Jump to content
Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

Ne kazem da ne treba razmisljati o AllSeason, ima smisla kao kompromis do odredjene klase/tezine i snage vozila. "Narodna" Subcompact i Compact klasa pogotovo.

Ali nije mi jasna logika da neko da prilicno love za napucan i jak auto, vozi 20-21'' tocak, plati paprenu registraciju ako je vise od dvolitrasa - a onda pravi kompromis, rizikuje i steka se na gumama. I to za par stotki na par godina, sto je smesan procenat u odnosu na karakteristike i vrednost vozila, potrebne servise, itd.

A pneumatik je povrsina sake koja treba da prenese svu tu snagu, obezbedi dobro kocenje, stabilnost, pogotovo ako je u pitanju zadnja vuca.

Gomilu primera mozes da vidis i ovde po BG - skupocena kola na premium celestonkama (sa kojima su bila kupljena). Ili iste te zamenjene sa Tigar/Orium/Riken, Starmaxx, Nankang, Sailun, Westlake i sl.

Ali bitno je da komsija vidi raskos, skup auto i veliki tocak :) .

Edited by Ivan

Sve vise vidjam suv vozila sa all season gumama.

Nije da ni ja ne razmisljam u tom smeru.

Znam da je kompomis, ali mi je zelja da probam, ako nista drugo.  

32 minutes ago, Ivan said:

Ali nije mi jasna logika da neko da prilicno love za napucan i jak auto, vozi 20-21'' tocak, plati paprenu registraciju ako je vise od dvolitrasa - a onda pravi kompromis, rizikuje i steka se na gumama. I to za par stotki na par godina, sto je smesan procenat u odnosu na karakteristike i vrednost vozila, potrebne servise, itd.

Ako gledas iz drugog ugla itekako ima logike
Recimo vozis Posche 911 i zelis da uzivas u njemu sto vise mozes ili ga koristis svakodnevno
Taj auto ponasa na slik gumama ali to samo kada si na stazi

Pa ga ipak vozis sa letnjim svakodnevno bolje su na kisi i jeftinije. Dodje jesen i zakonska obaveza zimskih guma a snega nigde na vidiku eventualno neka susnezica pa neces valjda da ga vozis na zimskim gumama 6 meseci godisnje i tada montiras AS gume a kad padne pravi sneg taj auto sigurno neces voziti ali za svaki slucaj imas i zimski set u steku
Onda kada podvuces crtu leti vozis letnje, prolece i jesen AS, a zimi montiras zimske i parkiras auto u garazu. Slikove montiras kada pozelis da ludujes po stazi

U toj varijanti AS dodje kao treci tj cetvrti set guma za prelazni period
Pa nisu svi sirotanovici ko mi pa da trosimo jedan set guma

A tek novokomponovani vlasnici polovnih SUVova od 7/10 k eur.... A gume im imaju 1/2 mm šare. I to voze Zimi. Videh ih puno prošle zime. Skupe im gume 150 e kom

3 minutes ago, skile86 said:

Sve vise vidjam suv vozila sa all season gumama.

Nije da ni ja ne razmisljam u tom smeru.

Znam da je kompomis, ali mi je zelja da probam, ako nista drugo.  

Kada je potrošio početna dva seta, drugar je za X5 kupio Michelin CC2. I bio je dosta razočaran. Bar je tako govorio. Da je to po snegu jako loše. Ali, zadržao ih je dok je imao kola. Kada je posle kupio nov X7 ( na 22" ), kupio je dodatno zimske gume ( mislim Continental i da je komad plaćao oko 450 evra ). Ko zna, kada potroši ta dva seta, možda opet kupi samo AS.

9 minutes ago, clockwork_orange said:

Onda kada podvuces crtu leti vozis letnje, prolece i jesen AS, a zimi montiras zimske i parkiras auto u garazu. Slikove montiras kada pozelis da ludujes po stazi

Koliko ima u Srbiji takvih ljudi, sa 3/4 seta pneumatika....?

Scenario sa vise kompleta tockova i njihovim menjanjem kao carape mi je moguc - ali em kod nekog teskog auto entuzijaste, em kod nekoga ko je u lovi.

A ta kombinacija je na putu verovatnija u promilima, a ne procentima.

Pricam o realnom stanju, ogromnoj vecini i nasem mentalitetu (to vise nije stvar ni u novcu) - da uzmes neku besnu masinu, tesku, jaku, koja jednostavno trazi dobre gume - a stekas se mozda na najbitnijoj stvari za bezbednost. A opet znam i ljude koji bez problema mogu da kupe daleko skuplja kola, ali prilicno ulazu u pefektno odrzavanje neceg malo jeftinijeg.

I sam sam vozio AllSeason u par iteracija, ove moderne mozda cak i prvi na forumu (konkretno "'rodonacelnika" CrossClimate, cim su predstavljene tamo 2015.), daleko bilo da sam protiv. Ali na Compact auticima od 1200-1300 kg, pogotovo ih napred lagani benzinac nije trosio, znam im i prednosti i mane.

Upravo zato sto ih poznajem iz prakse, opet prvi potenciram kako proizvodjaci pocinju da poturaju sve plicu i plicu saru, kako su popularnije i zastupljenije.

Evo uzece ih za SUV (karikiram) Bole ili moj imenjak i brat :) Skile - i cekam povratnu infromaciju za koliko ce ih pogotovo neki teski dizel svuci sa malo jace od 6 mm, na zimi zakonski dovoljenih 4 mm. Nisam ironican, na stranu losije ponasanje zimi, i mene bi stvarno zivo zanimalo koja bi tu bila isplativost sa jednim setom.

Edited by Ivan

Lik od koga sam kupio 20" set za zimu ( Nemac ) ih je prodao jer ostavlja sebi drugi set na koje će staviti allseason gume jer prelazi 8-9k sa njim jer ima službeni auto. Da ponovim, gledao sam mogućnost allseason guma jedino iz razloga što nemam ni podrum ni tavan gde mogu da ih čuvam, nonstop rezervne setove čuvam kod drugara i nisam hteo da više smetam ljudima. Sa finansijske strane bilo bi isto jer set Michelin CC 3 Sport u mojoj dimenziji sa ugradnjom bi bio 1850-1900€ dok dva seta guma 21" i 20" sa sve montažom će biti negde oko 2100-2200€ što je mala razlika za ono što dobijam, a to je prava guma u svakom godišnjem dobu. Plus našao sam čuvanje i montažu guma sezonski za 80€ što je jeftino pa ću tako i uraditi. 

A nije to samo naš mentalitet, dobar auto a loše/low Budget gume, pominjao sam možda već, dok sam vozio Deltu montirah zimski Konti a lik kod koga sam živeo a ima para kao blata, 2 godine stara E klasa i skoro ćelave Starmaxx zimske gume. 

16 minutes ago, TheWickerMan said:

Sa finansijske strane bilo bi isto jer set Michelin CC 3 Sport u mojoj dimenziji sa ugradnjom bi bio 1850-1900€ dok dva seta guma 21" i 20" sa sve montažom će biti negde oko 2100-2200€ što je mala razlika za ono što dobijam, a to je prava guma u svakom godišnjem dobu.

I dodajem da si sam naveo da CrossClimate 3 Sport u nekoj dimenziji ima 6.1 mm sare :) . Ako je to stvarno tako mrsav tread, izbor je vrlo lagan.

Gume za sve sezone su ne samo isplative, nego i najbolje rešenje (pisao sam o tome ovde). Letnje su najbolje rešenje od recimo 15. jna do kraja avgusta, zimske ako ima snega od 15. decembra do 15.februara i na kraju ostaje da su svesezonske gume najbolji izbor za 8-9 meseci, kada nije ni previše toplo ni previše snega.

Inače CC su najdugotjanije pa i sa tih 6,.. milimetra

Edited by Kosta Smosta

Na vozilu tezine... :) ? Michelin odavno i inace vazi za dugotrajnu smesu (i "ekoloske" Saver i touring Primacy i sporCke Pilot i AS CrossClimate serije).

S obzirom da znam kako je AllSeason "jeo" Compact dizel sa 1.9 u nosu, poredeci sa Compact benzincem sa laganim 1.4... Licno bih stavio prst na celo, da li bi uzeo AllSeason recimo za trenutni 2.0 dizel od oko 1,7 t .

Za neki skupoceni i tezi dzip tek. I to pricam kao neko ko itekako podrzava AllSeason pricu od samog pocetka (za prosecna vozila, prosecne uslove i prosecnog korisnika).

Pri tome, uopste ne tvrdim da sam u pravu. Cisto caskamo, kazem da bi me zivo zanimala povratna informacija za neki SUV, a sa ovim pe*erskim trendom smanjivanja dubine sare. Neces dva kompleta - navukli smo vas solidnim performansama, ali sad ce taj jedan set jos krace da ti traje :D .

Koliko ce prosecnih korisnika za od A do B, obratiti paznju na dubinu sare novih pneumatika?

Hm, ja kupih prosle godine pred zimu 4 matador zimske ( 215/50 r17 oko 10k komad bio ) i do sad sam dao oko 7k din za zamene i jos cu oko 3,5k u narednih mesec dana. Conti All season u toj dimenziji je oko 18k din. po komadu - da kazem premium kvalitet. 

Letnje imam proslogodisnje kao nove Michelin Primacy. Za nepunih 12 meseci sam presao 22k km. Koliko bi mi ovim tempom voznje trajale AS gume? 

Razmisljam, da sam imao lose letnje gume imao bih ( u tom momentu ) racunicu da kupim AS gume u suprotnom je nisam video tj ne vidim. 

Evo moj primer
Passat dizel 2.0 karavan 95% voznje po suvom i van grada najcesce autoput sa 130+kmh brzinama i na 30C+ temperaturama
Prednje Michelin CC presele 30.000km mozda i 35.000km sara spala na 4,2-4,4 mm kada sam ih zamenio
Zadnje su sada postale prednje a za pozadi sam kupio Conti 

Za 5 godina koliko je passat kod mene samo jednom sam ga vozio po snegu i to iz radoznalosti da vidim kako se ponasaju auto i gume. 
Da nije zakonske obaveze ja bi mogao samo letnje gume da imam ovako AS mi zavrsavaju posao savrseno

Smatram da posto je ipak AS kompromis onda gume moraju da budu od premium proizvodjaca ne bi li bile najboljih mogucih performansi
Juce sam gledao za Pandu AS gume, Kleber 8.000 Michelin 10.000 sto je ukupno 8.000 razlike deluje mnogo ali novi far za pandu je 12.000 i to ne iz originala

1 hour ago, Kosta Smosta said:

Gume za sve sezone su ne samo isplative, nego i najbolje rešenje

Slažemo se da se ne slažemo :)

Koji auto, koja se kilometraža prelazi?

Nije leto jul-avgust, letnje gume su za preko 7°C predviđene. Zimske nisu samo za sneg ( kojeg i nema maltene više ), nego i za niske temperature. AS su komprimis, za one koji ne prelaze mnogo i na lakšem vozilu.

U toku sl meseca ce se pazare AS, verovatno ostajem veran Savi Allweather. Za moje potrebe vrši posao, na Bravu su me dobro služile ako izuzmemo skupljanje šljunka. Mada ni to nije tako loše, za pola godine uštedi se na materijalu za kuću :D 

Kod mene je bar prosto, nemam gde drzati setove guma a 2x menjati godisnje + hotel mi se ne isplati za jedvite jade od 10-12K km godisnje. 

1 hour ago, MiloshBg said:

Koliko bi mi ovim tempom voznje trajale AS gume?

I jopet Kleber AS, za dve godine prešao preko 20kkm, još uvek dobra šara (nisam merio) nigde ispucale, vrlo dobro drže, malo bežale (gubile grip) u ošrtrijoj vožnji debelim brdom u Sport modu. Sigurno mogu još jedno proleće -jesen u istom režimu. Pošto planiram i neki skok na Staru, planiram i zamenu prednje dve. 

Do juče sam 100% bio siguran za CC, ali sad se razmišljam... Iskreno probao BiH tu Pirelli ali vidim da je nemaju!

E sad GY ili Conti?

41 minutes ago, clockwork_orange said:

moraju da budu od premium proizvodjaca ne bi li bile najboljih mogucih performansi

Slažem se, razlog što sam uzeo Kleber su dobri utisci na testovima, a i auto je bio (skoro nov), pa rekoh sebi da ću u sledećem krugu uzeti premium! Doduše nesam se nadao da ću da prelazimo tol'ko!

5 hours ago, TheWickerMan said:

Slažemo se da se ne slažemo :)

Koji auto, koja se kilometraža prelazi?

Nije leto jul-avgust, letnje gume su za preko 7°C predviđene. Zimske nisu samo za sneg ( kojeg i nema maltene više ), nego i za niske temperature. AS su komprimis, za one koji ne prelaze mnogo i na lakšem vozilu.

Smatram da tek preko 30 stepeni imaju prednost letnje u odnosu na univerzalne, zato sam uzeo od 15.6. do 30.8.

Nisu letnje gume za temerature iznad 7 stepeni, to je (koliko znam) prvi Mišelin prodao priču, verovatno za tada tačnu a, to je bilo pre bar 10-15 godina, da ispod 7 stepeni dolazi do izražaja zimska smeša. Tek posle toga su izbacili svesezonsku gumu CrossClimate. (hoću da kažem da tih 7 stepeni je vrlo zastarela priča).

Što se tiče vozila, predpostavljam da velika većina vozi kola ispod 1700-1800kg. preko te kilaže su ili ozbiljna sportska kola ili terenska ili veći SUV, koji nose gume za svoju klasu (od Fiata je jedino Freemont u toj kategoriji). 

Za veliku većinu korisnika Svesezonska je najbolji izbor. Ko živi na planini nema dvoumljenja - zimska guma je zakon.

A siguran sam da se slažemo da je za vrućine idealna letnja guma, za sneg - zimsaka guma i za sve ostalo univerzalna ( u ovom delu možda samo ja ;)), tj 3 seta guma.

Evo spustih se do crne gore, pa da prijavim. isao sam na prelaz jabuka do nk i posle odatle dole u boku. Znaci ono parce od prelaza do nk, sve je uzbrdo/nizbrdo i krivudavo. Bilo je par bas jakih kocenja. Gume sam stavio pre par meseci michelin cc2 mislim da je (videti iznad), i bas sam zadovoljan.  Bio sam prilicno natovaren (do krusevca bukvalno nisam video na retrovizoru u autu :) ). -ono ful dignuta zadnja sedista, sve do petih vrata u visini malo visoj od mojih ramena :) .
 Sad, licno bas retko vozim preko ogranicenja i nikad ni ne divljam ni ne trkam se itd, ali tamo po onim serpentinama prilicno sam isprasio nekolicinu ovih jarana crnogorskih u jacim autima. Fazon na pravcu me dobija, ali ih ja na serpentini toliko oderem da do sledece ne stignu da me prestignu. Dvojicu sam imao utisak da bas nerviram pa sam ih pustio :) 
 Uglavnom, eto da prijavim neki malo zahtevniji put od "tu po blokovima i do fruske gore i ns-a" :) - ja bas zadovoljan kako idu. 
 Mada, kao sto rekoh, nisam neki batica koji divlja, sa mnom u autu je uglavnom vise onako kao u starijim sitroenima na praznom autoputu nego kao sa ne'm pojma, vilnevom na reliju. 

Sve je ok dok je nova guma ali AS guma nema sanse da moze da zameni leti letnju i zimi zimsku, ona moze biti samo kompromis kakva god i cija god da je tehnologija prosto ne rade svi materijali isto na svim temperaturama.

MI pricamo o kompromisima AS guma
Odes u sred leta u Paraliju a tamo na 90% automobila tigrove zimske gume

Pa koji je kompromis kada vozis zimsku gumu na +40 i sledece zime ocekujes da kopa po snegu i da traje najmanje 50k