Jump to content
Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

Problem je na testovima kako vrednovati vremenske uslove tj, šta treba da nosi više poena kočenje, na suvom, vlažnom ili po snegu. CC3 je najbolja na snegu od svih univerzalnih guma a, Pireli je najbolja za suvo i mokro. S obzirom da kod nas više i nema zime, prednost dajem Pireliju.

@Dale, kod koga si kupio Pireli i pošto jer, verujem da ću ih i ja kupiti na proleć

Slika koju sam okacio u prethodnom postu je aktuelna cena i cena koju sam ja platio za 2 jer mi je auto dosao sa 2 slabije i 2 odlicne takve, samo sf2. 2 losije sam dokrajcio letos i zamenio ih sa sf3. I sa prethodnom generacijom sam za zadovoljan, a aktuelna je bolja. 

Sto se tice testova, kada sam kupio auto istrazivao sam o tim gumama, gledao testove i pravio planove hocu li 2 seta tockova ili da se zadrzim na AS. Posto sam zadovoljan bio u startu prvih par meseci, odlucio da samo u jesen kupim nove 2 i da tako vozim par godina. Pogotovo sto je cena bas ok za taj kvalitet.

Kupio sam u Kemoimpexu, samo morao da cekam da se pojave na stanju. Mislim da ih oni uvoze. Nesto gledao, cini mi se da je cena ok i u ostalim dimenzijama.

Ranije su se u Kruševcu proizvodile Trayal gume. Onda su bile Starfire, pa Cooper. Da li se u toj fabrici još proizvode auto gume? 
Trayal traktorski program i dalje je aktivan.

On 4/5/2025 at 11:36 AM, stex_pb said:

Hankok kinergy AS kupljen 29.9.2023.. da li je realno da su ispucale ko da su stare 10godina. Otišle jednom do grčke od letnje vožnje,sve ostalo mahom grad.

IMG_20250405_103339.thumb.jpg.49cceb1d2b63a9251a95c8edd2ae3f5e.jpg

Igrom slučaja po ovoj "ladnoći" na Fiatu i dalje imam SAVA letnje iz 2022 dok je na Korsi ovaj Hankok kome je ovo treća zima i već pokazuju da nisu dobre. Ja nemam iskustva od ranije koliko treba da traje AS guma ali SAVA trenutno bolje hvata po asfaltu. Hankok je počeo da se ponaša kao da se plastificirala, proklizava po suvom dok se SAVA uopšte tako ne ponaša, i dalje lepi pri kočenju.

Hankok je bio odličan kao nov, baš se lepo ponašao al nešto mi brzo propadoše a nisu mnogo prešle. Pritom ja tu vozim dete, nije da se nešto trkam pa da mi treba neka performansa....

Edited by stex_pb

Ja evo vec dve i po godine vozim na AS Fulda Multicontrol, 195-55-16 i poprilicno sam zadovoljan. Cini mi se da imaju jos koju godinu eksploatacije, za sada na predjenih 20k, ne izgledaju mi toliko istrosene (Po nekim testovima od ranije, nailazio sam i na utiske ljudi koji ih voze 40k+ km i da su i dalje u dobrom stanju). Kao i inicijalno sto sam pisao, zadovoljan sam kako se ponasaju, pogotovo po kisi i mokrom putu, tu se bas vidi da lepo leze na putu i da im je to jedna od boljih karakteristika. Za sada nemam negativnih utisaka.

Što se tiče Hankook guma. Mislim da nisam sreo marku sa oprečnijim mišljenjem/iskustvom korisnika o nekom proizvođaču guma.

Heh, skoro baš pričam sa tipom oko guma, i spomenuh Kleber, kad ovaj udri po kleberu, kako ih je imao na nekim kolima i kako su se loše pokazale, kaže, nikad više Kleber.

Isto tako, jedan tip nagrdi Tigar, kaže, nikad više Tigar.

Čudo su, ljudi, sujeta... 

Pa koja sujeta i zbog guma jos? Sta imas dobro da kazes ajde npr. za Tigar, letnju,zimsku, as?
Ja imam letnje Kleber Hp r17 i mogu da kazem da su tihe, sa mekanim bokovima. Drze dobro po suvom, za moj ukus bi mogle biti bolje po mokrom. Mozda se i malo brze trose.
Zimske sam sada uzeo Lassu Sw4, po suvom tihe, po mokrom isto, koliko sam primetio ne klizaju za sada, mada sam presao mozda 500km.

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

1 hour ago, shuxx said:

Heh, skoro baš pričam sa tipom oko guma, i spomenuh Kleber, kad ovaj udri po kleberu, kako ih je imao na nekim kolima i kako su se loše pokazale, kaže, nikad više Kleber.

Čudo su, ljudi, sujeta... 

Zasto sujeta, sto kaze Mica (ako smo razumni ucesnici u nekoj diskusiji)... Razliciti ljudi, razlicita iskustva.

Evo ja sam davno, jos na Stilu pre 15+ godina, imao bas Kleberove letnje Dynaxer. Tada je bila aktuelna HP2 generacija, kod mene su bile 205/55/16.

I uopste nisam bio zadovoljan, dodatno sto se relativno mlada guma krunila i otpadala u komadicima. I od tada generalno imam averziju prema tom brendu, da mi nije nikada padalo na pamet da kupim bilo sta pod njihovim imenom. I bas mislim da sam od tada poceo da i za gume primenjujem onu "nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftino".

Sto uopste ne znaci da sam u pravu, jer s druge strane, zadnjih par sezona njihove zimske Krisalp su se odlicno pokazale na testovima, ostavljajuci iza sebe daleko poznatije brendove. Takodje, dosta ljudi hvali i njihovu AS gumu (Quadraxer 2. i sada 3. generacije).

Tako da, 100 zena 200 sisa :) ...

Tigar AS, odlična u prve dve godine :D... 

A Tigar Wintera, definitivno najbolji izbor za sve one koji prelaze 5-10 K Km godišnje kao all season... naravno..... prilagoditi brzinu uslovima vožnje

@Ivan

menjaju se i proizvođači, kupuju ih jače kompanije, pa podižu kvalitet. Naš Tigar je jeftin brend, ali su mogli Mišelinci da mu daju i bolju mešavinu gume, pa da podignu kvalitet. 

Verujem da će to i uraditi, jer im LL diše za vratom... kod nas

Evo ja prvi kažem za Tigar AS da sam ih skinuo posle prve sezone jer su jezive, Hankok sam kupio na preporuku, i ovde sam čitao da su dobre a pritom su ih vodili kao neke "premium". 9000 po gumi.

Edited by Ivan
Skinut nepotreban citat

Tigar AS, odlična u prve dve godine ... 
A Tigar Wintera, definitivno najbolji izbor za sve one koji prelaze 5-10 K Km godišnje kao all season... naravno..... prilagoditi brzinu uslovima vožnje

[mention=205]Ivan[/mention]
menjaju se i proizvođači, kupuju ih jače kompanije, pa podižu kvalitet. Naš Tigar je jeftin brend, ali su mogli Mišelinci da mu daju i bolju mešavinu gume, pa da podignu kvalitet. 

Verujem da će to i uraditi, jer im LL diše za vratom... kod nas
Ti si prvi covek ( da sam ja cuo i procitao) da ima nesto pozitivno da kaze za Tigar As :D

Možda sam prvi rekao, ali pogledaj po gradu i ko šta vozi. Debelo se voze Tigar AS i Wintere.

Mada, Ling Long galopira extra brzinom. Puno automobila su sa novim LL.

Skoro videh staru Toyotu Rav4, pogledam, extea nove gume. Kad iz bliza... LL zimska....

Ja sam bio gledao te pireli SF3 AS, ali iskocile mi Conti ASC2 i vise sam nego zadovoljan. Po BG i autoputu normalne voznje, ne vidim neku preteranu razliku izmedju zimskih/letnjih osim sto su malo bucnije zbog tipa sare

2 hours ago, stex_pb said:

Hankok sam kupio na preporuku, i ovde sam čitao da su dobre a pritom su ih vodili kao neke "premium"

Skoro je neko i ovde pisao isto to, sa cim se apsolutno ne slazem. Tacno je da se guraju uvis i da nisu bas ni neki srednji segment, za mene licno su recimo neki "visi srednji".

Premium sestorka se zna (a za moj ukus generalno gledajuci, bas ovim redom): Continental, Michelin, GoodYear, Dunlop, Bridgestone i Pirelli.

Tacka :) .

Licno za mene je premium kada je svaki model gume medju najboljima, tako da licno ja recimo Pireli i Bridstone ne bih sveo u premium jer imaju promasaje. Hankook ima modele koji mogu da mrse konce premium modelima, ali ne moze svaki njihov model. Ja kad sam trazio pre 4 godine testove za univerzale gume manjih dimenzija (posto nisu uvek isti modeli za manje i vece modele), Michelin sto sam nalazio je uvek bio najbolji na testovima, ali Hankook je bio u vecini slucajeva drugi ili mozda na trecem mestu. Zato sam se i odlucio za njega jer Michelin je tada bilo tesko naci (bojao sam se da ako pocepamo gumu da li cemo naci drugu) pa sam se odlucio za Hankook (kojeg je tada bilo svuda, a sada tesko naci), koji je bio 25% jeftiniji i oko 10% losiji na testovima. Sve ostale gume su bile koliko para toliko muzike, koliko je losije na testovima, toliko je bila niza cena. Ostala mi u secanju Fulda koja je cenovno uvek kao Hankook (barem dimenzije koje ja uobicajno gledam) i bila je losija od Michelina 20% losija na testovima (kao neki prosek meni bitnijih parametara).

Solidno sam zadovoljan i Hankook letnjom gumom ali recimo u domenu letnjih guma nisu mi toliko dobre, nisu puno bolje od slicnog cenovnog ranga, dok univerzalne u mojoj meri i modelu ja sam toliko zadovoljan da mi je krivo sto ih verovetno necu moci ponovo uzeti jer ih je tesko naci sada. Odlicno podnose i toplo i hladno, suvo i vlazno, dubok sneg, problem su ekstremi, u dinamicnoj voznji se lako pregreju (nije problem normalna voznja na 40 stepeni) i trose se u toj meri da se moze pratiti u realnom vremenu nestajanje sare, a nisu dobre na ledu i utabanom snegu, ali ja sam u tim uslovima toliko malo vozio da ne bih rekao ni da sam stekao punu sliku.

Edited by YUgisa

Možda sam prvi rekao, ali pogledaj po gradu i ko šta vozi. Debelo se voze Tigar AS i Wintere.
Mada, Ling Long galopira extra brzinom. Puno automobila su sa novim LL.
Skoro videh staru Toyotu Rav4, pogledam, extea nove gume. Kad iz bliza... LL zimska....
Ll za sada ( posto su nove) iz iskustva nekoliko ljudi koji su presli sa Tigra na njih su mnoogo bolje a dosta i jeftinije, na primer.

Ja napisah da sam na dodir/pritisak praktično jednako stare TIgar i LL Allseason. Ali, Tigar ima min 30 k km a LL ima npr 6 k km

LL je bitno mekša guma. 

Ja računam da će ili LL poskupeti, ili Tigar pojeftiniti. Svakako Tigru nije sve jedno jer gube poprilično kupce.

99% iskustava koje ja vidim na internetu su da su nove gume bolje od prethodnih sto su vozili, a svaki amortizer je pretvrd i ko sporCki nakon zamene, svaka kocnica kopa u mestu i svaki cip tuning se penje uz masnu banderu ako je na dizelu :lol: Nazalost niko da izvadi metar i stopericu pa da potvrdi svoje reci :D

Edited by YUgisa

Kad god odem u inostranstvo i uzmem rentacar imam naviku da detaljno pregledam auto i obavezno pogledam u gume, do sada nikada nisam sreo auto sa gumama sa dna kace vec su uvek bile neka srednja ili srednje visoka kategorija 
Evo poslednji auto je bio sa Pirelli gumama
Ako rentacar izbegava jeftine gume ne znam zasto bi ih iko razmatrao za licni auto

Pre dve godine kada sam Pandu kupio dosla je sa skoro novim Saliun letnjim gumama mozda sam presao sa njima 500km i bilo me sramota da ih prodajem te ih poklonio sa sve felnama

2 minutes ago, YUgisa said:

99% iskustava koje ja vidim na internetu su da su nove gume bolje od prethodnih sto su vozili, a svaki amortizer je pretvrd i ko sporCki nakon zamene, svaka kocnica kopa u mestu i svaki cip tuning se penje uz masnu banderu ako je na dizelu :lol: Nazalost niko da izvadi metar i stopericu pa da potvrdi svoje reci :D

I svi cuju da je guma znacajno tisa iako je u pitanju cela 2db

23 minutes ago, shuxx said:

Ja napisah da sam na dodir/pritisak

Ja bih te zamolio da ove sofisticirane metode ipak ostavimo iskljucivo oficijelnom forumskom testeru @Axic.

Covek je Tito za sve nas. 

Nije mi problem da kupim neku jeftiniju gumu za bajs, jeftiniju odeću ili obuću, ali, za kola, uz ovo stanje svesti i životnu dob, mislim da šanse nema da bih kupio neku jeftiniju gumu ( donju klasu ).

Po mom razumevanju, sa jeftinijim gumama za kola postoji veći rizik od nastupanja značajnijih ili čak i nenadoknadivih štetnih posledica. Pri čemu mi materijalne posledice nisu problem, jer je materijalna šteta uvek nadoknadiva ( što je moj pok. otac često znao reći: "Da bude glava, biće i kapa" ).

E, nađoh na Temu za oko 20 e neke uređaje za ispitivanje tvrdoće gume. Baš htedoh da kupim...

Posle se setih da sam kupio IC bezkontaktni termometar, i da ubija vreme u stalaži, jedva korišćen....

Tako da odustadoh od merenja tvrdoće gume, ali na sofisticiranom nivou....ne na " finger touch "..

Šta je to moj Axic uradio pa ima taj kredibilitet na forumu ... Nešto sam propustio na času ;-)