Jump to content
FAS Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

Ja sam pisao malo o njima. 2 nove sam stavio napred na tvingo krajem septembra. Ok su, ali nista specijalno. Nisam vozio nizu klasu guma za sve sezone da bih uporedio sa njima, od premiuma su utoliko losije sto lakse proklizaju prilikom brzog starta. Za 5-6K Km godisnje na tvingu su odlicne. Na ono malo snega su bile skroz ok. Nisu bucne.
Evo par slika kada su stigle, ne razlikuju od onih sa neta, a kakve ce da budu posle npr godinu-dve, pisacu.  

 

DSC_0551.JPG DSC_0554.JPG DSC_0555.JPG

 

Edited by Ivan
Sredjene slike

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takve sam i ja imao, nisu menjali šaru, tj dezen.
Baš čekam da čujem utiske od kolege. Moji su bili krajnje pozitivni za gumu tog cenovnog ranga. Prvo što sam primetio kod njih je nivo buke koji je minimalan i odlično ponašanje na snegu.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neretko nas mentalitet...

Jer komsija ipak treba da vidi da se vozi nesto gabaritno, a kada dodje na red da se kupi odgovarajuca dimenzija guma za takvo vozilo...

 

viber_image_2023-05-15_17-33-31-648.thumb.jpg.63700d683cc19c4b840e436242d489fd.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/12/2023 at 5:17 PM, Misha87 said:
Kupljene Fulda Multicontrol 195/55 R16 87V kod Ivana u Uno, DOT 11/23, sve zavrseno za 40 minuta, Ivan prijatan, ponudjeni smo i kaficom, picem dok cekamo, ali smo se odlucili da malo prosetamo i pustimo majstore da rade bez da im neko visi nad glavom. Sve u svemu vise nego prijatno iskustvo. Uz gume se dobio i VOZZi paket pomoci na putu (aktivira se preko aplikacije. bukvalno za minut gotovo sve), + u slucaju pucanja ili kvara gume, zamena nove u vrednosti do 100e, sto je taman cena nove Fulda gume. Presao nekih 50km od zamene, malo vozao i na otvorenom do 100km/h, malo je za neke  dublje analize, ono sto mi se svidelo u odnosu na prethodne gume jeste da preko rupa i neravnina prelazi lepse, mirnije, necujnije, na sta je verovatno uticalo i losije stanje prethodnih Vredestein, koje su bile na izdisaju. Na 100km/h na sat nikakvu buku nisam primetio i automobil se zaista lepo ponasao. Veceras idemo na malo duzi put, svakako cu obratiti paznju kako ce da se ponasaju, a evo i kisa pada, tako da je prava prilika za testiranje :).
 
1683903096292.thumb.jpg.38b1769ccc3939ea852275c0be1dfca4.jpg1683903096298.thumb.jpg.c5cd37ec726420c36bdc2bd69381a5e7.jpg

Utisci?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gledam danas falc na felni i prednjoj levoj gumi, pentrao sam se po nekim kamenicama jer me je zagradio neki bilde...:rant:

I vidim neko oštećenje, kao da je zaderana guma, i taman krenem da se nerviram, kad vidim još jedno... :shock::shock:

E, reko' , nazdravlje ! Pa kakva je ovo guma, mora da sam fasovao neki falš... 

Kad pogledah ponovo, ček' još jedno !?:blink: Šta je bre ovo? :huh: 

Priđem da pogledam izbliza, kad ono nisu oštećenja, nego po obodu gume izlivene malene krilate patikice... :rolleyes:

Inače za ovih prvih petsto km, glavni utisak je da su tihe, pa se više čuje motor dok se dernja. :evil: Ostalo OK, ne gube se po krivinama, rekao bih i da su malo tvrđe od konti pc6, malo je drven osećaj na volanu, al' valjda će se to popraviti kad se malo potroše...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minutes ago, Reacher Gilt said:

rekao bih i da su malo tvrđe od konti pc6

Ocekivano. Conti generalno vazi za udobnu gumu (ne mislim na one "izrode" od njihovih plasticnih EcoContact serija).

Druga stvar, PremiumContact je touring guma, dok Eagle F1 (ako ta bese) kod GY naginje sportskim karakteristikama. Tj. Contijevim SportContact serijama, Michelinovim Pilot Sport, itd.).

Neki pandan PremiumContactu bi kod GY bila Efficient Grip Performance serija, verujem i da su udobnije ali sa losijim performansama od Eagle F1. Nisu dzaba ove asimetricne :) skuplje u istim dimenzijama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeste, formula 1 asimetrični or'o je u pitanju ... :thumbup:

 

E pa, ok, ondak, nisam ja to skont'o u startu ... Kad sam gledao koje da izaberem, mislio sam da je efficient grip neka energy saver varijanta, pa sam je zbog toga zaobilazio. :lol:

Posle ispade da su dobile još i bolje ocene od F1 assy. Al' to sam video naravno tek nakon što sam poručio potonje ...

 

Ništa onda @Ivan ,pošto ta tvrdoća nije bug, nego feature, ne preostaje nam ništa drugo nego da uživamo u sporckoj vožnji ... :thumbup:

Edited by Reacher Gilt

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/17/2023 at 12:09 PM, Reacher Gilt said:

Priđem da pogledam izbliza, kad ono nisu oštećenja, nego po obodu gume izlivene malene krilate patikice... :rolleyes:

20230520_153055.thumb.jpg.173ccc97a31317b52dd05d2355e6c304.jpg20230520_153117.thumb.jpg.7514e86c6c565d256f791649dc905614.jpg20230520_153122.thumb.jpg.269e5002cbab59b0845c68b48d908d5c.jpg20230520_153128.thumb.jpg.ccb960d6fbafda1fc1635387646b7382.jpg

Kaže komša čita onomad forum i ne veruje. Kakve te krilate patkice spopale? :lol:

Evo. Corpus delicates. Dakle, ne patkice, nego patIkice ! :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Reacher Gilt

Ne vidim sa slika, ali pogledaj da u toj visini nisu mozda TW markeri u sari.

Obicno za to takve vidljivije oznake na boku i sluze, a proizvodjaci se nekada dovijaju da i sa nebitnim stvarima budu originalni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@037Znam bato, zezam se malo. :thumbup:

 

Ali stvarno nisam u startu skapirao o čemu se radi. 

Jes da je malo vid krenuo da mi popušta, ali realno kad pogledam one fotke gore, tek na trećoj se zaista vide guđir logići. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izvinjavam se sto malo kasnije pisem, hteo sam da se malo slegnu utisci, da gume jos malo testiram i po mokrom, a usput i da se smirim nakon sto su me u toku prethodne nedelje po drugi put od kad sam kupio kola, ni krivog ni duznog udarili dok sam bio (propisno) parkiran na parkingu (ovaj put od pozadi). Upalio mi je i "check rear plate light" lampicu u kolima, svetlo kod tablica normalno svetli (kao i sva ostala), pa se nadam da je samo neki dzek olabavio ili se malo pomerio od udarca (a mozda je i od kise koja je u par navrata padala kao luda neki kontakt oslabio), pa cu svakako pokusati da otvorim, malo procackam svecice i nadam se da ce to da resi problem, ako ne, kupicu nove, nije skupa investicija.

 

Evo nakon 15-ak dana voznje i malo veceg uzorka u voznji, mogu da kazem da su me gume od do sada ulozenog (mali, veliki servis, prednji diskovi, akumulator...) najvise odusevile, odnosno najvecu razliku u voznji primecujem, jer sam na sve ostalo (osim akumulatora) imao neke sitne (manje bitne) zamerke. Sve sto sam napisao nakon krace voznje, stoji i sada nakon nekih 500km predjenih. Lepo se ponasaju na suvom, mnogo su tise kada prelazim preko neravnina, sinoc sam uspeo malo duze i po kisi da ih provozam (Po zvanicnim info, upravo u voznji po mokrom imaju najbolje performanse), sve je top i bez zamerki. Od (meni) interesantnih opcija, sporo se trose sto bi trebalo da mi garantuje neku sigurnost u naredne 3-4 godine, gledajuci koliko km godisnje planiram da prelazim, imaju RunOnFlat tehnologiju koja omogucava da se kola voze 80km na probusenoj i izduvanoj gumi, sto se nadam da necu imati priliku da testiram :). Potrosnja mi je pala takodje sa 4.5l na 4.3l na 100km, sto pripisujem pre svega nesto losijem stanju prethodnih guma. Sve u svemu, za sada je utisak vise nego pozitivan.

Fulda_Multicontrol.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebalo bi u toku sledeće nedelje da poručim novi set guma. Gledam AS, pošto nisam u mogućnosti za 2 seta, a već 10 god sam na zimskim pa bih probao nešto novo. "Običan" sam vozač, ne divljam tako da mi ne treba neki luksuz. Vožnja pretežno magistrala, nešto malo autoputa i nešto malo gradske. Dimenzija 195-60-R15, ono što sam razmatrao jeste sledeće:

Niža klasa:

- Sava All Weather

Nekako mi se više dopadaju od Tigra/Rikena AS, šara mi je jako lepa. 

- Barum Quartaris 5

Verujem da je koji stepenik iznad Save, ali meni deluje nekako neobično što se tiče šare. 

- Matador 

Dobija preporuke od vulkanizera u smislu da ima manje reklamacija na njih. Ima dopadljivu šaru. 

Srednja klasa

- Fulda Multicontrol 

Guma koja se meni lično najviše dopada, ali i osetno skuplja od ostatka. Ukoliko su drastično bolje od ovih iza, možda vredi da odložim kupovinu i prikupim još malo novca za njih? Mada opet sa tako skupim gumama dolazi i strah u vožnji. 

- Kleber Quadraxer 3

 

Edited by komplikator

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa valjda obrnuto? Sa dobrim gumama se uziva, a "strah" ide u kombinaciji sa losim gumama? 

Kada je AS u pitanju, nikada ne bih pravio kompromis, posto su vec same po sebi kompromis. Gledaj da dobijes sto bolje, za ono koliko planiras da izdvojis. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa recimo ako bih nekim čudom kupio Michelin Crossclimate ja bih auto sa tako skupim gumama vozio kao po jajima, ne bih imao tu slobodu u vožnji već bih bio ekstremno oprezan da ne pogodim neku rupčagu i ne oštetim gumu. 

Znači, ipak mi je bolje da sačekam i kupim ono što mi se dopada. Gume su stvar koja se koristi duže vreme, i jednom kada kupiš nešto nema nazad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Valjda je normalno da paziš na rupčage sa kojim god gumama? Putevi ovde sem autoputa i magistrala ne dozvoljavaju baš neku opuštenost.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, komplikator said:

Sava All Weather

Nekako mi se više dopadaju od Tigra/Rikena AS, šara mi je jako lepa. 

Pisao ranije, doduse veca dimenzija. Potrazi po forumu. 

 

Isao bi pre na Quadraxer ako imas para 

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minutes ago, Mijailović P. said:

Na 205/55/16 baš nešto i ne vodim previše računa na kvalitet kolovoza. :D

Sto jes' jes', ali valja i gledati to na Bravu sa onolikim i bokastim otvorima krila :P. Proguta i 18" tocak samo tako. 

On topic, nisam mislio da se gledaju iskljucivo najskuplje (za sta i ne treba neke pameti :)). Nego najbolje po testovima za svoje uslove voznje i novac koji se planira. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@komplikator, bio sam u slicnoj dilemi kao i ti nedavno (imas iskustvo par postova iznad tvog i stranicu unazad), isto se dvoumio izmedju Sava AS i Fulde, kod mene dimenzija 195-55-16. Na kraju sam se odlucio za Fulda MultiControl, neko srednje resenje. Izaslo me je 48k sve ukupno, 12k po gumi sa komplet uslugom i garancijom od godinu dana, s tim sto bi tebe izaslo poprilicno jeftinije, gledajuci cenovnik kod Ivana, jer je 195-60-15, verovatno tu oko 40k ukupno. Za sada sam prezadovoljan + dobijas godinu dana garancije i popravku/zamenu gume u vrednosti od 100e (sto je taman nesto preko vrednosti jedne Fulda gume). Uradio kod Ivana (uno.rs) kog su mi kolege sa foruma preporucile, on saradjuje sa Vulco kompanijom, otud i garancija. Ako si iz BG-a, a hoces sve da zavrsis na jednom mestu, onda je Ivan i Fulda moja preporuka, slobodno ga nazoves, popricas sa njim i on ce ti sam na osnovu nekih osnovnih pitanja (sta vozis, kako vozis, koliko prelazis, itd), preporuciti najbolju gumu, sto ce verovatno biti upravo Fulda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@komplikator

Ako je stvarno u pitanju 6. generacija »Kvatraka«, kao na slici, i nema kvaka (šareni ili suviše stari DOT-ovi) onda je ovo stvarno dobra cena u tvojoj dimenziji — i ostala su im samo 4 komada:

https://www.internet-prodaja-guma.com/vredestein-195-60-r15-quatrac-88h-64358227.html

 

Untitled.thumb.png.5f494928076a15c19b43d8cb8173363e.png

 

Edited by Ivan
Popravljen link, dodat PrintScreen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...