Jump to content
FAS Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

Čitao sam temu, ali opet će mi trebati sveža mišljenja kolega forumaša. Elem, imam zimske gume u pristojnom stanju na Grande Puntu, 205 45 r17, i sada razmišljam o kupovini a) letnjih guma ili b) all season. Nisam zahtevan vozač, na prošlom autu sam imao samo zimske i bilo mi je ok, nikakvih problema nisam imao leti, bar da ja znam. Mrzelo me da se cimam sa zamenama jedno vreme, a i pare su bile problem u jednom periodu. Elem, zanima me šta bi bio best-buy u ovom trenutku (tj. nekoliko modela iz te kategorije, ako može)? Kriterijumi su: neću najgoru, hoću najjeftiniju moguću a da je ok kvalitet i da traje što više. Ako je razlika u ceni između dve gume npr. do 1.000 - 1.500 dinara po jednom pneumatiku, a kvalitet nebo i zemlja, nije problem da platim. Najpre me interesuje da li je pametnije da kupim All Season gume i da ih vozim stalno (i zašto ne), a ako baš zagudi, što se retko dešava u Beogradu, zamenim za postojeće zimske za tih par dana,  ili je neuporedivo bolje imati ipak prave letnje pneumatike (znam da će se bolje ponašati u letnjim uslovima od AS, ali koliko)? Treba imati u vidu da sam osoba kojoj je pomalo muka pri pomisli da ću u slučaju uzimanja letnjih guma, morati dva puta godišnje da idem na zamenu, zato naginjem All Season kod kojih se može desiti da ne moram uopšte da ih menjam. Što se tiče brendova, za sada sam razumeo da bi bilo ok izbeći Tigar, a da Sava gume imaju dobar odnos cena/kvalitet. 

Da dodam uslove u kojima najčešće vozim - centralne BG opštine 70% vremena, teritorija Grada 15-20%, turistička putovanja po šumama i gorama, da ne kažem vukojebinama 10-15% vremena (ali barem 30% u kilometraži ukupnoj ili više). Putovanja uključuju Srbiju, BiH i CG, može da se desi i neka Grčka na leto. Većina putovanja van BG će biti u periodu od ranog proleća do kasne jeseni, ako je bitno za odluku. 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@pilgrim011 

Dosta zavisi i kuda se sve krećeš (npr planinski krajevi, centralna + južna Srbija i slično) i da li su ti te relacije dosta česte ili si pretežno "lokalni tip", kao i koliko godišnje prelaziš.

To prvo moraš sam da definišeš jer ti je to i glavni uslov za odabir letnje+zimske gume ili gume za sve sezone. 

 

Ako biješ dosta godišnje kilometraže, Eco plastikaneri / Touring gume su tu u prednosti kao letnje ali su im ponašanje po mokrom i klizavom kolovozu kao i držanje u krivinama slabije/lošije od standardnih i premium pneumatika a sve u pogledu dužeg trajanja gume tj mogućnosti za veću pređenu kilometražu na godišnjem/višegodišnjem nivou. 

U ovoj Eco/Touring klasi ja nisam video All Season pneumatik (možda postoje) i diskutabilno je zbog njihove specifične smeše za leto+zima period korišćenja.

 

Što se tiče AS guma, par članova je vrlo zadovoljno sa Tigar AS gumama čak i po snegu (mislim da je dellas pisao, a i totti je spominjao iste na službenim vozilima), pa bi i njih razmotrio od njiže klase kao i neke kineze (Sailun i slične).

Savu AS imam i ja sam zadovoljan iako su malo bučnije zbog oblika šare (kao po šinama da vozim). 

Hankok 4Season koje sam imao ranije su izdržale 4 godine i bacio sam ih (godišnje prelazio 10-12 hiljada km). 

U toku zime ni sa jednim od njih nisam imao problem po snegu i malo leda, po kiši su se dobro pokazale za moj tip vožnje. 

 

Što se tiče odlaska u vuko**bine, išao sam službeno i sa letnjim gumama i to je napornije ako je mokar teren sa kamenjem i blatom (primer geodetskih radova na čukama na koje je i Bog zaboravio). Nije nemoguće proći ali zahteva sajlu za vuču, lance i vojni ašov kao prvu pomoć (važi i za zimske). Sa zimskim gumama je zbog oblika šare pneumatika lakše da podnese blato i ima bolji prihvat na kamenje, korenje i drugo.

Ako bi i tu tražio kompromis, u odnosu na sve što si naveo, kombinovane tj all season gume bi ti bile sasvim ok.

Skineš, prodaš tvoje zimske (ili bar staviš u štek) ili voziš napred AS gume, pozadi zimske i tako dok se ne istroše jedne pa ih zameniš (jeftinija i ekonomičnija varijanta). 

 

To kako će se ponašati letnja guma u odnosu na AS zavisi od cenovnog ranga te gume ali i od drugih parametara, poput stila vožnje. Ako hoćeš da pakuješ krivine, onda ćeš morati da se otvoriš za premium letnju gumu :)

Edited by ISV_01

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ISV_01, hvala na iscrpnom odgovoru. Da, zaboravio sam kilometražu - nemam precizan odgovor, ali npr. između 10 i 15 hiljada godišnje. Što se tiče vukojebina, nisam baš mislio na off-road, nemam odgovarajuće vozilo. Više su to magistrale raznorazne i lokalni putevi boljeg ili lošijeg kvaliteta. Tj. uglavnom se krene ili autoputem iz Bg ili nekom ok magistralom, a završi se svakako na lokalnom putu. Primeri: dosta puta sam išao ne tako sjajnim, ali lepim (tj. lepih prizora ima - Kapija Podrinja itd.) putem Valjevo - Rogačica, magistrala i lokalni putevi kroz Hercegovinu, lokalni putevi po Tari, put do Krupajskog vrela (kucaj na Google Maps da vidiš rutu, a poseti ako nisi), još neki delovi Istočne Srbije, jugoistok sa naglaskom na Staru Planinu, put do Sopotničkih vodopada (ovde mi nije bilo svejedno gledajući u provaliju), Bosanska Krajina, Durmitor itd. Dakle, kolima idem samo dok ima asfalta kakvog takvog, posle peške. Eventualno ako postoji manje parče puta gde je zemljana podloga, i da znam da je ok put, onda mogu da prođem. I 80% je to u boljem delu godine tj. od aprila do početka novembra, nikad mi nisu trebali lanci, ašov niti sajla, hvala bogu. 

Što se tiče frekvencije odlaska na ta malo duža putovanja, pa, u proseku jednom mesečno otprilike, u međuvremenu bi bio samo grad, + do 100-150 km od BG eventualno. 

Da, vezano za krivine, ne znam šta je pakovanje krivina, ali ja sam i sa starim Puntom uživao u savladavanju serpentina. Ne moram da jurim velikom brzinom, uvek je bezbednost na prvom mestu, ali uživam u toj vožnji. 

E sad za Tigar - čitao sam čini mi se i ovde na forumu da se neki žale da se brzo potroši, nemam pojma da li je to bilo za letnju, zimsku ili AS... Dakle, ako su Tigar AS ok rešenje, onda nemam protiv da uzmem, kinezare bih izbegao, eto čisto onako. Sava AS i buka - jel im to inače karakteristika, ili baš tih koje ti imaš? Ako znaš, naravno. 

Edit - dobra ideja za kupovinu AS i prodaju zimskih, moraću da vidim koliko se kreću cene polovnih, i da izmerim šaru, odokativno deluje da su na 6mm, ali možda lupam... 

Edited by pilgrim011

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kontam. Sta znam, meni su AS sveobuhvatno vrsile posao i tamo gde je bio asfalt i gde nije bio asfalt ili sta je ostalo od njega (ovcar-kablar), serpentine zanosim. 

Obzirom da ih vozis cele godine, budi spreman da AS gumu menjas na 4 godine, moguce i pre pocetka zimske sezone te 4.te godine jer je zakonski minimum 3mm zimska mislim. 

 

Sa tog aspekta 2 seta ti traju duze (bar nekih 1-2 godine) ali isto tako imas 2 seta guma koja zbirno vise i kostaju + ako hoces i felne za zimu + vulkanizer ako neces ti da se drndas sa menjanjem. 

Ipak i AS treba jednom godisnje do jednom u 2 godine rotirati i balansirati zbog ravnomernog trosenja (posebno kod dizela). 

 

Kod Save All weather sto imam, to je do oblika sare pneumatika i generalno sve koje imaju takav tip su bucnije, bar sto sam nacuo i procitao (slaganje sare u 'jelkicu') Hankok 4Season S1 su imale 'lamele' poput blokova i bile su izrazito tise. 

1 hour ago, pilgrim011 said:

Edit - dobra ideja za kupovinu AS i prodaju zimskih, moraću da vidim koliko se kreću cene polovnih, i da izmerim šaru, odokativno deluje da su na 6mm, ali možda lupam... 

Radi manjeg troska mozes voziti 2x2 kao sto sam naveo. Ovako uzmes sve 4 sto je ipak ekonomski skuplje ali opet nesto nadoknadis prodajom zimskih

Share this post


Link to post
Share on other sites
55 minutes ago, ISV_01 said:

jer je zakonski minimum 3mm zimska mislim

Ne, minimum za zimsku je 4 mm, a za letnju 1.6 mm .

@pilgrim011

Sa sigurnoscu mogu da ti kazem, da niko sa sigurnoscu ne moze da kaze sta ce tebi vrsiti posao :D . Sve imaju i svoje prednosti i mane, a na tebi ja da odmeris koja prica tebi najbolje pije vodu za tvoje potrebe. To ti je kao da pitas da li da kupis benzinca, dizela, benzinca sa plinom, atmo ili turbo... Svako ce ovde imati svoje vidjenje i misljenje, koje uopste ne mora da se poklapa sa onim sto tebi treba.

Ono sto sigurno ne bih radio je pomenuto kombinovanje razlicitih tipova guma na razlicitim osovinama. I da ako vec ulazis u pricu sa AS ne stedis (jer su vec kompromis) i uzmes nesto krsteno, provereno na testovima, sa konkretnim rezultatima koje mozes uporediti medjusobno ili sa letnjim/zimskim gumama. Dodatno sto sa razvojem njihove tehnologije zadnjih godina nisu ni sve AS iste, tj. i njih specijalizuju da naginju vise letnjim ili zimskim uslovima.

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minutes ago, Ivan said:

za zimsku je 4 mm

Tacno, zaboravio sam. Razlog vise sto AS guma ne moze kod nas da pokaze 'potpuno trosenje' iste. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Ivan

Ako je razlika u kvalitetu/performansama značajna, pare nisu problem. Mogu li neki primeri krštenih AS? Je li krštena KLEBER 205/45 R17 Quadraxer 2 88V XL? Ili moram da gađam skuplje, tipa Fulda ECOCONTROL HP2205/45 R17 88V XL? Ili moram još skuplje, npr. neki Michelin ili Continental? 

Kapiram da su po tebi Tigar i Sava out, tj. nedovoljno dobre. 

Elem, preporuka bi mi bas značila, konkretna. Nije mi cilj da prođem što skuplje, ali sam spreman da platim za najbolji odnos cena / kvalitet. :)

Edi: da dodam da sam svestan da postoje razni testovi na netu, ali ne znam čemu mogu da verujem, tj. skoro svi testovi u današnje vreme, bilo čega, su sponzorisani, da ne kažem lažni. Ne znam koji su izuzeci kod testiranja guma, ADAC možda? 

Edited by pilgrim011

Share this post


Link to post
Share on other sites

@pilgrim011

Kakve su te gume koje imaš, u kojem stanju su i koliko stare?

Od toga kreni.

Već dve godine kotrljam 4season gume. Takve sam nekada davno terao kao "univerzalne".

 Znali smo razliku ali to su druga vremena bila.

Danas na takmičenju za međunarodnu pesmu, doslovce, peru ruke. Šta znam, ko je ovde lood.

Možda smo mi tada bili. :smoke:

Prelazimo slične distance a konjići su na mojoj strani, ako je pretpostavka tačna.

Nema velikih znakova trošenja a bolja je guma od većine onih nekadašnjih univerzalnih.

Tako da, ono... :ball: 

Guma mora biti zdrava! :lol:

Edited by Mijailović P.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Mijailović P.

Au brate, osim prve rečenice, ja tebe ništa nisam pošteno razumeo. 

Ne mislim da je toliko bitno stanje sadašnjih - svakako su zimske, pa ih ne bih trošio tokom leta ako ne moram. Inače su sve četiri domaće i valjda iz Tigar fabrike, dve su Wintera, a dve su neki drugi njihov brend, zaboravih ime. Šara je 6mm otprilike, proverio danas ne baš preciznom metodom, ali su matore, valjda 2016 ili 2017, zaboravih, a nisam sad pored kola. 

"4season gume", "univerzalne" - opet ne razumem, zar nisu to samo drugi nazivi za All Season tj. celogodišnje gume? Ili si mislio npr. na Goodyear Vector 4 Seasons Gen-3?

Edit: razumeo sam reference vezane za Konstraktu, ali mislim da mi to neće mnogo pomoći da odaberem dobru gumu. :D

Edited by pilgrim011

Share this post


Link to post
Share on other sites

@pilgrim011

Aahahaha...   :lol:

Nisam bre ja Ivan pa da ti sve "izdrrobim" na sitno. :D

Kad sam kod toga. 

Forumi uoošte počinju da liče na ove debilne rijalitije.

Ljudi, čitajte između redova. Formirajte svoje mišljenje.

Iskustvo je iskustvo makar i pogrešno. 

Ne treba se zaletati ali mora postojati stav.

Danas-sutra bićete pred većim izazovima koje neće moći rešiti ni jedan forum ili neće biti vremena.

Rezime, iako ima toga još al' mrsko mi ... pored svih ovih stranica.

Sve su dobre sem ovih najgorih. :whistle:

Turaj i vozi. Ako uzmeš za'ebaćeš se, ako ne uzmeš ... :guitar:

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, pilgrim011 said:

Kapiram da su po tebi

Nema sta po meni, testova na netu imas koliko hoces. Sta licno mislim, to je nebitna stvar za tvoj ili bilo ciji izbor ;) , a tu smo svakako da procaskamo.

Poprilicno je pisano godinama unazad pa da se ne ponavljamo, jedino zato ne sirim pricu. O modernim AS i iskustvima sa njima pisao sam ovde jos 2015., bio sam medju prvima koji su "na slepo" i samo na rezultate testova kupili Michelinov CrossClimate. Pre toga mi AS nije bio na kraj pameti jer su bili zastarela tehnologija, a sada su najbrze rastuci i segment sa najvise primenjenih tehnologija. Od tada izmenjao i setove standardnih sezonskih, pa opet AS, sve kako bi mi vec u tom trenutku odgovaralo, sta bi stizalo sa novim vozilom... I jedne i druge imaju prednosti i mane. U medjuvremenu je gomila ljudi i ovde usla u pricu sa AS, tako da iskustava ima koliko volis.

Nista ne potcenjujem, samo kazem da ako vec pravim kompromis, to radim sa necim sto je merljivo i empirijski provereno, da bih unapred znao sta da ocekujem. Kao sto rekoh, neka AS je projektovana vise za suvo/mokro (Michelin CrossClimate, Dunlop Sport AllSeason), neka izvedena iz zimske, sa V sarom, vise za sneg (Nokian WeatherProof, GoodYear Vector 4Season Gen-3), neke su izmedju (Continental AllSeasonContact), neke bucnije (Sava AllWeather), itd... Konkretno Kleber Quadraxer 2 za koji pitas se ljudima pokazao kao lep kompromis ulozeno/dobijeno... 

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

@pilgrim011

 

Ta »Fulda« koju si pomenuo nije celogodišnja guma. 

 

»Kleber« koji si naveo je uopšteno najniži kvalitet koji bih uzeo u razmatranje, isključivo ako mi to finansije diktiraju. Inače, pokazala se odlično na zimskim testovima a slabo u letnjim uslovima. 

 

Dimenzija je skupa, i koliko vidim sve se od trenutno raspoloživih svodi na »Kleber«, nekoliko dobrih guma - »Kontinental«, »Vredštajn«, »Mišelin« i »Gudjer« - i »Trajangl«. Još »Hankuk« kao neka srednja opcija, mada bi trebao biti jeftiniji, ostale nisu interesantne. »Kontinental«, »Trajangl« i »Mišelin« su orijentisane na leto, a »Gudjer« i »Vredštajn« su klasičnije orijentisane celogodišnje gume. »Hankuk« je i tu negde između, ali performansama načelno mrvicu ispod. »Trajangl« je na jedinom testu napravio odličan rezultat, ali Kinezi su hvatani u varanju a i ko zna kakve će biti kada smesa ostari... zanimljive su, no verovatno ne želiš da ih ti ispituješ. Od nabrojanih, sa ovakvim cenama, lično bih išao na »Gudjer« (ujedno best baj), ili eventualno »Mišelin«, a jeftina opcija — pa, »Kleber«, iako bi me vuklo eksperimentisanje sa »Trajanglom«, samo valjda ne toliko da bih ga sam finansirao.

 

https://www.autogume.rs/gume/Goodyear-brend/Vector-4-Seasons-Gen-3-R-422848
https://www.autogume-online.rs/triangle-ta01-205-45-r17-88w--2535490
https://www.autogume.rs/gume/Triangle-brend/TA01-R-439789
https://www.autogume.rs/gume/Vredestein-brend/Quatrac-Pro-R-448885
https://www.autogume-online.rs/hankook-kinergy-4s-h750-205-45-r17-88v--10653939
https://www.internet-prodaja-guma.com/michelin205-45-r17-88v-xl-tl-crossclimate-2-mi-187888.html
https://www.internet-prodaja-guma.com/kleber-205-45-r17-quadraxer-2-88v-xl-780520.html

 

Postoje li alternativne (i jeftinije) dimenzije za tvoj auto? Jesi li otpisao kombinaciju letnjeg i zimskog kompleta?

 

Usput, ne vezuj se za marku već konkretan model. Postoje znatne razlike. Npr »Vredštajn« ima i po tri različite celogodišnje u istoj dimenziji (konkretno, dve u tvojoj, ali ta druga nije za preporuku).

 

PS

Celogodišnja = svesezonska = ol sizon = AS = 4 sizons... Samo, opet, svaki model je priča za sebe, i različito se ponaša pod različitim uslovima. »Mišelin« i »Vredštajn« se tako izdvajaju nekim tehničkim rešenjima kod celogodišnjih, no tih konkretnih modela sada nema u ponudi u 205/45 R17 (»Krosklajmat plus« i novi »Kvatrak« bez broja).

 

PS2

ADAC su nemci, a oni najviše varaju na testovima, plus što daju samo ocene i tek ponekad rezultate kočenja... tako da je potrebno pogledati i druge članke.

Edited by 037

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Mijailović P.

Hvala ti brate Sokrate! :D Odavno nisam pročitao na nekom tehničkom forumu ovoliko rečenica a da su toliko zakukuljene i zamumuljene, da toliko zaobilaze kao kiša oko Kragujevca, pune metafizike i sl. Ja bih ti predložio da se kandiduješ za preCednika - talenat je tu, samo malo rada na brušenju istog i Aleksandar će pasti,  uopšte ne sumnjam u tebe! :yes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne mogu da izmenim više prethodni post, otud nov. 

@037, u pravu si, otvorio sam hiljadu tabova pa pobrkao letnje i AS gume, pogrešno sam linkovao. Sad da iščitam potanko silne informacije koje si podelio, hvala na trudu. Što se tiče alternativa, naravno da postoje, r16 i r15, ali ne bih menjao radije.

@Ivan, da, vidim da Kleber uglavnom hvale kao solidne za tu klasu. Moram samo da vidim kako stoje stvari sa ostalim predlozima, nisam siguran da bih baš dao razliku između Sava guma i nekih dosta skupljih, npr. deluje da bi mogla biti 24.000 dinara ili više. Sava npr. oko 9.000 po gumi, neke skuplje 15.000 i više. Mada imam problem da nađem Sava u dimenziji 205/45/17 za sada.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, pilgrim011 said:

Odavno nisam pročitao na nekom tehničkom forumu ovoliko rečenica a da su toliko zakukuljene i zamumuljene, da toliko zaobilaze kao kiša oko Kragujevca

Naprotiv ;) , sve je detaljno napisano vec X puta, samo je pitanje da li bilo ko ima volje da X+1 put ponavlja vec napisano, za svakog ko dodje i pita opet isto. Pogledaj malo i sa te strane ;) . I sto je jos vrlo bitno - napisano su utisci iz prakse sa razlicitim modelima: ponasanje, udobnost, buka, trajnost, na koliko se rotiraju... A ne samo suva teorija i znanje sa neta.

Upravo pokusavamo da pomognemo, jer ces sa Search foruma u ovoj temi naci sve sto te zanima od informacija.

I na kraju je opet izbor vrlo individualan, evo kolega iznad bi pazario GY Vector 4Season. Ja je uopste nisam ni uzimao u razmatranje jer je izvedena iz zimske, a takvih uslova imam par dana godisnje. Kupio sam da probam Dunlop Sport AllSeason koja je sa linijskom (a ne zimskom, bucnijom V sarom kao vecina AS), pojacanim bokovima i ivicama, tj. bliza letnjoj za dinamicniju voznju, bolje istiskuje vodu sa velikim kanalima... Istom logikom sam 2015. kupio i CrossClimate, koja u sustini nije bila AS, nego (prva) letnja guma sa 3MPSF sertifikatom. Za tvoje uslove voznje ce opet odgovarati nesto trece, zato je pomalo nezahvalno da ti bilo ko od nas nesto sugerise, u tome je jedino stvar...

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma razumem ja sve, i da je mnogo toga napisano, čitao sam dosta temu, ali uvek postoje neke malo drugačije okolnosti, zatim stvari se menjaju iz godine u godinu - nešto što je važilo za određenu gumu pre 2 godine, ne mora da važi i danas. Onda testovi - gledao sam taj ADAC npr., i nešto nisam zasad našao testove baš za gume dimenzija koje meni trebaju. Pritom, kako je @037naveo, pitanje je kome verovati i postoji li uopšte nesponzorisan test, objektivan. Ograda, nisam baš preterano vremena potrošio na traženje. Ipak, trenutno mi najpouzdanije deluje EU oznaka, njih verujem da niko nije potkupio. Tako vidim da postoje gume od 3.000 dinara (nisam verovao da za dimenziju koju tražim postoji ovako jeftin pneumatik) koji maltene ima isto ponašanje na vlažnim podlogama, efikasnost potrošnje goriva i nivo buke kao guma od 15-16.000... Naravno, neću uzeti ovu od 3.000, samo dajem primer zbunjujućih zvaničnih info Evropske Unije. :)

IMG_20220411_011914.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem u tvom slucaju moze da bude dimenzija, tacnije cena za tu dimenziju (uz naravno suzen izbor modela).

U ovim cescim profilima su cene dosta nize, takodje imam 17'' (samo narodnu 225/45).

Gledam upravo, cena za Kleber u tvojoj dimenziji je ista kao neka premium guma u 225/45. A premium 205/45 AS guma je 16-17.000 din sto je vec previse...

Jesi li razmisljao da za zimski set uzmes manju colazu? Na 17'' napakujes recimo best-buy letnje (Sava Intensa UHP2, ako nisu krive :D), na manju colazu opet zimski best-buy Kleber Krisalp HP3. Otprilike ti zajedno dodje slicna cena kao odlicna AS. A prodas trenutne zimske 17'' gume i to nadoknadi cenu za 15-16'' felnice. Menjas sam kada ti se cefne i ne placas vulkanizere. Cisto naglas razmisljam, ali otpada ako hoces da vozis 17'' preko cele godine.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uf, sad si me bacio na nove muke i dileme, a taman sam se odlučio da uzmem nekakve AS i da batalim menjanje guma, eventualno to balansiranje kad dođe vreme i sl. Inače, nemam gde da držim gume, ili da platim za čuvanje ili da držim u vikendici koju retko posećujem. Ništa, sutra nastavljam da razmišljam šta ću i kako ću, sad je baš kasno. Pogledao sam šta je @037037 izdvojio, i stvarno su baš skupe dobre gume u mojoj dimenziji... Možda Kleber imaju ok cenu i to je to. Nek prenoći, pa ću da vidim, ne kupujem sutra.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

U svim tim iole egzoticnijim dimenzijama, cene su ziska bez obzira o kom se tipu gume radi. Zato ti i pominjem soluciju klasicnih letnjih/zimskih iz srednje klase za te pare.

Da imas 225/45 i da nemas zalaska u neki ekstremni sneg, AS se vec lepo isplati (9-12.000 din). U 205/45 cene su 40% vece i tu je vec malo drugacija matematika :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, pilgrim011 said:

Ipak, trenutno mi najpouzdanije deluje EU oznaka, njih verujem da niko nije potkupio.

Nemoj, proizvođači i dalje ocenjuju sami sebe. Tako je jedan model kineskog Prinksa jedina guma koja ima ocenu A/A/1 (1 crta za buku). Ove nove nalepnice su malo ozbiljnije, no...

 

Razmisli o ovome što ti je Ivan predložio. Ja i dalje u pravilu naginjem ka dva kompleta.

Edited by 037

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trenutno sam najbliži predlogu da uzmem te Sava letnje, jer i nemam mnogo izbora sem ako neću da dam pravo malo bogatstvo na AS gume (oko 70.000 su bolje gume). Ili možda čak Tigar jer ih ima više u ponudi. Znam da su lošije od Sava. 

Čak i te Sava su rasprodate u najvećem broju prodavnica, ili je ostala jedna guma na stanju. Ovde sam našao najjeftinije, a da nije out of stock: https://cajkam.rs/putnicke-gume/532778sava-205-45r17-88y-intensa-uhp-2-xl-fp-guma,  mada je pitanje imaju li ih zaista.

Istina, Čačani, tako da bih morao da poručim. Kako da znam da li je guma kriva? Posebno ako poručujem online uz dostavu? 

Edited by pilgrim011

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minutes ago, pilgrim011 said:

Kako da znam da li je guma kriva? 

Gledas dok balansiraju i ako oscilira - kriva. Onda osetis u voznji kako trese volan pri 90-140km/h i jace trese preko(pod uslovom da je trap ispravan i felne prave). 

A onda odes na Hunter masinu da provere i ako je kriva, zatrazis izvestaj sa Huntera pa vozis nazad gde si kupio gume i uz izvestaj trazis reklamaciju. 

To znaci da ti te gume skidaju i moras da imas neke zamenske jer ti druge ne daju (moj slucaj). 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ufff, čitava procedura, ono što gledam da izbegavam čitav život. Dešavalo mi se da uopšte ne reklamiram neispravan proizvod bilo koje vrste jer me mrzi. :( Deluje mi lakše da uzmem neke druge gume koje nisu poznate po "krivoći":D pa makar bile i lošijih karakteristika, paziću više dok vozim. :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, pilgrim011 said:

Deluje mi lakše da uzmem neke druge gume koje nisu poznate po "krivoći

To druze ne mozes izbeci. Moze i Miselinu i Goodyear-u i bilo kome drugom da se dogodi ako taj komad naleti kod tebe. Ofc kod renomiranih marki i premium komada to je redje ali ne i nemoguce. 

7 minutes ago, pilgrim011 said:

Dešavalo mi se da uopšte ne reklamiram neispravan proizvod bilo koje vrste jer me mrzi

U slucaju guma.. Pa ono, ako se desi da su krive i mrzi te da ih vrnes, ti vozi 60km/h da ne trese nista, ne branim :)

 

Nadji ti nesto u dimenziji koja ti treba i ne mozgaj previse inace ces kupovati gume kao i ja (9 meseci).

Edited by ISV_01

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...