Jump to content
FAS Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

 MICHELIN E PRIMACY ili MICHELIN PRIMACY 4???

ePrimacy je 300 rsd skuplji po gumi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/14/2020 at 9:30 AM, Ivan said:

Run-flat gume: 12 pitanja i odgovora

 

run_flat_gume.jpg.b8dca3a55398c85ed76577f3c165bd86.jpg

 

Run-flat („run flat“ ili ran-flet) gume postoje već dugo, ali i dalje postoji mnogo nedoumica. Neki proizvođači ih koriste standardno kod gotovo svih svojih modela. Njihova tajna je u tome što imaju toliko ojačan bočni zid da na njima može da se vozi i kada se potpuno izduvaju. Vozač neće čak ni primetiti da mu je guma probušena. Imaju i svojih mana, pa ćemo krenuti pitanje po pitanje.

 

Da li su skuplje i koliko od običnih guma?
Skuplje su, ali nezahvalno je porediti koliko su skuplje u odnosu na klasične – zavisi od dimenzija, proizvođača, namene... Pošto su run-flat obično renomiranijih marki, automatski su skuplje i zbog toga.

Zato nađite auto koji želite, utvrdite dimenzije guma, proverite kakve su cene običnih, a kakve run-flat guma i odlučite sami želite li da ih koristite ili ne. Na sajtu www.internet-prodaja-guma.com možete da proverite cene - samo u detaljnoj pretrazi izaberite da želite run-flat gume.

 

Da li se brže troše od običnih guma?
Neki vozači tvrde da se brže troše, navodno zbog mekšeg smeše gazećeg sloja kako bi se poboljšala udobnost, ali ništa do sada nije dokazano. Ipak, nema pouzdanih istraživanja na ovu temu.

 

Da li je istina da vozač ni ne oseti da mu se probušila run-flat guma?
Vrlo često je istina. Zbog toga po zakonu run-flat pneumatici moraju da imaju posebne senzore koji upozoravaju da je došlo do pada pritiska vazduha u gumi. Mnogi vozača tvrde da nikada ne bi primetili da se guma probušila da ih sistem nije upozorio. To može da bude i opasno ukoliko se nastavi sa vožnjom, naročito velikom brzinom.

 

Da li run-flat gumama treba redovno proveravati pritisak vazduha?
Naravno! Na primer, može doći do kvara senzora koji javlja da se guma probušila, a vozač bukvalno ne oseća da nešto nije u redu.

Reč je o elektronskim senzorima koji u slučaju nepravilnosti javljaju kompjuteru da je pao pritisak. Run-flat gume moraju da ih imaju po zakonu.

 

Da li je auto neuodoban  sa run-flat gumama?
Nekima run-flat gume odgovaraju, nekima ne. Neki tvrde da im je auto zbog njih neudoban, drugi kažu da im je auto savršeno udoban sa njima. Imajte u vidu da kod savremenih, naročito luksuznih automobila udobnost kod nekog modela može da zavisi od raznih faktora:

 

    1. Dimenzija pneumatika – može da se oseti razlika između točkova od 18, 19 ili 20 inča
    2. Vrste vešanja – nije isto klasično i vazdušno vešanje (vazdušno mnogo bolje „pegla“ neravnine)
    3. I klasično vešanje može da bude npr. sportsko, a da vlasnik toga nije ni svestan


A tu je i subjektivni osećaj – zavisi da li poredite udobnost sadašnjeg auta sa prethodnim koji ste imali, sa komšijinim Audijem čije su gume na 60% pritiska od onog na kojem bi trebalo da budu...  

 

Da li je teško naći run-flat gume u Srbiji?
Nekada je bilo, ali danas je izbor prilično širok.

 

Mogu li run-flat gume da se zamene običnim?
Mogu – pritom možete da zadržite i iste felne. Istina, postoji određena razlika kod felni koje su fabrički predviđene za run-flat gume, ali to ne utiče na bezbednost ili druge karakteristike. Obavezno menjajte sve četiri.

 

Da li je tačno da run-flat guma ne može da se popravi?
Rupa može da se zakrpi, ali ne zaboravite da ste neko vreme vozili tako što su bokovi gume trpeli ozbiljan teret. Stoga proizvođači run-flat guma preporučuju da se takve gume više ne koriste, već da se kupi nova. U krajnjem slučaju, ukoliko ste se vrlo brzo zaustavili, gumu bi trebalo da proveri stručno lice i da utvrdi da li je bezbedna.

U praksi će vam se guma retko kada probušiti kada prolazite pored vulkanizera, tako da run-flat gume uglavnom završavaju na otpadu nakon bušenja.

 

Šta ako vulkanizer nema run-flat gume, a meni hitno treba zamena?
Može da montira običnu gumu na felnu, a vi nastavite vožnju veoma pažljivo. Slično kao kada montirate tzv. „ćopavac“ (rezervni točak manjih dimenzija).

Možda će se na instrument tabli pojaviti neko upozorenje – ignorišite ga, ali imajte na umu da pri višim brzinama i iznenadnim manevrima auto može da se ponaša znatno drugačije. Možda će se javljati i problem sa radom ABS-a, kao i svih drugih sistema koji rade uz pomoć ABS-a (npr. ESP) – to je dodatni razlog za pažljiviju vožnju. Zavisi od auta, modela, generacije...

 

Ne može svaki vulkanizer da menja run-flat gume
Run-flat gume zahtevaju posebnu opremu, tako da kada stavljate zimske ili letnje gume, morate da nađete vulkanizera koji ima opremu za njih.

 

Kada se run-flat guma probuši, koliko još može da se vozi i kojom brzinom?
Nakon bušenja run-flat gume, možete da nastavite da vozite na primer još 80 kilometara brzinom od 80 km/h kako biste stigli do kuće, vulkanizera ili na neko bezbedno mesto. Obavezno pročitajte uputstvo da biste znali koliko smete da pređete pri kolikoj brzini kada se guma probuši – nije isto za svaku gumu i za svaki auto!

To u suštini i jeste svrha run-flat gume – da ne morate da stajete na nekom nebezbednom mestu kako biste zamenili točak, naročito na nekom putu gde nema mesta da se sklonite sa kolovoza, da ne morate da menjate točak noću po kiši ili snegu, itd.

 

Šta ako je oštećenje/rupa na boku gume?
Ukoliko oštetite bok run-flat gume, bezbedan nastavak vožnje zavisi od mnogo faktora. Koliko je teško oštećenje, da li ste vi uopšte u stanju da procenite realnu težinu oštećenja, da li je možda stradala i felna i koliko (možda je napukla)...

Ako je oštećenje preveliko, guma će možda prvih nekoliko kilometara izdržati, a zatim početi ubrzano da se dezintegriše... Mnogo je faktora u igri. Stoga u takvoj situaciji ostaje na vama da procenite da li je bezbedno da nastavite vožnju.

 

 

Preuzeto sa: polovniautomobili.com

Može li run-flat guma da se montira na „običnu felnu“ ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako ne ideš nigde bitno, strpi se do četvrtka, ovo je prolazno, tj danas i sutra, prekosutra je više kiše.

Share this post


Link to post
Share on other sites
U NS sneg pada...
Dal vracati zimske?
Za vikend kop sa letnjim ( lanci i pesak u gepek )

Sent from my SM-J415FN using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Mijailović P. said:

Naravno da može.

Znači, ja bih na bilo koja kola mogao da montiram run-flat pneumatike?

Nije to loše rešenje za ona vozila koja u gepeku uopšte nemaju predvidjeno mesto (potrebne veličine) za rezervni točak. A takvih ( "savremenih"?) vozila je sve više. Katastrofa.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako nemaš sreće, može samo jedan defekt gume u zlo vreme ili na zloj lokaciji da izadje na takav trošak da bude skuplje od kompleta od 4 run-flat gume. Nedavno je jedan na jednom domaćem forumu opisao svoj horor za Sretenje kadu mu je pukla guma na nekoj planini gde je otišao na odmor sa porodicom (a kit nije mogao da okrpi). Ne sećam se da li je bila Golija ili Tara. Imao je plaćenu AMSS pomoć na putu, ali, šlep do najbližeg vulkanizara je izlazio dosta van cene koju uključuje, a i sam taj vulkanizer nije radio (praznik). Trgao mu je na nos i praznik i sve. I njemu i porodici. I prvo što je posle uradio, kupio je rezervni točak. Ali, na nekim vozilima nemaš uopšte gde da staviš rezervni točak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam imao slicno iskustvo sa pasatom u pola noci na Sitoniji. Srecom pa sam imao rezervni tocak. Tiguan uglavnom dolazi bez rezervnog tocka pa sam poucen tim iskustvom nabavio copavac i stavio u gepek za slicne situacije. Imam i set za reparaciju i AMSS clanstvo i tada i sada, ali ipak volim rezervni tocak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, ali, sve je više vozila koja u gepeku uopšte i nemaju rupu za rezervni točak.

Npr. novi Ford Puma (ima neku "rupu", ali, nije za točak) i još "milion" savremenih vozila. Većina vozila sa blagim hibridom (a sve ih je više), onih sa klasičnim hibridom (a i plug in hibrida) uopšte nema u gepeku "rupu" za točak, jer u gepeku u podu imaju baterije.

 

Sve što u ta kola možeš da staviš, jeste samo kit za reparaciju. Ili run-flat gume.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ni kod mene nema rupe. Moze da se doda kao oprema rezervni tocak-copavac sa stiroporima oko njega i daskom koja se preklapa i pokriva sve to. Znacajno se smanji gepek. Verujem da je cak i nemoguce u nekim kolima kao sto kazes ili ako uspes da stavis, zauzmes ceo gepek... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Makar i ćopa + krst za točak. Bez toga ne idem na teren nikad. A rezevni ima još kakvih drugih primena sem samo da je rezevni točak: amortizer udara tj čuvar branika/haube prilikom izvlačenja kola lancima + hidraulikom od traktora (npr nasađivanje u podužni rov), dodatni horizontalni oslonac, extra stolica itd...svašta čoveka snađe po terenima. 

Edited by ISV_01

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nego.. Sneg pada u BG i dalje... Letnje gume, spavate li mirno... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deki prop'o :stuart: .

32 minutes ago, ISV_01 said:

Nego.. Sneg pada u BG i dalje...

So? Steta sto se ne zadrzava na asfaltu, da izadjemo da driftujemo :D .

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/21/2021 at 9:21 PM, mitros said:

Mozda nekom zatreba.
BTW jel moguce da na nekim gumama uopste nema DOT? i jos sve 4 gume iste na 2 ima dot a na 2 nema...bar ga ja ne nadjoh

Nadjoh ovo za magičnih 1€ dok sam bio na odmoru. Zlu ne trebalo nek stoji u gepeku. 

IMG_20210328_200713.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, Axic said:

Nadjoh ovo za magičnih 1€ dok sam bio na odmoru. Zlu ne trebalo nek stoji u gepeku. 

IMG_20210328_200713.jpg

Dzabe. Na aliju je to oko 3-5$

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...