Jump to content
FAS Goran

bratsaja

Members
  • Content Count

    184
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by bratsaja

  1. Moze svasta da bude.Ako imas esp(dizel multipla) moguce je da ti ne radi centrala abs.Ako su oba tocka blokirala kvar treba traziti ili na centrali abs ili u zicama,u svakom slucaju prvo na dijagnostiku da se ocitaju greske i da se provere senzori abs.Nista ovako napamet ne moze da se resi.
  2. Danas sam doveo direktno struju na pinove 17 i 18 i abs radi,lampice ne svetle.Ostaje mi da dodam osigurac i relej zbog bezbednosti i to je to.Definitivno je zica od 6mm2 u prekidu negde u kabini.
  3. Definitivno je problemu napajanju abs-a jer pinovi 17 i 18 nemaju napona.Zica sa plus kleme ide na osigurac od 60a i tu ima struje iza osiguraca.potom zica ulazi u kabinu i kada izadje iz kabine ide na konektor od abs-a i tu je vec mrtva,nema struje.Znaci problem je negde u kabini ali ja ne znam gde da trazim tu zicu.Morao bih da skidam celu instrument tablu i dobar deo tepiha i izolacije da bih nasao gde vodi ta zica.Verovatno je neki konektor u pitanju pa ako neko tacno zna gde da trazim,a da ne moram da skidam pola auta....mada me malo buni da zia od 6 kvadrata izgubi kontakt,ipak je to prilicno "debelo". Kako sam gledao u shemi instalacija predvidjeno je da abs preko osiguraca od 60a bude stalno pod naponom pa cu probati da dovedem direktno struju drugom zicom do konektora i pinova 17 i 18,naravno preko osiguraca. Sta se desava u kabini i zasto je ta zica bez struje ostace verovatno misterija. p.s. podvucen text je slucajno podvucen
  4. Senzore sam ocistio i pregledao sam sve osigurace ali lampe i dalje svetle.Da li neko ima mozda shemu konektora abs-a odnosno vrednosti struje na pinovima pa da prekontrolisem dzek?
  5. Dijagnostika ne ukazuje na gresku senzora tako da vise sumnjam na instalaciju i žice,osigurače,releje... Svakako cu ocistiti senzore,interesuje me gde da trazim gresku u instalaciji i na koliko pinova na dzeku treba da imam 12v?
  6. Nedavno mi je multipla bipower upalila lampicu abs-a i rucne kocnice i na displeju ispisuje da ne rade abs i ebd.Probao sam da skidam klemu i ostale vudu magije ali lampe i dalje svetle.Na dijagnostici kocnica pise da je u pitanju error 5-Valve relay,ABS.Brisanje gresaka ne pomaze jer se ponovo upale.Zamenio sam centralu abs-a ali se greska i dalje pali.Zakljucujem da je onda problem u instalaciji.Ispitao sam konektor i buni me sto samo na jednom pinu nalazim napon od 12v,a gledajuci neku semu mislim da treba da ga bude na najmanje 2 pina.Ne znam,mozda gresim ali nakon toga sam prekontrolisao SVE osigurace iz vozaceve kasete i iz motornog prostora,a zatim i releje.Gresku nisam nasao.Ima li negde jos nekih osiguraca illi zna li neko nesto o ovome,svaka pomoc mi znaci.Moze da se vozi i bez abs-a ali ja volim da sve fercera na autu.
  7. Imam slican problem na multipli,uvek prska zadnje staklo bez obzira da li rucicu privlacim ka sebi ili od sebe.Vidim da je data slika neke gumice koja regulise smer vode ali me interesuje kako pumpa vrti u dva smera kad do nje dolaze samo 2 zice,kako menja smer?Pumpa je stavljena nova i radila je svega par prskanja i sad baca samo pozadi.Mozda se ta gumica zaglavila,ali kako pumpa menja smer? Ako mi neko objasni bicu mu zahvalan.
  8. U Grckoj je metan 1.8 i ima ga svuda gde sam svracao.U Solunu bude guzvica preko dana,ujutru nije.
  9. Imam pumpu 40km od letovalista,mesto se zove Lamia,a pre toga Solun.Cena na netu je u rasponu od 1.85 do 2.6,videcemo sta je istina. Ko nije vozio multiplu na benzin ne zna sta je luksuz tako da mora metan pa sta kosta da kosta.
  10. Ja idem u subotu pa javljam.Koliko god da kosta ja nekako moram da stignem do Kamene Vourle makar na benzin.
  11. Taj sajt je dobar sto se tiče mape pumpi,za cene i nije bas.
  12. Vec danima pokusavam da saznam cenu metana u Grckoj,svi znaju nesto rekla-kazala ali nema nikoga ko je stvarno sipao u zadnjih desetak dana i da zna pravu cenu.
  13. Danas mi se desilo da je pukla brza spojka na crevu malog hladnjaka.To je boljka multipla,a spojka je plasticna pa ce verovatno i druga tako da zavrsi.Da li neko zna gde mogu da se kupe ova creva nova sa sve spojkama? Druga varijanta je da umesto spojki navucem drugo crevo preko cevi i stavim dve selne za svaki slucaj jer crevo ne moze da preskoci preko zuba.Gde u Beogradu mogu da nadjem kvalitetna creva za ovu namenu?
  14. Rece da si menjao letece,valjda ga je majstor razupcio tada? Multipla nema klapne,a za tvoj auto nemam pojma,greska p1004 se odnosi na klapne.
  15. P1000 govori da nakon zupcenja nije uradjen reset,nakon mehanickog dela popravke potrebno je uraditi i elektronski.Prvo to pa se mozda ova druga greska izgubi,ona se odnosi na klapnice u usisnoj grani koje sluze da umire motor na malim obrtajima.Znaci prvo kod dijagnosticara,ali pazi kod kog ces ici jer nije dovoljno da samo ocita i izbrise greske.
  16. Obzirom da se kvar javio nakon zupcenja,ja bih prvo proverio zupcenje jer se auto na metan ne zupci na nulu vec ima fora objasnjena u temi o zupcenju multiple bipower.Moguce je da je nakon zupcenja potreban i reset elektronike.Uradi to zupcenje i reset pre bilo kakve zamene delova jer ti je tako najjeftinije.
  17. Slobodno duni malo spreja kroz resetkicu,nahvata se prasina preko senzora pa ne radi svoj posao.
  18. @stormatke Moze da bude sve od nabrojanog.Ako vidis baricu ispod auta to sigurno nije curenje koje se ne vidi okom.Kako znas da je nabijao pritisak u sistem,a istovremeno kazes da curi?Po polozaju barice mozes da utvrdis odakle curi,a ako ti auto dize temperaturu onda imas nabijanje pritiska pod uslovom da je ispravan termostat i da je protok kroz ceo sistem ispravan.Postoji kod multiple problem sa kineskim hladnjakom koji je manji i zaista sa tim hladnjakom radna temperatura bude visa za jednu crticu ali to se vidi tek leti kada je velika spoljna temperaturai zato ako imas original hladnjak cuvaj ga i sipaj samo kvalitetan antifriz. Za pocetak resi to curenje i promeni cep ekspanzione posude pa javljaj sta se desava.
  19. Izvrti telefone,probaj ovde https://autodelovisrbija.5mp.eu/web.php?a=autodelovisrbija&o=9kTL7MRBj6 Tu su mi nudili neke,stvarno se ne secam marke,po 8000 i ceka se desetak dana.Koje god da kupujes obrati paznju da su za metansku jer su oni drugi kraci za 2.5cm pa bi morao da menjas i opruge i dobio bi nizi auto,neudobniji,cesce bi menjao viljuske...
  20. Kupljeni japan parts 00563,po katalogu su bas za bipower multiplu.Kupljeni su online i samo na tom sajtu sam ih nasao,cena oko 5700.
  21. Na par mesta sumi nudili amortizere za multiplu dizel i 1.6 benzinjaru,kao (moze da se nabudzi).Malo sam istrazivao i nasao da je amortizer za bipower duzi za 2.5 centimetra i samim tim bi opruga morala da se vise sabije i tada je sklona pucanju. Pismeni proizvodjaci nemaju u ponudi amortizer za bipower,a ono sto sam pronasao od drugih proizvodjaca je: japan parts-mm0563 (ean 8052553045665) trw-jgm 602s i jgm 602t ashika-ma00563 (ean 8052553045672) marelli-1982g japko-mj00563 master sport-290705-pcs-ms Nekom ce ovi podaci sigurno dobro doci,a meni treba informacija kod koga da potrazim ove brendove.
  22. Hocu da zamenim prednje amortizere na multipli natural power 2008.god.Po eper-u za taj auto ide fiatov amortizer kataloskog broja 50711125 i taj amortizer je u originalu tezak 5260 grama.Na obicnu benzinsku multiplu ide drugi amortizer koji je cak 540 grama laksi (eper 50711124) i samim tim verovatno i slabiji jer je auto bez boca.U nasim radnjama ima raznih amortizera(kyb,monroe,bilstein....)ali su svi obelezeni kao zamena za ovaj slabiji amortizer,nigde ne mogu da nadjem zamenu za ovaj jaci i tezi model. Sve to moze da se nabudzi,oni su fizicki isti ali su im performanse razlicite,a kako sam se otvorio za kyb solje koje su vise nego duplo skuplje od kineskih voleo bih i da amortizere stavim odgovarajuce.
  23. Skines rezevoar i videces pumpu.Pazi na plasticne cevi koje su nakacene na rezervoar da ih ne prelomis,samo polako i oprezno.Kada skidas pumpu pazi da ne polomis veliku plasticnu maticu koja je drzi,postoji i fiatov kljuc za to ali ga niko nema.Maticu POLAKO kuckaj cekicem preko neceg drvenog,moze i drzalja drugog cekica,samo polako i nezno jer ako pukne skoro pa da nema resenja. Pre nego sto skines pumpu proveri da li dobija struju,pumpa se cuje prvih nekoliko sekundi kada das kontakt.Dovod goriva proveravas tako sto sa mosta benzinskih dizni odvrnes poklopac(ako ga nije neki prethodni majstor bacio)pa srafcigerom pritisnes poklopac mosta i treba da siklja benzin,a postoji i alat za merenje pritiska pumpe.Probaj da spases tu pumpu jer je metansku nemoguce naci,a razlikuje se od obicne benzinske.Kazu i da moze da se prepakuje,sigurno ce neko sa foruma znati.
  24. Stavi se peta od maree dizel i to ide odlicno,malo izgubis na snazi ali se motor daleko manje dere i manje vrti,recimo za nekih 500 obrtaja. E cini mi se da je na ovom autu ta peta brzina skroz drugacija od ove o kojoj sam gore pisao,uopste nema snage jer se vrti jos sporije,pa me interesovalo od cega je ta peta brzina.U svakom slucaju ovih dana ce menjc ici dole pa cemo da brojimo zube.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...