Jump to content
FAS Goran

puntino

Members
  • Content Count

    40
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by puntino

  1. Punto se u voznji samo ugasio. Vergla, nece da upali ni na benzin, ni na plin. Ne pomaze guranje. Vizuelno, koliko sam mogao da vidim, kais nije pukao, kablovi ne bacaju varnice. Struja je dobra. Ono sto sam u poslednje vreme primetio, povremene kao detonacije, slicno kao kada mi je otkazala bobina. Sta bi mogao da bude problem?
  2. Pozdrav, imam sledeci problem sa mojim Puntom 1.1 benzin-plin. Dok je hladan motor radi sasvim ok, medjutim kad se ugreje motor na leru trokira, obrtaji padaju na 500, cesto se i ugasi. Problem je posebno izrazen kada vozim na plin, na benzinu ako se i desi da trokira, posle par turiranja obrtaji se stabilizuju. Relativno skoro sam menjao kablove, bobinu, svecice. Bio sam kod majstora za plin, on mi je rekao da treba da se radi step motor. Pitao sam za savet jednog poznatog majstora za karburatore, on mi je odgovorio u stilu ''taj koji ti je rekao da se radi step motor, neka ti on nabudzi'' Sta raditi?
  3. Pozdrav. Danas u toku voznje mi se desio sledeci problem. U pitanju je punto mk1., 1.1 motor, benzin, plin. Auto je lepo isao, i odjednom poce cudno da bruji. Kako sam u tom trenutku stigao gde sam naumio, parkiram i rekoh pozabavicu se tim kasnije. Nakon dva sata, hladan auto upalim normalno, normalan zvuk, normalno vuce. Ali ubrzo opet poce da bruji, i osetno slabije da vuce. Na uzbrdici od Cukarice ka Zarkovu morao sam drugom da izadjem. Pritom sam primetio da ona lampica na kojoj je brizgaljka stalno svetli. Auto se isto ponasa i na benzin i na plin. Ponasanje me podsetilo na to kada mi je jednom bobina otkazala. Posto je bio mrak, podigao sam haubu, turirao, ali nisam mogao da vidim da li je gde probilo. Inace, nedavno prilikom malog servisa promenio sam i svecice i kablove. Sta bi moglo da bude?
  4. Pozdrav, imam sledece probleme na svom Puntu: 1. Od pre par meseci sam primetio da rucica moze da se izbaci iz brzine vrlo lako, bez pritiskanja kvacila. Ne bih ni primetio da nije moj bratanac od dve godine, dok smo cackali oko radija, samo uhvatio rucicu i lagano izbacio iz brzine. Srecom, auto je bio pod rucnom. Ali opet, nikada ne treba decu bez nadzora pustiti u auto. 2. Pre neki dan parkiram auto na nizbrdici, posto su bile niske temperature, nisam povukao rucnu. Ubacim u prvu, ugasim auto. Dok sam se spremao da izadjem, auto se pokrene, pa stane. Kao da prelazi sa jednog zupca na drugi. I tako ode napred dok nije naisao na ivicnjak, tj. dok nije presao kao preko 3,4 zupca. Preparkiram na ravno, sutradan opet pokusam, i isto. Isto se ponasa i kada ga ostavim u rikverc. U cemu bi mogao biti problem? Pre godinu i po dana sam menjao komplet kvacila i ulje u menjacu.
  5. Pozdrav! Pre par dana sam imao nocnu posetu sakupljaca goriva iz tudjih rezervoara. Skinuli cep, posluzili se i otisli. Primetio sam posle 2,3 dana i nasuo sam goriva za oko 500din. Medjutim, od tada pumpa za gorivo bas zuji dok radi. Tj. pocne da zuji kada se zagreje, posle par minuta rada.. Da li su mogli nesto da poremete u svom pohodu? Npr, da promesaju mulj u rezervoaru, ako ga ima, i da zacepe pumpu, ili nekako drugacije da naskode pumpi? Posto auto ima ugradjen plin, da li da nabudzim relej koji ce iskljucivati pumpu dok auto radi na plin? Vec sam imao to ugradjeno, ali je relej crkao pa sam to raskacio. Neko kaze da treba, da bi se cuvala pumpa. Drugi kazu ne treba, jer pumpa treba da radi i kada auto ide na plin, da ne bi zapekla i pokvarila se. Auto je Punto mk1. 1.1, benzin/plin
  6. U medjuvremenu sam odradio mali servis, promenio kablove i svecice, promenio i filter gasa. Majstor za plin mi rece da bih trebao da pogledam step motor, ako nastavi da mi se tako ponasa. Gde bih to mogao da uradim? Ili moze po principu "uradi sam"
  7. Pozdrav! Vec neko vreme imam sledeci problem. Radi se o automobilu punto 1.1 '98god, benzin/plin. Naime, kada vozim auto na plin i stanem npr. na semaforu, broj obrtaja naglo padne tako da se auto zagusi a ponekad i ugasi. Ako ga tada upalim na benzin, desi se slicno. Medjutim ako ga vozim na benzin bar minut, dva desi se da broj obrtaja u leru padne, ali nikada toliko da se ugasi. Pri tome ovo sve se desava povremeno, npr. danima vozim normalno i na plin i na benzin bez gasenja, a onda naidje period da ne mogu normalno da stanem na semaforu ili raskrsnici a da se ne ugasi. Majstor mi je cistio leptir gasa, podesavao ler gas, plinadzija mi je rekao da je step motor OK. Sta bi moglo da bude?
  8. Pozdrav! Imam sledeci problem sa paljenjem u ovim zimskim danima. U pitanju je Punto 1, 1.1. '98. Naime, ubacim kljuc u kontakt bravu, lepo se ukljuce i iskljuce sve lampice koje trebaju, cuje se i pumpa za gorivo, ali kada krenem da okrenem kljuc da zavergla, kljuc se zaglavi, da se pomeri! Dakle nece da se pomeri dalje. Normalno se vraca nazad i vadi, i normalno mogu ponovo da ubacim i dam kontakt i sve to, ali se opet zaglavi. Nekada posle 1,2 pokusaja uspe da zavergla i odmah upali a nekad posle pola sata ponavljanja celog postupka. Prskao sam sa WDom, pokusavao sa zagrevanjem kljuca, ne bih rekao da pomaze. Kasnije u toku voznje normalno pali. Cak i nekada i posle mirovanja od 2,3 dana na ovom minusu normalno pali, a nekada nece, kao sto rekoh, da okrene dalje od polozaja za kontakt. Sta bi moglo da bude u pitanju?
  9. Da ne otvaram novu temu... Od pre par meseci mi se ukljucila lampica za signalizaciju nivoa kocione tecnosti i rucne. Nisam obracao paznju, jer mi je neposredno pre toga podesavana rucna pa sam mislio da tako treba. kada je ucestalo ukljucivanje lampice, pogledao sam nivo tecnosti, i posuda je bila poluprazna. A sistem svuda suv. Papucica je bila malo meksa, ali nisam imao utisak da slabije koci. Sve do odlaska na tehnicki, kada su mi rekli da pozadi nemam kocnice, ni rucnu. Malo vise sam tada obratio paznju, i primetio da kada se papucica nadruka, koci odlicno. Odem kod jednog, pa drugog majstora, kazu sve u redu. Posle par dana primetim baricu ispod zadnjeg desnog tocka, i obradujem se Pomislim to je to, problem resen. Zamenim zadnje cilindre i paknove i odem od majstora. Medjutim u voznji opet primetim da je papucica meksa, i da na drukanje postane tvrdja i dobro hvata. U cemu je problem sada? On je odzracio zadnje tockove, da li treba i prednje? Ili je mozda u pitanju glavni kocioni cilindar? Pre par meseci sam menjao diskove i plocice, i razradjivao klesta. Neko vreme nakon toga se povremeno culo skripanje i osecao miris. O cemu se radi?
  10. Molim za preporuku za Fiat servis u Zarkovu ili okolini. Znam da su tu Abarth, Laki, i jos neki a voleo bih iskustvo iz prve ruke, po mogucnosti sto svezije. Npr. zanima me koliko se ceka na prijem vozila, koliko dugo rade na vozilu, kakvi su sa cenama i delovima. Ovde sam video nesto od toga, ali su uglavnom stariji postovi. Problem sa mojim autom je sto kocnica slabo ''hvata''. kako sam pre oko godinu dana menjao diskove, dobose, creva, tecnost, sumnjam da je do cilindra, jer se gubi i tecnost. Drugi problem je sto motor cudno zuji kada postigne radnu temperaturu. Hvala na preporukama unapred
  11. Pozdrav! Doslo doba za promenu letnjih guma na mom puntu mk1. 1.1. Do sada sam imao preporucene gume dimenzije 155/70/R13, Savine, i bio sam zadovoljan u proteklih 5 godina. Imam i zimski komplet istog proizvodjaca i zaista nemam primedbi. E sada bih kao letnje stavio neke drugacijeg profila, cisto za promenu. Da li odgovaraju dimenzije 165/70/13? I da li neko ima iskustva sa Starfire gumama koje su na akciji u Tempu? Koliko znam, to proizvodi bivsi Trajal prema modelu Cooper, pa pretpostavljam da su u rangu Sava, Tigar, i slicno...
  12. Cuje se samo u toku voznje, ne konstantno, i to iskljucivo sa vozaceve strane. Kada sam neki dan menjao gume, zagledivao sam i taj lim, rekao bih da nije. Mada mogu ponovo da pogledam. Jer mi je najlogicnije da je u vezi diskova ili glavcine, koliko pipnem kocnicu, zvuk prestaje, a kada je pustim, sve se nastavlja.
  13. Pozdrav! U poslednje vreme iz motora se cuje neki zvuk, najpribliznije bih opisao kao tupo hucanje, kao npr, zvuk neke zice ili sajle koja se zateze. Zvuk se najcesce javlja par minuta nakon sto pokrenem auto, u pocetku samo pri manjim brzinama(do 40-50 km/h) a u zadnje vreme i pri vecim. Pri tome, oseca se ispred vozaca kako auto vibrira. Kada dodirnem kocnicu, sve momentalno prestaje, a koliko je pustim, zvuk i vibriranje se vraca. To nekada traje konstantno, a nekada se i tokom voznje od npr. od 20 minuta uopste ne pojavi. Inace, pre 9-10 meseci sam menjao kocione diskove i plocice, koje i dalje povremeno skripe u voznji ( toliko o kvalitetu istih). Menjao sam i ulje u menjacu. Sta bi mogao biti razlog?
  14. Hvala na brzom odgovoru:) Sa zadnje strane u odnosu na npr. hladnjak je taj cep? Da ne pogresim Koja gradacija ulja ide? I koji aditiv? red je da ga pocastim, ove godine slavimo punoletstvo
  15. Pozdrav! Gde se nalazi cep za proveru nivoa ulja u menjacu za Fiat Punto mk.1, 98god, mtor 1.1? Vec neko vreme cujem brujanje pri pokretanju auta, kao i pri zaustavljanju. Pa bih prvo da proverim nivo ulja. Da li se na istom mestu i dosipa ulje? I koje ulje ide tu? I koliko? Hvala
  16. U pitanju je Fiat punto mk.1, 98god. Broj karoserije mi je prilicno korodirao, jedva se razaznaje svega par slova. Kako resiti problem?
  17. Resena stvar Bankine=sajtne=trepne=pragovi Zivelo bogatstvo naseg jezika
  18. Hahaha, bice da je to Samo se pitam, da li je sa sitnim nutom ili....?
  19. Hvala na linku, totti. Izgleda da jeste u pitanju sajtna, koliko sam shvatio
  20. E, pa vidite kako je tek meni neukom Ja ga priupitah, da li su u pitanju rubovi, sajtne a on nastavlja ''bankine, to ti ide odozdo, u paru''.
  21. Nakon nedavnog servisiranja automobila, majstor mi rece da su mi ''bankine'' u prilicno losem stanju, i da bi trebalo da ih promenim. Na moje pitanje sta su to bankine, on rece nesto u smislu 'to ti je ono sto ide odozdo'. Da ne bih sirio dalje pricu, klimnuo sam glavom sa razumevanjem U nadi da cu kuci na netu pronaci o cemu se radi. Kad ono, medjutim.... Dakle, sta su te famozne '' bankine'' i gde mogu da se kupe? Auto je Fiat punto mk1. sa 3. vrata.
  22. Pozdrav! I ja imam problema sa bravom u vratima. U pitanju je Punto mk.1. Do pre neki dan je ok radila, ponekad uz blago zapinjanje. A sada ne mogu kljuc da ubacim u nju, samo do pola. Sta je najbolja opcija, kakva su vasa iskustva? koliko sam listao razne forume, postoje bar 3 varijante. 1. Remont postojeceg cilindra. Neko kaze da je kvalitetan remont originalnog cilindra najbolja opcije, jer orginal je orginal 2. Kupovina polovnog ispravnog i onda njegovo namestanje na postojeci kljuc. Ok varijanta, ali zahteva dosta cimanja 3. Kupovina 'zamenskih' cilindara i njihova ugradnja. Varijanta sa najmanje cimanja, ali pitanje je kvaliteta tih cilindara, koji dolaze u kompletu sa kljucevima. Kakva su iskustva? Kako, gde, koliko? Hvala!
  23. Imas vec o tome na temama. Ja sam to uradio, nije neki problem, pola sata posla. Nadjes na otpadu neku tablu sa obrtomerom, uzmes metar zice i to je to. Evo ti link: http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/41462-cajger-sa-punta-60-na-punto-55s/

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...