Jump to content
FAS Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

Super je sto su punije lamele na bokovima. Cini mi se da to najpre strada na prednjim tockovima leti. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gume za sve sezone - isplate li se?

 

tigar gime.jpg

 

Već godinama gume za sve sezone ili na engleskom ''All Season'' gume postaju sve popularnije. Ne govorimo samo o Srbiji, već o čitavoj Evropi i Americi. To nam pokazuje i sve veći izbor kada su u pitanju proizvođači, modeli i dimenzije guma. Istovremeno je i sve manje njihovih kritičara. Razloga ima više. Na prvom mestu odnos uloženo-dobijeno, tj. cena u odnosu na upotrebljivost u raznim uslovima i to tokom cele godine. Na drugom mestu, zime postaju sve toplije i uz sve manje snega, pa zimske gume mnogi vozači koriste izuzetno retko po snegu i pri veoma niskim temperaturama. Na trećem mestu, ''All Season'' gume su značajno napredovale i sada mogu kvalitetno da ispune različite zadatke pri različitim uslovima. Naravno da to zavisi od gume do gume, ali zato vozač mora da se informiše pre kupovine.

 

Kompromisi su neizbežni

Na primer, jedna guma za sve sezone može da stane rame uz rame sa pravim zimskim gumama, ali će se veoma loše ponašati leti po mokrom asfaltu. Druga guma će biti odlična leti i po suvom i po mokrom asfaltu, dok će po snegu biti veoma loša. Treća guma će imati sjajan kompromis po pitanju karakteristika i zimi i leti - ali naravno da će biti osetno lošija od pravih letnjih guma leti i pravih zimskih zimi... Ovakvih ''kombinacija'' ima mnogo zato što proizvođači ovom problemu prilaze na različite načine, tako da i krajnji rezultat može drastično da se razlikuje. Dakle, mogu da postoje drastične razlike između ''All Season'' guma različitih proizvođača i modela. To je činjenica koju potvrđuju brojni testovi.

 

Ne može da se kaže da su gume za sve sezone loše u ovim ili onim uslovima. Zavisi o kojim gumama govorimo. Upravo ovde leži glavni problem! Nisu sve ''All Season'' gume iste! Kada u obzir uzmemo i ponašanje gume na suvom i vlažnom asfaltu (sa više ili manje vode), pri višim ili nižim temperaturama, kao i razne druge karakteristike, tek onda shvatamo koliko je teško napraviti kvalitetnu ''All Season'', odnosno gumu za sve sezone. Još kada u priču ubacimo i trošenje gume, odnosno njen životni vek, situacija postaje zaista nezgodna. ''All Season'' guma ne sme suviše da se stvrdne pri niskim temperaturama kako bi zimi imala dobru trakciju i po snegu i po suvom asfaltu, ali ne sme ni da postane suviše meka leti da se ne bi prebrzo potrošio gazeći sloj.

 

Da li su gume za sve sezone dovoljno bezbedne i zimi i leti?

Uzmimo kao primer prosečnog vozača u Beogradu koji zimi ne ide na skijanje ili na selo. Da li su njemu zaista potrebne prave zimske gume?

Nije u pitanju samo sneg, već su u pitanju i temperature - zime su sve toplije, sa sve manje snega, a često imamo i veoma duge sunčane periode sa neočekivano visokim temperaturama za zimsko i jesenje doba godine. Dakle, krenete autom negde noću ili rano ujutru i možete da naletite na neočekivanu poledicu, iako ste juče preko dana uživali u gotovo letnjem suncu. Podsetimo se, zimske gume su obavezne od 1. novembra do 1. aprila, ali samo ako je put prekriven snegom, ledom ili poledicom. Stoga se može reći da su bar one kvalitetnije ''All Season'' gume sasvim bezbedne u zimskom periodu. Kada je u pitanju letnji period, i tu se uglavnom dobro drže, mada su neke po karakteristikama daleko od običnih ili da ih nazovemo letnjih guma. Ponavljamo - karakteristike tzv. univerzalnih guma, odnosno guma za sve sezone mogu drastično da se razlikuju i na vrelom asfaltu.

 

Najnovije All Season gume su mnogo bolje nego ranije

Današnje univerzalne gume (neki ih i tako nazivaju, mada je to pogrešno) drastično su napredovale u odnosu na nekadašnje. Primetan je veliki napredak i u odnosu na one koje su se koristile pre samo 10 ili 15 godina, mada je tada izbor univerzalnih guma bio značajno manji. Generalno, tehnologija i materijali napredovali su toliko da danas imamo zaista široku ponudu All Season, tj. univerzalnih guma i to takvih koje u direktnom poređenju nadmašuju neke najjeftinije prave letnje ili zimske gume.

 

Nađite testove ''All Season'' guma

Ukoliko ste zainteresovani za gume za sve sezone, pokušajte da nađete što više testova guma koje se uklapaju u vaš budžet. Nađite ih što više, uporedite rezultate i proverite koja guma konstantno ostvaruje dobre rezultate. Takođe je veoma važno da pogledate rezultate svih testiranja, na različitim podlogama i u različitim uslovima, a ne samo konačnu ocenu. Ne zaboravite da ne kupujete samo zimsku gumu koja može da se vozi i leti - treba da vas interesuje kako se ta guma ponaša pri kočenju i skretanju po suvom i vlažnom asfaltu, koliko je otporna na akvaplaning i slično. Čak i među onim najkvalitetnijim univerzalnim gumama mogu da postoje drastične razlike u ponašanju u različitim uslovima. Jedna guma može da bude fantastična po snegu i na suvom, ali zato da ozbiljno podbaci u testovima na mokrom asfaltu. Druga može da ima prosečne karakteristike po snegu, dok će odlično da se pokaže u kišnim uslovima. Nažalost, testove najjeftinijih ''All Season'' guma je teško ili nemoguće naći, pošto se retko testiraju ili ih u startu diskvalifikuju zbog neke veoma loše karakteristike. Na primer, jedan poznati nemački časopis pre glavnog testiranja prvo proverava kako gume koče na suvom i vlažnom asfaltu - ako tu ne prođu automatski ih diskvalifikuje.

 

Koliko koštaju gume za sve sezone?

Cene i ponudu možete da pogledate na specijalizovanim sajtovima.

 

Odluka nije laka

Teško je dati univerzalan odgovor na pitanje da li se gume za sve sezone isplate. Nekim vozačima predstavljaju sjajno rešenje, u zavisnosti od toga u kojim uslovima voze, koliko snažan auto, koja guma je u pitanju i slično. Drugim vozačima je mnogo bolje da imaju dva seta guma, letnje i zimske. Na primer, ako imate snažan i težak auto i pritom vozite oštro, a kupite neku od najjeftinijih ''All Season'' guma, leti skoro sigurno nećete biti zadovoljni njihovim karakteristikama. Ili ukoliko živite u brdovitim krajevima gde pada dosta snega - prave zimske gume su ipak bolji izbor za zimski period. Za nekoga ko skoro sve vreme za volanom provede u saobraćajnim gužvama i to u nekom gradu u kojem ne pada mnogo snega, ''All Season'' gume mogu da predstavljaju odličan izbor. Kao što smo rekli, kod guma za sve sezone moraju da se prave kompromisi, a kakvi su ti kompromisi, to zavisi od gume do gume. Zato savetujemo da potražite testove i uporedite kako se koja guma ponaša na snegu, na suvom i na mokrom asfaltu, od kočenja do držanja u krivini.

 

Autor: Dragan Romčević

 

preuzeto sa - polovniautomobili.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za Beograd odličan izbor jer većeg snega i nema više od 3 dana a i tad rade ok. Više godina vozim Kleber ollseason ove godine ću probati napred Barum prošle godine ih stavio pozadi pa da vidim razliku. Mada leti napred stavljam letnje gume

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Dale said:

Super je sto su punije lamele na bokovima. Cini mi se da to najpre strada na prednjim tockovima leti. 

Apsolutno se slazem. I zbog toga i zbog sve manje snega, ako ih kupujem gledam iskljucivo AS modele koje su performansama sto blize letnjoj gumi. Cak sam se ovaj put trudio da izbegnem V-shape (koja je trenutno dominantan inzenjerski pristup kod AS) i da probam klasicnu linijsku saru... Generalno manja buka nego V-Shape, veliki uzduzni kanali za izbacivanje vode, a i vizuelno vec sa 2-3 metra i vizuelno lepse izgleda kao letnja guma, a ne zimska.

 

IMG_20210813_155643.jpg.7bc2fedb1bb24c88716f174fbb42ea4b.thumb.jpg.96266e812e0372165196bca4ea85e81d.jpg IMG_20210812_093915.jpg.a2ecde592700bac7eeff805f8b09a497.thumb.jpg.9601da8e874122bfcc41976f7e699e24.jpg IMG_20210813_154713.jpg.056b0e4af500d3b266cb883e511ed48d.thumb.jpg.cc17c1e55338aa310bc8ce76dff7ac62.jpg

 

Sto se tice ovog teksta sa PA iznad, iz mog iskustva sa ovim gumama od 2015. - prilicno je korektno i tacno napisan. Samo sto bih uvek dodao da, bez obzira na testove, ako se neko vec odluci da ide na AS, mora uvek da izabere ISKLJUCIVO prema svojim dominantnim uslovima voznje. I da je bespredmetno slusati bilo cije tudje savete.

Takodje, posto se po ovim tekstovima po netu pominju kompromisi:

1. njih je, zbog brzog razvoja kod AS sve manje i manje, pogotovo ako se dobro odabere prema sopstvenim potrebama;

2. ti kompromisi su sve manje i manje vidljivi - pogotovo prosecnim vozacima, za prosecne uslove, za vozila za koja su takvi pneumatici namenjeni (tj. vecina nas). X puta sam rekao da smem da potpisem da ogromna vecina vozaca, da ih stavis na neki premium AS (a da to ne znaju) i das im da provozaju - pojma ne bi imali da to nisu sezonske gume;

3. nikako po ovim tekstovima da pomenu i kompromise sa sezonskim gumama, koji mogu da budu mnogo nezgodniji. Jeste da se desavaju redje, ali npr. za nepune 3 decenije vozackog staza, vec nekoliko puta mi se desavalo da sa letnjim gumama zaglavim u snegu krajem aprila ili pocetkom maja. U situacijama u kojima mi se bukvalno koza jezila. Takodje su godinama letnje gume sve vise i vise "specijalizovali", tako da su cak i nekim banalnim situacijama u problemu, kada se namesti da mora da se sidje sa asfalta na mokro (trava, blato, nagib). Tako da je veliki plus AS upravo prilicna varijabilnost koje sezonske gume nemaju, nezavisnost od vremenskih uslova, nezavisnost od "gatanja" za termine zamene (gde opet mozes da uletis u totalnu kontru sa prilikama na putu)...

Ne navijam ni za jedan izbor jer i sam vozim i jedno i drugo, iz odlicnog iskustva kupio bih opet i jedno i drugo u zavisnosti od trenutne situacije (sa dobijenim setovima felni/guma, mogucnoscu skladistenja) - nego cisto iz iskustva navodim neke stvari koje po ovim tekstovima nikada ne pominju.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li je neko vozio Laufenn zimsku gumu? Ima li neko neka iskustva? Ja sam samo cuo da je 3x bolja od tigar wintere i da spadaju u Hankook gume kako vec.. Razmisljam se izmedju Lassa i Laufenn :whistle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neko reko Lasa….

Ima moj komša na vw bubi laufen, posle kontinentala,kaže da su super….meni se baš dopada šara

Edited by neshtry

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 hours ago, nemke said:

Da li je neko vozio Laufenn zimsku gumu? Ima li neko neka iskustva? Ja sam samo cuo da je 3x bolja od tigar wintere i da spadaju u Hankook gume kako vec.. Razmisljam se izmedju Lassa i Laufenn :whistle:

»+« varijanta »Laufena« je korektna za taj novac, možda mrvicu ispod »Save Eskimo HP2« i znatno iznad »Lase«, »Tigra« i klonova. Sa starom smesom, bez plusa, je loša. »Laufen« je »Hankukova« marka jeftinih guma, proizvode se mahom u Maleziji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 10/15/2022 at 12:13 PM, nemke said:

Da li je neko vozio Laufenn zimsku gumu? Ima li neko neka iskustva? Ja sam samo cuo da je 3x bolja od tigar wintere i da spadaju u Hankook gume kako vec.. Razmisljam se izmedju Lassa i Laufenn :whistle:

Imam ih na Puntu 165/70/14. Jako sam zadovoljan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
»+« varijanta »Laufena« je korektna za taj novac, možda mrvicu ispod »Save Eskimo HP2« i znatno iznad »Lase«, »Tigra« i klonova. Sa starom smesom, bez plusa, je loša. »Laufen« je »Hankukova« marka jeftinih guma, proizvode se mahom u Maleziji.
Zar je moguca kategorija "znatno iznad Lasse"???

Послато са M2003J15SC помоћу Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Burazer jutros resio da stavi zimske gume da ne čeka novembar i gužve. Odlučio se za Kleber 205/55/16 prolazi pored Beogume pa njih prvo okrenuo kažu imaju i zamalo da zagovori sve pita za datum moraju da provere. Zove lik kaže 2020 godina a cena iz 2022,zna da je taj Kleber bio oko 7 hiljada u martu ove godine a sada valjda 8700. Posle okrene Beocar isto Kleber i kod njih 2020-2021 ništa novijeg datuma a cena nova. Nadju mu Bf Goodrich 2022 jul uzme njih,inače Bf Goodrich 2 i Kleber 3 verzije guma zimske potpuno ista šara  cena valjda 8800 dinara. Kaže u martu je Goodrich bila oko 8 a Kleber oko 7 hiljada.Mogao je da kupi ali ajde da sačeka jesen kad ovi sada digli cene kao naftu što prodaju nebitno kad su nabavili gume svi prodaju po novim cenama . Kod vulkanizera pored njega matori vozi Volvo skidaju nove mišelin i stavljaju zimske.Kaže vulkanizer malo vam stare ove gume 12 godina a matori ali dobra šara ...

Edited by dach@

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ipak sam se odlucio za Laufenn 215/45/17 

9141din po komadu u Kemoimpexu sa 4god garancije 

4DB93684-C155-4EDC-8A9B-BAC2C3751A88.thumb.jpeg.bd73177028615ec5216a858482cfae9d.jpeg6A6EC68C-1AE8-4AEB-9F2B-D9A20D3EC1B9.thumb.jpeg.0a840f32db5450121ff6e07c35ede454.jpeg

F1C3D960-8AE0-45E7-81DE-A127746CFF10.thumb.jpeg.72eae594f2a6834def5b64c37768d716.jpeg

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 10/17/2022 at 1:15 PM, dach@ said:

Kaže vulkanizer malo vam stare ove gume 12 godina a matori ali dobra šara

Mator covek, ne vidi godinu na gumi, ali napipao da je dobra sara... :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sta je bolji izbor za letnje gume, GoodYear  EfficientGrip Performance ili Bridgestone Turanza T005 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obrati paznju na Nexen, mislim da pokusavaju da udju premium, kvalitet im je dobar za cenu koju nude.

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam danas montirao zimske 4 Nexn gume .. video sam da ima nekoliko verzija, verov sam fasovao najjeftiniju, pa cemo videti kad krene zima jesu li ok. Pre toga sam imao Orium i sa njima bas nisam bio zadovoljan, iako nisam zahtevan, cini mi se da su bar po snegu bas slabe bile prosle godine bar.

Sent from my SM-S906B using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/10/2022 at 7:55 PM, Dale said:

@037
235 55 17. Gledam malo letnje gume, mozda naleti nesto interesantno van sezone.

U toj dimenziji i cenovnom razredu imaš bolji "Gudjer F1 Asimetrik 6", a u klasi EGP2-a "Hankuk Ventus prajm 4 K135" po 20% nižoj ceni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skuplja mi jeLassa,mada bih mogao da navučem …

Laufen me  više zanima,sa njima mi je Alfa stigla iz Švice,ali sam ih odmah skinuo…

Čiji je brend i kakva je?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...