Jump to content
FAS Goran
boki

Pneumatici...letnji, zimski, iskustva

Recommended Posts

Zavisi kakav je kasko. Moj npr pokriva do 3 gume godisnje. I to bukvalno na foru "Dobar dan, ja sam izbusio gumu". Naravno, ima i mana toga - dosta skuplji kasko sledece godine, ali mislim da oni sve uvazavaju.

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 hours ago, YUgisa said:

Jesi ti lud, pa da dobijes kaznu za neprilgodjenu brzinu kretanja uslovima na putu :D

Samo se ti smej, ja sam tako zvao pandure za probusenu gumu i iskrivljenu felnu i posle sat vremena dosao gospodin i tamo vamo i hteo covek da mi pise krivicnu prijavu za voznju u suprotnom smeru, jedva zivu glavu izvukoh :D

Kamion isao desnom trakom a ja levom i posto sam isao siroko prednjim levim upadnem u rupu koja je bukvalno na liniji izmedju dva smera....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uzeo sam na kraju Matador Hectora 3, 195 65 R15.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ajde bas javi utiske. Meni je 195/55/16 mnogo mekana, bar u odnosu na Lassa-u. Super je za neravnine ali los feedback imas na volanu, uvija se.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ha,ja sve izgrebao glazuru na felni od alfe.Zato sam uzeo lassa,odlična je u tom cenovnom rangu

Послато са LG-M250 уз помоћ Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Dukadin said:

Ajde bas javi utiske. Meni je 195/55/16 mnogo mekana, bar u odnosu na Lassa-u. Super je za neravnine ali los feedback imas na volanu, uvija se.

Prvi utisak je da je mekana za jednu ljetnju gumu, ali koliko mogu da zakljucim na suhom ima i dobar grip. Ostalo cu da vidim nakon duze voznje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ne kidale za 100€ po komadu...

Послато са LG-M250 уз помоћ Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^Jašta , Brate! :smoke:

 

Inače, tamo gde sam kupio na Tošinom Bunaru ...odličan izbor svih dimenzija i cena...topla preporuka.

Imaju čak i online stanje magacina - i dnevno ga ažuriraju, tako da možeš da skineš pdf i pretražiš, vidiš cene...

Ako se moderator ne buni, da okačim pdf?

Edited by ivan73

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kači, ne buni se niko ako nije otvoreno reklamiranje. Slobodno možeš da kažeš i koji je servis u pitanju.

Sent from my 3310

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest vala, znam da si se nesto mucio, vidis da je sve bilo protiv tvojih letnjih
Sta bi na kraju? Felne? Da ne jurim po temama.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyre Reviews: 11 najboljih letnjih guma za 2018. godinu

 

Sve gume o kojima se priča su podeljene u dve grupe.

Prva grupa su gume za maksimalne performanse, obično se prave tek od 18-ca i veće. Naravno, to su ujedno i najskuplje gume.

Druga grupa su gume od 15-ca do 17-ca, tj. gume koje nisu za maksimalne performanse, ali su gume koje ljudi najčešće uzimaju, odnosno gume koje odgovaraju za najveći broj automobila/vozača.

 

Prva grupa:

 

1. Michelin Pilot Sport 4 S

 

Screenshot_18.jpgScreenshot_16.jpg

 

Guma koja menja model Pilot Super Sport.

Ova guma radi sve. 4S ima sve dobre karakteristike svog prethodnika, plus pojačane performanse na mokrom, ekstra komfort, manje buke. Ovaj model gume je trenutno dostupan samo od 19-ca i veće. Faktički, svako ko hoće ovakvu gumu ali 17-cu ili 18-cu, moraće da uzme ''mlađeg brata'' ovog modela, a to je Michelin Pilot Sport 4. To ne treba nikoga da brine jer na putu, ''mlađi brat'' daje 99% onoga što pruža 4 S. Iako je komfor unapređen, iako je nivo buke smanjen u odnosu na prethodni model (Pilot Super Sport), ipak je 4S još uvek jedna od bučnijih guma u ovoj kategoriji. Možda i najveća mana ove gume je njena cena. U dimenziji 235/35 R19 košta 163 funte (22.320 dinara). Od svih guma u ovoj grupi, ova je najbolji izbor po pitanju performansi.

 

2. Continental SportContact 6

 

Screenshot_19.jpgScreenshot_20.jpg

 

Izašla je skoro u isto vreme kao i 4S, ali se malo manje ceni od gore pomenutog Michelin modela. Jedina stvar gde ova guma slabije radi od Michelina je njeno trajanje, tj. broj kilometara koji možete da pređete sa njom. Sve ostalo radi isto kao pomenuti model Michelin gume, na mokrom možda čak i malo bolje. Kao i 4S, dostupna je samo od 19-ce i veće. Ko hoće gumu od ovog proizvođača sa ovim karakteristikama, ali u manjoj dimenziji, onda treba da potraži Premium Contact 6. Prednost je njena cena. U dimenziji 235/35 R19 košta 140 funti (19.160 dinara), tako da se time postavlja kao najbolja alternativa za ljude koji hoće 4S, ali ne žele toliko da daju za gumu jer ova ušteda po celom setu je značajna, a ne gube se performanse za tu manju cenu.

 

3. Falken Azenis FK510

 

Screenshot_28.jpgScreenshot_21.jpg

 

Nova guma od Falkena, na tržištu je oko godinu dana. Njena najveća prednost u odnosu na prethodne dve je cena. U istoj dimenziji kao prethodne dve, tj. 235/35 R19 košta 95 funti (12.999 dinara).

Najbolje je od svega što ne vidite zbog čega je tolika ušteda, tj. ono što dobijate su odlične performanse na mokrom, daje dobru upravljivost, troši se u skladu sa njenom cenom, dakle nije guma koja će se brzo potrošiti, ili dati loše performanse. Jedina negativna strana je njen bok. Na dodir ima najjači bok, ali na automobilu iz nekog razloga prednje gume popuste kada dođe do oštrog skretanja, tj. auto može lako da produži napred. Faktički budete svesni toga, samo onda malo pažljivije u tim ekstremnim uslovima i nemate nijedan problem sa gumom. Ova guma se pravi u dimenzijama od 17-ce pa dalje. Definitivno najbolji izbor ako želite da sačuvate malo novca u odnosu na njene premium rivale.

 

4. & 5. Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 & Uniroyal Rainsport 3

 

Screenshot_12.jpg

Screenshot_18.jpgScreenshot_16.jpg

 

Eagle F1 Asymmetric 3 je jedno od najstarijih imena u ovom svetu, ali i pored toga, zahvaljujući stalnim unapređenjima, i dalje je jako dobra guma. Najbolje osobine su joj što sve radi dobro. Komfornija je verovatno od svih prethodno nabrojanih, ali ne drži baš toliko dobro na mokrom kao Michelin ili Continental, tu nema te ultimativne performanse. Njena cena je malo ispod dva pomenuta premiuma, tj. košta oko 120 funti (oko 16.500 dinara), plus verovatno će trajati najduže od svih.

Uniroyal Rainsport 3 je guma koja od svih pomenutih ima najmekše bokove. To će dovesti do toga da auto ''leluja'' i kada ne treba, naročito na težim automobilima. Ali, ono što ova guma bolje radi od svih ostalih u ovoj grupi su njene performanse na mokrom. Ako tražite gume gde je bezbednost i komfor najvažniji, onda je ovo model za vas. Nema toliko sportske performanse kao ostale iz grupe. Košta oko 90 funti (12.350 dinara).

 

 

Druga grupa:

 

1. Continental PremiumContact 5

 

Screenshot_19.jpgScreenshot_20.jpg

 

Continentalove gume PremiumContact su kralj ovog segmenta već duže vreme. Iako zamenjena pre nekih godinu dana sa novim modelom, tj. 6-com, još uvek je Premium Contact 5 dobar izbor naročito jer nove 6-ce nema još uvek u manjim dimenzijama. Najveća porednost naslednika je njena potrošnja. Duže će trajati 6-ca. I to je to. To je suštinski jedina prednost nove verzije ovog modela. U dimenziji 205/55 R16 košta 58 funti (7.950 dinara).

 

2. Hankook Ventus Prime 3 K125

 

Screenshot_21.jpg

 

Ova guma je na tržištu oko godinu dana, i testovi na kojima je bila pokazuju da radi sve isto kao Continental, ali za manje para. Iako je Hankook dugo vremena poznat kao proizvođač guma iz srednjeg segmenta kvaliteta, sa ovim modelom ulaze u premium kvalitet. Koliko je to dobro, toliko je i loše, jer čim počnete da gledate malo veće dimenzije ove gume, njihova cena se skoro izjednači sa premium modelima. Ali, za R15 ili R16, ova guma je i dalje jeftinija od premiuma, a daje kvalitet kao premium. U dimenziji 205/55 R16 košta 46 funti (6.300 dinara).

 

3. & 4. Firestone Roadhawk & Bridgestone Turanza T005

 

Screenshot_28.jpg

Screenshot_29.jpgScreenshot_34.jpg

 

Firestone je podbrend Bridgestona. Faktički, Firestone treba da bude guma srednjeg kvaliteta, a Bridgestone premium kvaliteta, sa razlikom u cenu od nekih 15%. Tako je izvršena podela karata unutar kompanije. 

Bridgestone poslednjih godina nije bio poznat po gumama koje su dobre na mokrom. Sada je to promenjeno, tj. sada su tu znatno bolji. Bila bi treća najbolja da nema Firestone modela. Ali, pošto nje ima, zašto dati 15% više para za gumu koja nije ništa bolja od svog podbrenda? Kao da se Bridgestone malo zaigrao jer je toliko pogurao performanse srednje klase svojih guma, tj. svog podbrenda da je tako sam sebi napravio najveću konkurenciju. 

U dimenziji 205/55 R16 Firestone košta 45 funti (6.150 dinara), a Bridgestone model 53 funte (7.250 dinara).

 

5. Falken Ziex 310 Ecorun & Michelin Primacy 4  

 

Screenshot_35.jpgScreenshot_38.jpg

 

Još dve gume koja su preporuka u ovom segmentu. Iako je na tržištu Primacy 4, i dalje je dostupna i starija verzija tj. Primacy 3, i obe dobijaju testove širom sveta. Treba uvek imati na umu da se svi testovi bave performansama novih guma. A, kako će se guma ponašati posle 10.000 ili 15.000 kilometara je jako teško/skupo na isti način testirati. Ono što se pokazalo na osnovu iskustava vlasnika je da će od svih skoro uvek Michelin najduže trajati, odnosno najduže zadržati one performanse kao kada je bio nov. Najveća mana Michelin modela je njihova cena. To se vidi i ovde. Falken je 45 funti (6.150 dinara), a Primacy 4 je 64 funte (8.750 dinara). Kao i kod prve grupe guma, najveća mana Michelin modela je njihova cena. I u ovoj kategoriji se to vidi jer je od svih pobrojanih modela Michelin najskuplji u istoj dimenziji 205/55 R16.

 

=================

 

Ko hoće da pogleda video u originalu (a ne samo ovako prepričano), evo ga:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ja sam poput koliko vidim dosta njih ovde uzeo letnju Lassu i nisam pogrešio. Malo skupolja od Tigra, a dosta bolja. Tihe su, što je pravi preporod nakon zimskih, auto se ponaša stabilno i koči veoma dobro. Meni dosta. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni se posle montiranja LASSA letnjih proradio sluh
Sada čujem i motor i sve od spolja.
Stvarno su tihe(bar su tiše od zimskih NANKANG).
Najbolje je kada ga pustim na kvačilu,baš dugo ide.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...