Jump to content
Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

Ima li neki web sajt gde može da se proveri dubna šare za određen pneumatik.

Vidim da i chatgpt teško pronalazi sigurnu vrednost.

Kleber quadraxer 3, oko 8.3 mm, 

9 hours ago, Ivan said:

Ne znam da li obracate paznju - ali kako sa sve vecom popularnoscu i zastupljenoscu, svi malo po malo skidaju dubinu sare za AllSeason. Kur*inska posla :D .

Pobednik TR testa, Pirelli SF3 je na 6.9 mm. 

Michelin je generalno poznat da ima dugotrajniju smesu, ali CrossClimate 2 je na kriminalnih 6.6 mm. Pa jos na nekom tezem autu, SUV npr...

Nije problem da su u pitanju letnje gume. Ali da podsetim da su kod nas vec na ispod 4 mm (pravno gledano) AllSeason neupotrebljive u zimskim uslovima. Tacnije, kada su na putu sneg, led ili poledica.

Priznajem, pri kupovini nikada na to nisam obraćao pažnju.

Na kolikoj dubini profila su nove AS gume kod GY i Continental-a?

4 hours ago, moron said:

Na kolikoj dubini profila su nove AS gume kod GY i Continental-a?

Conti dvojka je na 7.1 mm.

Od premium brendova, nisam neki fan ni Bridgestone ni GoodYear, pa nisam ispratio.

8 hours ago, shuxx said:

Ima li neki web sajt gde može da se proveri dubna šare za određen pneumatik.

Vidim da i chatgpt teško pronalazi sigurnu vrednost.

Kleber quadraxer 3, oko 8.3 mm, 

Dobro je piroćanac, će si tera i ona od 7.9mm samo 5.000 km kraće :lol: 

Uh, to mu dođe godina i registracija duže kod tebe :whistle:

50 minutes ago, Axic said:

Dobro je piroćanac, će si tera i ona od 7.9mm samo 5.000 km kraće :lol: 

Uh, to mu dođe godina i registracija duže kod tebe :whistle:

Ma Piroćanka guma je racionalan izbor, uvek bila...

Ranije su zimske gume imale oko 8mm šare, izgleda da kao što čokolade nemaju više 100gr, već 90, 80gr i sl, tako i gumari, umesto 8 mm šare, uvale nam za iste pare 7,5, ili 7,1mm šare

teška su vremena, oskudacija, stižu i kinezi. Davno mi je prijatelj iz Pirota koji radu u Tigru rekao kako se oseća pad prodaje zbog kineske konkurencije, a i mnogi unžinjeri su otišli u Ling Long kada je otvaran

Ma Piroćanka guma je racionalan izbor, uvek bila...

Ranije su zimske gume imale oko 8mm šare, izgleda da kao što čokolade nemaju više 100gr, već 90, 80gr i sl, tako i gumari, umesto 8 mm šare, uvale nam za iste pare 7,5, ili 7,1mm šare

teška su vremena, oskudacija, stižu i kinezi. Davno mi je prijatelj iz Pirota koji radu u Tigru rekao kako se oseća pad prodaje zbog kineske konkurencije, a i mnogi unžinjeri su otišli u Ling Long kada je otvaran
Naravno da nije zbog novih modela guma koje su izbacili :D Napravili te dve "najbolje" i zasto ikad ponuditi nesto drugo, oa mozda i bolje :D

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

ne koristim gemini, ali nema logike npr 8-9, ili je 8 il je 9

kada bi proizvođači dodavali i 0,1mm bili bi u gubitku, skupa je to roba

Svakim novim rezultatom testova sam sve zadovoljniji svojim izborom (Conti ASC2), a tada su se tek pojavile, nije nijedan test bio nigde :D 

Identicno kao ja sada vec davne 2015., sa prvom CrossClimate.

Samo sto tada nije bilo ni jedne moderne AllSeason gume :D

Uzeo ih par meseci posle prvog predstavljanja. 

1 hour ago, TheWickerMan said:

Gledao sam skoro neki review nove Michelin CrossClimate 3 Sport gume, u verziji 225/40 18 kod nove gume je dubina šare samo 6.1 mm. Sramota.

Mislim da je kljucna rec SPORT to je guma koja je namenjena sportskim automobilima sa 300+ konja koji se brzo i agresivno voze pa te gume moraju da zadovolje i takav nacin voznje 
Sramota je na takve automobile montirati gume sa 8mm sare
Za obicne korisnike Michelin proizvodi CC bez sport oznake sa dubljom sarom

Sa celih 0.5 mm vise :D

Na nesto jace, sto ce se gaziti, ne vidim neku poentu stavljanja AllSeason guma. Koje u sustini jesu kompromis.

Mada, za mene, savremena auto industrija u sustini i jeste skup nelogicnosti :)

Michelin je da CC3 izgleda napravio lošiju gumu nego CC2. Ajde, valjda im je jeftinija u proizvodnji.

Nego... Pisao sam. Dobio sam WinterContact i EcoContact 6 sa autom. Obje malo vožene i relativno nove. Pa auto ima 2 i pol godine i 22k km.

Ali što je EcoContact 6 smeće po kiši. Ne da Bog taknuti crtu, pješački... Ali eto što je tu je.

Iako mi taj Conti više nije što je bio. Prekomplocirali su za modelima. Što je eko guma, što je turistička, a što sportsko turistička guma.

Interesantno, moja su iskustva drugačija.

Imao sam nove Ecocontac 5 sa novim 500L i nisam bio zadovoljan, dok Ecocontact 6 na Tipo-u su se bolje pokazale.

Vozio sam i nove CC+ i stvarno su bile slabe na aquaplaning.

Što se tiče dubine šare, stvarno su nove malo jače od 7mm ali uz pametnu rotaciju mogu da izdrže 50.000+ kilometara (do duše na 500L koji nije ni težak ni lak) u dimenziji 205/55 R16

@MS PK

Sad sa 7-icom Conti je napravio svoje verzije. 7 i 7 S. Za ovu S kažu da i nije tako plasti... Ovaj eko. :D

Možda šta i drži po kiši, ne znam. Iskreno, zanima me.

A ovo šta sam komentirao turistička i sportsko turistička.

Mislim da im je sad Ultra Contact turistička sa eko notom dok je Premium Contact 7 sportsko turistička.

23 minutes ago, N.N. said:

Ali što je EcoContact 6 smeće po kiši. Ne da Bog taknuti crtu, pješački... Ali eto što je tu je.

Iako mi taj Conti više nije što je bio. Prekomplocirali su za modelima. Što je eko guma, što je turistička, a što sportsko turistička guma.

Vise puta smo pisali za EcoContact svih generacija - u principu eko sra*e (dugotrajnija, satro manji rolling resistance i potrosnja goriva, bla, bla) . A ekoloska je kao i usteda sa kupanjem zupcatog kaisa u ulju (par desetina EUR u vlasnistvu), a posledice kriminalne. EcoContact neretko dolaze kao fabricka ugradnja na budget modelima.

Contijeva bar PremiumContact serija i nema greske. Imao sam CPC 2 i CPC 6 na svojim automobilima, odlicne gume. 

SportContact su vec sa punijom sarom, namenjene zahtevnijoj voznji.

Za moj ukus, od svega sto sam vozio, generalno mi je Conti No1 brend, trunku ispod Michelin, pa ostali. Dok od premiuma "bezim" od Bridgestone i Pirelli.

Edited by Ivan

@Ivan

Ne sjećam se. Premium 6 ili Premium 7 nije briljirala po testovima na mokrom?

Na kraju krajeva i performanse mogu oscilirati po dimenzijama.

Ja ovako što se sjećam testova iz glave kroz zadnja dva desetljeća. Michelin je dugo godina u turističko segmentu guma ganjao malu buku, malo potrošnju, dugotrajnost... Kiša je bila sporedna.

Tako da meni barem Michelin u tom segmentu je bio sporedan. 

I pitanje je koje bilo usmjereno...

Ja koliko se sjećam. Može me netko ispraviti. Premium Contact je bila turistička guma. Sad je sportsko turistička.

Ultra Contact je novi model i tom je sad turistička guma. Istina ili ne?

I ono zadnje. U kojoj familiji se gurao u gura Turanza za turističku gumu. Već generacijama. Čak sad i Blizzak za zimsku. Doduše za mene i Dalmaciji rezultatima testova je nešto kao ta guma i poželjno za zimu. Naglasak na suho i kišu. 

2 hours ago, clockwork_orange said:

Mislim da je kljucna rec SPORT to je guma koja je namenjena sportskim automobilima sa 300+ konja koji se brzo i agresivno voze pa te gume moraju da zadovolje i takav nacin voznje 
Sramota je na takve automobile montirati gume sa 8mm sare
Za obicne korisnike Michelin proizvodi CC bez sport oznake sa dubljom sarom

Ne slažem se nikako. Sport i all weather gume ne idu u istu rečenicu. Mišelin tu igrom reči hoće da proda proizvod kao sportski a all weather gume to nikako nisu.

Taj isti Mišelin CC3 Sport ima dimenziju 255-40 21, koja je dimenzija za SUV. Zašto dimenzija za SUV ima malu šaru? 

A pri svemu tome, Mišelin kod Pilot Sport 4S gume, koja je prava sportska guma, ima čak 9.5 mm šare. Znači, ovako te teraju ako uzmeš CC3 Sport, da je češće menjaš. Profit profit i samo profit.

Apsolutno se slazem Bole, od reci do reci :thumbup: .

On 9/27/2025 at 11:40 PM, Ivan said:

Ne znam da li obracate paznju - ali kako sa sve vecom popularnoscu i zastupljenoscu, svi malo po malo skidaju dubinu sare za AllSeason. Kur*inska posla :D .

CrossClimate 2 je na kriminalnih 6.6 mm. Pa jos na nekom tezem autu, SUV npr...

2 hours ago, Ivan said:

Na nesto jace, sto ce se gaziti, ne vidim neku poentu stavljanja AllSeason guma. Koje u sustini jesu kompromis.

Mada, za mene, savremena auto industrija u sustini i jeste skup nelogicnosti :)

Baš tako. Nisam video ovo što si napisao za CC2, ista priča kao za CC3 Sport. Prodaju polupotrošen proizvod.

A vođen ovim tvojim razmišljanjem, da na "jače" automobile ne treba stavljati allseason gume, uzeo sam Conti WC TS870P za zimu, a za leto ću uzeti Conti SportContact 7. Malo sam razmislio i baš ne ide da stavljam allseason, dva seta felni svakako imam, odvojim gume i sve okej. Nije Stevica zaslužio samo jedan set guma :lol: