Jump to content
FAS Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

Kanađani se žale,a ne li mi Balkanci…:rofl:

Pazi februar mesec:prosek temperatura 10 stepeni,voće počelo da pupi,narcisi hoće da cvetaju…a onda mraz i sve ih uništi

 

04703ACA-DEF8-4BCE-84E4-CD4F34AE5C4E.jpeg 5F713064-7E6A-4F49-85B6-6C9297BC49B2.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Veliki test letnjih guma

 

232149-gume test.jpg

 

Ovoga puta veliki test letnjih guma sa kanala Tyre Reviews je usmeren na pronalaženje najboljih među 13 najpopularnijih marki. Test meri performanse guma u četiri ključna područja: prianjanje u suvim i mokrim uslovima, otpor kotrljanja, buka i udobnost. Nepotrebno je reći da serija testova ima za cilj da identifikuje gumu koja nudi najbolje ukupne performanse.

Testiranih 13 guma su:

  • Bridgestone Turanza T005
  • Continental PremiumContact 7
  • Double Coin DC99
  • Falken Ziex ZE310 Ecorun
  • Goodyear EfficientGrip Perf. 2
  • GT Radial FE2
  • Hankook Ventus Prime 4
  • Kumho Ecsta HS52
  • Michelin Primacy 4+
  • Nankang Econex NA1
  • Pirelli Cinturato P7 (P7C2)
  • Toyo Proxes Comfort
  • Vredestein Ultrac

Test je bio podeljen u nekoliko delova, počev od prianjanja u mokrim uslovima. Sledeći segment, ''Dry Performance'', merio je prianjanje guma u suvim uslovima. U segmentu ''otpor kotrljanja/potrošnja goriva'' je izmereno koliko goriva su potrošile gume tokom vožnje. mDeo za buku i udobnost je merio buku i vibracije koje proizvode gume. Konačno, poglavlje o trošenju meri istrošenost guma nakon vožnje na određenoj udaljenosti.

 

Nakon niza testova, Continental Premium Contact 7 je izašao kao pobednik.

Gume imaju najbolje upravljanje na mokrom i najizuzetnije performanse kočenja na mokrom. Takođe imaju najmanji otpor kotrljanja, što ih čini odličnim izborom za električna i plug-in hibridna vozila. Pirelli Cinturato P7 C2 su takođe preporučene zbog svojih dobro uravnoteženih performansi i prijatnog iskustva vožnje. Ostale gume koje su se dobro pokazale uključuju Bridgestone Turenza T005 i Goodyear EfficientGrip Performance 2.

 

 

wet handling.jpg wet braking.jpg straight aqua.jpg

dry handling.jpg dry braking.jpg rolling.jpg

noise.jpg price.jpg

 

Kompletni rezultati na tyrereviews.com.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opa, sestica, top. Ja vozim petice, super su! Neki su se zalili na arcs da se brzo trose, al eto ja nisam primetio nista alarmantno u prvoj sezoni, videcemo za dalje...

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minutes ago, TheWickerMan said:

Dobro je da si kletvu sa spuštanja auta skinuo, vidim da ti je dobro na 159 :D na Giulietti si imao dosta problema :D

Haha ima istine. Mada to se moze nazvati mojim neznanjem onomad, a znanjem sada. Al' ovo sa balansom je stvarno cist maler, tu nema racionalnog objasnjenja. Pisao sam vec tako kojegde po forumima, na Giulietti ukupno 4 setova guma (16 pneumatika) + na 159 ukupno 2 seta (jos 8 pneumatika) i tu je bila i jedna dopunska guma koju sam kupio da odmenim jednu krivu, znaci saldo : 25 pneumatika u 5 godina i NI JEDNU JEDINU nisam uspeo dobro da izbalansiram :D 

Edited by horvat

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, dekirs said:

Ja vec montirah letnji set

Bas lep tocak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ima li smisla više trošiti pare i vreme na zimski + letnji set npr. u Beogradu, uz 80-90% kilometara pređenih u istom, i ostatak po Srbiji i okolini? Pri čemu zimski uslovi praktično ne postoje već godinama - ne pamtim kad sam vozio po snegu ili ledu poslednji put, sem tipa par metara zaleđenog parkinga na Tari i sl. Ne računam ljude koji ili žive ili redovno odlaze na više nadmorske visine i voze po lokalnim putevima koji se ne održavaju nikako. Dakle, najveći broj vozača em manje voze zimi, em zimi od novembra do kraja marta ako je bilo u vrh glave 20 dana kakve-takve zime, ostalo su bili prolećni ili čak letnji dani... Kako se uopšte ponaša zimska guma na 20-25 stepeni i koliko je bezbedna u tim uslovima (a dosta dana smo imali takvo vreme) u odnosu na letnju ili AS gumu? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jok. All season solidna guma i teraj. One napred kad ti se brze istrose, kupis i stavis nove AS posle tipa 4-5 godina, zadnje vozis jos 1-2 godine preko pa i njih u djubre i tako...kupi baci, kupi baci...

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, ISV_01 said:

Jok. All season solidna guma i teraj. One napred kad ti se brze istrose, kupis i stavis nove AS posle tipa 4-5 godina, zadnje vozis jos 1-2 godine preko pa i njih u djubre i tako...kupi baci, kupi baci...

I ja sam nekako misljenja da je za nekoga ko 80-90% vremena vozi po Srbiji, pogotovo sa ovim vremenskim uslovima koje imamo prethodnih godina, da su All season gume dobar izbor. Plus nema cimanja i menjanja godisnje, vec vozis dok valjaju i to je to. Cak bih pre stavio sve cetiri nove odmah, iako znam da ima onih koji kupuju dve, pa od cetiri stare izaberu dve bolje i njih jos malo voze. Nekako mislim da su sve cetiri nove gume ipak bolji izbor, iako je naravno skuplja opcija. A i ove stare, mozes da ih prodas za sitne pare bar :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja definitivno prelazim na all season prvom prilikom. Sad imam zimske, i razmišljam da odmah stavim AS na proleće, ili ove zimske da ubijem do septembra i tad nove AS. U svakom slučaju AS i neću da razmišljam. Za 10k km po BGu odlična solucija. Pa nek ih menjam na 3 godine, isplati se, pogotovo ako su u normalnim dimenzijama.

Sent from my 2203129G using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod mene ce biti druga godina sad u maju kako sam kod sestre na Punticu stavio AS. Obzirom da je 90% godisnje voznje po BG gde skoro da i nema snega, i kad ga ima to bude brzo ocisceno, najispativije mi je bilo uzeti AS. Kakva je po nekom ozbiljnijem snegu jos uvek ne znam ali za ove 2 godine i to malo snega sto je bilo na putu nisam primetio da nesto ne moze, nece da izvuce i slicno. 

Zavisno od potrosenosti sledece godine mozda budem uzeo 2 nove. Da dodam, to su Sava Allweather,dimenzija 185/60 R14.

Edited by Axic

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/13/2023 at 1:11 PM, dekirs said:

Ja vec montirah letnji set, ko ce da ceka april :D

 

IMG_20230310_222230.jpg

Evo i ja da se pridružim.

 

IMG_20230314_135627.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...