Jump to content
FAS Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

3 hours ago, dekirs said:

Danas sam montirao, uzeh 4 Wintere, razmisljao, gledao, kalkulisao za moju trenutnu voznju i koliko km prelazim nije mi se davalo mnogo para za gume. Milina jedna, nema zive duse zavrsio za 20 min sve. 

Meni bre ružne nekako bem mu sunce... Koja dimenzija? Daj neku sliku da vidimo kako stoje... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 10/16/2020 at 10:17 PM, ortakov said:
Zeznuše me sa cenom TS860  
 
Sad  se troumim, opet je Tigar u igri  kao opcija, ako baš pop...im 
Hankook Winter i cept RS2 ili Ultra Grip 9+ Goodyear  
 
Nezgodno, kad udari slavi, plivajući, korona ...  uvek je frka, NOVAC u rukama  

Ja sam imao te Hankook icept rs2 i zadovoljan skroz u dimenziji 15".
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobio ih sa Scenicom....za svaku preporuku ako neko razmislja ili ima dilemu.

 

a289ed1aa48e0767cd4b6df5293337ab.jpg

 

Edited by Ivan
Sredjena slika, skinut TT potpis

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 hours ago, dekirs said:

Danas sam montirao, uzeh 4 Wintere

Hoces li nam reci na sta si ih, s oprostenjem, metn'o :) ?

Ne na koju dimenziju felne, nego na koji auto :D , zar ovde treba da saznajem da si pazario nesto posle prodaje Djulke ;) ?

Sta bi sa onim Evo Sport MA sto smo pominjali da mozda pogledamo u Stragarima?

Share this post


Link to post
Share on other sites
I dosta bučna... Ako pricamo o ovoj sari sad... Ona stara je bila dosta tisa...

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk


Loša je u kočenju na suvom, to je najveća mana, slike su sa testa za 2018 godinu. Po meni, odlična guma i najbolji odnos cena/kvalitet, pogotovo kad je uporedimo sa Continentovom zimskom koja je skoro duplo skuplja.4763b3674cacdc44ae1adc887bc45338.jpg38a149f251faf7605251c6a84265168a.jpg9519e92545bfbd25408ef0235307fda1.jpg88808989a5c8e6df7cac3f4335e8e386.jpgabaa839cba5386ea76b49ef825cee8ec.jpg

Послато са SM-A715F помоћу Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Siciliano said:

Dobio ih sa Scenicom....za svaku preporuku ako neko razmislja ili ima dilemu.

 

a289ed1aa48e0767cd4b6df5293337ab.jpg

 

Ja imam prethodnu seriju HP2, skroz je drugačija  šara ali su takođe za preporuku, odlične. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Kad je bal, nek' je maskembal", uzeo si nova odlična kola, uzmi TS 860 :) Seti se samo koliko si uštedeo u deliću sekunde kada si ovde na Forumu shvatio da ti ne trebaju TPMS senzori  :)

Šta si uradio za felne?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam posle 6 godina kupio Michelin All Seazon i prodao drugi set čeličnih felni sa malo korišćenim zimskim gumama jednom novopečenom vlasniku Fiata Tipo.  Sada kada najave u medijima da je potrebno zameniti gume, umesto frustracije razvuče mi se osmeh na lice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam napred ipak stavio zimske gume a pozadi all season... Prelazim oko 15k godišnje a to je ipak previše za all season bar po mom skorašnjem iskustvu...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Milutinac said:

zimske gume na +50 stepeni :wub: divota jedna

nije zimska nego all season :yes ... ma ok je sve što kažete najbolje je leti, letnja zimi, zimska tu nema diskusije... ali za 500L 1.4 "opuštenu" vožnju i za 95% vožnje samo po Beogradu sa ovim "kompromisnim" rešenjem ja nisam imao problema "proklizavanja" ni leti ni zimi a meni znači da ne moram da se cimam dva puta godišnje ... svako ima svou logiku, računicu, potrebe ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Madra said:

nije zimska nego all season :yes 

Nije AllSeason, nego prva letnja guma sa 3MPSF sertifikatom.

 

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pisao sam bas detaljno licna iskustva i na ovoj temi i na mojoj bivsoj temi o Mambi. Jos od 2015. godine kada se guma tek pojavila i kada sam je posle detaljne analize kupio, dok je vecina vrtela glavom :D (a i danas najvise primedbi imaju oni koji su je videli na slici).

Ukratko, revolucija u pristupu razvoju AllSeason, pre svega zbog glavne tehnologije koja je u sloju ispod gazeceg. Prva AllSeason razvijana konkretno za tu namenu, sa idejom da bude sa parametrima letnje gume koja moze da zadovolji voznju po snegu (tj. da ima 3MPSF sertifikat). A ne da kao decenijama unazad bude modifikacija zimske gume, kada mi nije padalo na pamet da kupujem tako nesto. Zastareli primeri te tehnologije su 1. generacija GoodYear Vector4Season, od budzeta Sava Adapto i slicne... Michelin je tako nastupio i marketinski - prva letnja guma sertifikovana za voznju zimi. Od tada krece bum u ovom segmentu i svi se ukljucuju u trku.

Sve se to lepo videlo u praksi i odlicnom ponasanju i na suvom i pogotovo na mokrom (sto su malo pokvarili sa CrossClimate+). Na snegu sam prolazio svuda gde i ranije sa zimskim, bukvalno sam 3 godine zaboravio na gume sve dok nisam prodao auto i jedino kontrolisao pritisak. Da ne pricamo sto su zime u nasim uslovima sve smesnije i taj segment ponasanja na snegu je realno sve manje "iskoriscen".

Sadasnji auto vec 3. godinu vozim na sezonskim, ali posto moram da kupujem zimske - vrlo verovatno da ce P7 Cinturato na dobos, a zbog odlicnog iskustva sa AS, verovatno idem na najnovije 17'' GoodYear Vector4Seasons Gen-3. Sara im je jos vise "letnja", pogotovo bokovi, u dobrom delu parametara na testovima je tukla CC+, a i da malo promenim i isprobam novo. Michelin najavljuje drugu generaciju CC za iducu godinu.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala za objašnjenje.

Koliko se ja sećamposlednjih testova, Michelin CC je "u letnjim disciplinama" bila bolja i od GoodYear AS, a i od Continental AS, ali je "u alpskim  disciplinama" od njih bila lošija (a one lošije od Klebera AS), tako da mi se čini da su GoodYear AS i Continental AS i dalje "vše zimske, a manje letnje". Bar se meni čini.

Ali, za mene, sve je to sasvim ok, za moje podneblje i (najčešće) potrebe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stvarno nisam imao nikakvih primedbi, a volim da poteram... Druga stvar je sto smo sve vise i vise "u brazdi" sa kamerama, nelogicnim ogranicenjima, iskakanjem iz zbunova... Trece, oba auta na kojima sam vozio/planiram AS, su sa nizim klirensom pa i da hocu ne mogu u neke smetove :) . Cetvrto je sto snega u mojim uslovima voznje maltene da nema ili je ociscen tih par dana. Peto, prelazim prosecnu srpsku kilometrazu, pa mi kvalitetan AS koji naginje ka letnjoj gumi vrsi posao po gomili pitanja. A ima ih jos - prakticnost, nema zezanja sa vise kompleta, ne gledas u nebo i gatas kada da stavljas (a desilo mi se da sam jedne godine poslom preko Romanije u sred maja natrcao na sneg - svi bojazljivo puze na letnjim, ti vozis normalno)... Ta fleksibilnost i bukvalno "nerazmisljanje" sta ti je od guma na autu (sem kontrole pritiska) su im ogroman plus. I na kraju, meni bitan i estetski detalj - auto je cele godine na lepim, sportskim alu 17'' felnama.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zimske protiv guma za sve sezone (celogodišnjih)

 

volkswagen gume.jpg

 

Ako razmišljate o kupovini zimskih guma i jedna od opcija su vam gume za sve sezone pogledajte ovaj zanimljivi video koji je pripremio portal Tyre Reviews.

Na primeru pick-upa Volkswagen Amarok je pokazana razlika između te dve vrste guma. Autor je prvo pokazao šta je bolje prilikom kretanja, vozilo sa pogonom na zadnje točkove i zimskim gumama, ili vozilo s pogonom na sve točkove i celogodišnjim gumama. Pri kretanju na snegu pobeđuje vozilo sa celogodišnjim gumama i pogonom na sve točkove. Ali, kada se uključi pogon na sve točkove sa zimskim gumama, pobednik je jasan.

 

Isto se odnosi i na vožnju i kočenja sa zimskim gumama koje su mnogo bolja opcija od celogodišnjih guma:

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

A kakvi su rezultati po suvom i vlažnom kolovozu?

Da li treba kupiti gumu koju ćeš voziti u 99.9% vremenskih uslova ili gumu koja je bolja u 0.1% vremenskih uslova?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupio i postavio GoodYear Vector 4 Seasons Gen-3 205/55 R16 94V XL. Na prvi mah deluje utisak u vožnji bolje od letnjih Continental EcoContact 6 gumama sa kojima je došao auto. Verujem da neću baš umeti da steknem pravi utisak o gumi jer su na autu koji se 99% vremena vozi na putevima bez snega kao i bez velikih vrućina. Videćemo po kišama...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...