, zadnje ne. U tome je razlika. Iz tog razloga zadnja osovina treba bolju trakciju.

A sta bi se desilo, u toj situaciji garantujem da mi se ne bi otkacio tj proklizao zadnji deo auta.

Edited by MiloshBg