Jump to content
FAS Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

Nisam ni jedne druge AS gume vozio, ali generalno i iz iskustva drugih kažu da je Michelin 1. pa svi ostali. Sa CC u toj dimenziji sam sa 500L prešao već 30.000km i vrlo sam zadovoljan. Jesu kompromis leti sa letnjom a, zimi sa zimskom gumom ali ponovo planiram da ih kupim ove zime. I narvno zadnje 3 godine nisu osetile ozbiljniji sneg u Bg-u

 

Edited by Kosta Smosta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verujem, slažem se. Vidim da i njih ima od 10.000 do 20.000, kao i Bridžstona i Continentala. Nego ako osim njih ne vrede ove iz niže i srednje bolje da kupim dva seta felni.

 

Edited by Ivan
Ne citiraj prethodni post

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam siguran u tu matematiku sa dva seta felni. 

1. razlog je što zimske gume već 4. sezone nemaju tako dobro prijanjanje na snegu iako imaju recimo šaru od 6+mm, jednostavno su se izpostile.

2. ako ti CC traju 30.000+km, već ulaze u isplativost umesto 2 seta srednje klase guma (izvini davno sam računao tu isplativost a, referenca su mi bile Fulde - letnje i Kleber - zimske)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam u celu ovo priču (koja me nikada nije zanimala) ušao zbog Quadraxera². Ispalo je da je korektan leti i vrhunski zimi pa sam se bacio u razmišljanje. Za Michelin znam oni su sa cc i zakuvali novu ligu, nego nešto smatram da ne moram baš premium gume otkud znam. Iskreno škoda je u suštini povećan auto na golf platformi, neću imati zimi problema da krenem i da se krećem zbog težine i 4x4, imaću da stanem ako nešto ne bude valjalo.

 

Edited by Ivan
Ne citiraj prethodni post

Share this post


Link to post
Share on other sites

@QuoreSportivo

Kao prvo, dobrodosao na FLCS forum.

Molba da ubuduce ne citiras post iznad svog, tj. u temi odgovaraj sa "Reply", a ne "Quote" (sem ako ne citiras konkretno neki raniji post ili njegov deo). Ovako samo bespotrebno multipliciramo sadrzaj i cinimo temu nepreglednom za buduce citanje.

1 hour ago, QuoreSportivo said:

I jel toliko velika razlika između cc i ostalih guma?

Nije u gornjem "domu", nema generalizacije jer je segment specifican. Svaka ce biti bolja u delu koji gadja svojim performansama. A na svakome je da odabere sta i da li mu lezi. Licno sam vozio upravo CrossClimate i sada Dunlop Sport AllSeason - obe vise naginju ka letnjim, a opet sposobne da normalnom voznjom zavrse sve sto treba i u zimskim.

15.000+ km godisnje, Octavia Combi, 4x4, pretpostavljam dizel, odlazak na planinu - mozda bih u tvom slucaju ipak isao na standardna dva seta.

Ako ostanes pri AS, sto se izbora tice, po mom skromnom misljenju Quadraxer je best-buy, Sport AllSeason best-buy u premium segmentu, sa skupljima svakako nema greske. Bar od ovoga sto se kod nas nudi.

Sa PingPong i ostalim bez testova se svakako ne bih igrao u toj klasi, s obzirom sta sve treba da zadovolje. Pogotovo sto u 16'' razlika u ceni nije toliko drasticna kao u vecim dimenzijama.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izvinjavam se na citatima i hvala na dobrodošlici.

Ostajem pri AS definitivno. Kad se malo smire cene verovatno ću opet menjati auto, a duple felne uvek poklonim uz auto nikad nisam prodao posebno pa mi je to bacanje para. Mene iskreno najviše privlače gume koje si naveo ali definitivno ne mogu da se odlučim između Q2 i Q3 i Dunlopa. I Q3 mi po šari deluje kao CC, kapiram da je i ona više letnja od Q2. Dunlop je za malo skuplji ali je pitanje da li može zimi da se nosi sa Kleberom nastalim iz zimske.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na razumevanju.

Apropo teme, u ovom segmentu definitivno moras sam da se presaberes i vidis da li ti uopste i sta odgovara. Bez "sufliranja" sa strane :) .

Upravo tako, Dunlop i Michelin su svakako namenjene vise za suvo/mokro, vidi se vec i po sari i tehnologiji. Nije bilo nekog ozbiljnijeg snega prosle sezone, ali prolazio sam bez problema gde i ranije sa zimskim (sa oba modela). Cisto da vidis kojim delom sara radi na Dunlop SportAllSeason u tim uslovima, kod mene je za zoll veca 225/45/17 (mozda se razlikuje broj kanala u odnosu na uzu 205, nisam poredio):

 

IMG_20220111_132611_resized_20220830_100600848.thumb.jpg.fad6e92cf2a973af0d06ec7ebdaa5188.jpg IMG_20220113_094051_resized_20220830_100600567.thumb.jpg.ce6abf094da60f1b26ac673f562ced66.jpg IMG_20220111_132545_resized_20220830_100600714.thumb.jpg.764a54bf71c9cdade48d35003e32501b.jpg

 

Na mokrom je odlicna, ima ove velike uzduzne kanale za odvod vode. Bokovi i ivice su joj pojacani za dinamicniju voznju leti, sto su naglasili i imenom modela. Sa Michelin CrossClimate sam imao takodje skroz OK iskustvo pre par godina, takodje na HB Compactu. U medjuvremenu sam vozio klasicne sezonske.

Ako su ti bitniji zimski uslovi, onda definitivno one izvedene iz zimskih: GY Vector 4Seasons Gen-3, Conti AllSeasonContact, Nokian WeatherProof, pomenuti Quadraxer ili BF G Grip AllSeason 2, itd...

A ako zalazis u ozbiljniji sneg kao sto pomenu, uz vecu kilometrazu, ne bih se dvoumio za standardna 2 seta. Posto stvarno ne "navijam" ni za jednu opciju, svaka mi je vrsila posao u zavisnosti od trenutne situacije.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iskreno više mi se sviđa Dunlop ali biće da će Kleber biti bolja kupovina. Koristim dosta auto po vrletima i makadamu i često bude blata, tu je sigurno zimska šara bolja. Da je samo grad Dunlop bi se manje trošile i lepše su, Kleber mi ima ružne bokove. E sad provereni Q2 ili novi Q3. Q3 nije niko pomenuo da ima, guma totalna nepoznanica. Cenovno su nijanse u pitanju i za obične i za XL varijante. 

 

BFG se dosta teško nalazi. U direktnoj prodaji Tigar, Riken, Sava, Barum, Michelin, Viking na stanju u malom broju setova. Pitao sam što je tako mala ponuda kažu da narod kuka da su skupe i ove jeftinije i nema ih nešto po radnjama. Makar u centralnoj Srbiji, u Bg verujem da ima. Tako da će kupovina biti preko interneta.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posto ti je auto 4x4 bilo bi pozeljno da su ti sve 4 gume od istog proizvodjaca i u slicnom stanju
Meni CC (17cola) traju vec trecu godinu ili 20.000 kilometara od toga 15.000 leti po auto putu  i za to vreme su samo jednom vozene po snegu  samo iz razloga da ih probam
Kleber Q2 (13cola)  mi se bolje ponasaju po snegu i po mokrom od Tigar winer1
Sad kako sam sa 13 presao na 15cola verovatno cu da se odlucim za Kleber Q2 ili Q3 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobro ima tu razlike u pogonu ali je svakako 4 iste najbolje osim ako ne treba drugacije zbog specifičnih zahteva. To se odnosi pre svega na 50:50 pogon, meni je 90-10 do proklizavanja prednjih za 1/4 kruga tako da je bitno samo da budu istog promera. Na 50:50 ako bi stavio različite dimenzije napred i pozadi ne bi potrajao. Kleber su sigurno ok, ali Q2 i Q3 nema uporednih testova a razlika je izgleda ogromna. Meni Q3 neodoljivo liči na CC.

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 hours ago, QuoreSportivo said:

Ja sam u celu ovo priču (koja me nikada nije zanimala) ušao zbog Quadraxera². Ispalo je da je korektan leti i vrhunski zimi pa sam se bacio u razmišljanje.

 

Loš ali bezbedan leti i vrhunski - ali za univerzalnu - zimi. Sačekao bih neki test "Kvadraksera 3" pre kupovine.

 

I dobro došao! :)

 

Usput, testiran je "Mišelin Krosklajmat plus" protiv "Mišelina Krosklajmat 2": nova je slabija po kiši, a bolja na suvom i po snegu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala.

Kišu i mokro nisam ni uviđao dok neko ovde nije napisao da je asfalt 70% vremena vlažan. Što mi deluje kao tačno. Ja mogu da čekam test, nego se mislim da će da skoče cene pa ću isto platiti više, a i triper sam kad nešto krenem da kupim ne umem da sačekam. Sve do sad gde se Q³ pominje su Kleberovi promotivni spotovi. A testovi verovatno neće pre oktobra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim na onaj novi, pored njih su bile i "Hankukove" američke i evropske celogodišnje. Ako ga nađem onlajn postaviću link; ukoliko ne, ako stignem možda prekucam deo.

Edited by 037

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nemo' što da zamerite al ja više verujem vama koje ne poznajem nego testovima. Isto kao što ne verujem u ankete, odnosno mnogo ulaznih parametara moraš da znaš da bi znao šta je istina. Od sponzorisanja, preko referentnih vrednosti do toga da li npr koriste istu gumu za ceo test ili svaki put novu razrađenu kad mere. Redosled je na dva testa često različit što ne bi trebalo da bude moguće, mora makar približno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@QuoreSportivo ti ćeš sa 4 nova AS pneumatika moći da za npr. 2 godine kupiš 2 nova. Stare možeš ostaviti sa strane ili ih prodati kao polovne jer neko će i takve kupiti.

Tako ćeš uvek na svake 2 godine kupovati 2 nova pneumatika i isplatiti investiciju a pritom koliko prelaziš ni one neće preterano izgubiti svoje karakteristike. 

 

Ja imam sve 4 AS Sava allweather skoro godinu i po dana i prelazim svega 5-6k km godisnje,meni se tek sa 2 seta ne bi isplatilo. Nisam imao nikakvih problema sa njima, vozim ih 90% godišnje po gradu pa za moje potrebe i svojih 70ks nemam ni gde da vozim ekstremno da bih trazio bolju i skuplju varijantu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@AxicIspratio sam taj predlog na forumu i ok mi je. Mada ću radije prodavati ceo komplet posle dve godine ali videćemo već.

@knezevic76Fulda mi ima interesantnu šaru, nego je tik ispod premijuma po ceni. Zavisno od radnje od nekih 8.800 do 10,000 je, pa bih se tu lomio da li bih uzeo CC na akciji za iste pare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I Fulda i Michelin, imao obe, služiće te odlično u granicama za šta su predviđene, dakle za sve sezone. Poslužiće i ostali brendovi, nije sporno, al mislim da ova dva navedena brenda, plus još po neki, pružaju maksim. Naravno sve zavisi od kupovne moći i onoga što ti želiš, ali ako želiš maksimum za dat novac, sa ovima nema greške.
Lično imam dva seta guma, al da sam mogao da biram kad sam uzimao auto,umesto letnjih uzeo bi All season gume bez da razmišljam. I kad dođe dan za zamenu ovih koje imam, dolaze AS gume.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Što se kupovne moći tiče imam pare al nisu mi za davanje. Šalim se, mislim da je ludost davati npr 60.000 za set all season guma za mene koji sam prosečan vozač sa prosečnim zahtevima. Plus uvek imam lance u kolima ako negde zaškripi. Doduše da ih montiram umem na betonu, na snegu sam pokušao dva puta do sad i oba puta brzo odustao. Definitivno u ovu oblast se najviše ulaže trenutno i ako ne bude nekih poremećaja vremena verujem da ćemo za desetak godina voziti samo all season.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upravo tako, apsolutno se slazem.

Mi ovde palamu*imo o nijansama, poredimo, tumacimo licna iskustva i testove... A frapiram se kada bacim pogled po ulici ili parkinzima i shvatim da (moguce cak) vecina i leti vozi na zimskim gumama. I to dominantno one cuvene, sa Darth Vader :) sarom. Ili kada cujem M+S, mokro+suvo, a stvarno ima i toga a da nije zafrkancija :wacko: ...

Od voznje letnjih preko cele godine (od kad znam za sebe, pa tamo do 2009. kada je uvedena obaveza sezonskih) - prebacili smo se na voznju zimskih preko cele godine. Je*es sve ostalo, vazno je samo ispuniti formu i ne popiti kaznu.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja se za tih 1% ne slažem. Vozimo krševe, trap se gleda kad lupa, opruge kad puknu. Kad je ko od vas promenio amortizere? Znate li koliki im je životni vek i čemu služe? Ja lično kad ne mogu više da se koriste. A on gura gumu na podlogu. Znači stavi premium gume i krš amortizer i imaćeš lošiji grip od novih sa tigar gumama. To za gume i uvođenje zimskih se sećam - kako smo vozili letnje cele godine nije mi jasno. Gume po parkinzima uglavnom zimske ili polovne što je tek priča za sebe. Mislim da ni 30% ne kupuje nove, pa čak i oni koji imaju para. A realno ja kroz auspuh godišnje proteram i gume i registraciju i celo održavanje redovno, a verujem vi i više od mene.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...