Jump to content
FAS Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

Guest 7113

Nije stvar u smesi gume tj. ista je kada je potpuno nova(ovo sto ovde neki karakterisu kao prvi sloj) i posle 50k(barem bi tako trebalo).

Fora je da li guma pravilno naleze na asfalt tj. pritisak na gumu, kada auto ide pravo, treba da bude ravnomerno rasporedjen sirom gazece povrsine.

Ako ne trebace joj nesto kilometara da se prilagodi tj. pojede mestimicno a za to vreme nece imati "full grip".

Ovo se da izbeci reglazom trapa posle montiranja novih guma mada verujem da velika vecina korisnika ne bi primetila apsolutno nikakvu promenu .

Share this post


Link to post
Share on other sites

c/p:

"Running in your new tyres

It may sound like an odd concept, but if you buy brand new tyres and slap them on your car, then try to drive the nuts off it, you're going to come a cropper. The reason, believe it or not, is that all tyres need a running-in (or scrubbing-in) period. When tyres are made, the inside of the tyre mould is first lined with a non-stick coating. When the tyres pop out, some of that releasing agent sticks to the tyres themselves. What you get is a nice shiny new tyre, with 'shiny' being the operative word. The releasing agent can take as much as 500 miles to scrub off. Now for the everyday Joe, this isn't really so much of an issue, but for people who are fast drivers, or think they're fast drivers, this can lead to a distressing loss-of-grip mid-corner and a visit to something large and solid. It's doubly important for motorcyclists because they have half the number of tyres and a much smaller contact patch per tyre to boot."

http://www.carbibles.com/tyre_bible.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

mislim da je Cannon u pravu. smesa gume mora da bude ista u svakom trenutku koriscenja gume. i da se full grip dobija dobrom reglazom (mnooogo servisa to lose radi) i dobrim balansiranjem guma.

kontam da ovo sto je Togo napisao mozda ima neke logike u nekom zapadnom svetu. kod nas treba uracunati to da dobijamo ipak gume losije proizvodnje.. jer su pravljene za istocno trziste

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo o cemu je pisao TOGO ima smisla u principu,ali ne bi smelo da se desava da tresu,ne drze pravac i slicno cak i posle reglaze!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja imam Toyo Proxi 4 195/45-16 i zaboravio sam kako izgleda skripa guma.I kad prokliza malko ne cuje se.Po nekad mi idu na nerve sto ne mogu da isteram negi glas iz njih :lol::lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra guma i treba da prijavi kad je u graničnim uslovima. Winter1 nisi kupio da ih pržiš, budite bre ozbiljni ljudi. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I to smo konstatovali u nekim od prethodnih postova,kolko para tolko muzike,ali do sada je za iste para bilo vise muzike :lol::lol::lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest 6365

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Winte...D=8979&TL=2

Jedna od tri gume koje se NE PREPORUCUJU je Winter1 uz jos jednog kineza i neki Ceat sta god to bilo.

Ako je za utehu Winter1 je uglavnom dobila katastrofalne ocene zbog ocajne voznje na suvom i mokrom putu, a nije toliko lose prosla na snegu i ledu. Pa sad ti vidi - ako ces je voziti samo po ledu, super, al znaj da na suvom ima npr. 10 metara duzi zaustavni put nego Fulda Kristall Montero 2 :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

...prestanite da pljujete Winter1, tako što ste pročitali samo zaključak i konačnu ocenu, pogledajte čitav test i donesite sami zaključak. Lošija jeste po suvom, ali ni blizu koliko ljudski faktor može da bude presudan. Meni je 5 puta gore bilo juče po onom snegu sa novim letnjim gumama, nego sa Winterom bilo kad po suvom.

Žalosna realnost je da ćete sa bilo kojom novom gumom biti u prednosti u odnosu na 80% ostalih učesnika u saobraćaju, a ne daj Bože da još vozite neki iole bolji auto. Bar polovina vozila su totalna opasnost, posebno u uslovima kakvi lagano počinju da bivaju ovih dana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nidzo nema boljeg testa nego kad ih neko koristi i onda iz svog iskustva kaze sta misli,ponavljam po 100ti put svi su ih hvalili ali ocigledno da su hvalili winteru sto se tice winter1 ja ih vozim vec nekih 7 dana i u opste nisam zadovoljan sa njima i mislim da treba pisati o svemu ovde na forumu jer ko se odlucuje da kupi neku stvar treba da zna sta ga ceka :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ja sam se juce vozio bas po onoj najvecoj sljapavici (bljuzgavici) ili kako vec. Mislim da sam zadovoljan sa Winter1 gumom. Nisam imao nikakvih problema, a pokusao sam par puta malo jace da prikocim, ali nista se nije desilo, nije se aktivirao ABS... Ali cekam bas sneg na putu i led (ustvari se nadam da ga necu videti) pa tek onda mogu da kazem sta mislim o Winteri...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da čitavu 2007. godinu već ne postoji Wintera, nego Winter1. Guma je potpuno ista i nije promenjeno ništa sem imena, jer postoji već guma sa tim nazivom na EU tržištu.

Naravno, i ja imam Winter1, vozio sam ih celu zimu, u više navrata po Kopaoniku i jednom prilikom po neviđenom kijametu na Durmitoru u martu.

Mislim da je ovde jedini problem što ti želiš trkačke performanse na asfaltu sa jednom od najjeftinijih M+S guma koje mogu da se kupe uopšte, a što je najcrnje, prešao si možda 100km sa njima. Pređi 1000km pa donesi neki ukupan sud.

I ja sam bio oprezan sa Hitrisima kad sam ih uzeo, činilo mi se da cima, da nešto nije kako treba, a sa gumom je sve u redu. Sad ću verovatno opet da se isčuđavam kad stavim zimske točkove. Prosto se radi o tome da si navikao na malo drugačiji osećaj sa prethodnom gumom, navikao na njeno ponašanje i sad se ponaša auto malo drugačije. To što nije kako je bilo uopšte ne mora da znači da je loše. Ako ti ništa ne lupa i ne zanosi, sa tom gumom je sve u redu i pusti se više pisanija u prazno, nego vozikaj taj auto i uživaj u toj krajnje korektnoj i udobnoj zimskoj gumi. Navićićete se jedno na drugo, potrošiće se malo prema trapovima i imaće kontakt kakav treba da ima sa asfaltom.

Povedi računa da se zimske gume pumpaju oko 0.3 bara više od letnjih - tako barem piše u uputstvu za Stilo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

prelazim ja malo vise sa kolima od 100km nedeljno ali naravno da cu im pruziti sansu i to do aprila 2009 :lool: a mozda si i u pravu mozda ja ocekujem previse od tih guma ipak je to TIGAR,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mogu samo da ponovim svoje mišljenje o WInter1, a to je da je savršeno loša. Od zimske gume i od gume uopšte se očekuje da ne trza volan, da ne razvaljuje trap i da drži pravac... Kada se vozi po snegu bez kontakta sa asfaltom Winter1 jeste dobra guma jer je solidno mekana i zadovoljavajuće savladava sneg... čim se dotakne asfalta tu prestaje sva njena "dobrota". Vozio sam je na Audiju A4 i na Pasatu B2 i reći ću samo - ne daj Bože nikome... ne zna čovek da li da doda gas da mučenje kraće traje ili da uspori da ne bi izginuo negde, ali da mučenje traje čitavu večnost... Vozeći je na Audiju izvalio sam fazon da vozim agresivno i onda od sve frke trke oko mene koja se dešava ne obratim pažnju na to što gume raznose auto na sve strane sveta :roll:

Share this post


Link to post
Share on other sites

winter1 posle 2k km mislim da su malo legle i da se malo bolje ponasaju pri kocenju,valjda ce sve ove nedostatke nadoknaditi kad padne sneg... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ti rekoh da nisam ništa značajno primetio kad sam Winter1 koje su bile pozadi i tu se malo potrošile, prebacio napred umesto Michelin Alpin3. Znam da se u principu novija guma uvek drži pozadi, ali šara je bitno dublja na Winteri, pa sam odlučio malo da taktiziram sa Winterama napred pred veranje po Durmitoru u uslovima za Ladu Nivu.

Sem buke po asfaltu čini mi se da je to sve vrlo blizu u odnosu na Alpin3, čak i u žustrijoj vožnji. Čini mi se da čuju malo više, ali to sve je posledica toga što nisam ispoštovao preporuku iz uputstva da ih naduvam +0.3bar u odnosu na letnje, a Stilo je napred poprilično težak. Uglavnom su se svi isčuđavali kad sam spominjao buku, tako da je problem ili u pritisku, ili ljudi ne voze preko 130, kad počinje da brunda poprilično.

Ta guma ti je skroz okej, siguran sam, samo da ne lupa i ne pravi druge probleme koje narod ovde navodi. Ja ni sa jednom Tigricom na Stilu nisam imao nikakvu reklamaciju, sve su kako treba bile. Winter1 je jedna korektna guma, a za Hitris mogu samo u superlativima govoriti, koliko god se neki ne bi složili sa mnom.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest 10335

Evo još jedno iskustvo

Promenio sam mnogo vrsta guma i po mom iskustvu Tigar gume su uvek bile za svoj cenovni rang, opet napominjem po mom mišljenju, sasvim OK. Čak bi rekao da se za te pare dobije i više nego bi čovek očekivao. Pre nešto manje od mesec dana stavio sam Hitris gume u dimenzijama koje proizvođač preporučuje i mislim da bolje koče nego su stare to činile. Kako drže pravac nebi znao, jer obično vozim u granicama u kojima auto ne gubi tlo pod gumama. Do sada su bile mišlen enerđi i rekao bi da, ako već Hitrice nisu tiše, a ono ima manje razlike u buci kod promene kvalitete asfalta!!! Primetio sam i da su mnogo bolje od starih na mokrom, mada su stare bile već stare i prilično silk :lool:

Pozdrav svima

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ne znam da li sam pomenuo, ali meni ove Kumho gume skroz drugačije škripe... nekako imaju dublji "glas" od ostalih... skoro pa kao u filmovima :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imam ponudu izmedju ostalog (toyo,hitris) za BF Goodrich PROFILER 2 GO,ima li neko iskustva,predlog neki mozda,.letnja guma,..da je tisa,ne mnogo bucna.Sto se tice indexa V,H,...,.zadovoljava H(do 210 km/h) . :welcome:

Share this post


Link to post
Share on other sites

generalno volim da "silujem" auto po krivinama i veoma mi je bitno kako gume drze. vozim automobile sa zadnjim pogonom pa je zimi neophodno da imam dobre gume. evo nekih guma koje su na mene ostavile utisak:

1) michelin mxv3. 195/60/14. kupio polovne sve 4 vozio sam ih na mazdi 626. letnje gume. grip na suvom cista 10-ka. kocenje na suvom 10ka, grip na mokrom 9-ka, kocenje na mokrom 9-ka. tihe, mekane i udobne. necujno popiju manje neravnine. vrhunske gume!!!

2) yokohama v161 195/60/13. sada su napred na mojoj ladi od 111ks :devil: kupljene nove. letnje gume. grip na suvom 9, kocenje 10, grip na mokrom 8, kocenje 7. s' obzirom na cenu od 50e/komad odlicne gume i za svaku preporuku! tihe i mekane, veoma udobne po ovim nasim sugavim putevima.

3) sava eskimo 3. 165/70/13. zimske gume. sada su na mom 131 napred. dobio sam ih na autu kad sam ga kupio. mekane i udobne. grip na suvom 7, kocenje na suvom 7. grip na mokrom 6, kocenje 5. grip na snegu 7, kocenje 8. zamerka - od udaranja po rupetinama je popucalo "platno" u gumama i gazeci sloj se izdeformisao i pocinju da tresu sve vise. to bas ne bi smelo da se desava tako lako, ipak nisam pogodio ni jednu rupu dovoljno veliku da iskrivim felnu.

4) tigar (bmlg koji model) all season, 185/60/14 bile na mom fiatu 132 sve 4 kad sam ga kupio. nikad nista gore nisam vozio. klizave, nikakav grip, nikakvo kocenje, padne li malo kisice eto driftovanja u svakoj krivini! nikada u zivotu vise tigar! ima za 10% vise para 200% boljih guma

5) vredestein (model??) letnje 195/60/14. vozio na 132 -ki. kupljene polovne. ocajne gume. tvrde, neudobne, bucne, grip na suvom 5ca, na mokrom 3. za izbegavanje.

6) goodyear aquatread 185/60/14 all season za kisu vozio ih na 132-ki. kupljene nove sve 4. grip na suvom 5. kocenje na suvom 6, grip na mokrom 10, kocenje na mokrom 10!!! grip na snegu 4, kocenje na snegu 5. fantasticno mekane tihe i udobne. prave gume za laganu civilizovanu voznju na limunzini. za izbegavanje ukoliko imate sportskih ambicija za volanom. idealne za mog caleta :D

7) goodyear eagle 195/60/14, sve 4 kupio nove i vozio na ladi. all season. grip na suvom 8, kocenje 8, grip na mokrom 8, kocenje 9, grip na snegu 6, kocenje 7. mekane, udobne, tihe. gume za svaku pohvalu ako se ne krecete zimi po planinama. po gradu ono malo snega sto padne su ok cak i za zadnji pogon. mnogo skupe, ima i boljih za te pare.

8) goodyear ultra grip 185/70/14, sve 4 dobio uz mazdu 626 kao zimske gume (auto iz uvoza). savrsenstvo za sneg i led. grip na snegu 10, kocenje 10, grip na mokrom 8, kocenje 9, grip na suvom 8, kocenje 8. malo bucnije, mekane i udobne. posle ih kao polovne preselio na f132 i super su za sneg i sa zadnjim pogonom. za svaku pohvalu.

da ne tupim vise, a i nemam zivaca vise da pisem, sve all season gume su besmislica! treba imati letnje i zimske gume!

u tigar ne verujem koliko god ga hvalili. takodje, vecina niskobudzetnih guma su opasne po zivot i imovinu u slucaju naglih kocenja ili manevara po mokrom i/ili klizavom putu. vise volim da platim 70e/komad i sacuvam glavu i auto nego 40e/komad i da posle placam stotine ili hiljade evra popravki ili da se ne daj boze povredim ili da nekoga povredim. nisu u EU blesavi sto su zakonom obavezali vozace da koriste zimske gume zimi a letnje leti. svi koji zimi voze sa letnjim ili all season gumama svesno izlazu sebe i okolinu opasnosti i treba ih drakonski kaznjavati i iskljucivati iz saobracaja.

GUMA GLAVU CUVA

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Maradona

imam ih ja. Za koji, kakav auto ti trebaju?

Moja iskustva: dobra za leto, samo i iskljucivo za leto. Dobro se ponasa po kisi, vozio sam 150 po najvecem pljusku kroz kolotrage i sve ok. Za najmanji sneg, tesko s*anje...

Imam dve kao nove u dimenziji 165/70 R14, ako ti odgovara...

Share this post


Link to post
Share on other sites

taj auto(cabrio) je samo za i pretezno suvo vreme,leto,prolece-jesen,...al je vazno da je tisa malo,i da manje strada od hitrisa na rupe kada uleti,..a kojih fala Q ima ko kineza...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni su se Tigar Hitris na prve kilometre dopale, bolje su mi bile od Uniroyal rallye rain tyre, ali jako brzo su se uplastičile, prosto plovim po asfaltu, da ne pričam o kiši i slično, mada dobre kočnice Punta malo vade stvar...

Nisu zimske tako da malo glup komentar, al' po snegu i ledu su neupotrebljive.

Kao što reče čovek, za 10% više para ima 200% bolje, ja kad sam kupovao ove bile su 3800 komad valjda, a 3950 neke Michelin, Hitris mi bila zanimljiva šara, a i pomislih bolje neke koje vrede toliko para nego Michelin a jeftine, samo brend, a ispade da nisam bio u pravu.

A i što se krivina tiče, jesam se iživljavao na Dunavcu vozeći u krug, ali 2 minuta vožnje, a gume ćelave po rubovima nisam očekivao :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^^ Michelin je uvek bez greske. Vozio sam vise modela michelin guma na raznim automobilima, uvek su bile u rasponu 7-10 na skali od 1-10.

od michelin mxv3 sam za 20.000km napravio slikove :blink: . jeste da se brzo trose ali drze do 00

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za Pirelli P600 u dimenziji 195/65-15 koje sam prvo imao na Stilu mogu reći da je udobna i tiha guma za leto.

Udobna je možda i zbog (krofna) dimenzije. Nije za divljanje. Prilikom oštrije vožnje gubitak tla najavljuje škripanjem npr. oštar ulazak u krivine. Još uvek ih iman u podrumu na č. felnama.

Na Al. 16 sam montirao Bridgestonove Turanze 205/55-16 i odmah bio malo razočaran tvdoćom. Ubeđivao sam sebe da tako mora zbog nižeg profila. Ovde nema škrianja ni ljuljanja u krivinama auto ide ko po šinama ali na rupama otpadaju bubrezi.

Na iste 16-tice montirao sam zimske Gislaved Eurofrost 3 205/55 relativno retke Švetske gume. Ponovo sam bio zadovoljan udobnošću. Vrlo su mekane. Po suvom ih nisam terao do granica. Po snegu idu fantastično. Čak bih rekao da su izrazito snežne gume, (bolje od starih Wintera, ali bilo je to na drugom autu) kanali za vodu su relativno uski pa pretpostavljam da nisu baš za kišu.

Voleo bih da nađem udobnije letnje 205/55-16. Ajd dačujem predloge. Niži-srednji cenovni rang.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...