Jump to content
FAS Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

Širi.

Jedan proizvođač , tri gume na testu / četvrta na klupi za rezervne i tri različita rezultata.

Kako li koči Tigar kad su ova tri daleko bolja jer su za izvoz ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@aleksa_indjija

Pitanje o dimenzijama felni, guma, oznakama na felnama... - prebaceno u odgovarajucu temu:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni ovo govori samo o neujednačenom kvalitetu Tigra, nažalost. Odličan rezultat za kočenje na suvom kolovozu ali na vlažnom ne baš zavidan rezultat. Hankook se zaista sjajno predstavio na ovom testu i pokazuje da je kompanija sa jakim R&D sektorom. Čudi me slab plasman Nokiana, Nexen koji je cenovna klasa ispod, je ispred njega. Interesantno je poređenje cena u DE i RS ali tu već ništa ne možemo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ko je pominjao tigar syneris

Ja sam imao iskustva sa tigar syneris u dimenziji 225 45 17 veruj mi nema razlike od ostalih, guma je full moze da prica sta god hoce moja preporuka za tu gumu definitivno, svaka guma tipa goodyear i miselin su napravljene za ravne puteve kao staklo na nasim oranicama se kidaju komadi odpadaju a tigar se drzi

Moja iskustva sa tom gumom su pozitivna cak sta vise odusevljen sam, probajte i videcete, na autu od 200 ks ni jednom nisu proklizale ni po suvom ni po kisi, sve pohvale i preporuke

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je..s kataloge i slike i ostalo ja sam ih vozio i jos ih vozim i gume su full fulova

Pre tigra su bile goodyear eagle f1 i nista nisu bolje cak sta vise pokidale su se posle 2 sezone kao neko skalpelom da je cupao komadice a na prethodnom automobilu sam imao miselin i posle dve sezone zice virele iz njih, je..s te svetske gume tigar se meni pokazao odlican

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pretera ga Sulc. U redu je da kupujemo domace i obnovimo Srbiju, ali trebao si onda kupiti Zastavu 10 umesto mercedesa, bmw-a, fiata,... Jer moze da prica ko sta hoce, ali zastava je zakon. BMW mi se dve sezone okretao po snegu, a Zastava nista, samo leti. Servisi jeftini, rezervni delovi jeftini, a na BMW-u prodajes bubreg svaki put kad se nesto pokvari. Ma je...s te svetske marke, Zastava je zakon! :)

Izvini kolega na malo sale, al nije Tigar u klasi svetskih marki, kao sto Zastava nije bila sa automobilima. Jedino je istina sto je svaka nova guma bolja od polovne, a verujem da te je bas to zadesilo, 2 sezone si vozio vec polovnu gumu. Naravno, verujem i da ces reci da si ih kupio nove. :)

Tigra sam nebrojeno putao vozio u standardnoj dimenziji 195/65 R15, i ne, ne moze da se meri recimo sa Hankook gumom, BFG-em, Bridgestone-om. To proklizava u 3. na autu sa 200ks u toj dimenziji, bokovi se kidaju od mase u krivinama i pucaju. Wintera je sa druge strane ok izbor za sneg, ali samo sneg.

Imam Kumho i Bridgeston na kolima, bile polovne kad sam kupio auto, teram ih i dalje, 30.000, ne kida se nista sa njima, a nisam deda vozac. Ima ovde mnogo njih sa F1 gumama i niko se nece sloziti sa tobom da je guma losa i jos gore da se kidaju parcici.

Ali ok, cini mi se da su tvoja iskustva uvek totalno drugacija od drugih, poput Bravo bolji od BMW 5. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, Bingodalton said:

..ali trebao si onda kupiti Zastavu 10 umesto mercedesa, bmw-a, fiata,...

Kolega da li si ubacio fiat u ovo nabrajanje :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod mene na poslu su na službenom 0000 A6 2.8 TFSI poderali Synersis za jednu sezonu. A npr, zimske Mišelin voze već treću zimu, stim da se 0000 vozi na isti način kao i leti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

56f8dcc062541_barumbravius.thumb.jpg.91e

Neka iskustva sa ovom gumom, po google-u deluje ok. Cak mi je i dimenzija privlacna, 225 je malo naporna. Samo ne znam da li ce smetati ako pozadi ostavim 225 a napred stavim ove 205?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jankela ima lepa iskustva sa njom. Sačekaj pa će preneti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Sulc

Jesi li gledao nekad Formulu 1? 'esi vid'o kako njima otpadaju komadi sa guma? :) Misliš da su to loše gume ili možda tako treba? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam ali mogu da vam se kunem nove goodyear eagle f1 se pokidala za dve sezone a syneris vec jedna sezona ko nova izgleda ne kazem naravno da je bolja ali za sad verujte mi ja sam odusevljen syneris gumom, svako ima predrasude i svoje misljenje ali meni je syneris macka, vozim novi bravo 2.0 mjet 200 i kusur konja

I da kazemo da goodyear i miselin izdrze 4 sezone te gume platices 70, 80 hiljada mozda i vise i trajace 4 sezone tigar da traje 2 sezone opet se isplati tigar jer za 20000 i kusur kupis set

Meni nisu ni jednom proklizale syneris ni po suvom ni po kisi a imam 200 i kusur konja, vec sam prosao jednu sezonu i gume su me prijatno iznenadile

Share this post


Link to post
Share on other sites
47 minutes ago, m1hajlo said:

56f8dcc062541_barumbravius.thumb.jpg.91e

Neka iskustva sa ovom gumom, po google-u deluje ok. Cak mi je i dimenzija privlacna, 225 je malo naporna. Samo ne znam da li ce smetati ako pozadi ostavim 225 a napred stavim ove 205?

 

Za 2000din više ima Dunlop da se uzme

Share this post


Link to post
Share on other sites

F1 su 46.000 set, a Syneris su 23.000, ne treba bas preuvelicavati. Govorim za 225/45 R17, za 205/45 je razlika veca.

E sad, potrosnja nije merodavna, guma i treba donekle da se trosi, lepi se za asfalt i to je takodje neko merilo drzanja gume.

Jako je tesko pomiriti sve te karakteristike i to je ono u cemu se proizvodjaci trude. Nivo buke, potrosnja, drzanje na pravcu, drzanje u krivinama, udobnost, otpornost na udarne rupe, akvaplaning, temperaturni opseg u kom se guma koristi,...mnooooogo toga ovde ima ulogu i cini jednog proizvodjaca premium u odnosu na drugog.

Tigar jeste u Michelin grupaciji, ali tako su i Lassa i Kelly u slicnim grupacijama sa Bridgestonom i Goodyear-om. 
Eto Kelly guma ti je oko 5.800 dinara, slicna cena sa Tigrom. Verovatno su i tu negde, mozda i bolje.

Sava 7.000, Lassa 7.200, Debica 8.000, Hankook 9.600, Fulda 9.900 i sve je to bolje od Tigra. :)

 

Pitanje je za sta hoces gumu, da traje, da se sara ne trosi, pa ti deluje ko nova, a zapravo vnogo ili zelis gumu koja ti glavu cuva.

Ja zaista ne znam kako ti ne proklizaju tockovi ni na mokrom. Iskljuci kontrolu proklizavanja pa probaj. Evo ja sam vozio @rkoma1986 pre par dana sa zimskim (uze su, da, da) na mokrom i u 3. samo svetluca tabla od proklizavanja. Sa letnjim je to u 2. tako. Ako imas 200ks, svetluca pa svetluca, na mokrom pogotovo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Sulc

 

To što se gume ne troše i što traju duže ne mora da bude znak kvaliteta. Čak u velikom broju slučajeva - naprotiv. 

 

Dobra guma mora da bude mekana, mora da ima dobro prijanjanje na podlogu. Guma koja ima dobar grip tj. dobro prijanjanje mora da se troši. Nije logično da guma ima odličan grip, a da se ne troši. 

 

Činjenica je da se, kao i kod automobila, često plaća ime, ali nije sva razlika u ceni samo razlika zbog imena. Kvalitet mora postojati inače džaba ti i ime i reklama i sve. Na kraju krajeva ovi testovi koji se često i ovde kače pokazuju da je neko namontirao sve te gume na auto i testirao ih... kada se zaustavni put razlikuje za 5-10-15cm tu se može reći da možda test vozač nije najbolje odradio test, da je mašio vreme kočenja ili šta ja znam šta sve može da bude, ali kada je razlika 50-60cm ili u nekim slučajevima čak ceo metar onda je to neoboriva činjenica da tu postoji ozbiljna razlika u kvalitetu, prijanjanju i sl. 

 

Naš subjektivni osećaj da je nešto dobro ili nije najčešće nije merodavan jer ni ti ni ja recimo nismo imali neke situacije koje npr. neko ovde sa foruma jeste ili obrnuto. Drugo, pitanje je koliko smo i ti i ja vozili različitih guma i koliko ih je bilo na istom autu, a koliko na različitim jer, nekad kočenje, proklizavanje i sl. zavisi i od samog auta, a ne od vozača ili puta. Zato se ja (naravno sa određenom rezervom) ugledam na testove koji mi nisu značajni recimo kao što sam rekao u 10-15cm, ali u 50-60cm ipak jesu. 

 

Sa druge strane, neko bi se zapitao pa zašto onda postoje jeftinije gume. Pa recimo za vikend vozače, za vozače koji ne voze preko 50-60km/h nikada i to na magistralnom putu, za vozače koji nemaju nagle pokrete ili koji možda nisu ni u stanju da naprave nagli pokret pa je i svejedno da li gumakoči dobro ili ne. Naravno, tu su i vozači boljih vozačkih sposobnosti koji nisu u materijalnoj mogućnosti pa onda kupe jeftinije sa svešću da kupuju gume nešto lošijeg kvaliteta. 

 

Ono što je najvažnije u celoj ovoj temi i temama slične tematike (bezbednost), a verujem da ti to možda i najbolje razumeš zbog posla koji radiš jesu - kritične situacije. Situacije kada treba naglo zakočiti, situacije kada treba naglo izbeći neku prepreku/opasnost itd. To su situacije koje mogu značiti život. Naravno da svi znamo da će se svaka guma vrteti u krug, da će svaka dovesti od tačke A do tačke B, da svaka guma može da traje duže ili kraće itd. 

 

Pitanje kod pravilnog izbora guma je - da li ta guma može dobro da reaguje kada dete istrči pred auto i da li postoji guma koja dokazano može da reaguje bolje. Kad nedajbože dođe do takve situacije svako od nas bi dao i 100.000€ samo da vrati 5min ranije i da ima bolje gume. ;) Naravno, to ne znaći da će samo guma spasiti situaciju, mnogo je važno i šta je u glavi i kako se vozi, ali je guma ta koja može značajno da utiče i treba joj pridati adekvatan značaj. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam syneris platio 17300 oces racun da ti slikam, gde nadje 23000

Sava je katastrofa guma ima ortak na leonu fr kaze guma krs krseva

Ako ne verujes ti ili bilo ko od vas, u nedelju cu doci na okupljanje i probajte svi tih 200 konja na syneris gumi i pronenicete misljenje odma

Ja nemam razloga da hvalim ili slicno ja samo kazem da me syneris guma prijatno iznenadila i da nema potrebe bacati pare na miselin goodyer i sl ako ne vozis trke, za grad i za nase oranice syneris guma je keva

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minutes ago, Dovla said:

To što se gume ne troše i što traju duže ne mora da bude znak kvaliteta. Čak u velikom broju slučajeva - naprotiv. 

 

Dobra guma mora da bude mekana, mora da ima dobro prijanjanje na podlogu. Guma koja ima dobar grip tj. dobro prijanjanje mora da se troši. Nije logično da guma ima odličan grip, a da se ne troši. 

 

Apsolutno tacno! Setimo se samo Trayala koji je odbijao da se potrosi, a kada padne kisa nije mogao da krene bez proklizavanja!

Kolege instruktori na Aurisima koji se voze iskljucivo na stazi imaju GoodYear (sa njima imamo ugovor), radili smo letos uporedni test, GoodYear UltraGrip se ubedljivo najbolje pokazao, ali samo se na njemu desavalo da otpadaju cele lamelice, parcici su bukvalno otpadali, ako nadjem materijal okacicu slike, ali je zato drzao za sve pare! Inace to je bila voznja na do krajnjih granica, po ekstremno velikoj temperaturi do granice proklizavanja i tako nekoliko puta pa se vadio prosek. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ima jos jedna guma koja je vrhunska vredenstein ultras vorti giugaro design

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, ivan.ik said:

Jankela ima lepa iskustva sa njom. Sačekaj pa će preneti.

Kolega Jankovic?

 

4 hours ago, stefankmn said:

 

Za 2000din više ima Dunlop da se uzme

Daj url ako imas mozda, ja sam nasao samo ove skuplje.

56f9276abbd61_dunlopbluresponse.thumb.jp

Edited by m1hajlo
'prebacio' deo pitanja u odgovarajucu temu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo ti je dunlop blue response, potrazi sportmaxx RT ili RT2, daleko bolja guma od BR. A za link imas na internet prodaja guma, tu sam ja video.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@stefankmn  tnx! Nasao sam, samo su 225 sirina te od 11k, mislio sam da smanjim malo sirinu da me manje 'vuku' neravnine.

 

Dodam jos 4k pa kupim Dunlop RT 205/50 17.

2k po 2k lele :D

Kada bih znao da ce to napraviti veliku razliku u odnosu na trenutnu dimenziju ne bih razmisljao, ovako me nesigurnost pokolebava.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...