Jump to content
FAS Goran

Goran Zemun

Moderator
  • Content Count

    2146
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    6

Posts posted by Goran Zemun


  1. 4 hours ago, djole_995 said:

    Pozdrav Gorane, jedno pitanje. Na Bravu mi se cuje sistanje u kabini kod pedale kocnice i cim pritisnem pedalu sistanje prestaje. Auto lepo koci, kocnica nije tvrda, nigde ne gubi kociono ulje. Sta bi moglo biti u pitanju?

    Verovatno pusta servo pojacivac....


  2. 13 hours ago, djole_995 said:

    Pozdrav Gorane. Imam Fiat Bravo 1.6 multijet 88kw. Prijavljuje mi gresku za polozaj geometrije turbine (p2563), zamenio sam elektromagnetni ventil, zamenio vakum na turbini (pecurka), dizne proverene dobre su. Auto kad je hladan dimi i cuje se iz izduva kao rezanje i trza u voznji. Turbina nekad radi, nekad ne, upada u safe mode. Obisao sam sve majstore u gradu, niko ne zna u cemu je problem, pa bih Vam bio zahvalan ako mozete nekako pomoci jer vise ne znam sta da radim. Unapred hvala.

    Nije problem...javite se od ponedeljka da nadjemo neki termin...resicemo...Ako ste u mogućnosti da dodjete ,ako ne mozemo probati telefonom da pomognemo 


  3. On 12/28/2023 at 6:22 PM, guli.nemanja said:

    Dobar dan Gorane, 

    Moj fiat je punto 2012. 1.3 dizel

    Pošto mi je crkla sirena, izbacuje grešku za airbag, ne rade multimedija komande na volanu, i otkazuju oni pokazivaci pravca koji su prvi korak za 3 brza obaveštenja, dobih neke savete da to može biti špulna volana.

    Moje pitanje je, da li to servisirati ili kupiti polovno ili novo?

    Servis traži od 40 do 80e bez demontaže znači moram naći nekog da demontira i montira dodatno.

    Polovno se prodaje kao ceo ablender još ne znam cenu.

    A nove ne umem ni da nađem da vidim cenu.

    Kakav je vaš savet? 

    Hvala unapred!

    Na Vašem autu nije  moguće tako lako osvojiti spulnu od abledera. Mislim da je najbolje zameniti nov ceo ablender.


  4. On 9/1/2023 at 11:35 AM, Dukabre said:

    Поздрав Горане,

    На кроми сам код Вас у сервису мењао задњу леву спољњу кваку. Стављена је заменска која је радила два дана и опет не отвара врата. Са колегом Слобом је договорено да покуша да нађе половну из оригинала па да се стави та уместо заменске а да се уради поврат разлике у новцу. Пошто је то било почетком августа, Слоба није успео да пронађе кваку,договорено је да и ја потражим па ко први нађе. Ја сам прекјуче успео да пронађем и стигла ми је управо. Па је моје питање да ли могу сутра око 7:30 да дођем да се то замени или је потребно да заказујем термин преко Наташе?

    Poslato sa MAR-LX1B pomoću Tapatoka
     

    Reseno

    13 hours ago, ristivoje said:

    Evo mene posle 100 god. Kada mogu doci do Vas da pregledate auto ?

    Pregledi su od ponedeljka do petka u 7 i 30. Samo se ranije najavite ...


  5. 1 hour ago, ristivoje said:

    Sto kaze her Zika blagodarim!

    Citajuci po forumu,izgleda da je taj deo kvarljiva roba ali ovaj moj nema nikakvih tragova na klizacima,izgleda kao da nije koriscen.

    Gde naci taj potenciometar  s obzirom da je iz proslog veka ? :)

    I kako se isti podesava,verujem da se ne srafi bilo kako.

    Javite se...sve cemo resiti...


  6. On 8/14/2023 at 8:32 PM, ristivoje said:

    Gorane,

    S obzirom da dugo radite FIAT vozila i da sa njima imate iskustva, imam za Vas pitanje u vezi Bosch monopointa na mom Poljaku.

    Prvo je poceo da brljavi sa lerom,ler je nizak  skoro da se ugasi dok se malo ne zagreje. Nakon toga poceo je  sam sebi u pravilnim razmacima da dodaje gas u mestu.

    Kada dodam gas,radi tako slogirano do pola,od pola kao da je pun gas,izmedju nista. Regulator,odnosno step motor sam proverio,ispravan je ali ne odradjuje komande.

    Imate li mozda ideju gde moze biti problem?

     

    Pozdrav i hvala!

     

     

     

    Obično bude problem u potenciometru leptira gasa...


  7. 12 hours ago, Rile_bg said:

    Pozdrav Gorane, iz vaseg iskustva kako su se pokazali Twin air motori 0.9l 86ks?

     Problemi, odrzavanje…

    Problema ima puno, ali ako gledate nov auto bicete mirni bar 100000 km. Problem je u daljoj eksploataciji, servisi i popravke su skupi. Problemi sa multi air blokom...lancem ..kvačilom...turbom...pumpom za vodu ..


  8. 12 hours ago, Gaston said:

    Poštovani Gorane, već duže od 12 godina redovno održavam kola kod vas i imam samo reči hvale. Sada mi je potrebna pomoć u vidu saveta, na daljinu, jer sam na ostrvu i imam problem sa Stilom 1.6. Pre puta sam kod vas obavio mali servis i majstori su rekli da je auto u redu, osim greške gornje lambda sonde, ali pošto nikakvih simptoma u vožnji nisam imao, rečeno je da nema potrebe dirati. Put ka moru je protekao u redu, sutradan je auto u vožnji ispisao greške ASR, ESP, ušao u safe mode i kretao se jako sporo. Odmah sam zaustavio i ugasio, a nakon paljenja ostala je lampica check engine, bez safe moda, pa sam mogao da nastavim. Posumnjao sam da je vožnja pod klimom izvukla struju iz akumulatora, pa sam ga dopunio. Naponi su bili: pre punjenja 12,65, posle 12.85. U toku verglanja 10,2, u leru 13,8 i sa uključenim potrošačima (klima, farovi) 13,5V. Okretanjem volana napon još povremeno padne na 13,2. Da li je ovo ok? Inače se greška check engine izgubila po vraćanju akumulatora, da bi se posle 15-20 minuta opet pojavila i opet auto ušao u safe mode. Na lambda sondi sam izmerio otpor grejača 10 oma i radni signal koji ide od 0,12 - 0,85V, menja se neprestano bez uticaja da li je stisnuta papučica gasa ili ne. Posle ponovnog skidanja klema, greška se pojavila, pa se nakon par gašenja/ paljenja izgubila. Očistio sam leptir gasa i MAP senzor od masnoće, sve kontakte proverio. Kompjuter je menjan pre 2 godine i izmešten sa motora. Sad je ok, ali nisam siguran da mi neće opet otići auto u safe mode, pri povratku. Moraću i na trajekt do kopna ako bih u neki servis. Molim vas za savet i procenu šta bi moglo biti iz iskustva. Hvala unapred! Igor

    Po ovim podatcima koje ste naveli verovatno je problem u motornom racunaru. Lambda sigurno nema veze sa tim. Probajte da ga gradite dok stojite u mestu kako bi se manje grejao. Ako postoji neko mesto gde bi Vam mogli poslati drugi racunaru javite se meni na 063242007 biberom jer sam ja na Svetoj Gori u Grckoj. Probacu da Vam organizujem i pomognem sve sto mogu.


  9. On 6/19/2023 at 9:15 AM, sibonios said:

    Fiat Stilo 1.6, automatska klima se ne ukljucuje. Prijavljuje gresku defrost sensor, B1919. Instalacija proverena i ispravna. Da li popravljate ovo i koja je cena? Hvala.

    Radimo, ali za sve informacije možete pozvati u servis na 0652193543. Necu biti u Srbiji narednih mesec dana pa ne znam cene niti slobodne termine 


  10. 6 hours ago, Boki Bugiboy said:

    Zdravo Gorane,u  moru pitanja imam i ja jedno za Vas,posedujem Bravo 1.4 tjet 150 ks,2007 godiste,desava mi se da jednom u nekoliko meseci na prvom paljenju motor radi na 3 klipa  2-3 sekunde i nakon toga sve bude kako treba.To mi se dogodilo 3 puta u godinu dana stim da je jednom upalio chek i odmah ugasio.Zanima me kada bih mogao da dodjem da stavimo auto na dijagnostiku i da me eventualno posavetujete za dalje korake.Hvala unapred

    Pregledi su svakog jutra u 7i30.Ili nekada u toku dana ako nije guzva.Ja se vracam u Srbiju oko 5.maja...Javite se...resicemo nesto.

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...