Jump to content
FAS Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

Zamenice ih kad zameni auto :D

P.S Ima li jos koga da je jos uvek na letnjim gumama?

Jes da nema veze sa autima,al u firmi kamioni kotrljaju samo michelin.Svaka dva meseca minimum jednom kamion mora ostati na 2h kod kontrolera sto ima licencu od miselina,proverava pritiske u svim gumama,menja tj rotira gume kako misli da bi trebalo i to rezultuje da gume izguraju od 280k km do preko 300mk km.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja planiram jos barem 2 nedelje da budem na letnjim posto sem par manjih minusa najavljuju temperature i preko 10 stepeni.

Edited by YUgisa

Share this post


Link to post
Share on other sites

a sinoć stavio dve nove Conti TS860 205/55 R16, imam dve iste takve nove od prošle godine.

Iskoristio Black friday u Top stopu, na Veterniku, 9.970 din/komad.

Posle 18”, auto mnogo udobniji, i tiši, u smislu da se ne čuju udari u rupe na ovim našim putevima.

A za leto čekaju Brerine 17”:

 

 

 

17_felne.jpg

Edited by Grafit

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posle 18” se baš oseti koliko je guma mekša. Mnogo lepše upija neravnine. Kao na letećem ćilimu.

Uzeo je na preporuku par drugara, auto novinara.

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minutes ago, vagenovac said:

Genijalan test. Evo i rezultati da stoje.

 

Pno36ab.jpg

K2HuxDJ.jpg

2BvzxpY.jpg

Mali dodatak konteksta na ovo iznad: "Nordijske" gume (Nokian Hakkapeliitta R3) su specijalizovane za sneg i led; ono što im fali u "redovnim" performansama i više no nadoknađuju u vožnji po snegu i ledu, i generalno u ambijentu na -5°C ili čak niže, gde bi sve ove ostale gume već počele da se ponašaju kao plastični točkići na kancelarijskoj stolici.

 

"CrossClimate" su, očekivano, Michelinke CrossClimate+, a "AllSeason" su Conti AllSeasonContact. Letnje su Conti PremiumContact 6, zimske su Conti TS860.

 

Krajnji zaključak: Na suvom su letnje gume najbolje, sve do 0°C gde ih sustižu all season gume po performansama. Na mokrom i na snegu su letnje praktično neupotrebljive - u najmanju ruku nesigurne, često i potpuno neupravljive; daleko duži zaustavni put i duži "oporavak" pri prelasku sa mokrog na suvo. Za višemesečni duboki sneg i led su nordijske jedini mogući izbor.

 

Edited by McSteel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bome, iznenadile su me ove all season. Mislio sam da ce biti losije, ali bas impresivno odrzavaju konzistenciju... 

 

U sustini, lik je potvrdio ono sto se i pisalo u temi ranije. Za optimalan izbor zimske gume, treba dosta gledati performanse po mokrom (otuda preporuka za kombo letnje i all season), a ne samo se fokusirati na sneg (barem ne u ovim podnebljima). 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa to ja pisem godinama unazad. Vrela i kisovita leta, blage zime maltene bez snega, bez prelaznih godisnjih doba - to je ono sto nam je realnost i buducnost koja samo moze da bude jos ekstremnija. Zadnja jaca zima je bila u februaru 2012.

I ovde se lepo vidi kako su moderne premium AllSeason konzistentne kroz prilican opseg temperatura i vrlo blizu sezonskim gumama cak i na njihovom terenu. I na kocenju na suvom/mokrom i na mokrom krugu do otkaza, u ovom testu je snow handling samo +2 sec (po krugu od 30 i kusur sec) i to u poredjenju sa verovatno najboljom zimskom Conti TS860. U pitanju su nove tehnologije izrade AllSeason pre svega u sloju ispod gazeceg, pa tek onda u sari. I ja sam bio pomalo sumnjicav (sezonska guma mi je uvek bila sezonska guma) i donekle unapred prezalio 320 EUR za CrossClimate komplet na akciji kada su se pojavile. Ali sta cu kad volim da probam :) i nisam se pokajao ni jednog trenutka. Sa ovim autom sam opet na klasicnim sezonskim iskljucivo zbog toga sto je kupljen sa skoro novim letnjim Pirelli P7 Cinturato koje mi je bilo zao da prodajem - ali ne bih se dvoumio da montiram opet Michelin CrossClimate, Conti AllSeasonContact, Nexen N-blue 4 Season, tj. ono iz vrha ponude ali sto naginje ka letnjim. GoodYear Vector4Seasons Gen-2, Nokian WeatherProof i slicne vec prilicno naginju ka zimskoj, a to nisu uslovi dominantni kod nas zadnjih godina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prošle g za 16 su bile oko 100tke.
Pa sam gledajući u džep, i ponudu izabrao BF g grip za sve sezone (prošle g 8400 ili 600 komad.)
apsolutno ispunjavaju očekivanja za ovih g dana srećom nisam imao nezgodnih momenata s naglim kočenjem, oštrih manevara i sl.
Inače guma drži Stilo kao po šinama bez obzira toplo hladno, po kiši i vlazi naravno prilagođavanje. I nakon g dana su elastične , prednje malo više istrošene od zadnjih što je ok za Stilo jer baš žvaće prednje gume, iako prednje držim na 2-2.05 nekad 2.1 što je dosta tvrdo.
Tako da u ovoj klasi guma za mene odlična.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hahahaha :D Gume treba pumpati kad prestanu da izgledaju mekano :D Ja sam 175/55 R15 gume duvao na 2.3 i 2.1 dok sam napred imao Conti a pozadi Hankook, pa sam onda stavio 175/55 R15 Michelin pa sam duvao 2.75 napred i 2.45 pozadi, pa sam stavio Tigar Primu u 195/50 R15 i duvao 2.3 i 1.9 (jedno vreme i 1.6 ali to je bio neki problem sa setapom auta) i sad imam Tigar HP u 195/50 R15 i duvam na 2.15 i 1.75, a zimsku Kamu 175/65 R14 mislim da sam duvao prosle godine na 2.6 i 2.1 bara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To je pretvrdo za bf, ne volim tako da se vozim da svaki kamenčić osetim, 2-2.1 guma stoji kako treba lepi čitavom gaznom površinom i nije preduvana niti izduvana, taman.

Ajde da potkrepim

https://www.tpressure.com/model/fiat/stilo/hatch.html

Stim da zimi za sneg bolje i malo manje od 2bar

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa ne znam kako je kod tebe, ali znam da dosta ljudi vozi sa premalo pritiska u strahu da ce osetiti svaki kamencic ali upravo bi se suprotno desilo jer sad previse "jasu" na felni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Možda na nekim polovnim gumama treba duvati na 2.5 da se poravna, ali nove ...

To što si duvao auto gumu na 2.75 ne izgleda mi kao ispravno, to su neki limiti i za c kombi gume.

Da li si gledao na gumi max pritisak pre toga. Preduvane gume kraće traju, javljaju im se poznati klobucu pa i iznenadno explodiraju.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa nisam primetio nikad da nesto previse utice starost gume na pritisak ;) Mislim mogli bi teoretisati da bi mozda sa matorim gumama trebalo smanjiti malo pritisak na ustrb trajnosti radi postizanja vece gazne povrsine :D

 

Mislim ne kazem da uvek mora da se duva preko fabrickog, ali manometri variraju mnogo, ja sam imao priliku da par komada da koristim i da idem kod 6 vulkanizera i na pumpama da duvam (cak i razliciti manometri na istoj pumpi kada su menjali sistem) i do sada sam u jednom slucaju naisao na dva razlicita tipa manometra da isto pokazuju (jeste bilo slucajeva ne bitne razlike mada je bilo i preko 0.5 bara), gume isto tako imaju razlicite cvrstoce i ne treba bas slepo verovati fabrickim podacima. To je preporuka za one koji nisu uopste upuceni u to da imaju neki bezbedan osnov za voznju, da ne bude kao moj drug koji dodje pa mi kaze e zasto se na pumpi steluje ono za duvanje, ja sam stavio na max i pustio sam da duva i kad mi se cinilo da je dosta, onda sam skinuo crevo :D 

Edited by YUgisa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eto vidiš ja sam primetio.

Da ti ne pokušavam objašnjavati, nađi na netu kako funkcionišu molekuli elastičnih materijala, kakve veze imaju, kakvi su im zamori, sile unutar, kako funkcioniše elastičnost gume uopšte.

Primer.

Koji balon će duže trajati u kući, umereno naduvan ili preduvan.

Primer iz života, jesenas, srećom na parkingu 8bar.

 

c99e22d111a3863aa06ca18cbda65515.jpg

 

 

Edited by neshaoct
prebacio sliku na FLCS server

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...