Jump to content
FAS Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

@Strongman

Imam i zimske i all season BfGoodrich, bile su sličnih cena, vrlo sam zadovoljan sa njima! Zimske vozim na prednjim točkovima zimi, a all season na zadnjim cele godine! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kada je vec takva situacija, da imas dva seta felni i odlicne letnje gume, onda nema razloga ici na AS, pogotovo ne gadjati neke Premium AS. Bolje uzeti zimske u nekoj srednjoj klasi poput Klebera, BF i slicno.

Послато са M2003J15SC помоћу Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Siciliano a to opet sve zavisi od predjenih kilometara godisnje i potreba i zahteva vozača da li je sve to isplativo držati 2 seta guma na 2 seta felni. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
[mention=10902]Siciliano[/mention] a to opet sve zavisi od predjenih kilometara godisnje i potreba i zahteva vozača da li je sve to isplativo držati 2 seta guma na 2 seta felni. 
Jasno, ali krenuo sam od toga da covek ima odlicne letnje gume na alu felnama i celicne felne za zimu...pa da ne komplikujemo dalje sa analizom

Послато са M2003J15SC помоћу Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upravo tako. Imam odlicne letnje gume. Cak sam razmisljao da prodam letnje u kupim neke bolje All Seasons ali mislim da cu se drzati kupovine zimskih guma, inace ne prelazim mnogo godisnje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Momci, imam rešenje kako da se ,,obrne igrica'' što se tiče AS guma^_^.

Elem, kupio sam ih pre korone i samo jednom rotirao! 

Zadnje se troše bar 2 puta sporije a, zakonski minimum je za zimu 4mm. Znači te zadnje sam stavio kada su bile na 5,5-6mm i uz malo sreće da ih sačuvam na zakonskom minimumu i ovu zimsku sezon.

Prednje ću da slistim do 1. novembra, kada ću kupiti samo 2 prednje, koje će biti odlične za prvu zimu. Čim dođe 1. april prebacujem ih pozadi da ih što više sačuvam a, ove stare ću da trošim do sledeće zimske sezone.

Da sam ih ravnomerno trošio već bih ove godine morao 4 nove gume a, ovako je mnogo lakše za budžet kada se kupuju 2 po dve 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zavisi gde zivis i kako koristis auto
Ako zivis u Beogradu i vozis se samo po centru zimske gume ti skoro pa i ne trebaju (osim zakonske obaveze)
Ja passata skoro da i ne vozim zimi najvise se koristi za putovanja od proleca do jeseni stoga su meni Michelin CC idealne posto su one u principu letnje gume koje ispunjavaju uslove da se voze i zimi.
Pandu vozim svaki dan i u svim uslovima po gradu tako da na njoj imam pozadi Kleber AS a prednje menjam po sezoni. Kada kupim felne od 15 coli i panda ce da dobije kvalitetne AS gume ali neke koje su vise zimske orijentacije posto sa njom ne izlazim iz grada
 

Da zivim na Zlatiboru verovatno da bi bio drugaciji izbor guma

Smatram da na gumama ne treba stedeti pogotovo ne na AS gumama posto su one kompromis izmedju letnje i zimske pa imaju losije performanse
Razlika od 100e izmedju losijih i kvalitetnijih guma moze da znaci stetu od 500e

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Strongman , daj dimenziju. »Kleber Kvadrakser 2« je odlična zimi, iako je celogodišnja, što nije loše za tvoju ideju (ako ćeš ih voziti samo zimi). U tvojoj situaciji bih ipak uzeo zimske – »Kleber Krisalp HP3« i blizanac »BFG« su još uvek best-baj, a upravo su izbacili nove modele, »Bridžston Blizak LM005« i  »Kontinental Vinterkontakt TS860« su odlične za blage zime... Ali prvo daj dimenziju, napiši i koje letnje imaš, i ne žuri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

037 letnje imam 205 55 R16 Hankook Ventus Prime 3 i gume su u odlicnom stanju. Zimske bi uzeo 195 65 R15. Imam celicne felne za drugi set ili ako iskoci neka dobra ponudu kupio bi Alu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

195 65 15 je jedna od najjeftinijih guma. Preporucujem da kupis dobre(skuplje) zimske i miran si bar 5 godina. Srednja klasa u proseku 6500 po gumi, a visoka vec za 8000

Evo interesantno poredjenje cena: 
image.thumb.png.1f9cbcee99a859dee826fb7a851d4699.pngimage.thumb.png.6f780000e9978f3b187bfbfcf9e13675.png   

Edited by Dale

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naravno da moze da izgura.

Ali razlika je sto premium gume uglavnom (a opet zavisno i od njihovog ranga) duze zadrzavaju svoje prvobitne karakteristike.

Premium gume najcesce imaju bolje rezultate u vecini parametara na testovima (ponasanje na suvom, mokrom, kocenju, buka, udobnost,...).

A najveca razlika je u nekim granicnim situacijama, gde 2-3 m razlike moze da presudi da li ce doci do kontakta ili ne.

 

Desava se da se proizvodjacima ponekad "omakne", da neka budget guma u okviru korporacije (od vise svojih klasa brandova) primetnije pozitivno odskoci nekim parametrima... Tipa nedavno Savina UHP2 kod letnjih ili Kleberov Krisalp trojka kod zimskih... Ali i tada su opet najcesce "samo" best-buy (najbolji odnos cene i kvaliteta), tj. "samo" su pri vrhu lista po performansama i naravno da ima boljih.

To da li je sve pomenuto kod premiuma vredno doplate, apsolutno je individualan izbor. @Dale samo hoce da kaze da su te razlike u cenama kod ovakvih manjih i cestih dimenzija (kao sto je 195/65/15) vrlo male. Pogotovo kada se to rastegne na vremenski period od nekoliko godina u kojem se gume koriste, a razlika u ceni kompleta guma je reda velicine nepunog rezerovara goriva. A da svaka guma moze "da tera", naravno da moze, izbor je na svakom od nas.

 

PS: Apropo AllSeason pneumatika, toliko je toga do u detalje napisano i teoretski i iz iskustva za ovih deceniju i po postojanja foruma - od onih arhaicnih, maltene zimskih modela sa pocetka veka. Pa zakljucno sa ovim talasom modernih modela maltene svih proizvodjaca, koji je sa svojom CrossClimate pokrenuo Michelin tamo od 2015. (izvodjenje AS iz letnje gume, koja ce imati 3MPSF setifikat). Tako da je po meni apsolutno bespredmetno bilo koga nesto savetovati (sem ako se ne srlja u neku ociglednu gresku). Svi "teramo" vozila razlicite tezine i snage u razlicitim uslovima, razlicite kilometraze razlicitim tempom, neko ima mogucnosti za skladistenje, neko ne.... Tako da ce svako imati svoju racunicu da li mu tako nesto treba ili ne, da li mu se isplati ili ne. Pri tome naravno ne zastupam bilo koji izbor, vec u dve ture sam vozio AS, i pre toga i izmedju godinama mnogo vise klasicne sezonske... Kako mi je u tom trenutku vec odgovaralo, a svaki izbor je sasvim korektno odradjivao posao i ispunjavao ono sto sam ocekivao, samo kada se rezonski odabere.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ivan apsolutno se slazem sa konstatacijom, iskreno uvek sam tezio u bilo kojoj sferi da imam kvalitetnije stvari koliko je budzet to dozvoljavao. Problem je sto ne prelazim zimi mnogo i pitanje koje postavljam samom sebi jeste da li dati vise za kvalitetnije gume..... Mislim da je najbolja varijanta ako idem na premium segment Dunlop. Cudi me da se Pireli slabo kotira poslednjih godina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svi mi znamo koja i kakva je dominacija zapadnjačkog lobija i mašinerije markentinga.

Svi mi znamo i za protekcijske i štelovane testove koji dolaze sa istog.

Imamo razne afere kao dokaz.

Neopravdano visoke cene proizvoda sa isih strana.

Činjenica jeste da se tehnologija iz istočnih zemalja još nije dokazala, bar u našim krajevima jelte pošto smo podložni zapadnom uticaju.

Kao što Ivan reče, ni ja nisam od onih koji pristrasno naginju na jednu stranu ili za određeni brend već gledam da prođem jeftinije za bolje karakteristike određenog proizvoda.

Nisam primetio da neko radi suprotno.

Uvek ima bolje.

Ja sam konkretno sa ovim Kleber Q2 i više nego zadovoljan na autu od 150PS.

Preporučujem...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Strongman said:

Mislim da je najbolja varijanta ako idem na premium segment Dunlop. Cudi me da se Pireli slabo kotira poslednjih godina.

Bar iz licnog iskustva, Dunlop je best-buy medju premiumima :) . Cak u nekim dimenzijama znaju da ih cenom pozicioniraju tik iznad neke vise srednje klase, a performansama su izuzetno korektne.

Kao mladji sam ih ne znam iz kog razloga izbegavao, ali eto npr. skorije sam od njih imao letnju touring varijantu Sport BluResponse i trenutno Sport AllSeason.

Pirelli su naduvali sa cenama, koje bas adekvatno ne prate rezultati testova.

Ako malo prelazis (kao sto si napomenuo) i pikiras iskljucivo zimske zbog dva seta felni, mislim da su ti u tom slucaju Krisalp HP 3 i vise nego racionalan izbor. Baci pogled i na testove koje sam kacio na pocetku ove poslednje zimske sezone, pre par meseci:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/28085-pneumaticiletnji-zimski-iskustva/&do=findComment&comment=1626356

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

@Strongman

Nisi razumeo čuđenje, ovaj »Danlop Vinter trejl« sa slike koju je postavio Dale je zapravo preimenovana »Sava Eskimo HP2«, bilo bi ludo platiti je više od »Bridžstona LM005«. Bedna prevara. »Danlop« je nažalost postao robna marka, u Evropi na nju ima pravo Gudjer, u Aziji Falken, itd. Dobra »Danlopova« zimska je »Vinterrispons 2«, košta oko 8.500. Ali, za taj novac, definitivno bih uzeo »LM005«.

 

Ako si našao »Kleber Krisalp HP3« za 6.000 a tih skoro 10.000 po kompletu ti je velika razlika — uzmi »Kleber« i ne misli, po meni. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav forumaši. Da ne mislite da padam sa neba u temu pročitao sam od korice do korice. Pročitao sam i po ostalim forumima, ali ovde je definitivno najopširnija i najcelovitija. Imao bih dilemu oko AS guma. Naime godinama sam vozio alfu 156 (15 god) koja je imala dva seta felni i gde mi je bilo normalno da sam menjam setove po potrebi. Živim u kući pa mi to ne predstavlja problem. Sad imam octavia combi 4x4 i rešio sam da ne kupujem duple felne nego da idem na all season gume. E sad, prelazim daleko manje nego ranije - promena roditeljskog statusa i cene goriva i to sad godišnje bude oko 10k leti i 5k zimi. Idem na more i na planine ali što neko reče ovde na forumu - na Goliju ili Kopaonik samo za grtalicom, kad padne veliki sneg ne može se ni sa Nivom i za to nema adekvatne gume. Trenutno imam nexen winguard 3 koje vozim od 2019 i koje sam ostavio letos jer mi više nisu bile za zimu. Vozim normalno, mada oktavija karavan posle godina alfe deluje kao da vozim kombi.

Znači naglo kočim ili ubrzavam samo ako mora, autoput maks 120kmh zbog potrošnje. 80% vožnje mi je grad i prigrad. Dimenzija guma je 205/55/16

E sad:

Linglong allseason je od 5.500-6.500 nju nismo ni pomenuli Kinez ne znam da li je iz Zrenjanina.

Tigar/Riken/Orium all season od 6.000-7.000 vidim da se većina protiv, pogotovu zbog mokrog.

Sava AW košta oko 7.000-7.500 niste nešto izneli utiske jasno a ima par ljudi koji imaju.

Kleber Quadraxer 2 6.700-7.500 ste nahvalili, sad me zanima da li je bolje ona ili Q3 7.300-8.500 koja mi deluje kao CC (tj da li je Q2 zastarela jer se pravi već 6 godina.

Nexen 4S je od 7.500-8.400 nema nekih iskustava ali mi je zimska bila ok po snegu i leto je celo izdržala ali se po oštrom kamenju cepaju komadi.

Fulda MC od 8100-10000, stavljali ste u malo bolju poziciju od Klebera ili BFG,

Quatrac jako težak za naći i ako ima bude preko 10.000.

Barum nemam neka vrh iskustva sa zimskim imao sam davno na puntu mk1 pre je popustila na koncima nego što se pojela od vožnje.

Dunlop AS ona što liči na letnju od 8.500-10.000. Neko se pohvalio da je po snegu ok ali je bio samo taj jedan post o njoj po zimi, nije bilo komentara kako mu se ponašala letos?

Michelin, GY, Bridgestone i Continental smatram da su jako skupe za ono što planiram. U suštini hoću da vozim zima-leto-zima-leto i da ih menjam ma u kakvom stanju bile. I da napomenem da sam letos u Grčkoj krpio gumu i tu u prodavnici guma je npr Triangle AS bio 220€ sa montažom, a Hankook 4S 300€. Te dve su samo imali u tom malom servisu. Što mu dođe jeftinije nego kod nas.

Kratko i jasno šta je po vama bestbuy kupovina AS guma trenutno da ugrabim pred sezonu?

Cene su okvirne što sam bunario po netu i oglasima, nisam pokušao da kupim ni jedne da bih znao tačnu cenu.

I još nešto. Vidim da većina vas skida gume sa toplijim danima. Vodite računa da imalo nemalo padavina zimi ako dođe do neke čuke lako možete da budete kvalifikovani kao tehnički neispravni sa letnjim gumama.

 

@037

 

 

Edited by neshaoct
dodao tag

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sada sam proverio CC 2 su 10510din u toj dimenziji (Adamgume a, možda negde ima i jeftinije). Probaj da napraviš gimnastiku da od te 4 zimske odabereš 2 ako imaju dovoljnu dubinu šare i da ih ostaviš pozadi a, napred 2 nove CC. Uz bitnu napomenu da kada padne sneg vrlo obazrivo voziš jer kada je pozadi slabije prijanjanje ume auto u krivini da se ,,gicne''. Nešto slično i ja planiram za ovu zimsku sezonu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam jesi li ovo meni napisao. Ja sam moje spalio letos, nemaju šare ni 3 mm. I jel toliko velika razlika između cc i ostalih guma?

 

Edited by Ivan
Ne citiraj prethodni post

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...