mikisxy 7 Posted March 30, 2009 mislis za one sa jakim branicima.po meni korisna stvarcica narocito za nas "nepregledne" Quote Share this post Link to post Share on other sites
TOGO 0 Posted March 30, 2009 Svaki auto ima fabričke parking senzore koji daju karakterističan zvučni signal. Ubaciš u rikverc i voziš dok ne čuješ "TUP!" Quote Share this post Link to post Share on other sites
mikisxy 7 Posted March 30, 2009 ja imam kuku pa je zvuk malo drugaciji probao par auta sa senzorima i mislim da su ok Quote Share this post Link to post Share on other sites
Damjanović 10 Posted April 1, 2009 ja imam kuku pa je zvuk malo drugaciji probao par auta sa senzorima i mislim da su okPotpunio su OK, a srećnim vlasnicima PUNTA, STILA, BRAVE odista možda i nisu potrebni jer nemaju "rep" Vama zadnja šajbna tačno odredjuje da imate 10-15 cm još fore i tu je kraj!. Ja sa Librom, koja ima dignutu guzu i izbačen zadnji prtljažnik, pa još naslone za glave na zadnjim sedištima pravi muku jer - ne vidim ništa. Koliko puta sam izlazio iz kola u sred manevrisanja iz rikverca da proverim koliko još ima "fore". I taman kad sam mislio da sam se navikao na gabarit kola tako dušmanski zveknem jednu banderu-svetiljku kod Suda da je sirota otpala i tresnula na haubu, srećom, udarac svetiljke se na haubi ne vidi, ali je branik od udarca u banderu prsao. Posle je usledilo "varenje" branika, gitovanje, gletovanje, šlajfovanje i farbanje i sve se završilo na 100e.!Bandera je bila u zadnjem desnom uglu vidnog polja, i nije se videla ni sa centralnog retrovizora ni sa spolnjeg desnog. Samo se čulo...TRAS! A posle 5 sekundi i pad obloge osvetljenja na haubu. E sad. Postoje dva tipa senzora i automatike za parkiranje:1. Prvi, jako skup, koji pored zvučnih i svetlosnih signala imaju i automatsko kočenje vozila kad se predje razdaljina od 10 cm. NISAM ČUO DA SE OVAKAV SISTEM MOŽE NAKNADNO UGRADITI U VOZILO!2. Drugi koji samo pijuče i konstantno pišti kad ste na razdaljini od 20 cm.(Ovi prvi su fabrički i montirani su na skupljim vozilima), a ovi drugi postoje u dve varijante. Jedni veliki i ružni, izgledaju kao bubuljice na braniku, i drugi manji i diskretniji, ali i oni se vide... Postoji i "širokougaoni jedinstven senzor, koji se uopšte ne vidi, koji ima snop od 180 stepeni, montira se ispod branika, ali je on neprecizan, i počinje da zavija kad ste na metar od zida, ili vozila iza, i za iskusnije vozače je praktično neupotrebljiv. Raspon cena je od 50 - 300 e., pa čovek stvarno dodje u dilemu da li za te pare da sredi sva oštećenja na limariji ili da stavi 4 -6 bubuljica na zadnji branik. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Terza 2 Posted March 7, 2010 ...nema odgovora ni gde i se mogu ugraditi, ni koji, niti iko spominje za koliko para! Ovde se samo vodi rasprava o tome da li su senzori uopste potrebni ili ne Ja sam definitivno odlucio da ih ugradim, ne kazem da su preko potrebni, vec da su korisni! S'toga trebaju mi konkretni saveti ili ponude o ugradnji. Hvala unapred Quote Share this post Link to post Share on other sites
djwibe 0 Posted March 7, 2010 ^^^ Ugao Takovske i Draze Pavlovica...ne znam kako se firma zove...ali znam da su mi trazili 70e za ugradnju sa mojim senzorima...AdresaDakle za senzore koji kostaju 35eur oni hoce da mi naplate 70eur... samo sam se okrenuo i izasao i resio da sacekam prve toplije dane pa da sam to odradim...Uz senzore sam dobio i uputstvo...odgovarajucu burgiju za branik...tako da uskoro to postavljam...;-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
boki 11 Posted March 7, 2010 i ti si nasao gde da odes...pa oni deru Quote Share this post Link to post Share on other sites
Damjanović 10 Posted March 7, 2010 Vrlo zgodna i pametna stvar naročito za trodelne karoserije tipa "limuzina, salon". Do zla Boga su nepregledni za vožnju u nazad!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
mikisxy 7 Posted March 7, 2010 u medjuvremenu od poslednjeg mog posta u martu ugradio parking senzore-dobra stvar.sam uradio lagano za 15min Quote Share this post Link to post Share on other sites
bokija 83 Posted March 7, 2010 Znaci sledeci je luster???? Quote Share this post Link to post Share on other sites
mikisxy 7 Posted March 7, 2010 nije luster nego set kvacila u petak-subotu da mogu lepo da cinculiram kad vec imam senzore Quote Share this post Link to post Share on other sites
bokija 83 Posted March 7, 2010 Sad si me shebo,moram da turim kameru i monitor za parkiranje.Mora bar korak ispred. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mik 3 Posted March 7, 2010 (edited) Evo par modela koji se prodaju kod nas ,stavio sam sajt ove firme,jer mi se cini da oni imaju najkompletniju ponudu :-ovi su interesantni jer su u u bezicni ,znaci nema puno provlacenja kablova ,a imaju i 8 senzora,tako da mozete da sacuvate i prednji kraj,u slucaju nekih nizih stubica ili visljih ivicnjaka :http://www.vrhelektronik.com/index.php?option=com_content&view=article&id=60:wireless-lf-pwl01-quadrate-lcd-tip&catid=55:wireless-tip&Itemid=54-imaju i one parking senzore kod kojih se ne busi branik,vec rade na principu elektromagnetnih talasa http://www.vrhelektronik.com/index.php?option=com_content&view=article&id=49:eps-tip&catid=37:parking-senzori&Itemid=54a evo i celokupne ponude sa cenam,pa kome sta odgovara http://www.vrhelektronik.com/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=6&Itemid=54Ako neko nadje jos nesto interesantno na drugim mestima,nek postavi Edited March 7, 2010 by mik Quote Share this post Link to post Share on other sites
bokija 83 Posted March 7, 2010 Pa za te pare moze da se nabudzi i kamera sa ekranom.Onda nema Bi,Bi,Biiip.Nego lepo gledas kuda vozis. Quote Share this post Link to post Share on other sites
banetv 3 Posted March 10, 2010 To je zaista lična stvar - stvar ukusa i potreba. Ja volim sve moguće tehničke pogodnosti koje povećavaju komfor. Stavio sam letos SPY senzore (u Bubanj potoku 30€). Nije teško za montažu - uz pažnju bi to svako mogao sam. Pokazuju udaljnost brojčano po 0.1m , svetlosno (diode u bojama) i zvučno. Mere udaljenost i bočno jer hvataju veoma široko. Čak i nizak stubić ne može da im promakne a kamoli žardinjera kojih je svuda po gradu a ne vide se. Sada parkiram bez razmišljanja i opušteno jer nema greške. A to da je ze slabiće - imam ovde u kraju mnogo "junaka" vožnje: kola su im sva izgrebana i ulubljena, voze kao bolesnici i naravno samo prave štetu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kAcA 0 Posted March 10, 2010 Imam fabricke senzore i stvarno su korisna stvar na autu. Kao sto Banetv kaze, parkiram se bez razmisljanja Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bukira 12 Posted March 19, 2010 Evo još nekih modela koji mogu da se nađu kod nas:http://www.hidxenon.rs/default.asp?T=40&Page=1Mene je zainteresovao ovaj senzor, H-001BVI, koji košta samo 3.000 din: Quote Share this post Link to post Share on other sites
John 0 Posted March 19, 2010 (edited) Sto su odvratni ti senzori koji kad se namontiraju vide kao neki cirevi. Edited March 19, 2010 by John Quote Share this post Link to post Share on other sites
Terza 2 Posted March 19, 2010 Pa sad kako koji, ali kad zvajznes u stubic, zardinjeru ili licno, to se itekako vidi Quote Share this post Link to post Share on other sites
bolens 10 Posted March 19, 2010 Korisna stvar, bez dileme... ne samo za parkiranje. Kruži priča (u kraju gde živim) da je jedna žena pregazila malo dete kad je isparkiravala svoj auto iz garaže. Jednostavno kad je otvarala garažu nije bilo nikog ispred, kad je isterivala auto, dete se stvorilo a nije bilo u vdnom polju... tj. bilo je nisko. U suštini situacija zvana "sticaj okolnosti" koja može svakom da se desi.I zgodno je brate kad ideš u rikverc, a čistina je... čim zapišti senzor da odmah staneš i obratiš posebnu pažnju. Takođe i pešaci načulje uši kad nešto pišti, odakle dolazi zvuk... ne idu ko muve bez glave. Kao one radne mašine što imaju pištalice za rikverc.Takođe sam i na skuteru ugradio pištalice za žmigavac, pešaci se okreću, kao "šta je sad ovo, koja je ovo budala"... ali to je i cilj, da te vide, da skreneš pažnju na sebe. Quote Share this post Link to post Share on other sites
John 0 Posted March 19, 2010 Pa sad kako koji, ali kad zvajznes u stubic, zardinjeru ili licno, to se itekako vidiNisam mislio da smeta ako ga ima na kolima, vec da su mi odvratni modeli koji se vide i strce iz ravni branika. Najbolja varijanta su oni sto su ispod branika Quote Share this post Link to post Share on other sites
nidza 639 Posted March 19, 2010 To serijski mora da postoji na svim kolima, kao ABS, servo, klima, itd... Ja sam više puta mogao da zgazim pešaka sa Škodom da nemam senzore dok sam živeo u Zemunu. Bila je velika frekvencija pešaka i neverovatno je kako nesvesno pronalaze prostor da se provuku između automobila u trenutku kad se uparkiravaš ili isparkiravaš, tj. kako se oslobodi malo prostora za 2 sekunde se stvari pešak koji ne gleda gde ide.Uopšte nije zezanje, 'ebo žardirenjere, ovo čudo zapišti čim naleti pešak i instiktivno stiskaš kočnicu. Odlična stvar. Stilo ima kratko dupe i pregledniji je pozadi, pa nije toliko u problemu, ali ne bi mi smetalo da ih imam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Terza 2 Posted March 19, 2010 Pa sad kako koji, ali kad zvajznes u stubic, zardinjeru ili licno, to se itekako vidiNisam mislio da smeta ako ga ima na kolima, vec da su mi odvratni modeli koji se vide i strce iz ravni branika. Najbolja varijanta su oni sto su ispod branikaPa nemam pojma kakvih sve ima uopste, zato se i raspitujem po forumu da vidim koji su mi njabolji za ugradnju, jer sam odlucio da ih stavim za koji dan, pa se treba odluciti za model! Znam samo da necu neke sa ekranima i sl. da ne budzim dzabe po kolima, trebaju mi samo oni koji piste... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Damjanović 10 Posted March 19, 2010 To su ti ovi što ih nam je drugar Bukira predstavio http://www.hidxenon....asp?T=40&Page=1 Mogu da se prefarbaju da budu u boji branika, jeste da izgčledaju isprva nakazno, ali ih čovek zavolimoguće ih je napr. izvesti na Lybri, na ukrasnoj letvi branika ( 4 kom ) :ili u donjoj zoni branika (4 - 5 kom.) Quote Share this post Link to post Share on other sites