Jump to content
Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

Jednu stvar sam primetio. Na mom Note iz CH su sve gume ESA TECAR, Španske koliko se raspitah. I po meni su sasvim dobre.  Moje su na nekih 4 mm, i na jednoj uzbrdici po kiši mi nisu nikad prošlajfovale. Na istoj mi je Tigar AS šlajfovao već druge godine na Z10.

Kolega kopio Yarisa, iz CH, i na njemu su iste gume, bolja šara, nekih 6 mm.

Kod nas ih nema, jedino polovne.

U principu, nezavistan proizvođač. A solidno dobar.

IMG_20260303_123301.jpg

E te sam i ja dobio sa bravom kao zimske, a prednje su neke kontinentalke... sta znam, sve okej, zadovoljan. Po snegu nisam nesto mnogo ni testirao, mada tu vise zavisi od sare nego od smese, ali ovako po hladnom i kisovitom vremenu, minusima itd sve super, vozim kao i leti.

On 3/2/2026 at 3:16 PM, shuxx said:

Gnjavimo mi gugutke, koliko je stara, kolika je šara, a ovo je realnost kod nas.

Malopre uslikah... Ćelestonka u martu

IMG_20260302_144900.jpg

Update, 

Tip mi je kolega sa posla.

Kupio nove LL gume.

4000 din kom, + 3000 din , montaža balansiranje nov ventil. Sada ima 4 nove LL....

I da, tu je žuta i crvena tačka...

IMG_20260304_144737.jpg

IMG_20260304_144732.jpg

IMG_20260304_144723.jpg

IMG_20260304_144710.jpg

Pa vest s kraja prosle godine, a one na puntisi su kupljene na jesen '24. i isto imaju tackice. Mislim da to nema veze s tim.

On 3/2/2026 at 3:16 PM, shuxx said:

Gnjavimo mi gugutke, koliko je stara, kolika je šara, a ovo je realnost kod nas.

Malopre uslikah... Ćelestonka u martu

IMG_20260302_144900.jpg

Pre neku godinu u Grckoj na letovanju onako jednog dana ne znam ni sam sta mi bi da zevam u gume na automobilima, sto ovim nasim sto grckim, to je uzas sta se vozi, ajde lokalci njima i automobili mahom lose izgledaju pa me gume i ne cude, ali nasi, u sred leta na jedno 30% vozila koja sam pogledao su bile zimske ili m+s gume i to na vecini lose tj sa nikakvom šarom, od letnjih na ozbiljnijim kolima tu i tamo ok na ostalim manje vise tanka šara i matore gume, pa se pitam kako neko sa takvim gumama podje na put od 1000-2000km, jos kad takve automobile vidim na nekim plazama gde i sa dobrim kramponkama da se razmislis da prodjes, nisam pametan.

Btw ja cu sad za vikend da nabacim letnji set, nema svrhe akati ove zimske vise na ovim temperaturama 

Lepo kaže @Ivan  čim dobro koči, Mora više da se haba. Ova dobro koči, a haba se u pi... materinu :D  brzo

Edited by shuxx

Samim tim što  je ADAC radio test, unosi malo rezerve, jer znamo da su jako zaštitnički ka svojoj auto industriji. 

Upoređivanje cene sa najdugotrajnojom gumom... I to je priča za sebe.

Ali ako uporedimo sa prvom nešto slabijom već se menja odnos uloženo dobijeno.

IMG_20260306_075205.jpg

IMG_20260306_081602.jpg

IMG_20260306_081550.jpg

Pireli C3. 48000 km , 15000 din

LL sport  26000 km, 6000 din...

Fata je fata, al dva put je dva put B)

zadnji put sam novu gumu, barum bravuris, kupio 2008. godine, uvek sam imao srece da mi sa autom dodju i dobre gume ili kupim neki drugi set tockova sa dobrim gumama, sad nemam pojma koju bih novu gumu kupio da mi trebaju ali sigurno bih isao na neki jeftinije varijante obzirom da ne prelazim puno

On 3/3/2026 at 10:43 PM, shuxx said:

Jednu stvar sam primetio. Na mom Note iz CH su sve gume ESA TECAR, Španske koliko se raspitah. 

Nisu španske, ESA Tecar je neko švajcarsko udruzenje ne znam tacno kako se to zove ali oni kao udruzenje raspisuju tender sa zahtevima i cenom guma za svoje trziste, znaci koliko te gume treba da kostaju kod njih i kakav kvalitet moraju da zadovolje a na tender se javljaju proizvodjaci pa ko bude najpovoljniji sa njima se saraduje, tako sam ja nekako skontao i u globalu je ta neka prica.

Te Esa gume su vrlo dobre i na ADAC testovima se pokazale odlicno pogotovo zimske i neretko se srecu na vozilima iz CH meni svaki 3. dodje sa tim gumama.

Ja sam svojevremeno gledao sta pise na tim ESA gumama gde se proizvode na nekim je pisalo Slovacka na nekim Francuska, mislim da je moj letnji set na alfi isto Esa moram da proverim sta pise.

Kako sam negde procitao dugo godina je Good Year pravio gume pod ESA Tecar nazivom pa ih je pre mozda 5-6 godina zamenio Hankook, e sad ne znam na koliko se to godina radi ta obnova tendera ili kako vec i ko sad radi gume pod ovim nazivom. Isti slucaj je npr. i za akmumulatore dolazilo mi vise automobili sa nekim meni totalno nepoznatim markama akumulatora pa sam malo googlao i skontao da je ta neka prica kao i za gume. Npr. "okay power", njih sam najvise vidjao od tih meni nepoznatih i oni se prodaju u njihovim Landi lancima trgovine, postoje i neki el. uredjaji pod tim nazivom, negde sam citao da akumulatore za njih radi/la varta i topla 

Edited by OMP

Evo sta kaze AI za Esu, ipak je Conti preuzeo posle GY a ne Hankuk

Brend ESA+Tecar je privatna robna marka švajcarske nabavne organizacije za garažiste i auto-branšu, ESA (Einkaufsorganisation des Schweizerischen Auto- und Motorradgewerbes), u saradnji sa međunarodnom grupacijom TECAR International. 
  • Promena partnera: Do 2019. godine, gume za ovaj brend je decenijama proizvodio Goodyear. Nakon prekida te saradnje, proizvodnja je premeštena drugom evropskom proizvođaču.
  • Trenutni proizvođač: Iako ESA zvanično ne ističe ime proizvođača kako bi zadržala fokus na sopstvenom brendu, stručni izvori i testovi (poput ADAC-a) ukazuju na to da se gume sada proizvode u fabrikama grupacije Continental. Ovu povezanost često potvrđuju i sami prodavci i švajcarski garažisti.
  • Proizvodnja u Evropi: Sve ESA+Tecar gume se razvijaju i proizvode isključivo u evropskim fabrikama, što je jedan od ključnih uslova koje ESA postavlja svojim partnerima kako bi osigurala kvalitet prilagođen švajcarskim uslovima vožnje. 
  • Pozicioniranje na tržištu
    Gume su dizajnirane kao "best-buy" opcija — nude performanse bliske premium brendovima, ali po znatno nižim cenama. Redovno se testiraju od strane švajcarskog TCS-a i nemačkog ADAC-a, gde često dobijaju ocene "preporučljivo" (empfehlenswert), naročito zbog dugovečnosti i dobrih karakteristika na mokrom kolovozu

•  
Edited by OMP

Znam samo da su moje 4 god stare, na oko 4 mm i da mi do sada nisu proklizale, kiša uzbrdica itd. Sneg onaj pravi nisu zakačile.