Jump to content
Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

ljudi, dajte neku preporuku gde da kupim i sta da kupim. pazi sad : zenin auto, Karoq , kupio zimske gume u novembru  2019te, DOT bio iz Jula 2019,  presla ukupno na njima ( bez smejanja molim :) ) 7800km, ( ja se bavim analizama u mom poslu pa sam i to analizirao ) al kazu vulkanizeri da bi trebalo da se zamene jerbo su dotrajale , sara na 5.5mm ne znam kako tako sam dobio info. Trenutne su Hankok 215/60/R16 i stoje na celicnim felnama, dakle ja samo menjam cele tockove kad dodje vreme, ne vozi puno , vise jase metlu i mene al jbg moram da joj zamenim gume, kuva za medalju pa eto da se oduzim nekako :D hahaha....pozdrav,

na koji fazon se Hankok potrošio 2mm na 8km km

vozio sam tigar AS 30k km i utrošila se 3mm

Jel ovo mereno odokativnom metodom zvanom 'dodji kod me, guma ceka te' ? Osim ako ne mota u mesto ko sumanuta pa sastruze gumu za te godine, ne vidim drugi nacin ni razlog kako su toliko potrosene. Mada bi pre crkao servo, spulna ili nesto drugo da je podleglo takvom testu, a ne guma :D

Ne znam.al uglavnom fazon je da se guma kao raspada od starosti i da bi trebalo staviti nove sad pred zimu..gume su inace tj celi tockovi bile cuvane kod njih, znaci nisu bile napolju ili u nekoj vodi ili losim uslovima vec u regulisanim uslovima hotela za gume(znam

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

Daj neku sliku guma,ako su cuvane u hotelu mislim da mozes ovu sezonu da prodjes sa njima.A dosta zimskih novih imaju 7mm licno sam merio dosta marki. Jel Karoq 4x4?

Daj neku sliku guma,ako su cuvane u hotelu mislim da mozes ovu sezonu da prodjes sa njima.A dosta zimskih novih imaju 7mm licno sam merio dosta marki. Jel Karoq 4x4?
Cao..nije 4x4 obicam je 2x2 ..raspale su se.od starosti i nemam sliku u hotelu su jbg...gledao sam nesto mislim da cu Lassu da uzmem za nelih 9k po gumi pa nek tera 5 godina do tad ce da.mi trazi nov auto svakako.....

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

Danas mi poznanik rece da je negde cuo da ce da menjaju pravilnik za tehnicke preglede, nece vise moci AS gume, vec letnje ili zimske. To mi je neverovatno, ko zna sta je on cuo :)

9 minutes ago, city said:

Danas mi poznanik rece da je negde cuo da ce da menjaju pravilnik za tehnicke preglede, nece vise moci AS gume, vec letnje ili zimske. To mi je neverovatno, ko zna sta je on cuo :)

Kod nas ? Ce bidnemo veci katolici od pape...

Aj nek odluce do pocetka sl meseca, tad kupujem gume :D

2 hours ago, clockwork_orange said:

Ako guma ima triglav i pahuljicu sertifikovana je za zimu pa bila ili ne bila AS taj pravilnik ne mogu da promene

Znaci u radnji pitam da li imaju gumu sa tri glav i pahulju sa sertifikatom za zimu ? 

Bome ne znam...kakvo je vreme, plasim se sta ce mi odgovoriti...

Nova oznaka za all-season (univerzalne) gume je simbol 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake), odnosno znak tri planinska vrha i snežne pahulje, koji potvrđuje da guma ispunjava strože performanse u zimskim uslovima, za razliku od starije oznake M+S (Mud+Snow).

To di lepo napisao. Stari standard se gasi, novi postavlja.

Bilo je ovog leta par epohalnih naslova kako se u EU gase AS gume, a zapravo se gase neke koje više i ne mogu da se nađu u prodaji. Jer su izašle nose, po novim standardima, i oznakama.

Tako će i kod nas gasiti jedne oznake, standarde, a postaviti nove.

Kima kod nas je sve blaža. I suvlja. Ja BUKVALNO jedva čekam kišu. Nekako sam je se uželeooooo

A zima, ko zna da li ćemo videti sneg u gradovima. Biće samo ona gadna suvomrazica.

3PMSF je bio standard jos pre 10 godina, kada sam kupio prve Michelin CrossClimate.

Cini mi se i da jeste bila tacno 2015. godina, secam se da su bile predstavljene kao "bum" ranije tokom godine (prva letnja guma sa 3PMSF sertifikatom na svetu).

A ja sam ih pazario bas da probam tu novu tehnologiju, negde krajem jeseni. 

Kakva su vam iskustva sa allseason 205 55 R16, uglavnom Beograd, manje autoput? 

Recimo Goodyear novi model  I crossclimate 3

Jedva čekam da istrošim ove letnje gume pa da pređem na Pireli cinturato allseason sf3 ili Michelin Crossclimate 3.

Goodyear ili neki drugi nemac nikada nisu mi bili opcija. Ne gledaj ADAC oni služe samo za reklamu nemačke autoindustrije.

Allseason su idealna opcija ako ne živiš (ili često ideš) na planinu

Moje iskustvo sa Michelin CC u 17 cola je da se odlicno ponasa ko letnja guma i po kisi je odlicna mada se na 150kmh po losim Bugarskim putevima punim vode dolazi akvaplaninga na 130 su skroz ok 
Na snegu sam ih samo probao iz radoznalosti i to sa 4x4 pa nije merodavan utisak

Kleber AS kvad nesto 3 generacija u dimenziji od 15 cola me je po snegu izvukla da sam bio veoma izenadjen bio sam ubedjen da tuda nema sanse da se popenjem ali ...
Hoce da +40 C da zacvili po krivinama 

Edited by clockwork_orange

On 9/24/2025 at 2:35 PM, endbringer said:

205 55 R16, uglavnom Beograd, manje autoput? 

Imam Kleber 3 prešao sam skoro 40.000 sa njima za dve godine. U svim metro uslovima. Utisci su pozitivni, mada zna da u sport modu izgubi grip na izlasku iz krivina (letos na Tari, znači nakon više od 30.000km).

Planiram da zamenim prednje dve, do zime, ali sam u rebusu pošto vidim da na poslednjim testovima (ADAC) se Michelin CC3 ne kotira više kao najbolja, već GY i čak Pirelli...

Edited by bane1321

I meni se on popeo na prvo mesto želja!

Screenshot_2025-09-27-21-36-08-212_com.android.chrome.thumb.jpg.442b9885a807791f2fa527108ceb2ca8.jpg

CC3 je tek na 5. mestu na ovom testu

Ne znam da li obracate paznju - ali kako sa sve vecom popularnoscu i zastupljenoscu, svi malo po malo skidaju dubinu sare za AllSeason. Kur*inska posla :D .

Pobednik TR testa, Pirelli SF3 je na 6.9 mm. 

Michelin je generalno poznat da ima dugotrajniju smesu, ali CrossClimate 2 je na kriminalnih 6.6 mm. Pa jos na nekom tezem autu, SUV npr...

Nije problem da su u pitanju letnje gume. Ali da podsetim da su kod nas vec na ispod 4 mm (pravno gledano) AllSeason neupotrebljive u zimskim uslovima. Tacnije, kada su na putu sneg, led ili poledica.

Edited by Ivan