Jump to content
FAS Goran

vladag

Members
  • Content Count

    347
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by vladag


  1. Imam nekoliko pitanja za naše majstore na forumu. Mislim da će odgovori na njih interesovati većinu vlasnika Punta Eva i Punta III sa 1.3 mjt motorom druge generacije...

    Kada se desi pucanje lanca (a dešava se), da li dolazi do deformacije ventila ili samo pucaju klackalice? Ima li pravila ili je od slučaja do slučaja? Po teoriji u projektovanju mašinskih elemenata mora se voditi računa da se neki delovi namerno oslabe da u slučaju havarije ne stradaju oni vitalniji. Ali, teorija je jedno dok praksa često dokazuje drugo.

    Kakva su vaša iskustva sa euro 5 1.3 mjt motorima (Punto Evo i Punto III, Alfa Mito, Opel Corsa) po pitanju izdrživosti lanca? 

    Na nekoliko mesta sam pronašao tvrdnje vlasnika (iz iskustva), da je kod njih ugrađen lanac lošijeg kvaliteta nego na starijim generacijama Punta 2b i GP. Pominje se čak i da im lanac bez znaka upozorenja puca na 100000 do 150000 km. (bukvalno puca na karici, ne prezupči).

    Imam sada takav Punto a imao sam ranije 2b i GP sa tim motorom. Izgleda da ću sada ipak morati da radim preventivnu zamenu tog lanca (nešto poput zamene zupčastog). Ako lanac puca na karici, onda ne pomaže ni praćenje španera a ni intezitet zveketanja...

    Koji set preporučujete za ugradnju a da se po vašem mišljenju najbolje pokazao do sada u praksi? Kakva je INA? Da li je isti set na 1.3 mjt prve i druge generacije?

    Hvala unapred na odgovorima...


  2. 14 minutes ago, Jackkk said:

    Ne znam gde mi je test lampa, nisam je dugo koristio, provericu kqd je iskopam. Cisto me zanima da li bi pasovala u slucaju da je sve ostalo ok. Vidim da ima odvojenu crvenu zicu gde pise 12v. 

    Neće ti pomoći nova antena sa pojačivačem ako ti je krenuo da crkava tuner ili njegov izlaz za struju ka pojačivaču...


  3. Jackkk,

    Možda bi trebalo da prvo obaviš proveru napona struje koji isporučuje uređaj preko ulaza za antenu. Ta struja je namenjena radu pojačivača na anteni. Ako  nje nema ili je manja od preporučenog, pojačivač neće raditi i nećeš imati dobar signal. Moja preporuka je da test radiš sa test lampom.


  4. Sve opcije normalno rade (Aux, CD, Mp3) osim kada izaberem opciju "radio". Tada se prilikom pretrage stanica nigde ne zaustavlja tuner i nema baš nikakvog tona (čak ni šuma etra). Znači, obrne celu skalu i ponovo stane na početak. Čak i da je crkao pojačivač na anteni, pretpostavljam da bi trebalo da "uhvati" neku jaču stanicu. Proverio sam i po savetu kolege napon za pojačivač na ulazu antene u uređaj. Tu bi trebalo da bude nekog napona, ali nema ga...


  5. Danas sam kupio probnu lampu (zbog opterećenja linije i probao sa njom da li uređaj daje 12 V na antenskom priključku.

    Ne, ne daje. Lampa ni da žmirne. Ali zato i dalje, kada se prikači unimer, u mah da (pola sekunde) napon od 12 V koji odmah padne na nulu. Jednom sam se susreo sa sličnim slučajem, ali na rikverc svetlu. Na kraju je se ispostavio da je problem u kvalitetu mase na šasiji ( za rikverc svetlo).

    Da li se u ovom mom slučaju može očekivati kvar tunera ili sklopa koji šalje struju kroz koaksijalni kabal do pojačivača antenskog signala?


  6. Izmerio sam vrednost napona na izlazu za antenu na radio uređaju i dobio u najmanju ruku čudna očitavanja. Prilikom uključivanja uređaja dobije se napon od 12 V, ali u roku od 2 do 3 sekunde on padne na 0.02 V. Ponovio sam nekoliko puta postupak i svaki put dobio te vrednosti. Izgleda da uređaj nije u redu.


  7. Uradio sam kako je i napisano. Antena je uredno prikačena, nema nekog lufta ili lošeg kontakta. Nemam drugi ispravan radio uređaj da bi pokušao sa njime. To ću svakako uraditi (kada nabavim ispravan uređaj) radi provere funkcionalnosti instalacija antene. Ovakvo ponašanje mi liči na neku funkciju koju sam sretao na nekim uređajima (mislim da se zove SDK) gde sa uguši radio i nakon 5 do 10 sekundi se čuje piskav ton (samo kod mene nema tog piskavog tona).


  8. Evo i mene ponovo posle par godina u Fiat taboru. 

    Imam problem sa radio uređajem u mom Puntu. Model je posle Eva ali ima isti radio. CD i MP3 rade bez problema, ali neće da pronađe stanice, niti da ih memoriše. Čak, šta više, nema nikakvog šuma (predpostavljam da bi i ako nije antena prikačena, čuo neki šum na zvučnicima).

    Da li je neko imao ovakav problem?


  9. Ako te zanima Alfa 147, u svakom slučaju bi ti preporučio motor 1.9 mjt od 120 ks. Jeftiniji je i nešto lakši za održavanje.
    Što se tiče održavanja, cena repromaterijala je ista kao i za Stilo, s time što nemaš probleme sa nosačima motora (bolje je rešeno kod Alfe). Biraj Alfu sa max felnama od 16 inča. Udobniji je vožnja a sačuvan ti je i trap. Prednji trap je skuplji za održavanje nego kod stila ali kada se uradi (radi se remont viljuški), traje stvarno dugo (ja sam prešao 80000 km bez problema, za dalje ne znam, prodao sam auto). Nazad trap je bolje rešen nego kod Stila, i čaure na sabljama su smešna cena (kada odu).
    Imao sam običnog Punta 1.3 mjt, Stila 1.9 mjt, Alfu 147 jtd i Grande Punta 1.3 mjt. Ako imaš više novca od srca bi ti preporučio Grande Punta. Kupi ga sa 1.3 mjt motorom od 75 ks. Super jeftino održavanje, mala potrošnja i registracija je duplo jeftinija nego za Alfu. A sam grande punto je možda i veći unutra nego Alfa 147. Primetićeš i mnogo sklopova u grandeu koji su kopirani iz Alfe.
    Nađi dobrog sportinga i bog da te vidi. Samo nikako sa 17-icama felnama...

    Poslato sa JSN-L21 pomoću Tapatoka


  10. Nije skupo sređivanje trapa. Zaista lupa bože sačuvaj, ali kada se sredi odlično je.

    Nemoj kupovati nove viljuške već uradi remont tvojih. To je i kvalitetnije. Obrati pažnju i na silene na sabljama na zadnjem trapu. Neka postave teflonske čaure na svim silenima da bi izbegao potencijalno škripanje u hladnim jutrima.

    Ja sam radio servis trapa kod čoveka u mislim Batajnici. Lik vozi Alfu i zna šta radi. Kada sam kupio Alfu, odmah sam uradio trap. Prešao sam sa njom do prodaje 70000 km a trap je bukvalno bio isti kao i kada je bio servisiran. Izbegavaj felne i gume od 17 i 18 inča. Uništavaju trap a udobnost vožnje je nula. Felne i gume od 15 inča ne mogu da zadovoljavajuće drže auto. Najbolje rešenje su 16-tice. Udobnost je slična 15-ticama a stabilnost 17-ticama. I što je najbolje, nemaš probleme sa trapovima.

     

    Malo sam pogledao slike auta iz oglasa. Mislim da je imala napred neki manji udarac kod fara sa vozačke strane.
    Međutim, veći je problem što je bila udarena od pozadi. Vrata gepeka ne stoje dobro pogotovo u zoni leve štopaljke.
    Možda je samo loše nameštena šarka vrata na toj strani. Prekontroliši godište stakala...


  11. Imao sam Alfu 147 1.9 Jtd a i Grande Punta 1.3 mjt, pa se osećam merodavnim da mogu nešto da napišem u ovoj temi.
    Alfa 147 je odličan auto, udoban, siguran, za pravo uživanje u vožnji.
    Kolege koje pišu da je održavanje Alfe skupo nisu u pravu. Po ceni je u nivou jednog Stila (i njega sam imao). Takođe kolege koje smatraju da su benzinci u Alfama zastareli, opet su u krivu. Generalno, taj 1.6 ima problem sa step motorom i još jednim delom vezanim za podešavanje smeše. Sam motor troši koliko troši i Stilo 1.6. Ipak zahteva stručnog majstora zbog specifičnosti u konstrukciji. Nisam vozio benzinca ali sam iz razgovora sa kolegama Alfistima čuo da je najbolji benzinac zapremine 2 litra. Međutim, on tebi zbog snage ne odgovara.
    Ako imaš više novca, ja ti ipak preporučujem Grande-a. U njemu je dosta sitnica preuzeto upravo iz Alfe. I obavezno kupi 1.3 mjt od 75 ks. Ako nađeš nekog dobrog Sportinga još bolje.
    Iznenadićeš se kako u Grande-u imaš više mesta nego u Alfi. Ja sam sa mojim Grande Puntom išao i dva puta na more u Grčku. Sa Alfom sam takođe išao dva puta na more u Grčku, ali i jedno 7-8 puta na more u Hrvatsku.
    Kada uporedim ta dva auta na dužem putovanju, ipak dajem prednost Grande-u. Nekako sam u njega imao više poverenja. Jedino što mu je problem bio relativno kratka 5 brzina, pa je malo bučniji na auto putu. Postoji i 1.3 mjt od 90 ks. On ima 6 brzina i prava je mera za otvoreni put. Ali ima i plivajući zamajac i varjabilnu turbinu dok ovaj od 75 ks. to nema.
    I za kraj, efekat prodaje. Daleko ćeš lakše (kada za to dođe vreme) prodati Grande-a nego Alfu, pogotovo 1.3 mjt nego 1.6 benzinca u Alfi.
    Ako te zanima još dobrih i loših strana Alfe rado ću ti pomoći...


  12. Ja sam bio u istoj dilemi kao i ti. Dvoumio sam se između benzinca i dizela. Na kraju sam kupio Alfu 147 dizela 1.9 jtd. Presudio je to što te kasnije manje boli glava oko održavanja a i motor je mnoooogo kvalitetniji. 

    Meni je Alfa ostala u odličnom sećanju. S obzirom da sam imao Stila tvrdim da je 147 mnogo bolji auto koji se vozi mnogo bolje i udobnije. Sedišta su melem za kičmu. 

    Kada je budeš kupovao, gledaj da kupiš model sa čeličnim felnama. Generalno, manje je dobijao udarce po trapu i očuvaniji je. Ali prava mera su ipak felne 16 i guma 205 55 R16. 17 su ipak kod nas suviše opasne za trap. Ovo pišem iz iskustva jer sam Alfu vozio i na 15, 16 i 17 felnama. 


  13. Da li je moguće zameniti instrument tablu na Grande puntu i ugraditi onu koja ima pokazivač spoljne temperarure?

    Naravno, podrazumeva se i ugradnja otpornika (sonde) na zgodno mesto i njegovo povezivanje sa instrument tablom.

    Kakvo je stanje oko odabira instrument table. Pošto je moj auto 1.3 mjt iz 2006 godine, da li mora tabla od dizela ili to nije bitno? 


  14. Da ne otvaram novu temu...

    Juče je sve bilo normalno sa instrument tablom na mom Grande Puntu 1.3 mjt 55 kw., 2006 godište. 

    Jutros upalim auto i javi se sledeći problem:

    Instrument tabla ima zadršku sa paljenjem lampica. Kada se upali auto ne rade obrtomer, brzinomer, pokazivač temperature, pokazivač nivoa goriva (samo svetli - blinka lampica), nema zvučne ni svetlosne indikacije rada pokazivača pravca, ne radi lampica ni upaljenog svetla.

    Kada pogledam "uživo" migavac funkcioniše normalno kao i oboreno i dugo svetlo.

    Fabrički radio ne radi, na ekranu je ispisano Cancheck.

    Da li se neko susretao sa ovakvim problemom?


  15. A ukoliko sensor goriva daje netačnu temperaturu? Da li onda pali safe mode?

    Mislim da sam primetio da kod mene na 25 stepeni daje temperaturu 0 stepeni. Nema greške niti se pali check engine lampica. Samo nisam baš siguran da li je uopšte u pitanju sensor temperature goriva, rashladne tečnosti ili vazduha. Pre 15 meseci sam primetio taj nesklad između temperatura. U pitanju je grande punto 1.3 mjt 75 ks. 

    Simptomi se javljau samo pri hladnom paljenju u prvih 5 do 10 sekundi rada motora i to pri temperaturama preko 0 stepeni. Što je veća temperatura simptomi su izraženiji. Javlja sa problem kao da računar izdaje naredbu diznama da izbace više goriva nego što je motoru potrebno. 

    Kada je motor vruć sve je ok, Kada je temperatura u minusu takođe pali kada je hladan ok.

     

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...