Ivan 25766 Posted March 28 Aj' sto duplira vrednost sa novim gumama... Nego sto je uspeo da duplira sa novim PingPong . 1 MS PK reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
stex_pb 1898 Posted March 30 Da se nadovežem na priču od pre nekoliko dana, danas sam primetio da na Hankoku imam one tače na gumi koje su navodno samo za nove aute. Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21444 Posted March 30 Samo "navodno", u principu mogu se naći. Ja ih baš i nisam viđao, ali na novim LingLong ih ima. Nekoliko ljudi oko mene su ih kupili. I svi imaju žutu/zelenu tačku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
shomiNBGD 944 Posted March 30 Stigle upravo GY Eagle F1 Asymmetric 6, narucio u petak preko Ananasa uz vaucer(e) i vec su stigle. Dve dot 0626 dve dot 0826 tako da sam prezadovoljan. Uz dva vaucera od po 5000 me izaslo 18 000 po gumi, ako na to uspem i da izvucem GY promociju pasce cena na 16 000 po gumi :) Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1651 Posted March 30 Te tacke sluze da se u fabrici gume montiraju na felne i izbalansiraju sa najmanje tegova I gume i felne imaju tackice te tako lakse i brze majstori odrade montazu i balans a opet sto jeftinije i sa manje potrosenog olova Te gume su verovatno bile namenjene nekoj fabrici i iz nekog razloga nisu tamo stigle da li je kvalitet ili zabrana uvoza ili..... Mi smo vec poznati kao trziste gde svi skartovi zavrse 1 MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shomiNBGD 944 Posted March 30 Ove moje GY imaju tackice ako nesto znaci info. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kosta Smosta 2865 Posted March 30 9 hours ago, clockwork_orange said: Te tacke sluze da se u fabrici gume montiraju na felne i izbalansiraju sa najmanje tegova I gume i felne imaju tackice te tako lakse i brze majstori odrade montazu i balans a opet sto jeftinije i sa manje potrosenog olova Te gume su verovatno bile namenjene nekoj fabrici i iz nekog razloga nisu tamo stigle da li je kvalitet ili zabrana uvoza ili..... Mi smo vec poznati kao trziste gde svi skartovi zavrse Zašto bi samo gume namenjene fabričkoj ugradnji imale te tačke koje obeležavaju mesto za ventil? Inače pre 15-ak godina kada je krenula obaveza sa zimskim pneumaticima. Kupim ja 2 GY zimske i primetim dve plave taćkice prečnika 2-3mm na rastojanju od 1-2cm na boku. Kasnije primetim između njih mali ,,bubreg'' Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21444 Posted March 31 Ja sam viđao žute i crvene tačke prečnika 10 mm. Plave... Nisam A još da jak brend GY obeleži slaba mesta na gumi...? Svojevremeno, pre 30 god, sam u Tigru kupio drugu klasu guma, prodavac me ubedio da nemaju nikakve strukturalne nedostatke, već samo estetske, liš kalup. Zaista su me odlično služile godinama. Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1651 Posted March 31 Nisu obelezena slaba mesta vec mesta sa manjom/vecom tezinom sto je potpuno normalna stvar u livenju guma i to je slucaj sa svim gumama pa bile one obelezene ili ne E sad te gume su namenjene nekoj fabrici, a sto tamo nisu stigle to je vec drugo pitanje Da li serija losijeg kvaliteta pa ih je fabrika odbila ili je zbog zabrane uvoza u Ameriku ili su ispale iz kamiona ..... A sav skart uvek zavrsava kod nas 3 shuxx, Kosta Smosta and Ivan-Topola reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kosta Smosta 2865 Posted March 31 (edited) Da, ja sam to primetio na gumama GY koje sam kupio. Prodavnica - servis je iz Zemuna. Inače gume su bile odlične, morao sam da ih pumpam malo više nego što je fabrička preporuka i četvrte sezone su malo slabije vukle po snegu iako su imale dobru šaru (sada sam zaboravio ali bar 6-7mm jer, sa njima nisam prešao više od 15-20.000) ali sam posle toga prodao Stila Edited March 31 by Kosta Smosta Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21444 Posted March 31 Sve je kod nas druga klasa, postali smo đubrište evrope. I kad kupiš nešto na akciji, gledaj dobro, ili ne valja, ili ističe rok trajanja. 1 Kosta Smosta reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 9952 Posted March 31 (edited) Edited April 1 by Ivan Sredjena "webp" slika, skinut TT potpis 2 2 Kosta Smosta, kakoonobese, shuxx and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sebra 70 Posted March 31 (edited) Da postavim i ovde pitanje. Pomagajte Quote Kolege forumaši, došlo je vreme za letnju obuću. Kako mi je i na ovim 16 felnama neudobnije nego na citroenu preko ležećih i prelazim ih 5 na sat, hteo bih da kupim neke letnje 17'' koje su koliko toliko 'udobnije' iako bih više platio. Svestan sam da će biti neudobnije od 16 zimskih, ali što udobnije moguće to bolje. Svakako je najveći plus i da su što dugotrajnije, da mogu da ih vozim što duže. Troumim se između sledećih guma Michelin PRIMACY 4+ cena - 11.967 GOODYEAR EfficientGrip Performance cena - 11.976 Fulda EcoControl HP2 cena oko 10.000rsd Čitam da su Micheline i Goodyear najdugotrajnije i najudobnije, prednost se daje malo ovima Goodyear, ali citam horor komentare dosta ljudi pljuje Goodyear po internetu. Fulda je neka budžet varijanta koja je dovoljno dobra ali neudobnija. Ako neko ima iskustva sa pomenutim pneumaticima ili neki savet za nešto drugo pucajte, hoću to da zamenim sledeće nedelje. Ako sam omašio temu praštajte, u Tipo nuovo nema tema o gumama, a ne bih to da pišem i svoju temu, to ću kada zamenim gume i još neke sitnice Edited March 31 by Sebra Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21444 Posted March 31 E, ovo ti je pravo mesto. Bolje copy paste tekst da si napravio. Mene iznenađuje da su cene premijuma u 17" iste kao u 16"... Znam da su 16" tice oko 100 eur komad. A još više me čudi da su 17 tice udobnije od 16 tica... Aj da čujem šta kažu iskusniji.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21444 Posted March 31 @Sebra Koja ti dimenzija guma treba. ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sebra 70 Posted March 31 Dimenzije su 225/45/17'' Ne kažem da je 17 udobnija, naravno da je 16'' udobnija. Nego je meni ta 16 već na granici udobnosti posle 14'' na citroenu hahahah. A kada već imam 17'' felne za letnji set, hteo bih da uzmem što udobnije gume. Pa me zanimaju saveti i iskustva ljudi šta uzeti da je 17'' a da je što udobnije u toj veličini. Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1651 Posted March 31 Precnik tocka felna+guma ne bi trebao da se promeni vise od 3% to je ono sto nalaze zakon da se ne bi promenila tacnost brzinomera na primer kao i jos dosta parametara u voznji Sto je veci precnik felne to je manji profil gume i obrnuto dok precnik tocka bi trebao da ostane isti Nizi profil gume se po pravilu pumpa na vecu vrednost tako da je guma tvrdja i voznja manje udobna Visoki profil gume se pumpa na nizu vrednost i guma je meksa a jastuk veci te je povecana udobnost i manje se osecaju neravnine po putu Ako ti je udobnost prioritet predji na 15 cola, ako je estetika i brze krivine onda je 17 cola resenje 2 shuxx and Milos1 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milos1 480 Posted March 31 (edited) 42 minutes ago, shuxx said: A još više me čudi da su 17 tice udobnije od 16 tica... Aj da čujem šta kažu iskusniji.... Ma kakvi udobnije, jedno 20-30% je neudobniji po gradu i rupama, primetio sam kad sam sa zimskih oresao na letnje, i sad kad sam opet na zimske kako manje buci po sitnim rupama, lepse prelazi sve i manje mu smetaju kolotrazi. Ali sa 17-icama vise uliva poverenje po krivinama i otvorenom, direktniji je nekako na upravljacu, kao da se malo manje i naginje, i lepsi gledano spolja Svaka ima svoje prednosti i mane, razlika se oseca par dana nakon zamene, posle se na svaku naviknes i ne smeta nista dok opet ne dodje zamena seta na red. edit: @clockwork_orange pisao u isto vreme, sve tacno sto je rekao, plus moj post kao dodatak, iskustvo iz moje perspektive, sve dodje taman Edited March 31 by Milos1 2 shuxx and clockwork_orange reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sebra 70 Posted March 31 Imam 16'' set za zimu, i 17'' set za leto, ne bih išao na 15'' nikako. Samo vidim da neki ljudi pišu da je osetna razlika u udobnosti između npr ove Fulda 17'' i micheline/goodyear 17''. Da li je to realno? Da li ima smisla dati više novca za njih ili je to sve isto manje više? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 25766 Posted March 31 (edited) Apropo Michelin Primacy 4, samo da ti kazem da sam ih na DS5 menjao poprilicno nove i sa odlicnom sarom. Jer su na nekom intervalu brzine izmedju 100 i 120 km/h dobijale neki cudan huk, pistanje... Koje je bilo najizrazenije oko 115 km/h, tako da uopste nisam morao ni da gledam HUD, tacno sam znao kojom brzinom vozim . Moguce i da je do drugacije sare/kanala, posto je u pitanju bila malo sira 235/40/19. Kupio sam prosle godine (opet ) Continental, PremiumContact seriju i naravno da (opet) nema greske. Bar za moje pojmove i prethodna 2 auta na kojima sam ih imao - i 225/45/17 je relativno udoban profil, visina boka gume je nesto preko 10 cm. Klasika za Compact klasu vec vise od deceniju i po unazad pa su zato i jeftine (sto @shuxx vec napisa). Cak su razlike izmedju nekog budzet/viseg/premium segmenta u toj dimenziji nesrazmerno male. Tako da baci pogled na par testova i vidi kako se koja kotira po udobnosti/buci, pa izaberi sta mislis da je pametno. Treba imati u vidu i da od trima/izolacije auta zavisi koliko ce se nezeljenih efekata sa podloge prenositi u kabinu. 2 hours ago, Sebra said: Michelin PRIMACY 4 cena - 11.967 GOODYEAR EfficientGrip Performance cena - 11.976 Za moj ukus i tu planiranu cifru - nijedna od ovih . Ako vec ides na touring gumu (sudeci po navedenim modelima) - Conti PremiumContact 7 kao vrata. U tom rangu cene ili par stotki doplate, cisto skromno licno iskustvo i misljenje, sa njihovim PremiumContact serijama (jos od 2. generacije). EDIT: Posto iznad pominjes Fuldinu EcoControl - imaj u vidu da je to rang ispod ovih navedenih. Ne samo po brendu, vec i po tipu gume (Eco vs Touring guma). Edited March 31 by Ivan 1 Sebra reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sebra 70 Posted March 31 Sada sam bacio pogled Continental PremiumContact 7 (91Y) najudobnija, mekši malo bokovi, standardni model. 615kg po točku više negodovoljno. buka 71db Continental PremiumContact 7 (94Y XL) manje udobna od ove iznad, jači bokovi 670kg po točku nosi. Nema potrebe za 2 Tipa. Continental UltraContact (94W XL) - drveni točkovi, za kilometražu za koju mi trebaju odlični, ali za udobnost katastrofa. Problem je što gazim ogromnu kilometražu, pa ne bih da moram sledeće godine ponovo da kupujem gume. A nisam ni siguran da ću do sledeće godine sigurno imati tolike kilometraže. Da sam siguran da ću terati ovako po 40, 50 hiljada godišnje išao bih na Continental UltraContact (94W XL) zbog tvrdoće i dugovečnosti. Ovako najlogičnije rešenje je Continental PremiumContact 7 (91Y) za 12.000. Baciću pogled malo na testove pre naručivanja, uvek se oko tih guma razmišljam i lomim šta uzeti kada dođe vreme za zamene Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 9952 Posted March 31 Sa oznakom XL na gumi, oprosti se od bilo kakve udobnosti.Sent from my SM-S926B using Tapatalk 2 shuxx and ISV_01 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 25766 Posted March 31 (edited) Ne mora da znaci, opet zavisi od proizvodjaca do proizvodjaca. Sa nekim losijim brendovima su mi sa XL ispadale plombe (mada su mi takve gume uglavnom stizale sa felnama, znaci vec koriscene). Dok je, s druge strane, npr. dobar deo savremenih AllSeason guma upravo XL (Extra Load). Generalno se rade za nesto vecu nosivost, ali i CrossClimate (Michelin) i Sport AllSeason (Dunlop) koje sam imao sa tim oznakama su bile sve sem neudobne . Edited March 31 by Ivan Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tomash 27 Posted March 31 Ako voziš po Beogradu onda XL treba biti imperativ da ti guma preživi rupetine/kratere 1 ivan73 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 5159 Posted March 31 (edited) Sta znam, meni je na Savi Allwearher (i na onim na Bravu i ovim na MG) isto XL oznaka, nisam nesto primetio da je bas neudobno. Mada sta znam, vozio drumasa na 10 bar i sad kao propovedam neki osecaj sa XL ili bez istog...mislim na gumama da se razumemo Edited March 31 by ISV_01 Quote Share this post Link to post Share on other sites