Jump to content
Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

31 minutes ago, shuxx said:

205 55 16.... Cenim da može?

"Brate", pa ti bi na sve stavljalo 205/55X16 :) Pa, nije to "univerzalna dimenzija" :) 

Tražena dimenzija za AS gumu je 205/65X16. I to ne poluteretna. Ne C guma :) Već putnička. A ta tražena 205/65x16 je skuplja čak nego li i meni AS za CRV-a ( manje košta Michelin 235/60X18 ).

Trebalo je da kupi neki od viših paketa opreme za Yaris Cross. Oni dolaze sa dimenzijom 215/55X17. I ta AS guma košta manje, a veći je izbor brendova ( svi brendovi zastupljeni ).

Da, zbrzao sam. Tek sad videh da je poveliks razlika.

Ali, kako se uklapa zamena sa 

215 60 16

225 60 16

Meni je na kombiju 215/60 R16 i nije C guma, nego obična

I kupio sam LASSA i sasvim korektna, za sve sezone. Išao sa njima dva puta u Austriju na skijanje, jednom u Italiju, nikakvih problema. 

5 hours ago, moron said:

Naleteh na jedan veoma svež post tek realizovanog kupca novog Yaris Cross-a, koji post podseća da pre izbora novih kola treba malo pogledati i pošto je pripadajuća dimenzija guma.

"Za novi auto nikako nisam mogao da nadjem AS gume dimenzija 205/65 R16 95h a da ne prodam oba bubrega
Navodno ima na oglasima a kada pozoveš....JOK
Ni Falken i Hankook ni..
Elem
Izbor se NAŽALOST sveo ma Micheline CrossClimate 2 po NENORMALNOJ ceni od 35.000 (nema ih po 24.000 iako reklamiraju) i Taurus po 8.200
"

Proverio sam posle na sajtu Beo Car i Beoguma i deluje mi da je istina to što čovek kaže.

Baš čudno visoka a uska dimenzija.

Evo gledah u DE, od Allseason guma, 95% su teretne i kombi C guma, samo poneki proizvođač ima bez C oznake a za tu dimenziju su baš skupe.

Screenshot_2025-11-10-14-47-48-58_866bd10876937248fa1121997e6b307a.jpg

6 hours ago, moron said:

"Brate", pa ti bi na sve stavljao 205/55X16 :)

Pa najjeftinije sto moze da se nadje od 16'' :D .

Profil karakteristican za "klasicna" vozila, ranije standard pogotovo za hatch-eve u Compact klasi.

Mogu misliti na sta bi licio taj Yaris Cross kada bi stavio gumu sa 2 cm nizim profilom (i 4 cm ukupno). I ukupnom visinom gume, smanjujes ionako tanak šatro klirens zbog koga se (delom) i kupuje ta klasa, sa vizuelnom rupom koja bi zjapila do rubova... Jednostavno svi ti moderni crossoveri i SUV svojim dizajnom traze veliki tocak da bi iole licili na nesto.

2 hours ago, TheWickerMan said:

Baš čudno visoka a uska dimenzija.

A sta bi tek rekao za Scenic Mk4 i njegovu fabricku dimenziju od 195/55/20 :D ? Sa strane deluje kao neki mocan tocak, a odnazad gume smesne i uske kao sanke :) .

7 hours ago, moron said:

Izbor se NAŽALOST sveo ma Micheline CrossClimate 2 po NENORMALNOJ ceni od 35.000 (nema ih po 24.000 iako reklamiraju) i Taurus po 8.200"

Poslednje navedene (Tigar/Taurus/Riken/Orium) licno zovem "sve dimenzije za 7-8 'ljade" :) .

Ruzno je da kazem, ali iskreno mi ni najmanje nije zao ovakve klepacine i bezobrazluka sa cenama. "Sami" smo trazili poviseno sedenje, ekologiju, autonomnu voznju... Nemam nista protiv svega toga, ali itekako imam protiv da se sve ostalo ciljano poubija i ljudi ostave bez mogucnosti izbora.

Tako da sada sa uzivanjem mozemo da gledamo rezultate (i sto se tice cena samih vozila, delova, guma,...).

16'' profil, a 50% skuplji od istog modela gume za niskoprofilnu 19'' (235/40) kod mene na DS5. Jos ga nema u prodaji, nikakva mogucnost izbora, ma fantazija.

Edited by Ivan

Kod mene na Polu Cross 215/40  r17 znaci ono ucukam zimsku ,allsesason cena ono tipa 6500/7000din sledeca 14000din. Neki strucnjak preko stavio 205/40 r17  Continental sport dot 2020 guma uska grebe se felna ja odmah prodao i uzeo od kolege zimske Laufen 225/45v r17 sa nekih 5,5 mm.Napred trenutno imaju 4,5mm 5maks ali bi ih menjao.Sad ne znam da li da uzmem 215/45 ili 225/45 ima veci izbor i manje su cene.ne znam ni da li da uzmem zimske ili allseasson,na prolece bih verovatno ove prednje vratio da Ih sagorim do kraja :D

Pa dobro. Kinezi mozda nisu bas ajnstajni da nesto sami smisle, al' kapiram da kad kupe recepis - umeju da skuvaju sasvim pristojan gulasz. 
 A mozda im gume zapravo uopste nisu ni lose - ono k'o kad neko otvori pekaru ili kasapnicu - znaci u startu - burek k'o pravi, meso k'o da si upravo poslao jadnog stvora u raj za zivotinje - kad se malo uspostavi - o burek lomis zubiche, a meso sa standardnih 20ak posto ubrizgane vodice, ono ostavis ga u frizideru par dana - i beres bukovace sa njega :) 
 Pa su sad faza "da se raja malo navadi". 

Na kraju se izbor sveo na CONTINENTAL  205/60R16 92H WinterContact TS 870 P i Michelin 205/60R16 96H XL ALPIN 7 ista je cena, 13k.... Sta bi ste uzeli pre za Beograd 90% voznje, oko 12k KM ukupno godisnje i imam i letnji set?

Edited by endbringer

@Bouz

Piše u tekstu da je LL razvio posebnu gumu, specijalno za VW. A cenovno povoljnu. A VW....nije baš da može da bira... Samo da je jeftinije.... Čak ni oni ne gledaju da je made in DE... Teška su vremena, skupe su pare....;-)

1 hour ago, endbringer said:

Na kraju se izbor sveo na CONTINENTAL  205/60R16 92H WinterContact TS 870 P i Michelin 205/60R16 96H XL ALPIN 7 ista je cena, 13k.... Sta bi ste uzeli pre za Beograd 90% voznje, oko 12k KM ukupno godisnje i imam i letnji set?

U osnovi, svejedno, osim ako ti treba ta XL nosivost pomenute Michelin izvedbe.

2 hours ago, Bouz said:

Pa dobro. Kinezi mozda nisu bas ajnstajni da nesto sami smisle, al' kapiram da kad kupe recepis - umeju da skuvaju sasvim pristojan gulasz. 
 A mozda im gume zapravo uopste nisu ni lose - ono k'o kad neko otvori pekaru ili kasapnicu - znaci u startu - burek k'o pravi, meso k'o da si upravo poslao jadnog stvora u raj za zivotinje - kad se malo uspostavi - o burek lomis zubiche, a meso sa standardnih 20ak posto ubrizgane vodice, ono ostavis ga u frizideru par dana - i beres bukovace sa njega :) 
 Pa su sad faza "da se raja malo navadi". 

90% Michelin guma i njihovih podbrendova za Aziju,Rusiju i istok Evrope se radi u Kini,da barem malko kraducnu tehnologiju,na biiip su...da ne pominjem da imaju neviđen inženjerski potencijal (2000 inženjera razvija samo vrata na Xiaomi automobilima)...

1 hour ago, neshtry said:

90% Michelin guma i njihovih podbrendova za Aziju,Rusiju i istok Evrope se radi u Kini,da barem malko kraducnu tehnologiju,na biiip su...da ne pominjem da imaju neviđen inženjerski potencijal (2000 inženjera razvija samo vrata na Xiaomi automobilima)...

2000 čega? Mnogo babica, kilava deca. Ovo se svodi da ono što je bila nekada srednja škola, sada je to ,,inžinjer''

3 hours ago, endbringer said:

Michelin CC3 i više ne gledaš u datum i nebo a, traje 50kkm

Dobra je ta Zrenjaninska voda za proizvodnju guma, nije za ljude... nećeš valjda da jedeš gume....

3 hours ago, Kosta Smosta said:

2000 čega? Mnogo babica, kilava deca. Ovo se svodi da ono što je bila nekada srednja škola, sada je to ,,inžinjer''

Američkih,nemačih, engleskih i kineskih inženjera,jer tako su u mogućnosti 

Taj Tigar, nema veze sa Tigar pneumaticima. Odavno su odvojeni.

E sad, čitao sam da su uspešni u gumenoj obući. Viđao sam gumene čizme Tigar, i odlične su.  Takođe sam čitao da ih kupuju lovci i baštovani po engleskoj itd. 

Verujem da mogu dobro da posluju.

Ali, samim tim što su zajahali partijski ljudi, gde se uzima procenat od svake transakcije, nabavke itd.... To ozbiljno podriva finansijsku dobit firme.

Znam jednu koja slično posluje, garantujem da se skoro svaka stavka u nabavci može nabaviti po npr 20% nižoj ceni. Ali....

Treba to privatizovati i kraj.

Opet, ako se do sada nisu privatizovali, to govori o nepoželjnom paketu. 

Roba nije tražena

Zastarela tehnologija / visoka početna ulaganja

Prevelik broj radnika

Što je klasika za takve "državne" firme.

Curi na sve strane.

Jos pre 10-ak godina sam (iz svog iskustva) poceo da pisem o dubini sare na AS, u kontekstu izbora i opravdanosti koriscenja istih za razlicite uslove i potrebe.

Ali ne treba se ni tog podatka drzati kao pijan plota - mnogo vise ce zavisiti od smese gume i njenog ponasanja i trosenja.

Kod AS je stvar oko koje se dosta toga vrti, tih 4mm neophodnih za zimsku sezonu (da bi bio i zakonski pokriven)

A i proizvodjacima je cilj zarada, lako bi oni mogli da "pojacaju" saru - ali bi onda dobar deo prosecnih vozaca, sa prosecnim kolima, godinama vrteo jedan isti komplet guma :) .

Preporuka za Pirelli CINTURATO ALLSEASON SF3 SELFSEAL. Cena za moj tiguan je bliza srednjoj klasi, a preporucuju je kao mozda i najbolji izbor u katogoriji visa klasa. Ja sam bas zadovjan do sada, cekam jos sneg. Do sada sam imao iskustva sa Michelin CROSSCLIMATE 1 na starom tiguanu, GY Vecror4season gen2 i Fulda Multicontroll na tvingu. Pomenute Piralli su tihe, odlicno koce, udobne. Utisak mi je bolji nebo sa CC dok s vozio na starom tiguanu, ali takodje i razlika u generacijama.

Ko trazi AS gume, razmotrite i ove, ali Cinturato, ne Powergy ili kako se zovu druge od Pirelli-a koje su budget verzija.

Screenshot_20251122_000734_Chrome.jpg