Jump to content
FAS Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

Ovu kod nas najpopularniju »Kamu Viati Brinu V-521« svrstavaju u nordijske zimske gume, a i testiranja to pokazuju (kod nas su, naravno, uobičajenije alpske). U vezi sa tim... Između @Flex-ove i @shuxx-ove ideje, kakva je zima bila, sam naklonjeniji ovoj o samo letnjim gumama. Letnje su mogle lepo da pokriju čitav period izuzev petnaestak dana kada je – barem ovde (KŠ) – na pojedinim deonicama situacija bila ozbiljnija, toliko da je u slabije raščišćenim delovima baš trebalo imati gume odlične na ledu i snegu. Čak i u gradu, par stambenih ulica na Barama je bilo teško prohodno, ne računajući nekoliko standardnih koje se zimi ne koriste. 

 

Tako da je možda tema za razmišljanje i »Kama« + letnje gume. »Kama« ionako spada u jeftinije a izgleda može dobro da pokrije taj najgori period. 

 

______

 

Šta se zimi dešava u Užicu? Mi iz drugih mesta možemo barem da prebrojimo zimi potencijalno nezgodne ulice, ali tamo izgleda kao da je trećina pod znakom pitanja kad padne sneg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo noviteta u vidu "Sport All Season" i uzivo, svetlo dana videla je krajem 2020. godine. Inace prvi AS model Dunlopa, koji se kao poslednji preostali premium proizvodjac ukljucuje u trenutno vrlo aktuelnu trku tehnologija.

Primetan je drugaciji pristup od ostalih koji forsiraju zimsku "V" saru. Tako da mi "Sport AllSeason" (u poredjenju sa dosadasnjim modelim drugih proizvodjaca) do sada deluje najblize letnjoj gumi. Sa klasicnim uzduznim kanalima i ravnim lamelicama - za ove nase "nove" zime maltene bez snega, idealno. Ko ne ide u neke smetove, naravno. Na oko mi sara deluje prilicno obecavajuce, "B" klasa za ponasanje na mokrom, "C" za potrosnju i malo "jacih" 71 dB. Jos da sacekamo rezultate testova i da se odmeri sa konkurencijom poslednje generacije:

 

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ocekuju nas ledeni dani od cetvrtka, nemojte da vracate letnje gume. Leden dan je po definiciji dan u kojem temperatura ne ulazi u +. 

Po nekim prognozama od petka, ali svakako nas ocekuje naglo zahladjenje i dobar minus. 
image.thumb.png.b9abbe1df04ec9feb424c72fd8bc22f3.png

Edited by Dale

Share this post


Link to post
Share on other sites

Letnje gume, zimske gume...dafaQ is that ? :D Kada vidim cene iole nekih kvalitetnih letnjih i zimskih guma (npr za 2 seta felni) ne bude mi dobro (dimenzija 17 i 16), gledano ukupni budžet. Ako se dosta prelazi i leti i zimi - opravdano skroz. Od 18'tica sam odustao jer all season gume iole dobrog kvaliteta (tipa BFG / Kleber kao prve od nekih marki solidno pozicioniranih) imaju cenu vrlo gorkog ukusa i ekspresnog pražnjenja love po moj džep.

 

Presavio sam tabak i uzeće se Quadraxer 2 AS guma za 17' ce i eventualno još 1 set sigurnosnih (možda je 2 mLogo?!). Jbg Hankok 4season S2 je solidno skuplji a ako se troše kao ove S1 što sad imam, posao bi mi završile krajnje marginalno, gledano na stanje do graničnika. BFG je možda neopravdano skuplji za koju crvenu, al su tu negde po testovima AS guma. Za mizernu razliku od koji metar tamo/vamo....ne isplati se.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ISV_01

Ako se ispostavi kao tacno, da castis :D . Imam "insajdersku" informaciju da nova Sava All Weather (za koju si se interesovao) stize i u 17'' i da ce cena biti oko 7.500 din za 225/45. "Motao" sam je po rukama u dimenziji 205/55/16, tehnologija je kopija GoodYear V4S Gen-3 koja je takodje nedavno predstavljena i koja se odlicno pokazala (Sava je u okviru te grupacije).

Na istom mestu bi trebalo da stigne i najnoviji Dunlop Sport AllSeason (takodje GY), sa odlicnom cenom od 10.500 din u istoj dimenziji. Ne bih javno ostavljao kontakt, posto je jos uvek nezvanicna informacija preko coveka koji je uvoznik. Kada i ako bude dostupno, kacim naravno kao i uvek kontakt maloprodaje ;) .

 

Prica oko dimenzija felni/guma za 147, prebacena je u odgovarajucu temu:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/37137-fiat-lancia-alfa-dimenzije-felni-i-guma/&do=findComment&comment=1595075

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, Ivan said:

Imam "insajdersku" informaciju da nova Sava All Weather (za koju si se interesovao) stize i u 17'' i da ce cena biti oko 7.500 din za 225/45. "Motao" sam je po rukama u dimenziji 205/55/16, tehnologija je kopija GoodYear V4S Gen-3 koja je takodje nedavno predstavljena i koja se odlicno pokazala (Sava je u okviru te grupacije).

Ijahaha, biće to top AS guma u srednjoj klasi sa skoro pa kopiranom tehnologijom više uz, nadam se, ne toliko osakaćene karakteristike. Uf, što bi to bilo dobro, odmah bi pao šoping. To bi ugrubo bilo ~1.800 RSD/guma ušteda u odnosu na Kleber. Još nije kritično za zamenu guma sve do sredine godine (plan). 

Al ću morati da častim ove godine...felne, gume, svadba, klinja/klinka il dvoje, možda i stan....jadan prijeŠjednik kluba neće moći u Alfu da uđe :D 

 

Nek je po letnjim karakteristikama blizu UHP2 a zimi oko Eskimo S2/3, meni dosta :D 

 

Možda i neki drugi info ukazuje da će se uskoro pojaviti....

Sava AW.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam skontao da sam toliko “zahtevan” vozac da vidim samo razliku izmedju potrosene/skamenjene i nove gume. I kada se bas promasi sezona.
Ostalo sve obavalja posao lepo. Po BG je najvise ogranicenje 100km/h ka aerodromu, a retko kad moze da se postigne, autoput na 120 bubrezi otpadaju, a i sa trenutnim guzvama je sve ovo daleko manje.

 

Ne znam gde ta dobra/losa guma toliko dodje do izrazaja. Ovih 150ks kod mene nose sasvim lepo i Dunlop Potenza i Wintera. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad imas srece i kada su dobri uslovi na putu onda i celava guma dobro sluzi :D 

 

Mislim da sam bas na ovoj temi pisao i kacio slike prosle godine kada je kuma udario golf koji je proklizao sa winterama, a krenuo je da koci na vreme i drzao je rastojanje.

 

Izleteo neko sa pumpe ispred na magistralu i doblo ispred nas se ukopa i stane, ukopamo se i mi sa bmw, a iza cujem skripu guma i bam golf udara, a dotle smo vozili svi u koloni istom brzinom sa korektnim rastojanjem.

Ne kazem da je sve do wintere, mozda golf 4 ima losije kocnice od novog dobla i bmwa, ali mozda bi ga bolje gume spasile stete.

 

Svakako sad jedva cekam da se vratim na letnje, a cekam i sledecu zimu da vidimo kakva ce onda biti miselinka CC.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za ovaj forum je potreban spejs šatl a ne tablet, po ko zna koji put pišem ponovo istu poruku... 

 

9 hours ago, ISV_01 said:

Nek je po letnjim karakteristikama blizu UHP2 a zimi oko Eskimo S2/3, meni dosta :D 

Cimer jednog poznanika kada im je dojadila menza, 'ladno, iskreno: „'Ajde da kupimo nešto vrlo kvalitetno, da bude jeftino i da ga ima mnogo“. 

 

Izgleda da će biti iza i »Intenze HP 2«. Zvanično, po mokrom je »Ol veter« u kategoriji C, »HP 2« je u B, a »UHP 2« u A. Dobro, to je normalno, ali »Sava« je sa C ocenila i – sklonite decu – »Intenzu HP«.

Edited by 037

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, 037 said:

Izgleda da će biti iza i »Intenze HP 2«. Zvanično, po mokrom je »Ol veter« u kategoriji C, »HP 2« je u B, a »UHP 2« u A. Dobro, to je normalno, ali »Sava« je sa C ocenila i – sklonite decu – »Intenzu HP«.

C po mokrom i C/B za kocenje po suvom za jednu AS gumu su odlicne ocene, posebno ako gledamo da je to Sava i AS guma. Hankok 4Season S1 sto imam sad je slicnih ocena po suvom i mokrom, a pojedine AS gume su i losije, gledajuci te karakteristike. Dosta guma koje su striktno letnje ili zimske nemaju C/C-B ocene, posebno jeftinijih i nize kvalitetnih proizvodjaca. 

@S.V.E.T.A. U zemlji gde je vecini i dalje bitno da se guma kotrlja, ima dobru saru makar i 10g staru, te UHP AS gume ce mozda kupiti 2% stanovnistva. 

Edited by ISV_01

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovaj test UHP AS-a obuhvata gume za severnoameričko tržište. Mrzi me da guglam model po model, ali 99% se ni jedna u Evropi ne smatra svesezonskom.

 

1 hour ago, ISV_01 said:

C po mokrom i C/B za kocenje po suvom za jednu AS gumu su odlicne ocene, posebno ako gledamo da je to Sava i AS guma.

Nisam hteo da partibrejkerujem odmah, ali i »Eskimo S3« ima slične ocene kao »Ol veter«. Najbolje je da sačekamo neki test. Ipak, »Savi« je u toj neobičnoj konglomeratskoj hijerarhiji mesto ispred »Diplomata«, u rangu sa »Debicom«, a iza »Fulde« (i naravno »Danlopa«, »Gudjera«...); kako nova svesezonska »Fulda« nije uporediva sa »Gudjerovom«, ne očekujem i treće čudo kod »Save«.

Edited by 037

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naravno, obzirom da je Sava mid-range proizvođač, slažem se sa tobom da ne očekujem(o) čudo. Meni kao nezahtevnom vozaču bi takva AS guma koju Sava već ima (nadam se uskoro i u dimenziji 225/45 R17) mislim da će odlično vršiti posao. Kao što je i Ivan spomenuo, neki deo tehnologije GoodYear-a je prenet (konkretno oblik šare, za smesu gume nemam pojma) i meni uliva poverenje...ne znam zašto, možda više psihički "verujem" gumi takvog dezena nego ovog što imam, iskreno i neopravdano. 

Ako cena bude kao što je gore spomenuta, oko 7500 (+/-) (za 225/45/R17) to će je svakako svrstati u neki rang AS guma kojih nema mnogo u tom cenovnom rangu (Tigar/Riken/Orion i sl su dosta jeftinije, tu je negde Laufren Atrezzo 4 Season, Triangle All season je jeftiniji).

U 205/55 R16 Sava AllWeather se može po netu naći za oko 7000 (možda i jeftinije, ali sam video da je guraju i za 9.000 na nekim sajtovima što je totalni apsurd).

22 minutes ago, 037 said:

Najbolje je da sačekamo neki test

Ovome se baš nadam u skorije vreme.

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minutes ago, danijel55 said:

Jedno pitanje:Tyfoon gume cije su i valjaju li cemu? :D

Prvi put čujem, na blic vidim da im je svesezonka »Tajfun Four sizons« preimenovani »Viking Four tek«. Na sajtu im piše da su trgovačka marka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čekajte ljudi, da ne ispada da mračnim, ali kako to da GY ugrađuje deo svoje najnaprednije tehnologije u Savu, a Michelin to ne radi sa Tigrom ili Bridgestone sa Lassom???

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, S.V.E.T.A. said:

Sad tek vidim da postoje i ove takozvane UHP AS gume, ali verujem da ih nema kod nas posto su prilicno skupe...

 

 

Očekivan pobednik.

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minutes ago, bane1321 said:

GY ugrađuje deo svoje najnaprednije tehnologije u Savu

Paaa...ako je dizajn šare "deo tehnologije", beš ga baš. Kada pogledam ostale Savine gume, ni jedna nema ovaku šaru. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, 037 said:
Prvi put čujem, na blic vidim da im je svesezonka »Tajfun Four sizons« preimenovani »Viking Four tek«. Na sajtu im piše da su trgovačka marka.

sedište je u Holandiji...Glavna firma je inter-sprint
https://www.inter-sprint.com/about-us/history/

 

Screenshot_20210219-233222.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...