Jump to content
Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

Necu reci da sam pazljivo pratio, ali nisam zapazio da se Ling Long istice bilo cime u svojoj ponudi? Cak i cena je u rangu drugih jeftinijih modela slicnih karateristika sto sam ja video. Barem ja nisam zapazio nista kao npr kod Nangkang guma iz "druge Kine" gde iako se ne istice u modelima za siroke narodne mase, ima prilicno dobre rezultate u svetu stampanih slikova.

Mislim to sto oni svasta proizvode i svasta izvoze ne znaci da je sve dobro :D Niti mora biti sve istog kvaliteta na trzistu, ali ako se ustedi par hiljada evra na autu to moze da znaci, ali par hiljada dinara na setu guma... Mislim ja nemam problem da ljudi voze budzetne gume, ali treba biti svestan toga da verovatno nije na nivou boljih modela da ne kazem skupljih, nije sve to isto ali ovo je najbolje jer je jeftino :D 

6 hours ago, shuxx said:

AS  205 55 16, linglong ispod 6000rsd, kleber 8200rsd... u valjanoj sam dilemi

https://www.tyrereviews.com/Compare/Quadraxer-3-VS-Grip-Master-4S

karakteristike.... slične LL naravno ispod Klebera, ali korektno... 

U svetu guma ovo su velike razlike. Kada se na to doda da je Kleber najlošija od svih univerzalnih uopšte vrednih razmatranja, za mene nema dileme.

Svi samo pricate o pojavi, probijanju. Morate se strpiti da prodje neka godina pa onda da vidimo sta vredi a sta ne vredi.

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

Posted (edited)

@Tadej Presle 40k bile su zadnje te sam ih sada prebacio napred kapiram da ce preci jos 20k
Za zadnje sam sada kupio Conti AS

@037 Za Kleber imam samo reci hvale odlicna guma po meni a testovi kazu da je malo losija od Michelin CC svakako obe dolaze iz iste fabrike

https://www.tyrereviews.com/Compare/Quadraxer-3-VS-CrossClimate-2.htm

Edited by clockwork_orange

Isto i kod mene.

Testirane nove Hankook ventus prime 4 do Novog Pazara i nazad.

Utisci su odlični. Tek sam sada mogao da vidim razliku između Conti EcoContact i novih.

Neko mi je napisao da su EcoContact jako loše, i sada mogu to da delimično potvrdim. Poređenje Cont-ja 5 godina starih i Hankook potvđuje tvrdnju, ali nisam imao prilike da vozim Conti dok su bile nove pa da mogu reći da je u potpunosti istinito.

Da zaključim: Hankook su bolje ležale u povratku iz NP. Izgleda da im prija 120 mantija i 70 tulumbi u gepeku.

U pravu si, jedino je relevantno kada se uporede nove gume. Drastično im opadaju karakteristike i sa pređenom kilometražom i sa vremenom

Posted (edited)

ADAC testirao cjelogodišnje gume, evo koje su preporučljive

Untitled0.png.8af5113da6d381fa483c445f273c1a4c.png

Cjelogodišnje gume uživaju sve veću popularnost, jer su zime postale relativno blage, te sve više vozača nema potrebe razmišljati o mijenjanju guma u proljeće i jesen. Četiri gume umjesto osam također štede novac. Evo koje preporučuje ADAC u popularnoj dimenziji 225/45 R17.

Njemački automoto klub ADAC je testirao 16 cjelogodišnjih guma i može preporučiti samo polovinu njih. Četiri proizvoda čak imaju ozbiljne nedostatke i, prema njemačkom automoto klubu nisu preporučljive.

Testirana je popularna veličina gume 225/45 R17, koja se često koristi u nižem srednjem segmentu. Karakteristike vožnje i kočenja na suhim, mokrim, zaleđenim i snijegom prekrivenim cestama igraju ulogu u ocjenjivanju, dok se gume testiraju i na faktore okoline kao što su izdržljivost, potrošnja goriva, nivo buke i održivost.

Ohrabrujuće je da, u poređenju s prošlom godinom, ne samo jedna cjelogodišnja guma, već četiri modela dobila su ocjenu "dobar". Proizvođači guma tako odgovaraju na rastuću potražnju poboljšanjima.

Najbolji par na ADAC testu su Goodyear Vector 4-Seasons Gen-3 i Continental All Season Contact 2 (ADAC ocjena 2,3 – što manja ocjena to bolji rezultat). Obje gume pokazuju zadovoljavajuće performanse na bilo kojoj površini, pri čemu je Continental jedina guma na testu koja je postigla ukupnu ocjenu "dobar" za sigurnost vožnje. Zauzvrat, test predviđa da će Goodyear imati daleko najveću kilometražu - oko 68.000 kilometara.

Untitled1.png.c8fbed33d9e09fd3a2f81ee2dbbdd40e.png

Untitled2.png.8f929073e495111d824ad1f497591b94.png

Untitled3.png.9be2d93702445424ffa753c4f207f65e.png (823×757)

Pirelli Cinturato All Season SF 3 i Bridgestone Turanza All Season 6, svaka sa ocjenom 2,5, zaokružuju vodeću grupu. Slijede ih četiri gume (Michelin, Dunlop, BF Goodrich i Viking) koje su postigle zadovoljavajuće ukupne ocjene i stoga se također mogu kupiti mirne savjesti.

ADAC ne može preporučiti preostalih osam cjelogodišnjih guma jer su postigle samo adekvatne ili lošije performanse u barem jednom vremenskom uslovu. Posljednji par su Arivo Carlorful A/S i Petlas Multi Action PT565, a oba su dobila ocjenu 5,5. Nisu postigli rezultate više od zadovoljavajućih ni na jednoj površini i, u barem jednoj kategoriji, pokazali su ozbiljne slabosti na testu.

Test pokazuje značajne razlike između pojedinačnih modela guma. Dok se Continental guma zaustavlja nakon dobrih 31,3 metra prilikom kočenja na mokrim cestama (pri brzini od 80 km/h do potpunog zaustavljanja). Nepoznatom Arvio Carlorful A/S treba dobrih 11,3 metara više.

Praksa vožnje je važan čimbenik prilikom odlučivanja hoćete li koristiti cjelogodišnje gume na svom vozilu. Svi koji planiraju ići na ljetni odmor na visokim temperaturama, moguće s punim opterećenjem, ili na skijanje gdje se očekuju teški zimski uslovi na cesti, trebali bi se odlučiti za čisto ljetne i zimske gume, preporučuje ADAC.

Preuzeto sa: klix.ba

Edited by Ivan
Sadrzaj prebacen na FLCS server

@moron

A di će prije njih dobiti? Iako mene zanima kod tih testova je li sam proizvođač šalje pneumatike ili se kupe nasumično.

Nego. Znam da je vjerojatno milijun puta pisano. Kako se cjelogodišnje gume ponašaju u ovom sada uvjetima. Kad je dan da danom maksimalna temperatura u hladu između 35 i 40 °C.

Evo kako izgleda AS guma Good Year posle oko tri godine i oko 58.000 km. Biće zamenjena u septembru ( jer je na oko 4 mm )

Ja nisam zahtevan korisnik i meni je to skroz OK.

IMG_20250629_160845.jpg

Trajnost je odlična, više nego od očekivane.

Daj samo malo detalja, na kojim kolima, koja dimenzija, (okvirno odnos grad, autoput, reginalni...)

Nema te gume, allseason, pa ni letnje koja je testirana u ovim našim uslovima. Kada je 40C u hladu, a asfalt ima blizu 50 C. 

Samo polako, ko se čuva i bog ga čuva....

@N.N. Kod mene druga godina sa allseasonom. Vozio ih i sad na ovih 40-50, ne vidim da se nesto vise troše, škripe i slično a pritom su Orium 225/45 R17, low budget Tigra. 

On 4/12/2025 at 8:20 PM, clockwork_orange said:

@Tadej Presle 40k bile su zadnje te sam ih sada prebacio napred kapiram da ce preci jos 20k
Za zadnje sam sada kupio Conti AS

Ove moje su 70% od tih 40k presle u letnje vreme na temperaturama od 35-40C i brzinama od 150+
Ja taj auto koristim prvenstveno za letnja putovanja do Grcke ili Turske i po Srbiji  u jesen i prolece, gradsku voznju vide dva puta godisnje do majstora za servis i do tehnickog
Sneg su videle jednom tek toliko da ih probam kako se ponasaju i to onaj jadni Beogradski

12 hours ago, Kosta Smosta said:

Trajnost je odlična, više nego od očekivane.

Daj samo malo detalja, na kojim kolima, koja dimenzija, (okvirno odnos grad, autoput, reginalni...)

U pitanju je dimenzija gume 185/65x15, vozilo Toyota Yaris 1,5 iz 2022, kola koja poslovno vozim. Kola se voze pretežno van grada ( aplikacija My Toyota kaže da u toku meseca prosek brzine bude 50-65 km/h, kako kada ).
Na neka dva ranija poslovna vozila smo potrošili 6 setova AS ( Kleber ) guma sličnih dimenzija i svi ti setovi su voženi 60-70 hiljada km.
Ja sam na dva ranija privatna vozila imao AS gume ( Michelin CC+ i CC2 ) i nisam imao primedbe. 
A planiram ove jeseni da kupim neke bolje AS gume jedno moje sadašnje privatno vozilo ( Jaris 1,5 ). Ali i za dva poslovna ( Jarisa ). Prosto, to je mnogo lakše, a deluje mi kao dovoljno za namenu tih kola i puteve kojima se uobičajeno voze.
Ostaću na dva seta ( letnji – zimski ) samo za jedno vozilo jer sam nedavno ( sasvim slučajno i neplanski ) uzeo nove letnje gume, a što mi je za to vozilo potpuno upropastilo ideju prelaska na AS gume. 

Posted (edited)

Evo ga i test novog CC3, da već nisam uzeo Conti ASC2, pao bi ovaj CC3 Sport na keca :)

Edited by Vule

@Vule

CC3 Sport po sada dostupnim informacijama ide u dimenzijama od 18 do 21 col.

Taman za Paseratija, nosi 18ke :)

Ali sigurno neću menjati bar još 2-3 sezone ove Conti, ne prelazim neku gigantsku kilometražu i ne trošim ih mnogo :)

Posted (edited)

Moja jedina zamerka ide na V-Shape dizajn sare :D, od koga evidentno ne odustaju.

Od AllSeason guma na svojim kolima, vozio sam CrossClimate sa takvom sarom.

I Dunlop Sport AllSeason sa linijskom.

O ostalom je vec sve ispricano do u sitna crevca, za ovih 10 godina od kako su se pojavili moderni AS modeli sa CC kao rodonacelnikom :) .

Edited by Ivan

Pozdrav, 

Gde kupujete gume ? Na šta obraćate pažnju prilikom kupovine?  (online, lokalni vulkanizer, cena, brend, kvalitet, rok isporuke...)

Ja kupujem online, uglavnom gledam gde je najpovoljnija cena i gde nema poštarine,kod mene u mestu je loš izbor i cene su visoke 

45 minutes ago, MiloshBg said:

Internet prodaja guma. Isporuka gratis. 

+1

Kupovao cele setove više od 5 puta do sad, sve tip top.