Jump to content
FAS Goran
sasha015

Fiat Punto mk.2a - loši farovi

Recommended Posts

kupio sam polovnog punta 2001 godiste  lupan je spreda farovi su vezani vezicama - al ajd to mi je prvo auto platio sam ga 1000e i jos 1000e dao na delove do sad . da skratim pricu farovi su jako losi i jedva vidim dok vozim , naso sam halogene H7 sijalice od 100w a unutra sam bio zateko od 55w kad je krepala jedna ( vec su  bile istopljene stopice na konektoru ) jedva sam je zamenio i ubacio od 55w neku kinesku kupio u supermarketu set , rezultat je bio jedna sija jace druga slabije , i odem ja u auto delove i kazem skiljim i kazu oni meni evo ti ove od 100w par , ja ubacim i rade jednacito , nije nesto narucito pregledno svakako al sad je pitanje , sobzirom na stanje farova koje imam a ono je ocajno ,  svestan sam da ove 100w sijalice dodatno griju i kvare sociva ( koja su vec ko zna kako iskvarena ), zanima me  kolko je vremena potrebno da se uniste skroz sociva jer ovako kako mrvicu bolje vidim nego sa onim od 55w. ako je to duzi period da strada onda cu u buducnosti zamenit ili auto ili farove , ako to strada kroz mjesec dva da odma vadim ove sijalice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@andjelko90Druže, džaba ti 100W-500W halogene sijalice, Punto II je fabrički izašao sa lošim farovima. Tu nema pomoći mnogo i to će ti svi reći.

Najbolje što možeš da uradiš je (pod uslovom da su farovi ISPRAVNI u smislu da se drže svojim šrafovima za karoseriju da bi ih mogao naštelovati lepo a ne vezicama)

1- poliranje farova (skineš skramu i ostale naslage sa sočiva) 

2 - zamena šoljica i sočiva (koje su na puntu II jako loše, znači nova sočiva i šoljica) - najbolje kod nekog ko radi reparaciju farova

3 - nakon svega toga - ugradnja xenona, lako demontažnih zbog tehničog (možda i neće biti problem, ali za svaki slučaj)

4 - naravno štelovanje farova po PS-u da bi i ti dobro video i da ne bi druge zaslepljivao. 

 

Farovi su jad i beda na tom autu bez xenona i iole dobrog štelovanja. Znači prvo pribavi dobre polovne farove sa ispravnim vezovima a ne da se nekako drže jer postoji mogućnost da ih nikad nećeš lepo naštelovati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@andjelko90 što kaže kolega u postu iznad sve ovo otprilike bi trebalo ali bih ti ja savetovao da vidiš da odradiš reparaciju sočiva.

 

Negde sam video da to vrlo kvalitetno rade za nekih 50-ak € koliko se sećam. Posle će biti lakše da se našteluju farovi i snop a sijalice naravno ili xenon 4300k od 35W ili obična od 55W s tim što je sad zbog novog tehničkog pitanje da li će ih dozvoliti. Nikakve LED i ostale jače od 100W jer s njima ne dobijaš ništa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lično nikad nisam stavljao ništa iznad 35w u kola što se tiče svetala. Za*ebi, Fiat i elektronika su veoma često bili u svađi a video sam i nekolicinu fino reš pečenih preko leta, mahom puntića. 

Odradiš reparaciju, zameniš sočiva i šolje naravno, ispoliraš, ubaciš ksenone 4200k AC 35w i duga svetla ti ni ne trebaju. Nadživeće Punta.

Imaš po fb pogledaj BB elektro, kacimbaš, ovde na forumu je @yuhica radio ali ne znam jel još aktuelan

Share this post


Link to post
Share on other sites

@andjelko90 opet ne citas sta smo napisali. Drugi/polovni farovi su jednako losi, tj lose su im solje jer su nagorele i svakako bi i na njima trebalo zameniti kompletan projektor. Tesko da ces na otpadu naci far od mk.2a a da je u dobrom stanju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@andreja.micovic kupio sam lafete  i mandzetne vanjskog i unutrasnjeg zgloba i taman da odvezem majstoru kad auto nece da upali , reko menjo sam sijalice do akumulatora je , premerim voltazu vidim slaba , dopunim akumulator , da upalim opet nece. Kupim potpuno novi akumulator 45e kad i novi akumulator izvuce struju , na kraju ispadne da je do pumpe za gorivo i tu jos ode 70e  sutra ce mi stici nova pumpa pa ce mi mehanicar i to zameniti , zamena pumpe i lafeta kostace me jos 35e  tako da je punto pojeo i previse para u ovom mjesecu ... strpim se jos malo a onda cu kupit potpuno nove farove jer naso sam oba fara za 100e novi a kad racunas kupovinu polovnih , pa reparaciju solja , pa sve zajebancije oko poliranja na kraju je isplativije kupit nove i ubacit ksenone , ja sam u Bosni i jos uvek nisu tolko strogi na tehnickom al verujem da ce i kod nas uskoro početi.

 

Edited by andjelko90

Share this post


Link to post
Share on other sites

E onda ok. Ako uradiš da lepo sakriješ balaste i staviš 4200k ksenon, neće se ni primećivao.

 

Retko ko kupuje nove, zato sam napisao sve ono gore

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...