Jump to content
Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

21 hours ago, city said:

Sava AS su bez ikakvih problema izdrzale ovo :)

viber_slika_2026-01-16_20-29-50-521.thumb.jpg.319f58f18276e6e815f4797a9907bbab.jpg viber_slika_2026-01-16_20-29-50-723.thumb.jpg.c00a0f0cb63ceeb686dc567900b685bd.jpg

Moje tužne Hankon nisu oduševljene ovim, Wintera se lepše vozi po sranju.

Ovo je ledena staza. Ugažen sneg.. ni jedna guma nije oduševljena ovim uslovima. Samo pažljivo i lagano. 

Ja sam na par mesta ostao potpuno bez trakcije, nisam moga oda savladam. Nisam se na vreme zaleteo a uspon gotovo minimalan.

Kad sam bio mali - ovi moji nisu se stiskali recimo za obucu nama klincima nikada. Ostala mi je ta osobina do dana danasnjeg. - pri tom ne pricam o firmi (jer tada i nije bilo nekih firmi, ono sto je bilo bilo je sve tu negde/licencno (adidas/planika, astra/konvers , borovo/puma itd) - nego o kvalitetnoj obuci. Koja doduse nikada nije bas ni jeftina. - to me drzi do danasnjeg dana, a i gume za auto. 
 P.s. vozio sam na nivi tri seta nekih guma, zaboravio sam koje su bile one koje nisu one prve njene - al' meni te - sa kojima auto dodje iz prodavnice bile najbolje. 
 Tamo gde glava moze da dodje u pitanje (a to je recimo auto i odrzavanje istog) koliko god mogu - NE stedim. Ponekad ponesto sitno uradim i sam - ne zbog ustede (iako jeste usteda realno), nego sto i dalje kada nesto znam da znam - i dalje najvise verujem sebi a kada je moja tintara (a i tintare drugih ljudi, posredno) u pitanju.  Opet - svako ima svoju racunicu, a u okviru onoga - noge se pruzaju kol'ko je jorgan dugacak, je l'. 

Ja što vidim novija kola, nekoliko god stara, mislim da su 90% sa Tigar Winterom kao zimskom gumom. Ima tu i SUVova i limuzina. 

Riken i Orium dominiraju, cak i nemam nista protiv, nek su nove, al ne razumem one sto voze limuzine , pa cak i relativno novi modeli, od 5 metara i 150+ks na najjeftinijim gumama.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Ni meni nije jasno ali lik skoro dok sam bio na proveri trapa , ista prica znaci dobar mocan veliki auto a gume tuki ... uglavnom kaze da je zadovoljan. Verujem da je mislio na cenu jer bi mu druge bile 5,6 soma ako ne i jace po komadu.  Bar ako je auto izdvojio bi za yokohame neke rejsing i pun gas ;) I zimske one severne zemlje, nokian i sl. 

Edited by nemanja84bg

Sto vise citam o gumama manje znam. 

Elem, ko je pratio moju temu zna da sam na prolece, istog dana kad sam montirao letnje 17-ice jednu pocepao sa strane na udarnoj rupi, otisao sutradan i kupio dve prednje Riken, koliko da skinem copavca. 

Medjutim, te gume stvarno nikom ne bih preporucio jer su po kisi uzasne. Znaci bravo upali asr i u trecoj ponekad na potapanju, na uzbrdici sa semafora ne mogu odsecnije da krenem. Jednog peraca puta umalo nisam pokupio sa 30 na sat koliko te gume nista ne drze po mokrom, po suvom su okej. Posle malo proguglam i vidim slicna iskustva, znaci nisam lud.

E pa malo pre narucene Continental Premium Contact 7, ovog puta nisam hteo da rizikujem, kako mi se cini to je neka sigurica. Dobre perfomanse, malo se mozda brze trosi od konkurencije tog ranga ali bi trebalo da bolje i drzi, ali je opet ta neka touring klasa, vuce na sport ako sam ja dobro skapirao, tako da mislim da ne bi trebalo da bude greske sa njom. Ali i duplo su skuplje od riken, riken su bile 5900 po komadu, a ove 12600din(montaza gratis+500 balansiranje).

Riken su nove, ici ce za sad pozadi, tu ce valjda biti okej(ipak su prednje pogonske, a i na kocenju najmanje 70% preuzima na sebe prednja osovina, ako ne i vise), pa cu kasnije da uzmem jos dve nove continentalke, stavim opet nove napred i osvezim malo, ove pozadi i tako. To je bar plan, pa sad... videcemo...

Uglavnom, poucen tudjim iskustvima, citajuci ovu temu i pretrazivajuci malo prednosti i mane, rekao bih da je ovo pravi odnos svega za moj stil voznje. Uglavnom umeren, do povremeno na ram pam pam sto bi kolega Nemanja rekao :D

Edited by Milos1

Riken i Conti ne mogu da se  uporede ni kroz cenu, dupla razlika, ni kroz karakteristike. Top guma i budžet guma.

Nazad... Će posluže... Mada, bolje ig daj nekome za neke pare i doplati za Conti....

Nemas greske, na DS5 od prosle godine teram generaciju stariju Premium Contact 6.

Odlicna guma, tisa od prethodnih Michelin Primacy 4. Koje su ista klasa ali koje su i sa mladim DOT imale neko cudno "pistanje" na oko 115 km/h. U dimenziji 235/40/19, pisao sam vec. 

PremiumContact serije sam terao jos od njihove 2. generacije, pre nekih 17-18 godina na tadasnjem Stilu. Kao sto rekoh, greske bez.

EcoContact serije su im isle u dugotrajnost i "plastiku", a SportContact u vece blokove, bolju komponentu i sporCke performanse. 

Licno uvek volim da su mi na obe osovine isti pneumatici. Ako vec nisu, mozda da pojuris da budu u slicnoj klasi. Ovako je bas "du*e i glava", napred gume koje odlicno drze, a pozadi lagana gu*ica sa krs gumama - pa da ista negde ne zaleprsa na mokrom ako krenes na ram-pam-pam. 

Videcemo, mozda padnu i jos dve dok dodje na red montaza letnjeg seta, za sad svakako idu samo na felne a do aprila ostaju zimske 16-ice. Otislo 50K sad za registraciju, a uhvatili me pundravci da spremim taj letnji set, samo da se usrafi :D A to si u pravu, jer mogu da bune i abs sistem, ako bilo koji zadnji tocak krene da proklizava prelako on popusta kocionu silu kad se aktivira, papucica propada, pa onda i ove koje imaju vise gripa mogu da ostanu bez kocione sile.

Inace, @Ivan video sam vec tvoja iskustva na prethodnim stranama, i lomio sam se izmedju njih, pireli cinturato c3 i michelin primacy 4+. Na stranu to sto ovih ni za porudzbinu nije bilo mnogo na stanju i cekale bi se duze, moguc stariji dot kako sam upozoren, sacekao bih, ali sam potrazio jos malo i zahvaljujuci tebi glavni fokus stavio na te continentalke... sve je to tu negde, u pitanju su nijanse, ali kako god okrenes conti ispada najbolji tako da je presudio, i cenovno su sve to negde ali su ipak conti najskuplje :D 

Edited by Milos1

Svako ocenjuje i bira prema svom ukusu. 

Licno su mi od premium sestorke, generalno Bridgestone i Pirelli uglavnom uvek zadnji u razmatranju. Dunlop i GY neka sredina, Michelin (sem sportskih serija) vise okrenut ka dugotrajnosti, a Conti na udobnost i performanse.

Uvek ima izuzetaka i kod njih naravno, kao sto uvek moze i u srednjem segmentu da se kupi solidan model koji odskoci performansama. 

Kao sto je u prvim serijama to bila Savina UHP2 od letnjih. Ili Kleber Krisalp HP3 od zimskih. 

Svakako nisi pogresio u izboru. 

Ovde prilično hvaljena AS guma Kleber Quadraxer je zapravo veoma retka na automobilima. Onako, kada prolazik kraj parkiranih automobila, zagledam šaru. Naravno većina su Piroćanke, ima i LLong puno, ostalo je valjan šareniš brendova. Juče zagledam auto, i bi Bravo, Crn, kad ono na njemu nove Kleberke. Prvi auto sa Quadraxerom koji sam video. Pohvala za vlasnika. 

I cena im je poskočila sa oko 8200rsd...

K Q.jpg

Mislim da bi vecina pre odabrala hankook od klebera,a cenovno su tu negde.E sad sto se tice AS guma,neko ih voli,neko ne.Ja nisam pristalica istih,jer tvrdim da nema sanse da AS guma ponasa isto leti kao linijska letnja guma,isto tako zimi posle prvog leta nema sanse da ima performanse zimske gume koja je vozena samo zimi.

Sto se srednje klase guma tice,viking letnja je bolja od savine uhp2,ali se viking pokasao kao los na balansu,dosta im gume poskakuju.

Jos zanimljivo sto sam video na autodoc u Nemackoj mogu da se kupe linglong gume,cak mislim da su jeftinije nego kod nas.

Letnja je letnja, zimska je zimska, AS je nešto između. Ne može da konkuriše ovema dvema.

Neka kupi kome šta odgovara, ja sam do pre 2 god imao dva seta točkova sa letnjim i zimskim. Ali mi to više ne odgovara. Nit su zime u mom kraju sa snegom. Za 10/20 snežnih dana mi zimske ne trebaju. Kad su ledeni dani, laganije vozim.

LL je dobio zabranu uvoza u USA, tako da možda sada daju niže cene da bi prodali proizvedeno.

AS nije da zamenite premium letnje i zimske za jedne AS, AS je kompromis da zamenite budzetne letnje i budzetne zimske za osrednji kvalitet AS i onda dobijate bolje bolje gume u pretezno svim uslovima, a takodje je odlican kompromis za ljude koji prelaze 5000km godisnje jer ce pre sara da se potrosi nego sto ce ostariti, umesto da se razvlace letnje i zimske preko bezbedne starosne granice jer "imaju sare".

Ako na Sretenje pada kisa, kao sto i pada, zimi je kraj!

Zaboravite vise na zimske gume, stalne posete i zakazivanje vulkanizera, predjite na All season, naravno neke kvalitetne! :clap:

U juznijim, aka planinsko podnevlje, all season guma nije izbor. Tu kad zima zagudi, samo prava kvalitetna zimska guma + obavezno lanci. I kad nema snega, poledica je ko dobar dan. 

AS bi mogao uzeti primat kod nezahtevnih korisnika koji i ne prelaze mnogo poput mene (10-13k godisnje) i uzeti u obzir limitaciju da nit je odlicna letnja nit odlicna zimska, vec kao sto kazete, kompromis. Mada i medju AS guma treba gledati kvalitetnu sto zbog smese i generalnog ponasanja i iskustva vlasnika. Nekima i Tigar vrsi posao ako je defanzivan vozac.

Sta znam, da imam zivaca, vremena i mozda malo bolje finansijski, imao bih npr Sava UHP ili neki letnji ekvivalent i fazon Sava Eskimo zimske / Kleber. 

Mislim budimo realni stanja u nasem saobracaju i danas dosta vozaca vozi Winteru kao AS gumu...

Ljudi moji, postoje klase pneumatika

Budžet, srednja, viša. Svaka nudi koliko para daš. Za manje zahtevne vozače, budžet gume završavaju posao,  za one sa višim zahtevima tu je par jakih proizvođača.

Dugo sam se lomio između veoma jeftinih AS guma LingLong i srednje klase Kleber Quadraxer. Da bih polako shvatio da sa Kleberom dobijam skoro svaku osobinu bolju za 10/15%, i da je kod Klebera manja potrošnja goriva za npr 2%, što će mi početnu investiciju amortizovati kroz korišćenje. 

Tako da, koliko para toliko muzike...

Ponekad radim za jednu Beogradsku firmu i dosao je trenutak da treba neki magacin da se srusi ne bi li napravili veci, kada sam usao u magacin bio sam zaprepascen kolicinom guma u njemu, oni imaju 10 sluzbenih vozila i 3 privatna i za sve imaju po dva seta guma a to je 52 gume u magacinu u svakom trenutku. Naravno da su pogubili evidenciju koje su gume od kojih kola i sada planiraju da predju na AS sto zbog ustede u parama sto zbog prostora

Ja sam stava da ako vec pravim kompromis i vozim AS gume onda one moraju da budu premium 

Ne znam sta podrazumeva manje zahtevan vozac? Jel manje zahtevnim vozacima redje iskacu deca na kolovoz? Ili im se ne stvori neobelezena krivina u magli? Njima je plica voda u kolotrazima kada pada kisa? Gume se ne dele na budzetne za one koji voze u granicama zakona, srednje za one koji hoce da voze 20% brze i premium za one koji divljaju bez ikakvog razmisljanja.

Niti zivimo u vremenu gde je cena direktan prikaz kvaliteta proizvoda, jeste jos uvek nije najjeftinije ono najbolje i suprotno, ali cesto mogu biti drasticne razlike za slicnu cenu i nekad 500din po gumi moze biti prilicno ogromna razlika.

Ali cak i da neko je primoran da bude vodjen cenom i da kupi najjeftinije bez vodjenja razloga o kvalitetu, ne treba da se zavarava kako on nije zahtevan vozac i da je to dovoljno dobro. Takav vozac treba treba upravo suprotno, da bude maksimalno posvecen svojoj voznji i odlicnih sposobnosti da nadoknadi nedostatak svog vozila.