Jump to content
FAS Goran

Damjanović

Members
  • Content Count

    2016
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Damjanović

  1. Zar nije varijanta 1.6 bila sa Civic-ovim motorom, a ne ova 1.4? Pa da. ovaj poslednji koji se potom ugradjivao u 45...a u 2000 je išao Accord, a potom u 75 sve je preuzeo BMW i što reče IvanIk "OVER"
  2. Liči na Opela "suzu", ali to nije. Sastavljan je u Oksfordu, Engleska, u grupqciji MG Austin Rover, prvobitno koristio Hondine motore i to konkretno tip za koji se zanimate, je bio opreman motorima tipa Concerto, Montego...i na kraju Civic-ovim motorima od 83,86 i 103 ks. Transmisija sa pet stepena penosa i automatskim menjačem. Elektronika Lucas. Bio je to kvalitetan auto, medjutim mislim da je to ipak "egzotika" za balkanske uslove...i verujem da bi bio zadovoljniji za Bravom Ili, ako ste zaljubljenik u Rover-a, pokušajte sa modelom "45" (ovaj što ste naveli je baš star).
  3. Ja bih zalepio staro crevo (na mestu gde je iscepano ako je ikako moguće lepkom za gumu), a celo crevo zaštitio platnenim izolir bandom (po izvršenoj montaži) Svaka čast privatnoj proizvodnji auto-delova, ali ima ti dosta "caka" koji baš nisu dostupni privatnim proizvodjačima (elastičnost gume, tvrdoća, termostabilnost).
  4. jako lepa trka (uopšte ne navijam za Ferari)
  5. Srećni li ste vi primorci, svako nalo možete da skoknete do Trsta na kafu, a usput malko i po autotrgovinama, možeš od njega avion da napraviš!. Divan Tezis, šta ima tu da se priča. I sreća je što možete da ih vozite po ulivama bez gužve, i malko na magistralu da izadjete, da im proćistite pluća... Da se u zdravlje navozaš!
  6. Slikaj, sa nestrpljenjem čekam !
  7. Jednom sam prolazio Drinčićevom ulicom kada je ova petocilindrična ajmana prikočila kod kontejnera jer je neki tip nasumično otvorio vrata u želji da se izvuče iz parkiranog automobila, vozilo se naglo zaustavilo, a potom još brže nestalo... To bre kao da se ne čuje uopšte!!?? Ti unutra, kao u "gluvoj sobi". Srećan narod gde cena goriva ne prelazi 1 evro! Nije ovo neka katastrofična potrošnja...sećam se kad je otac terao tristaka, pa ga nalije na pumpi kod Šida, pa se hvali: "eto kažem ja da je ispod 9!!" (naravno sa tristakovih 64 konja)
  8. Dobra! Odlična boja, ali osetljiva. Jeste da imam sivu, ali i ona ima muku...ako hoćeš da izgleda perfektno, mora i da bude izglancana žestoko...Ovu jednom kad ispoliraš, samo duneš...(naravno i vosak na nju)
  9. Meni tako poblesavio bord-comp jedno veče....sutra nisam mogao da upalim auto: AKUMULATOR.
  10. I mene je zabezeknuo podatak kad sam odveo "gospa Libru" kod gazda Miška u klinički centar i pitao za neku banalnost (protokomer), usput pitajući da li imaju kakva iskustva sa generalnim remontom na ovim motorima. Dvojica dečaka, vrlo uredno podšišanih sa belim mantilima zainteresovano su ispegledali vozilo...i uputili me u privatni servis. To je bilo pre 4 godine, kada je Libri u Beogradu bilo na prste ruke da se prebroji...Medjutim, napomenuše da su radili generalku na DOBLO-u koji je imao navodno sličan motor, na 800.000!!! Ja sam ostao zabezeknut pošto je moj predhodni golf2 (najomiljeniji automobil u Srba), ispustio plemenitu i rastresenu dušu na 105.000. a na mojoj Libri je bilo već 114.000!!! Onda upoznadoh Bogunoviće, pa Mikija, i od tada auto leti...dokle će...NE ZNAM.
  11. Sjajna tvorevina. Tek kad shvatiše da Libra baš i nije veliki auto (restilizovana Dedra)..napraviše ovo čudo. Mene bi bilo žao da teram ovo po našim drumovima!
  12. Dobro došao i dobro ga čuvaj, mada bi bilo lepo da vidimo spoljne slike, enterijer....
  13. Svojevremeno je oko ovog modela bila takva jagma, kako kod nas, tako i širom Evrope. Mogao je da stane rame uz ramo sa Gulietom i Fulviom limuzunom. Pravili su ga Španci (SEAT), Nemci (Neckar), Turci sa komercijalnim nazivom Bajazit, Egipćani, pokušavali su i Francuzi (Simca), no bez uspeha, proizvodnja nije bila rentabilna. Moj pok.otac je imao sreću (i pare) da kupi jedan od prvih modela sa sajma i tresnuo za njega 2.200.000 din, imao je CEAT gume, marelli svećice i akumulator, tamno zelene boje, sedišta od fine čoje u boji bilijar table...Kuriozitet je bio menjač na volanu. Nedelju dana posle parkiranja ispred kuće, kalpiširao nas je taksista, napravio požar, a nama ZOIL Dunav isporučio istog takvog, ali belog! Menjač je bio i dalje na volanu, sa starom nasledjenom greeškom nejasnih sinhrona. Neće iz druge u prvu, a teško bogami i iz treće u četvrtu i obrnuto. Grdna muka je bila i sa Tigar gumama (em što su bila dijagonalne), em što su volele da pucaju na Zlatiboru. Do mora se teško dolazilo iz cuga. Il bi pukla guma, ili bi Vesnina svećica otkazala. Nezgodacija je bila i zadnja osovina - "svadjalica", što bi pri žešćoj vožnji pravilo pravu histeriju i za onog koji se vozi i za onog koji vozi... Uglavnom, divan auto, malo glasan spolja, a unutra za pravu uživanciju...E, da. Voleo da mu crkava lonac upravo pred registraciju...Užasno se drao, kao da voziš nekog maseratija....a toliko je i trošio. Jako kvalitetan lim za to godište. Sve u svemu, jaaako dobar proizvod i čudo dizajna. On je ličio na model 1800, 2100, ali bez repanži zadnjih, ali ni malo mu to nije smetalo. Bio potpuno autentičan,,,i povukao mnoge dizajnere na svoju stranu. Recimo Simca 1000, NSU 1000, Chevrolett Corvair, Corsair... Interesantno je su svi pomenuti modeli nedostatak rasterećene zadnje osovine pokušali da reše smeštanjem motora iznad nje, ali bez većeg uspeha...
  14. <pogotovo sa ovom divnim petocilinfrićnom dizelkom. Jedino što čoveku presedne život kad mu obračunaju osiguranje, registraciju na radnu zapreminu, konjaažu...!! Onnda idu komenari koji nisu predvidjeni pravilnikom foruma...
  15. Evo još malko sličica iz raznih uglova: ENGINEDisplacement: 4,691 ccBore:94 mmStroke:85 mmCompression ratio:11:1 Maximum power:331 kW (450 hp)Engine speed at maximum power:7,000 rpm Maximum torque:510 Nm (52 kgm)Engine speed at maximum torque:4,750 rpmMaximum rev speed:7,200 rpm SIZE AND WEIGHTLength:5,097 mmWidth (including wing mirrors):1,991 mmWidth (excluding wing mirrors):1,885 mmHeight:1,423 mmWheelbase:3,064 mmFront track:1,582 mmRear track:1,595 mmFront overhang:891 mmRear overhang:1,142 mmTurning circle:12.3 mBoot capacity:450 lFuel tank capacity:90 lDry weight:1,880 kgCurb weight:1,990 kg Curb weight + driver:2,065 kgFull load weight:2,365 kgMaximum weight technically permitted:2,400 kgWeight distribution:49% front.; 51% rear.PERFORMANCETop speed:287 km/h0-100 km/h acceleration:5.0 s (with Launch Control)0-400 m acceleration:13.37 s0-1,000 m acceleration:24.1 s80-120 km/h pick up:3.7 s100 km/h - 0 km/h braking distance:35 m CONSUMPTION AND EMISSIONSUrban:23.95 (l/100 km) Extra urban:10.91 (l/100 km)Combined:14.8 (l/100 km)CO2 emissions (combined cycle):345 (g/km)
  16. U kom gradu prijatelju?. Ja na Novom beogradu trošim 7,5, s oko Nušićeve 8.9
  17. Kad smo već kod katalizatora, evo pitanje stručnjacima od mene: 1. Da li s skidanjem katalizatora: - Menja režim izduva i menja (ukuda) li se neprijatan miris koji se iz njega širi (odmah ispod ulaznih vozačevih vrata, kada vozilo stane...) - Menja li se snaga motora i buka motora? - Menja li se količina i zaprljanost izduvnih gasova. Utiče li na potrošnju goriva? npomena: ova pojava sa mirisima traje otprilike koliko koristim vozilo... i na kraju: vredi li ga skidati iline?
  18. Muku muči, al izmuči na kraju prvak! Svaka ćast mladjanom Peresu....( Masa izgleda zaboravio da vozi, ili mu se ne vozi više)
  19. Bose neBose...jedino ukoliko postoje dva ista karoserijska primerka (naravno i sa istim motorima) Bose treba da bude odrednica pri kupovini. Ono jeste da ima moćan i pun zvuk na sve strane...ali upravo možda taj primerak sa Bose-om može da ima izdndan kuplung, pa da ti presedne i muzika i auto, jer kuplung set sa "ručicama" vredi koliko i doplata u startu za Bose-a. Ako ti treba pomoć pri kupovini, dobro ih se nagledaj da ti se smuče, primeti na većini šta ti smeta...(kako se branici slažu sa karoserijom), kako se "gadjaju" vrata medjusobno...slušaj dobro kako motor radi...i ako su ovi kriterijumi zadovoljavajući, kupuj i ne misli se. Za dat novac dobijaš sigurno mnogo bolji auto, ali koliko vredan na tržištu - opasno je pitanje. Navozaćeš se slatko, usta nećeš zatvarati usta od hvalisanja kako si dobro prošao. Tako ti je to sa onima koji jednom sednu u Libru!. ( i kad dodju kući - ne izlaze iz nje!!)
  20. Postoji ona stara uvrežena (a pogrešna izreka) da Nemci prave najkvalitetnije proizvode, Francuzi pouzdane i upotrebljive (sa duhovitim tehničkim rešenjeima), Japanci najpreciznije...a Italijani nakomercijalnije. Da stvari ne stoje tako možda su najbolji primeri nekoliko karakteristzičnih proizvoda koja ću navesti: Ručni sat, penkalo, bicikl, motorcikl, pištolj! Malo je poznato da u domenu precizne mehanike, koja je je kruna mehaničkih svojstava jednog sklopa satni mehanizam pretstavlja vrhunski proizvod gde je sve na "izvolte", šetalica, feder, teg, osovine Firma PANERAI je iz Italije... Možda se nekom neće dopasti dizajn, ali to je sat koji u krugovima kolekcionara stoji u samom vrhu satova čiji su reprzentni primerci sa imenom i prezimenom iz susedne Švajcarske. http://www.panerai.com/s_page.xpd?id_lingua=2&id_sezione=1 Bicikl je majka mehanike: ima sve: prenos, zupčanike, menjač, kočnice...legure lakih materijala...Do danas se nije pojavio proizvodjač koji bi mogao da parira proizvodjaču bicikala "Colnago". Koga interesuje, može malko da prostudira: http://www.colnago.com/ I na kraju, nešto što na prvi pogled nema veze sa sa mehanikom (a i ima) -pazi sad PENKALO. Svi znamo za MontBlanc i njihovu seriju maisterstuck....jeste 400-500e/kom., al ima jedno još ludje i skuplje! Proizvodi se u Italijia proizvodjač je http://www.montegrappa.com/. Pogledajte promotera oviih skupocenosti..Penkala su klipna, elasticitet pera takav da ga nećete naći ni na jednom drugom mestu i ostvarivati stalnu debljinu linije od 0.1 mm, bez grebanja, dodatnih šumova. Spoljna obrada naravno, od zlata, platine, Kina laka....Nosi se sa sobom i ne gubi nikada. Potpuni statusni simbol. Namerno ovde nisam pominjao benzinske aždaje na dva ili četiri točka, obzirom da su ovi detalji esencija finoće obrade materijala i sklopa.
  21. Dragi Aleksa...ima jedna odredba u Zakonu (ovo će Nesha malo ozbiljnije da ti protumači). Izbegacanje primitka rešenja ne oslobadja te odgovornosti, niti može uticati na zastarevanje, već može da iskomplikuje slučaj....Ti si lice u bekstvu!Bolje ti čekaj regularno zastarenje, pa ako se desi - na biiip si. Ako se ne desi - žali se (veliki ti iznos, mala deca, krupna žena, sitna plata..) Ja sam tu uspeo da smanjim sa 15.000 na 9.000 po starom zakonu, bez tačkica i mačkica i 4 meseca bez dozvole (upisano u dozvolu). I da ne veruješ nedelju dana pre zastarevanje po žalbenom postupku - stigne mi rešenje ko vrata! I preživeo sam. Sad se postavlja pitanje moralnih principa, Hoćeš li ti tu kaznenu odredbu poštovati ili ne? Ja ti preporučujem da je poštuješ, pošto u suprotnom kazna može da bude i "prdekana", i još povećanje materijalne kazne, i produženje zabrane upravljanja.... Izdržui to. Kakav si ti šofer ako nemaš bar jednu takvu uspomenu. Prodje vreme brzo!! A posle se malo disciplinuješ, pa mesto dva zidarska piva, popiješ jedno dečije ( i onako isto platip), prošetaš dobro pre sedanja u kola (pola sata jedno), pa teraj kud ti volja. I gledaj da te ne navataju prvih pola sata posle konzumacije, jer je koncentracija onda najdrastičnija!
  22. Ko mu nadje manu, pazdravim mu nanu. Ima retro look, direktna konkurencija mini-ju clubman-u...za nešto manje pare. Meni se jako dopada. Upotrebljiv za sve namene. Može da bude porodični auto, može da bude taxi, može da bude dostavno službeno vozilo.... Malko mu je cena "tvrdja", nekako kad ga poredim sa chevrolette cuze-om, dodje mu na isto, a kruz mu nekako dodje kompletniji...
  23. Drugari, hvala na moralnoj podršci, ali sam stvarno sam sebe dogurao do kraja...sve me sačekalo: 1. dve struje 33.000 2. doprinosi za zdravstvo 20.000 3. registracija, osiguranje 25.000 4. porez koji će da mi razrežu po osnovu poslovanja za prošlu godinu (a da sam 20.000 čistih para zaradio) 5. Upisnina za semstar mladjem sinu bar 80.000... ne znaš šta je gore, da li kad imaš 25 godina ili 60? ------------------------ Ma horor, a sa druge strane treba mi auto, svremena na vreme, ja ne prelazim mnogo, godišnje 5000 km. I to što dobijem od prodaje, sve se ispokrpimo i pojedemo za tri meseca, i šta da kupim? od ostatka recimo od 1000e.? Investitor mi nije zakucao na vrata 6 meseci. niko ne gradi, ne adaptira...Svi čuaju pare kao poslednje da su im. Niko ništa ne sme da planira...
  24. Na žalost posle 5 godina (više vituelnog druženja) sa mojom "gospodjom", došlo je i vreme rastanka. Da ne bude da je stvar u "offtopicu" i da ima ikakve veze sa politikom, ja para nemam da registrujem osiguravam i tehnički pregledam auto. To je za mene mnogo. 250e. su užasne pare, a pogotovu, ako hoću da je upotrebljavam, to podrazumeva još 70 e. mesečno. što ispadne 850e. za naftu godišnje + ovih 250 za registraciju i osiguranje, eto ti 1100e. (jedno krečenje stana, školarina za mladje dete...o letovanju i da ne pričam). Evo u slici i reči kako to izgleda: http://www.kupujempr...06232-oglas.htm LANCIA LYBRA 1.9 jtd, prva registracija 11.03.2001, kupljena sa predjenih 113000 km, Kupljena 13.02 2007 trenutno ima 137.000 (kod mene prešla 24.000 km), vozio je 5 godina… vikendom. Najkvalitetnija serijska oprema: Četiri airbag-aPet pojasevaABS, ESP,ASR-a puna elektronska kontrola svih točkovaFabričke lake felne od legure, nove gume, nov akumulatorBOSE ozuičenja sa 6 zvučnika u kabini (izvanredno), klima ptrednja, zadnja. digitalna i manuelnaPutni kompjuter, trenutna potrošnja, prosečna potrošnja, zvučna upozorenja za poledicu I nedostatak goriva u rezervoaru, ograničivač brzinePet alkantara sedišta (izgled prevrnute kože, veoma lako održavanje, praktično večita)Potrošnja goriva drumska 6 l (forsirane vožnje)Potrošnja goriva gradska 8.3 prosečna (9.2 po centru u gužvi, 7.7 Novi Beograd)Potrošnja ulja – ne postojiMoja održavanja tokom eksploatacije Četiri nova diska sa komplet pločicama, četiri nove gume (original Valeo)Nova creva oko dovoda do filtera za gorivo I of overboostera do “ peštete” ventila.Reparacija komplet turbine I “ jet” brizgaljki, čišćenje interkulera, I kompletnog sistema usisaAlarm sistemZamena dotrajalih sijalica u enterijeru I prtljažniku vozilaIspitivanje vešanja I amortizera u u autocentru Boban (u besprekornom stanju)Zamena gumica na balans štangli na zadnjoj poluosovini, zamna šoferšajvne postojeća izgrebana brisačima - novom otiginalnom.Poliranje farova do kristalnog sjaja I zamena halogenih sijalica xenonskim.Uradjen veliki servis, zamena svih kaiševa, zatezača, pumpe za vodu… sledeći veliki servis na 180.000 km. Zamenjni brisači originalnim (VALEO) sa spojlerom na levom kraku.Ispolirani prednji farovi do kristalnog sjaja, zamenjene halogene sijalice ksenonskim sa pripadajućim balastima.Zamenjen polrn filzrt, trpstidsn komprdor klima urejafjaja...nspunjrn gsd komplrzno.izvršena revizija svih podizača prozora i zamena podizača na zadnjim drdnim vratima.Karoserija: U besprekornom stanju… vozilo neudarano. Za vreme 42-godišnjeg vozačkog staža BOLJI AUTO NISAM VOZIO! Uz auto dajem i kompletno uputstvo za mehaničara u fleš memoriji...krst za skidanje točkova.... ----------------------------------------------------------------------------------- Bez obzira, prodao auto ili ne, ostajem i dalje ćlan i moderator ovog kluba, pa ako mi se posreći dogodine....nešto se i desi (naravno, isključivo italijansko!!!?

Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...